Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Pelangi Cinta Buat Suami” as Want to Read:
Pelangi Cinta Buat Suami
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Pelangi Cinta Buat Suami

4.21  ·  Rating Details ·  550 Ratings  ·  43 Reviews
Kata orang cinta itu mampu hadir dari pelbagai rupa, segi dan cara. Kadangkala datangnya langsung tidak mampu diramal oleh jiwa, begitu saja.

Imanina : Kerana sebuah diari, perasaan cinta di hati wujud serta merta. Dia terpesona, kagum dan terpukau dengan kata-kata indah itu kerana menyedari betapa beruntungnya menjadi wanita yang dikasihi seorang suami dengan sepenuh hati
...more
Paperback, 840 pages
Published April 2013 by Kaki Novel
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Pelangi Cinta Buat Suami, please sign up.

Be the first to ask a question about Pelangi Cinta Buat Suami

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
kuzzeen
Jul 28, 2013 kuzzeen rated it liked it
Shelves: read-2013, let-it-go
Naskah untuk dilepaskan; RM18.00. Pm je....

"you build me up, then you leave me dead" m/s 747

"you had my heart inside your hand, then why did you let it go" m/s 785


Aku suka bahagikan novel ni kepada 3 bahagian:

I. Kisah cinta berbelas tahun Tengku Qalif + Liyana. Bersatu kemudian berbulan madu. Tragedi menimpa bila mereka kemalangan di Dubai. Lyana meninggal membawa bersama zuriat yang masih dalam kandungan. TgQ koma sebulan dan bila sedar dia betul2 'koma' dalam menjalani kehidupan. TgQ tingga
...more
Nonieღserenity2bliss
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM15. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Malas nak review sebab tak suka. maybe it's me, maybe it's the characters. Who knows.
Image and video hosting by TinyPic
S
Sep 08, 2013 S added it
KARMA - setiap kejadian pasti berulang walau dalam suasana yang berbeza. cuma karma dalam naskah ini berkait rapat dengan kesetian.

kehilangan, siapa yang mampu untuk menafsir perasaan. rasa kecewa yg bermukim dalam jiwa bagaikan ditusuk selumbar berbisa. apatah lagi yang pergi itu adalah kekasih hati pujaan jiwa. Lara ini terus diratapi tengku qalif (TQ) yang kehilangan isteri tercinta Liyana. Bagai tiada pengganti, rasa dirinya turut dibawa pergi.

Pertemuan pertama yang menambar hati. Walau seka
...more
Tie Tinie
May 15, 2013 Tie Tinie rated it really liked it
Shelves: cerita-ku
hoyeh..hoyeh... tamat sudah kisah NINA & TENGKU QALIF...

hurmmm... mencari ayat untuk dikarangkan amat lah susah... jadi cam ne nak review kalau susah nak buat ayat... ahhahaa...

kisah Imanina & tengku Qalif... kisah bermula bila nina jatuh hati dgn TQ tanpa sengaja... hahahah... TQ yg baru kehilangan isteri.. dan dlm keadaan yg sangat mengecewakan... siapa x kuciwa kalau insan tersayang pergi meninggalkan kita selamanya... itulah yg terjadi kpd TQ.. setelah kehilangn isteri dlm sebuah kem
...more
Suria A.Rahman
Apr 01, 2013 Suria A.Rahman rated it it was amazing
Shelves: kaki-novel
alhamdulilah..karya yg masih boleh dipuji.satu kelainan dimana keinginan seorang isteri menakluk hati beku si suami dengan pelbagai cara. cumanya ralat si plot2 terakhir...kenapa penulis tidak kembali momen tengku qalif seperti asalnya. disini..seolah bkn tg qalif yg bersama nina akhirnya..krn ingatan yg tidak dikembalikan sebaliknya dia harus bermula dengan karekter yg baru utk memujuk isterinya kembali.
Rinn Ramli
Oct 07, 2014 Rinn Ramli rated it liked it
ada heroin tegar yang takkan berputus asa
ada hero ego yang sekeras gunung batu
ada pencinta-pencinta yang setia
ada kahwin paksa ;) tapi kali ni hanya heronya yang terpaksa sampai 7 kali akad baru lepas.
ada amnesia
ada suntikan thriller
kesimpulan :tak perlu memori untuk jatuh cinta pada orang yang sama.
pengakhirannya adalah permulaan sebuah cinta yang jauh lebih baik. Unexpected.

sure fine whatever
Rinn
Norhani Zaini
Nov 26, 2013 Norhani Zaini rated it liked it
3.5*

Not bad. Mungkin trademark penulis, kebanyakkan karyanya santai, sweet, romantik, sedih dan happy ending. Jalan cerita yang agak biasa tapi ada kelainan sedikit pada pengakhirannya.
Afifah.
Dec 26, 2014 Afifah. rated it liked it
3.5*
Amni Yusoff
Oct 25, 2016 Amni Yusoff rated it it was amazing
Walaupun tajuk ceritanya macam gedik tapi tak membazir duit beli sbb story dia best
FITRI YANA
Oct 31, 2014 FITRI YANA rated it it was amazing
Shelves: owned
Superb! Besttt.. Lama dah tak fefeeling puas hati macam ni kalau dah habiskan pembacaan. This is my second attempt reading AL's storyline and sangat la gembira. Bought this book for quite some time already and menyesal for delaying so much to read this. Imanina ~ she's such an admirable woman. Look how strong she is in trying to win her husband's love? I wonder if I can be like her. Chewaahhh. I dont want to talk anything pasal Qalif. Sebab character Imanina has totally wins my heart. This is re ...more
Intan  Musa
Mar 25, 2014 Intan Musa rated it liked it
Imanina (Nina) jatuh cinta pada Tengku Qalif (TQ) bila dia baca diari TQ tentang cintanya pada arwah isterinya. Nina tabah menerima sikap kasar TQ sehingga akhirnya TQ jatuh cinta juga pada dirinya. Tapi bahagia hanya sementara. TQ di serang semasa bertugas di rig dan di humvan ke laut. Selama empat tahun Nina sabar menunggu. Bila dia hampir mengaku kalah kerana mahu membahagiakan anaknya, Humaira, TQ muncul kembali. Tetapi dia telah hilang ingatan dan dia menolak kehadiran Nina sekali lagi. Nin ...more
Iman Kyuhee
Feb 15, 2014 Iman Kyuhee rated it it was amazing
Ya Allahhhh... terlalu best. cair dengan watak Tengku Qalif. dah la nama heroin sama. huhu... bangga jap. neway, sejak saya baca buku Acik Lana, mmg dah fall in love dgn gaya penulisan dia. lepas ni nak cari AKYT yg tak tau bila nak terbit tu. hehe
Que Razali
May 30, 2014 Que Razali rated it really liked it
Shelves: favourite-author
Novel tulisan Acik Lana x perlu disangkal lagi. PCBS merupakan sebuah karya yg membuatkan air mata menitis. Benarlah... kesetiaan antara Qalif-Liyana dan Imanina-Qalif merupakan kesetiaan yg xterduga. Congratz buat Acik Lana! Kisah yg sungguh menarik dan tragis.
nilam
Mar 24, 2013 nilam rated it it was amazing
antara novel yg buat sy menangis..sayu..pilu..:(

lg sedih bila sampai ke sudah Tengku Qalif masih tidak ingt akan kisah dulu..oh sedih!
Adda Carllisha rose
Oct 17, 2014 Adda Carllisha rose rated it really liked it
Jalan cerita yang menarik.. Lama bebenor nak habiskan sebab ketika pregnant aku ada penyakit malas membaca novel !! Tu yang lazma sgt nak habis ..

Nina
Wanita yang cekal dan berani giler !! Ada tak wanita di luar sana nak kawen dengan orang yang "ala2" tak siuman .. Klu aku huuu sorry sgt. Cinta Qalif terhadap arwah liyana amatlah tinggi . Jadi nina berusaha tinggi untuk menraih cinta dari Qalif ..

Qalif
Pemuda kacak di pandangan Nina walaupun wajahnya ketika itu agak huruhara . Keegoannya yang
...more
Haq Raihah
Dec 26, 2014 Haq Raihah rated it it was amazing
mcm biase...novel Acik Lana memang superb2 belaka(kecuali ABM n MJATS aku krg suke)

Tengku Qalif...seorg lelaki yg tidak boleh menerima takdir yg ditetapkan...hidupnya terus mengenang arwah...sehinggalah dia dilamar Nina...dia menerima lamaran Nina krn sebuah cabaran...pd awal perkahwinan dia dan Imanina...dia melayan Nina tak ubah seperti Nina tu makhluk perosak...krn besarnya cintanya kpd arwah isterinya...dia tidak mahu membuka pintu hatinya kpd Nina...namun...akhirnya dia jatuh cinta buat kal
...more
Ella
Dec 26, 2015 Ella rated it it was amazing
Acik Lana..tak rugi beli novels penulis ni..karya dia mmg mantap dan sentap plus sendu.
Jln cerita ni sedih..kalau ada happy moments cuma 5 min je in between pages and last few pages. Imanina deserved to be loved..sangat setia dalam menanti..and you might drool over the man in this novel to be the alpha male in ur life..cos dia juga sangat romantik dan juga setia selepas kematian isteri pertama walaupun agak lemah dalam keteguhan iman kerana tidak redha atas kematiaan isteri pertama..last baru k
...more
Ana Anne
Aug 19, 2015 Ana Anne rated it it was amazing
Novel pertama Acik Lana yang aku baca. Biasa dah dengar nama AL. Tapi takut nak try novel-novel tulisan beliau sebab... entah?
Tapi ternyata novel PCBS tak menghampakan! Walaupun 800ms, aku boleh baca dan enjoy every plot written. Bukan senang nak maintain momentum mood membaca macam tu.
Aku suka endingnya yang tiba-tiba muncul konflik. Biasanya bila dah bahagia, akan happily ever after gitu. Tapi cerita ni... memang lain daripada yang lain!
Cuma... hati sedikit ralat bila TQ menjadi TQ yang baru.
...more
Suhailah Iskandar
Sep 28, 2014 Suhailah Iskandar rated it really liked it
Shelves: finito
Wow.. buku ni aku baca time bulan Ramadhan. Bising juga suami aku tgk aku dok kelek novel. Tapi Alhamdulilah, semuanya ku balance accordingly.
Nina & Tengku Qaif.. Sungguh mulanya aku bengang dengan Tengku Qaif tapi Nina ni pun tak pandai nak give up which is worth her patience.
Betul juga patah tumbuh hilang berganti. Slowly, dia terima jugak Nina dan baru nak mula bahagia, hilang pulak si Qalif.
Untuk buku yang tebal, ia really mencabar aku yg membacany hingga pagi 1 syawal.
Zahida My
May 20, 2013 Zahida My rated it it was amazing
Well.. apa nak cakap lagi, selain drp Acik Lana mmg tak pernah kecewakan kak yus dlm setiap karyanya. Kisah Amanina dan TQ kak yus ikuti sejak awal di blog Luahan Dari Otak Kecil bersama karya2 Acik Lana yang lainnya. Penceritaan yang bersahaja, bibit2 cinta dan scene2 romantis yg membuai perasaan ..aduhai, memang tak lena tidolah. Tahniah untuk Acik Lana..
Nieda
Aug 21, 2013 Nieda rated it it was amazing
She did it again. Novel ni mmg buat aku menangis. Jln cerita sgt menarik. Karekter Imanina sgt menarik. Mmg wanita melayu terakhir lah.. Kesabaran karekter ni sgt2 tinggi. Siapa minat ombak rindu dan sebenarnya saya isteri dia WAJIB baca buku ni. You will enjoy this book also. I bet this novel will be the next hits show in tele. Bravo to Acik Lana!
Waizz
May 07, 2016 Waizz rated it really liked it
Shelves: kaki-novel
ni buku pertama AL yang saya baca...citer yang best...cuma saya kurang berpuas hati dengan ending je la...walaupon it was a happy ending, but still saya expect yang lelaki tu akan dapat balik ingatan dia, not to start all over again
Novel Best
Oct 01, 2013 Novel Best rated it really liked it
Memang best . Sabar jugak si Imanina ngorat bakal suaminya. But kesian suaminya amnesia di akhir citer
Amanda Furqan
Oct 20, 2014 Amanda Furqan rated it really liked it
Saya suka jalan cerita dy...even kdgkala a bit boring..,byk sgt gula2 yg boleh buat sy diabetis ketrlaluan..x suke byk gula...
Farra Wahida
Aug 26, 2014 Farra Wahida rated it it was amazing
seperti biasa acik lana tidak pernah menghampakan..2 thumbs up! *nyampah gile dgn TQ time dia hilang ingatan...
Eeyta
Aug 28, 2014 Eeyta rated it it was amazing
karya acik lana yang sangat menarik...apabila ianya hasil dari penulis acik lana saya tidak pernah ragu atau sangsi untuk membeli dan membacanya..antara karya acik yang saya rasa terbaik..
Nuralya
Nuralya rated it it was amazing
Jan 30, 2015
Siti Salwa
Siti Salwa rated it liked it
Nov 02, 2014
Rabiatul
Rabiatul rated it really liked it
Aug 20, 2014
yuhanis khalida
Apr 06, 2014 yuhanis khalida rated it it was amazing
terbaikk la acik :) best sesangat !! awesome !
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Biarkan Ia Berlalu
  • Pergi Tanpa Alasan
  • Arluna
  • Jangan Benci Cintaku
  • Biarkan YM Terus Berbicara
  • Terukir cinta
  • Isteri Untuk Disewa
  • Aku Yang Kau Tinggalkan
  • Awek Pisang Goreng
  • 13 Jam A380
  • Tiba-Tiba, Dia Ada
  • Suami Yang Kubenci
  • Ya Maulana
  • My Precious Iris (Mypi)
  • Dia… Isteri Luar Biasa
  • Guy Next Door

Share This Book