Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Perempuan Yang Paling Aku Cinta” as Want to Read:
Perempuan Yang Paling Aku Cinta
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Perempuan Yang Paling Aku Cinta

4.09  ·  Rating Details  ·  294 Ratings  ·  32 Reviews
Info : http://aciklananovel.blogspot.com/201...

Bunga : Melalui kehidupan dengan diri terpalit dengan 'kekotoran' bukanlah mudah bagi seorang gadis bernama Bunga. Kerana hanyut dan terleka di usia remaja, dia terlanjur perlakuan bersama Karl Hakimi yang memang terkenal dengan jolokan kasanova. Dirinya dibiarkan terkontang kanting menyesali keterlanjuran mereka tatkala lelak
...more
Paperback, 674 pages
Published January 2013 by Self Publishing - http://aciklananovel.blogspot.com
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Community Reviews

(showing 1-30 of 1,090)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Dyh Usen
May 26, 2013 Dyh Usen rated it it was ok
Shelves: lain2-pub
Perempuan paling aku cinta.
Itulah tajuk yang diberi.
Kisahnya tentang uda dan dara yang pernah terhanyut diri.
Sehingga terjadi onar dan duri. Yang akhirnya memakan diri.

7 tahun lalu, Karl Hakimi. Dia umpama sang kumbang yang menghisap madu si bunga.

Bunga, si bunga yang bernasib malang itu terkapai-kapai seorang diri setelah ditinggalkan Karl Hakimi. Benarlah, habis madu sepah dibuang. Bunga kini, bunga yang tanpa madu.

7 tahun selepas itu, takdir mempertemukan mereka semula. Situasinya, Karl da
...more
Hajar
Mar 26, 2013 Hajar rated it liked it
Kesilapan yang dilakukan oleh Bunga tujuh tahun dahulu mula menghantuinya kembali selepas pertemuannya dengan Karl Hakimi (Karl). Ketabahannya berdepan dengan segala macam pancaroba, termasuk dibuang keluarga, selama tujuh tahun selepas pemergian Karl mula luruh satu persatu. Paling malang bila rupa-rupanya Karl tak pernah mengingati Bunga sebagai sebahagian sejarah dalam hidupnya. Adeh, sadis!

Namun bila Karl mula mengenali Bunga dan kemudian mula mengingati siapa Bunga dalam hidupnya, dia mula
...more
Gobokairina
Apr 02, 2013 Gobokairina rated it liked it
Shelves: koleksi-ga
Andai mampu aku putarkan putaran dunia [blurb novel]


Sayangnya kita memang tak akan pernah mampu berbuat sedemikian. Apa yang bisa dilakukan adalah untuk terus maju ke hadapan. Dan itu pun bukan mudah melaluinya, tetapi itu harga yang perlu dibayar oleh Bunga untuk menebus setiap kesalahannya dulu. Kerana kealpaannya, dia hanyut dalam godaan Karl Hakimi [Karl]. Hanya sekali tetapi keterlanjuran yang sekali itu lah membuatkan Bunga hilang segala-galanya.

Bunga dibuang keluarga, ditendang dari kolej
...more
Don ツ
Apr 13, 2016 Don ツ rated it really liked it
Shelves: mine
Aku suka dengan wrap-up cerita novel ini. Permulaannya seperti yang boleh dibaca dari blog Acik Lana, flashback cerita bagaimana Bunga bertemu dengan Kimi. Kemudian setelah 7 tahun mereka bertemu kembali, Karl Hakimi@Kimi lupa Bunga ni, (boleh gitu? Hempuk kalau dia betul-betul wujud) tapi dia jatuh cinta balik pada Bunga. Demi tak mahu kembali pada K.Kim dia hampir berkahwin dengan bos@taukeh emas. Gitu-gini banyak perkara berlaku tarik-tali-caklempong-bla-bla. Best moment, yang buat aku tersay ...more
Kiki
Sep 16, 2013 Kiki rated it really liked it
Perempuan yang Paling Aku Cinta (PYPAC) merupakan novel pertama terbitan penulis Acik Lana sendiri and sudah lama I want to add this book to my collection. Akhirnya, tercapai juga nak dapatkan buku edisi terhad ne.

Novel-novel Acik Lana yang I dah baca sebelum ne semuanya I rate 5 stars. This time, however, I terpaksa minus 1 star sebab for me, PYPAC ne ada kekurangan jika nak compare dengan novel-novelnya yang sebelum ne. I also feel meluat when I read certain scenes. Will get to that...

Isu yang
...more
Madam Lola
Sep 02, 2014 Madam Lola rated it liked it
1sty... Sila tepuk tgn kuat2 pd ML. Sbb apa? Sbb seelah berkurun lama... Dah setahun kot... Akhirnya, PYPAC ni, berjaya jugak digapai. Okey.. Ni novel kedua AL yg ML baca...novel ni mmg jd fenomena kot.. Aper x nyer.. Sanggup Oooo org beli ngan harga RM 250. Tu yg ML sempat terperasalah.. Tp ade lg kot yg buat bid lebih tinggi. ML x ambik port sgt... Nasib baik ML order terus dgn acik masa dia open order utk kali kedua. ML beli pun dah gmbr badan pempuan tu.. Kira 2nd editionlah...

Kalau tya ML,
...more
S
Nov 13, 2015 S added it
3* star!

Actually novel ni baru sampai semalam & terus baca sbb all the review yang tak boleh nak tahan2 lagi. dlm masa satu hari, saya habiskan naskah ini. Cerita yg mudah dihadam, olahan yg baik, jd tak pening kepala nak faham.

Saya tak nak bercerita ttg kisahnya. Ya, spt review yg lain, mmg lelah dengan adegan tarik tali Bunga & Karl Hakimi. Tapi, saya suka cara Acik mengolahnya dan maaf yer, saya tak bosan.

Sbgi penulis, saya tahu Acik cuba menggambarkan watak Bunga yg turun naik perasa
...more
Nisa
Feb 12, 2013 Nisa rated it really liked it
Isu yang diketengahkan penulis dalam novel ini..tentang masalah sosial dan masalah pembuangan bayi. Mereka perlu dibantu kembali kepada Islam bukan terus dihukum...

Bunga leka dengan cinta lelaki kasanova berwajah pan Asia, Karl Hakimi sehingga sanggup menyerahkan dirinya..tapi cinta Karl tidak pernah ikhlas, meninggalkan Bunga sendirian menanggung natijah dari perbuatan mereka. Bunga dibuang dari kolej dan dihalau oleh bapanya. Kesan dari tekanan yang dihadapi, Bunga nekad meninggalkan bayinya d
...more
Nonieღserenity2bliss
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM15. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Syahdunyer cerita ni...

Hidup Bunga tak seharum namanya. Kerana dibuai cinta, dia terlanjur dan dibuang keluarga. Tujuh tahun hidupnya terseksa.

Karl si kasanova tak sangka dia bertemu semula dengan bunganya. Sungguh dia tak tahu akibat keputusannya yang drastik, hidup seorang gadis muda teraniaya.

Kesian sangat dengan kisah hidup Bunga. Dahlah ditinggalkan kekasih, mak ayah pun tak mangaku anak.
...more
Naira2975
Oct 06, 2013 Naira2975 rated it liked it
Saya tak terdaya untuk menghabiskan buku ini. Paling-paling pun sehingga muka surat 430. Saya tak suka watak Bunga & Karl Hakimi. Memang penulis ada mengatakan bahawa dia menyelitkan isu gejala sosial dalam buku ini. Tapi I cannot read forward because for reasons I just can't explain. This book is just too heavy for me. I do like karya yang lain-lain sebelum ni. But not this time. Mungkin kerana saya menaruh expectation yang sangat tinggi. I don't know
Norhani Zaini
Apr 04, 2013 Norhani Zaini rated it liked it
Best walaupun agak biasa
Bahasa yang sedap dan membuai.
Sweet and sour...haha
Agak bosan bila Bunga dengan Kimi main tarik tali...meleret sikit.

Ada petikan dalam novel yang menggambarkan Kimi 'Tak seperti hero dalam novel' sweet, romantik, bertanggungjawab...haha...dah dalam novel :p
Tie Tinie
Mar 14, 2013 Tie Tinie rated it really liked it
hoyeyyyy....
selamat juga menghabiskan nya.. tepat jan 2:00am ~ 15/3/2013...
mengambil masa yg lama... bukan sbb ceritanya x best... tapi disebabkan keja yg banyak kat opis... x de masa nak curi2 baca novel nie... tapi alhamdulillah... selamat menghabiskannya...
as usual... cerita acik pasti sweet2.. melting2... tahniah acik... gud job.. pada yg belom beli dan rasa nak beli.. sila cari acik.. jgn cari kat kedai buku... sbb buku nie x dijual di kedai buku... buku nie acik print sendiri dan dijual on
...more
Fathin Syafiqah
Nov 10, 2015 Fathin Syafiqah rated it did not like it
Shelves:
thinking to let go this copy. condition: 9.50/10.0. bought like 2 years ago.
mrsbudu
Sep 30, 2013 mrsbudu rated it it was amazing
saya suka semua karya acik.. berat tapi still nak jgk khatamkan.
Rynna
Sep 12, 2014 Rynna rated it did not like it
Shelves: malay-novel
novel ni memang tak kena dengan sy... sorry
Novel Annie
Mar 06, 2014 Novel Annie rated it it was amazing
novel yg aku beli dgn harya yg agak mahal. aku beli dgn hrga rm100++ termasuk postage. tp mmg berbaloi beli sbb mmg best dan sgt menarik kisah spasang kekasih yg telah terlanjur. Bunga ditinggalkan oleh kimi. apa pun mmg best.
Ayuhashim
May 24, 2014 Ayuhashim rated it really liked it
buku yg kucari lebih setahun.. akhirnya berjaya pinjam and khatam.
maybe my expectations is too high sbb limited edition..tp my vote will go to pcbs @tengku qalif yg lebih ummphhh...
cuma banyak grammatical errors... erk mcm cikgu english plak..
good storyline tp ending tu mcm kurg skit,klu bole tmbah citer psl new baby .. heheh mesti best
so that's it bunga and karl hakimi and eusoff imran
Scha
Feb 11, 2015 Scha rated it really liked it
novel ni,.tak sebest novel2 acik yg lain..tp still boleh baca...dan habiskan dgn jayanya...novel yg paling mahal sy beli..berbaloi utk sy mengumpul kesemua novel dr acik lana..
Amira
Jun 11, 2015 Amira rated it really liked it
suka dgn watak k-kim. cemburu yg sweet
Azratul Husna
Oct 09, 2014 Azratul Husna rated it really liked it
Mmg best..bhs yg simple n mudah difahami..
Aizan
Jun 12, 2014 Aizan marked it as to-read
Sape ada novel ni yg nak let go?saya nak beli..
Salmah Bt
Jun 29, 2014 Salmah Bt rated it really liked it
Nak baca novel pypac
Nursyakirah
Dec 29, 2015 Nursyakirah rated it it was amazing
Shelves:
bestttt....
Eeyta
Aug 28, 2014 Eeyta rated it really liked it
Memang best...
Eizawanie
Sep 28, 2014 Eizawanie rated it it was amazing
Good
Qir4juhari
Apr 04, 2014 Qir4juhari added it
Shelves: read-book
Qira
Issofea Keisha
Mar 27, 2014 Issofea Keisha rated it it was amazing
Best !!!
Zana
Jan 07, 2014 Zana rated it really liked it
Cerita best yang tak over dari segi action n emosi, yang penting hero hensem n heroin cantik (haruslah hahaha)
Dayang Asmah
Apr 01, 2013 Dayang Asmah rated it liked it
Plot yang menarik cuma kena perbetulkan penggunaan Bahasa Inggeris. Editor sila ambil perhatian.
Ilman Nafia
May 09, 2016 Ilman Nafia rated it really liked it
NAK LET GO RM39 include postage :D condition 7/10

ok..x mengecewakan..best jugak..
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 36 37 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Mama Mia Shaza
  • Bila Nak Saksi
  • Pergi Tanpa Alasan
  • Biarkan YM Terus Berbicara
  • Dia… Random Guy
  • Cinta Bersaiz XXL
  • Dah Jodoh
  • Bukan Isteri Sempurna
  • Kisah Naz dan Khaalish
  • Kekasih Halal
  • Arluna
  • Awek Pisang Goreng
  • Aku Yang Kau Tinggalkan
  • Ya Maulana
  • Lazuardi
  • Lamaran Untuk Teman Hati (L.U.T.H)
  • Dia Segalanya

Share This Book