Kerana Terpaksa... Aku Relakan
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Kerana Terpaksa... Aku Relakan

4.02 of 5 stars 4.02  ·  rating details  ·  95 ratings  ·  12 reviews
Angkara fitnah dan rancangan jahat emak dan kakak tiri, kehidupan bahagia Indah Halina musnah dengan sekelip mata. Dengan tiba-tiba dia menjadi gadis yang paling malang, sebatang kara dan tidak punya apa-apa.

Dalam kemelut kepayahan, rupanya Tuhan masih menyayanginya apabila dia mendapat perhatian dari seorang wanita kaya dan terhormat, Dato’ Safiya. Tanpa sebarang alasan,...more
Paperback, 772 pages
Published July 2012 by Karyaseni
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Community Reviews

(showing 1-30 of 168)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Nonieღserenity2bliss
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM12. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Jalan ceritanya agak menarik. First time N rasa syahdu bila baca part akad nikah. Apa tidaknya, susah betul dorang ni nak dapat bersama. Baru jer propose, Tajul Razin terpaksa menjauhkan diri.

I would've rated this book higher had:

1. The english editor buat kerja;
2. Perkataan 'bro' dan 'sis' digunakan dengan betul. The word 'bro' tak translate to abang. 'Bro' hanyalah kata lain untuk 'dude' dan '...more
Hajar
Akibat dengki dan iri hati, kebahagiaan yang dikecapi Indah Halina (Indah) berkecai sekelip mata. Fitnah dan rancangan jahat si ibu tiri dan si kakak tiri pada hari pernikahannya menyebabkan Indah dihalau oleh bapanya. Rancangan Zawati (kakak tiri Indah) meninggalkan Indah di hentian R&R tu satu kemenangan buat Zawati dan ibunya sebab berjaya rampas tunang dan bapa Indah sekaligus dalam tempoh 24jam.

Memang kesian dengan Indah ni tapi dari sudut yang lain sebenarnya ia satu kelebihan pula. Pe...more
Intan  Musa
Indah Halina ditinggalkan oleh kakak tirinya, Zawati dan kawannya Yazid di R&R Tapah pada hari dia sepatutnya dinikahkan dengan Saiful Azam. Tanpa duit dan dalam kesedihan, terjumpa dengan Dato' Safiya dan anaknya Tajul Razin. Indah pulangkan telefon kepunyaan Dato' Safiya dan budinya dibalas dengan duit. Dengan duit itu, Indah dapat pulang ke rumah. Tetapi sesampai saja disana, dia dimarah serta difitnah oleh Zawati dan ibu tirinya. Lalu dia dihalau dari rumah. Dari situ, bermulalah perjala...more
Liya71
http://novel-online.com/index.php?rou...

Sinopsis dari saya:

Kisah Indah seorang gadis yang diperdaya kaka tirinya saat akhir hari pernikahan ya dengan tunang pilihan keluarganya. Dia dibuang keluarga. Pasrah dan dia terpaksa membawa diri berkelana hingga terjumpa dengan seorang datin yang amat penyayang... Mcam citer cinderella...

Anak datin mulanya tidak langsung menyukainya dan menganggap Indah sebagai sworang bibik, tetapi Datin mengambil Indah menjadi anak angkatnya kerana budi bahasan dan kes...more
A-t
Angkara fitnah dan rancangan jahat emak dan kakak tiri, kehidupan bahagia Indah Halina musnah dengan sekelip mata. Dengan tiba-tiba dia menjadi gadis yang paling malang, sebatang kara dan tidak punya apa-apa.Ayahnya sendiri tidak menerimanya..

Dalam kemelut kepayahan, rupanya Tuhan masih menyayanginya apabila dia mendapat perhatian dari seorang wanita kaya dan terhormat, Dato’ Safiya. Tanpa sebarang alasan, Indah Halina mendapat tempat teristimewa dalam hati wanita itu, lalu diberi kasih sayang d...more
Cik Soleh
Puas hati tak? Ada cerita Cinderella moden versi diolah.
Okey, sebenarnya ku suka cerita ni. Sangat! Walaupun ini bukan 100% Cinderella moden mahupun ala2 Bawang Putih Bawang Merah. aku rasa heroin terlalu sempurna... yela siapa tak nak jadi budak 'bertuah' dan talented sentiasa walaupun masih muda. Buat berangan sajalah... Of course Datuk tu suka kat dia, untuk anak dia jugak kan? Cliche la jugak pikir balik...

Masa konflik dengan adik-beradik tu aku takle terima, cepat2 la kahwin dah wajib pun...more
Farhana
Apa yg saya suka mengenai novel ini ialah ianya mempunyai idea/jalan cerita yang menarik dan banyak dialog di dalamnya yang boleh membuatkan pembaca tersenyum simpul dan/atau tergelak besar.

Apa yang saya kurang suka: Walaupun ideanya menarik, tapi bagi saya plot cerita ini terlalu berselirat. Garapan yang kurang kemas antara scene membuatkan kadang-kadang kita keliru masa kejadian itu berlaku. Ada juga scene yang kurang masuk akal. Mungkin saya sahaja yang rasa begitu. Dan seringkali juga kita l...more
Almiza
cerita yang menarik, cuma... bab 65 (pg 697) sangat2 sama dengan novel 'Sweet Sour' dari Nasz.. hemm.. kebetulan??
Azienamico
Heaven.. The best novel ever...high recommendation
azian2575
Indah & Tajul 'Zen' Razin
Cik Ct
Oct 02, 2013 Cik Ct added it
HEAVEN...
Kerepek Masam
Kerepek Masam marked it as to-read
Apr 06, 2014
Maizatulrizalgmail.com
Maizatulrizalgmail.com marked it as to-read
Apr 05, 2014
Ajiey
Ajiey marked it as to-read
Mar 30, 2014
Blue Scarf
Blue Scarf marked it as to-read
Mar 27, 2014
Siti Fahishah
Siti Fahishah marked it as to-read
Mar 21, 2014
Abbysha
Abbysha marked it as to-read
Mar 21, 2014
Ainj96
Ainj96 marked it as to-read
Mar 21, 2014
Aisyah
Aisyah marked it as to-read
Mar 14, 2014
Ain
Ain marked it as to-read
Mar 12, 2014
« previous 1 3 4 5 6 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
Dia… Isteri Luar Biasa Usai... Aku Terima Nikahnya Pilihan Mama

Share This Book