Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Publieke Werken” as Want to Read:
Publieke Werken
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Publieke Werken

3.82 of 5 stars 3.82  ·  rating details  ·  769 ratings  ·  28 reviews
Eind negentiende eeuw proberen twee neven, een apotheker in Hoogeveen en een vioolbouwer in Amsterdam, een gezamenlijk ideaal te verwezenlijken.
Hardcover, 488 pages
Published by Querido (first published 2000)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Publieke Werken, please sign up.

Be the first to ask a question about Publieke Werken

Hersenschimmen by J. BernlefDe ontdekking van de hemel by Harry MulischDe donkere kamer van Damokles by Willem Frederik HermansNooit meer slapen by Willem Frederik HermansMax Havelaar, of de Koffieveilingen der Nederlandsche Handel-... by Multatuli
great Dutch books
41st out of 265 books — 58 voters
The Discovery of Heaven by Harry MulischBeyond Sleep by Willem Frederik HermansMax Havelaar by MultatuliHersenschimmen by J. BernlefThe House of the Mosque by Kader Abdolah
NRC's Best Dutch novels
9th out of 10 books — 3 voters


More lists with this book...

Community Reviews

(showing 1-30 of 1,144)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Joe Zivak
Nudna, rozvlacna, antisocialisticka aneknota natiahnuta na stovky stran. Obe hlavne postavy romanu su karikatury, neda sa s nimi v nicom identifikovat, ani v malickostiach, ani v celkovom vnimani sveta. Drviva vacsina dialogov su monology prerusovane introspektivnymi pasazami, ktore unavne dokolecka ilustruju tieto vlastnosti hlavnych postav: nerozhodnost, neinformovanost, ignorovanie reality a ziadzu po verejnom uznani svojich schopnosti (co je vlastne boj o uznanie svojej existencie.) Toto je ...more
Dirk
Dit boek is geschreven in prachtige taal die tegelijk heel rijk en wat archaïsch, en toch steeds heel treffend is. Het verhaal is interessant en meeslepend, en de schrijver schetst een indrukwekkend en geloofwaardig tijdsbeeld. Minder geloofwaardig vond ik bepaalde wendingen van het verhaal naar het einde toe, die mijn gevoel tijdens de eerste 3/4 dat ik een groots boek aan het lezen was, een beetje verpestten.
Elly
Boeiend, maar af en toe ook ergerlijk, deprimerend boek. Het is weergaloos geschreven, de exacte feiten en de zo goed voorstelbare zich net ontwikkelende tijdsgeest van de nieuwe eeuw van industrialisatie. De rijkdom naast de armoede. De wereld van alle mogelijkheden naast de hopeloosheid. Die van de macht naast de machteloosheid. Het daardoor ontstaan van misstanden. Het wordt door Rooseboom goed en uitvoerig beschreven. Zo uitvoerig dat je af en toe het boek weglegt omdat je je aan de hoofdper ...more
Marjolein
READ IN DUTCH

Publieke werken was een van de boeken die ik op mijn lijst had gezet voor mijn Nederlands mondeling vorige week. Ik was waarschijnlijk een beetje optimistisch geweest bij aanvang van dit boek van Thomas Rosenboom, en daarom had ik ook verwacht dat ik dit boek ruimschoots op tijd uit zou hebben (was ruim twee weken voor het mondeling begonnen), maar dat bleek niet helemaal zo te zijn...

Het verhaal gaat over de twee neven Chris Anijs en Walter Vedder, beiden mannen die niet al te gesl
...more
Huub Nollet
Langzaam opbouwend verhaal spelend eind negentiende eeuw. Voor mij ondanks dat ik op voorhand al wat beschrijvingen had gelezen, niet echt een boek om nogmaals te pakken.
Sander
Meh. Geschreven in mooi Nederlands, en daarom heb ik het wel uitgelezen. Het verhaal vond ik maar raar. In het algemeen kunnen personages natuurlijk onredelijk handelen, als dat voortvloeit uit zwaktes in hun karakter. Maar dat principe wordt in dit boek zo ver doorgevoerd dat ik halverwege echt al niets gaf om beide hoofdrolspelers. Ze werken zichzelf door hun eigen karakterfouten en kortzichtigheid in de problemen. Dieper, en dieper, en dieper. En dan nog wat dieper. Als lezer denk ik dan aan ...more
Ageeth Van der veen
Maybe the best novel I ever read. Love this book.
Jethro
Jan 20, 2015 Jethro added it
Shelves: lend-out
Lent out to Noortje Astro on 19 January 2015
Loretta
Zo mooi beschreven !
Anne
De karakters in dit boek gedragen zich zo ergerlijk dat ik het boek af en toe dicht moest slaan. Een soort 'The Office' maar dat gesitueerd in de 19e eeuw.
Bart
Ongelofelijk, wat een goed boek. De manier waarom Rosenboom je meeneemt naar het einde van de negentiende eeuw is indrukwekkend. Zijn archaische taalgebruik en kennis van tijdsgebonden gebruiken draagt daar uiteraard aan bij. En dan het verhaal an sich. Opbouwend en bijna denderend als een stoomlocomotief moet je er in mee. Een boek met veel prachtige details, zonder te lang op een zijspoor te blijven en er al helemaal niet in af te dwalen. Misschien wel mijn nieuwe favoriete boek...
Hetty
Op Dizzie 7/2/2009:
Hij lag al tien jaar in de kast maar ik heb hem nu eindelijk en met veel plezier gelezen! Wat ik vooral mooi geschetst vind, is de tragiek van Vledder en Anijs die o zo graag bij de 'grote jongens' willen horen maar uiteindelijk toch niet boven hun eigen milieu uitgroeien. En natuurlijk nooit zo op gelet maar er staan inderdaad twee hele kleine huisjes naast het Victoria Hotel (hoe makkelijk loop je er als Amsterdammer aan voorbij!).
Corné
Dat Publieke Werken de Libris Literatuur Prijs heeft gewonnen in 2000 was mij (uiteraard) geheel ontgaan. Dat ontdekte ik pas een uur geleden. Ik kreeg het uiteindelijk cadeau van een goede vriend en het heeft nog een hele tijd geduurd voor ik het uiteindelijk las. Maar toen heb ik er ontzettend van genoten: historische feiten vermengd met heerlijk leesbare fictie. Ik bleef slecht met één vraag zitten: waarom had ik dit niet veel eerder gelezen?
Janneke
Met plezier gelezen. Goede beschrijving van het leven van de turfarbeiders en de poging om uit dat leven te ontsnappen en met behulp van de neef uit Amsterdam naar het verre 'paradijs' Amerika te emigreren om een beter leven op te bouwen. Iedere keer als ik in Amsterdam het centraal station uitloop kijk ik even naar dat kleine huisje ingesloten door het grote hotel Victoria.
Lineke
Een bijzonder donker boek dat je meesleept de diepte in van twee mannen die zichzelf heel bewust de diepte in gooien. Heb het af en toe weggelegd omdat het deprimerend was. Prachtig inzicht van de auteur in zijn personages, prachtig taalgebruik dat je meeneemt naar de negentiende eeuw. Ondanks, of wellicht dankzij, de donkerte toch een prachtig boek.
Matthijs Boddeus
Briljant verhaal over mijn woonplaats (Amsterdam) en mijn geboorteplaats (Hoogeveen). Briljant als je als schrijver personages creëert waar je als lezer aan gaat ergeren en denkt: "doe het nou niet, wees nou niet zo koppig!" Prachtig verhaal met mooie details over bouwgeschiedenis van Amsterdam ontstaan van Hoogeveen en over vioolbouw.
Ammeke
Een kwelling! Niet omdat het een slecht boek is, maar omdat de koppigheid van de hoofdpersonen en de noodlottige afloop je een knoop in je maag geven. Rosenboom schrijft prachtig. Ik hield nog meer van zijn boek over een scheepswerf in Groningen: De Nieuwe Man.
Dymphie
Mar 22, 2012 Dymphie marked it as later
Nou ... even niet. Sterke schrijfstijl dat wel, maar ik werd een beetje onpasselijk van het beeld dat opgeroepen werd door die Johanna en haar 'vrijer'.
De uitleentermijn vna de bibliothek is om: hij gaat mar even terug, mischien later ..
Bram
Prachtig boek. Neemt je mee naar het eind vsn de 19e eeuw terwijl je toch voor 100% meeleeft met de hoofdperson en zijn plannen en omgeving goed begrijpt - inclusief het Amsterdam van vandaag.
Tim
Jan 08, 2011 Tim rated it 5 of 5 stars
Shelves: fiction
Altijd al willen weten waarom het Centraal Station in Amsterdam op zo'n onhandige plek ligt? En waarom die twee huisjes in de gevel van het Victoriahotel staan? lees het.
Matus Miksik
author succeeds with building dramatic tension where the plot demands it, other than that the book is too much descriptive and somewhat boring at times...
Luc
Dit boek het ik zeer graag gelezen. De historische beschrijving van het turfdorp is meer dan de moeite waard. De personages zijn dramatisch mooi.
Aura
This story was awful really, the writing style was amazing though but the story itself was dreadful and boring.
Ingeborg V.
Nu weet je waarom het Victoria hotel om een klein huisje heen staat.
Frank
Bij vlagen geweldig. Te veel herhaling?
Pascal
Subliem Nederlands.
Irene
Irene marked it as to-read
Apr 18, 2015
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 38 39 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Plankton (Het Bureau #3)
 • Meneer Beerta (Het Bureau #1)
 • Karakter
 • Onder professoren
 • Nooit meer slapen
 • Eline Vere
 • Kees de jongen
 • Das Wüten der ganzen Welt
 • De Uitvreter, Titaantjes, Dichtertje, Mene Tekel
 • Heren van de thee
 • Van de koele meren des doods
 • Knielen op een bed violen
 • Onder het plaveisel het moeras (De tandeloze tijd, deel 3)
 • De zwarte met het witte hart
 • Het schervengericht (Homo duplex)
766198
Thomas Rosenboom is a Dutch writer of novels and short stories,. He studied Psychology for 3 years, did not finish but switched to studying Dutch in Amsterdam. His first book was published in 1983 and contains 3 short stories. He's the only writer to have won the Libris Literatuur Prijs twice (for Gewassen Vlees in 1995 and for Publieke Werken in 2000).
More about Thomas Rosenboom...
Zoete mond De rode loper De nieuwe man Spitzen Gewassen vlees (Dutch Edition)

Share This Book