Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Perempuan Yang Paling Aku Cinta” as Want to Read:
Perempuan Yang Paling Aku Cinta
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Perempuan Yang Paling Aku Cinta

4.09 of 5 stars 4.09  ·  rating details  ·  256 ratings  ·  30 reviews
Info : http://aciklananovel.blogspot.com/201...

Bunga : Melalui kehidupan dengan diri terpalit dengan 'kekotoran' bukanlah mudah bagi seorang gadis bernama Bunga. Kerana hanyut dan terleka di usia remaja, dia terlanjur perlakuan bersama Karl Hakimi yang memang terkenal dengan jolokan kasanova. Dirinya dibiarkan terkontang kanting menyesali keterlanjuran mereka tatkala lelak
...more
Paperback, 674 pages
Published January 2013 by Self Publishing - http://aciklananovel.blogspot.com
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Community Reviews

(showing 1-30 of 862)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Hajar
Kesilapan yang dilakukan oleh Bunga tujuh tahun dahulu mula menghantuinya kembali selepas pertemuannya dengan Karl Hakimi (Karl). Ketabahannya berdepan dengan segala macam pancaroba, termasuk dibuang keluarga, selama tujuh tahun selepas pemergian Karl mula luruh satu persatu. Paling malang bila rupa-rupanya Karl tak pernah mengingati Bunga sebagai sebahagian sejarah dalam hidupnya. Adeh, sadis!

Namun bila Karl mula mengenali Bunga dan kemudian mula mengingati siapa Bunga dalam hidupnya, dia mula
...more
Dyh Usen
Perempuan paling aku cinta.
Itulah tajuk yang diberi.
Kisahnya tentang uda dan dara yang pernah terhanyut diri.
Sehingga terjadi onar dan duri. Yang akhirnya memakan diri.

7 tahun lalu, Karl Hakimi. Dia umpama sang kumbang yang menghisap madu si bunga.

Bunga, si bunga yang bernasib malang itu terkapai-kapai seorang diri setelah ditinggalkan Karl Hakimi. Benarlah, habis madu sepah dibuang. Bunga kini, bunga yang tanpa madu.

7 tahun selepas itu, takdir mempertemukan mereka semula. Situasinya, Karl da
...more
Gobokairina
Andai mampu aku putarkan putaran dunia [blurb novel]


Sayangnya kita memang tak akan pernah mampu berbuat sedemikian. Apa yang bisa dilakukan adalah untuk terus maju ke hadapan. Dan itu pun bukan mudah melaluinya, tetapi itu harga yang perlu dibayar oleh Bunga untuk menebus setiap kesalahannya dulu. Kerana kealpaannya, dia hanyut dalam godaan Karl Hakimi [Karl]. Hanya sekali tetapi keterlanjuran yang sekali itu lah membuatkan Bunga hilang segala-galanya.

Bunga dibuang keluarga, ditendang dari kolej
...more
Don ツ
Aku suka dengan wrap-up cerita novel ini. Permulaannya seperti yang boleh dibaca dari blog Acik Lana, flashback cerita bagaimana Bunga bertemu dengan Kimi. Kemudian setelah 7 tahun mereka bertemu kembali, Karl Hakimi@Kimi lupa Bunga ni, (boleh gitu? Hempuk kalau dia betul-betul wujud) tapi dia jatuh cinta balik pada Bunga. Demi tak mahu kembali pada K.Kim dia hampir berkahwin dengan bos@taukeh emas. Gitu-gini banyak perkara berlaku tarik-tali-caklempong-bla-bla. Best moment, yang buat aku tersay ...more
Kiki
Perempuan yang Paling Aku Cinta (PYPAC) merupakan novel pertama terbitan penulis Acik Lana sendiri and sudah lama I want to add this book to my collection. Akhirnya, tercapai juga nak dapatkan buku edisi terhad ne.

Novel-novel Acik Lana yang I dah baca sebelum ne semuanya I rate 5 stars. This time, however, I terpaksa minus 1 star sebab for me, PYPAC ne ada kekurangan jika nak compare dengan novel-novelnya yang sebelum ne. I also feel meluat when I read certain scenes. Will get to that...

Isu yang
...more
Madam Lola
1sty... Sila tepuk tgn kuat2 pd ML. Sbb apa? Sbb seelah berkurun lama... Dah setahun kot... Akhirnya, PYPAC ni, berjaya jugak digapai. Okey.. Ni novel kedua AL yg ML baca...novel ni mmg jd fenomena kot.. Aper x nyer.. Sanggup Oooo org beli ngan harga RM 250. Tu yg ML sempat terperasalah.. Tp ade lg kot yg buat bid lebih tinggi. ML x ambik port sgt... Nasib baik ML order terus dgn acik masa dia open order utk kali kedua. ML beli pun dah gmbr badan pempuan tu.. Kira 2nd editionlah...

Kalau tya ML,
...more
S
3* star!

Actually novel ni baru sampai semalam & terus baca sbb all the review yang tak boleh nak tahan2 lagi. dlm masa satu hari, saya habiskan naskah ini. Cerita yg mudah dihadam, olahan yg baik, jd tak pening kepala nak faham.

Saya tak nak bercerita ttg kisahnya. Ya, spt review yg lain, mmg lelah dengan adegan tarik tali Bunga & Karl Hakimi. Tapi, saya suka cara Acik mengolahnya dan maaf yer, saya tak bosan.

Sbgi penulis, saya tahu Acik cuba menggambarkan watak Bunga yg turun naik perasa
...more
Nisa Haryanti
Isu yang diketengahkan penulis dalam novel ini..tentang masalah sosial dan masalah pembuangan bayi. Mereka perlu dibantu kembali kepada Islam bukan terus dihukum...

Bunga leka dengan cinta lelaki kasanova berwajah pan Asia, Karl Hakimi sehingga sanggup menyerahkan dirinya..tapi cinta Karl tidak pernah ikhlas, meninggalkan Bunga sendirian menanggung natijah dari perbuatan mereka. Bunga dibuang dari kolej dan dihalau oleh bapanya. Kesan dari tekanan yang dihadapi, Bunga nekad meninggalkan bayinya d
...more
Nonieღserenity2bliss
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM15. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Syahdunyer cerita ni...

Hidup Bunga tak seharum namanya. Kerana dibuai cinta, dia terlanjur dan dibuang keluarga. Tujuh tahun hidupnya terseksa.

Karl si kasanova tak sangka dia bertemu semula dengan bunganya. Sungguh dia tak tahu akibat keputusannya yang drastik, hidup seorang gadis muda teraniaya.

Kesian sangat dengan kisah hidup Bunga. Dahlah ditinggalkan kekasih, mak ayah pun tak mangaku anak.
...more
Naira2975
Saya tak terdaya untuk menghabiskan buku ini. Paling-paling pun sehingga muka surat 430. Saya tak suka watak Bunga & Karl Hakimi. Memang penulis ada mengatakan bahawa dia menyelitkan isu gejala sosial dalam buku ini. Tapi I cannot read forward because for reasons I just can't explain. This book is just too heavy for me. I do like karya yang lain-lain sebelum ni. But not this time. Mungkin kerana saya menaruh expectation yang sangat tinggi. I don't know
Norhani Zaini
Best walaupun agak biasa
Bahasa yang sedap dan membuai.
Sweet and sour...haha
Agak bosan bila Bunga dengan Kimi main tarik tali...meleret sikit.

Ada petikan dalam novel yang menggambarkan Kimi 'Tak seperti hero dalam novel' sweet, romantik, bertanggungjawab...haha...dah dalam novel :p
Tie Tinie
hoyeyyyy....
selamat juga menghabiskan nya.. tepat jan 2:00am ~ 15/3/2013...
mengambil masa yg lama... bukan sbb ceritanya x best... tapi disebabkan keja yg banyak kat opis... x de masa nak curi2 baca novel nie... tapi alhamdulillah... selamat menghabiskannya...
as usual... cerita acik pasti sweet2.. melting2... tahniah acik... gud job.. pada yg belom beli dan rasa nak beli.. sila cari acik.. jgn cari kat kedai buku... sbb buku nie x dijual di kedai buku... buku nie acik print sendiri dan dijual on
...more
Novel Annie
novel yg aku beli dgn harya yg agak mahal. aku beli dgn hrga rm100++ termasuk postage. tp mmg berbaloi beli sbb mmg best dan sgt menarik kisah spasang kekasih yg telah terlanjur. Bunga ditinggalkan oleh kimi. apa pun mmg best.
Ayuhashim
buku yg kucari lebih setahun.. akhirnya berjaya pinjam and khatam.
maybe my expectations is too high sbb limited edition..tp my vote will go to pcbs @tengku qalif yg lebih ummphhh...
cuma banyak grammatical errors... erk mcm cikgu english plak..
good storyline tp ending tu mcm kurg skit,klu bole tmbah citer psl new baby .. heheh mesti best
so that's it bunga and karl hakimi and eusoff imran
Scha
novel ni,.tak sebest novel2 acik yg lain..tp still boleh baca...dan habiskan dgn jayanya...novel yg paling mahal sy beli..berbaloi utk sy mengumpul kesemua novel dr acik lana..
Amira
suka dgn watak k-kim. cemburu yg sweet
Azratul Husna
Mmg best..bhs yg simple n mudah difahami..
Aizan
Jun 12, 2014 Aizan marked it as to-read
Sape ada novel ni yg nak let go?saya nak beli..
Salmah Bt
Nak baca novel pypac
Eeyta
Memang best...
Qir4juhari
Apr 04, 2014 Qir4juhari added it
Shelves: read-book
Qira
Zana
Cerita best yang tak over dari segi action n emosi, yang penting hero hensem n heroin cantik (haruslah hahaha)
Dayang Asmah
Plot yang menarik cuma kena perbetulkan penggunaan Bahasa Inggeris. Editor sila ambil perhatian.
mrsbudu
saya suka semua karya acik.. berat tapi still nak jgk khatamkan.
Rynna
novel ni memang tak kena dengan sy... sorry
Meeka
ok..x mengecewakan..best jugak..
Sapiana Othman
Sep 12, 2013 Sapiana Othman added it
Shelves: add
need to read
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 28 29 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Pergi Tanpa Alasan
  • KuSeru Rindu Itu
  • Bila Nak Saksi
  • Dia… Random Guy
  • Jangan Benci Cintaku
  • Cinta Bersaiz XXL
  • Bukan Isteri Sempurna
  • My Precious Iris (Mypi)
  • Awek Pisang Goreng
  • Kisah Naz dan Khaalish
  • Ya Maulana
  • Dah Jodoh
  • Lazuardi
  • Arluna
  • Isteri Untuk Disewa
  • Aku Yang Kau Tinggalkan
  • Suami Sebelah Rumah
  • Dia Imamku
Aku Bukan Mistress Maaf Jika Aku Tak Sempurna Pelangi Cinta Buat Suami Kalau Memang Harus Begitu Akadku Yang Terakhir

Share This Book