Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Kerana Terpaksa... Aku Relakan” as Want to Read:
Kerana Terpaksa... Aku Relakan
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Kerana Terpaksa... Aku Relakan

4.19 of 5 stars 4.19  ·  rating details  ·  380 ratings  ·  35 reviews
Angkara fitnah dan rancangan jahat emak dan kakak tiri, kehidupan bahagia Indah Halina musnah dengan sekelip mata. Dengan tiba-tiba dia menjadi gadis yang paling malang, sebatang kara dan tidak punya apa-apa.

Dalam kemelut kepayahan, rupanya Tuhan masih menyayanginya apabila dia mendapat perhatian dari seorang wanita kaya dan terhormat, Dato’ Safiya. Tanpa sebarang alasan,
...more
Paperback, 772 pages
Published July 2012 by Karyaseni
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Kerana Terpaksa... Aku Relakan, please sign up.

Be the first to ask a question about Kerana Terpaksa... Aku Relakan

Community Reviews

(showing 1-30 of 1,023)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Hajar
Akibat dengki dan iri hati, kebahagiaan yang dikecapi Indah Halina (Indah) berkecai sekelip mata. Fitnah dan rancangan jahat si ibu tiri dan si kakak tiri pada hari pernikahannya menyebabkan Indah dihalau oleh bapanya. Rancangan Zawati (kakak tiri Indah) meninggalkan Indah di hentian R&R tu satu kemenangan buat Zawati dan ibunya sebab berjaya rampas tunang dan bapa Indah sekaligus dalam tempoh 24jam.

Memang kesian dengan Indah ni tapi dari sudut yang lain sebenarnya ia satu kelebihan pula. Pe
...more
Kiki
Kerana Terpaksa... Aku Relakan merupakan novel ke-dua daripada penulis Umie Nadzimah (UN) yang I baca, and not sure buku penulis yang keberapa. I think yang ke-tiga... I baca novel ne selepas novel pertama beliau, "Pilihan Mama".

Honestly, I prefer novel pertama UN sebab I lebih suka dengan cerita dari sudut pandang watak utama daripada penulis (usually, I don't prefer this). For this second novel, penulis menulis menggunakan sudut pandang orang ketiga, which I think sedikit confusing, especially
...more
Intan  Musa
Indah Halina ditinggalkan oleh kakak tirinya, Zawati dan kawannya Yazid di R&R Tapah pada hari dia sepatutnya dinikahkan dengan Saiful Azam. Tanpa duit dan dalam kesedihan, terjumpa dengan Dato' Safiya dan anaknya Tajul Razin. Indah pulangkan telefon kepunyaan Dato' Safiya dan budinya dibalas dengan duit. Dengan duit itu, Indah dapat pulang ke rumah. Tetapi sesampai saja disana, dia dimarah serta difitnah oleh Zawati dan ibu tirinya. Lalu dia dihalau dari rumah. Dari situ, bermulalah perjala ...more
Liya71
http://novel-online.com/index.php?rou...

Sinopsis dari saya:

Kisah Indah seorang gadis yang diperdaya kaka tirinya saat akhir hari pernikahan ya dengan tunang pilihan keluarganya. Dia dibuang keluarga. Pasrah dan dia terpaksa membawa diri berkelana hingga terjumpa dengan seorang datin yang amat penyayang... Mcam citer cinderella...

Anak datin mulanya tidak langsung menyukainya dan menganggap Indah sebagai sworang bibik, tetapi Datin mengambil Indah menjadi anak angkatnya kerana budi bahasan dan kes
...more
Nonieღserenity2bliss
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM12. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Jalan ceritanya agak menarik. First time N rasa syahdu bila baca part akad nikah. Apa tidaknya, susah betul dorang ni nak dapat bersama. Baru jer propose, Tajul Razin terpaksa menjauhkan diri.

I would've rated this book higher had:

1. The english editor buat kerja;
2. Perkataan 'bro' dan 'sis' digunakan dengan betul. The word 'bro' tak translate to abang. 'Bro' hanyalah kata lain untuk 'dude' dan
...more
Que Razali
Beli n baca semata2 nak tau ending novel ni sbb drama dah start tayang kat tv. Hmmm... as usual. Nothing special pasal novel ni. Kisah adik abang berebut perempuan. Dendam tak sudah. Apa2 pun novel ni punya jalan cerita yang tersusun. Tu je.
Don ツ
Puas hati tak? Ada cerita Cinderella moden versi diolah.
Okey, sebenarnya ku suka cerita ni. Sangat! Walaupun ini bukan 100% Cinderella moden mahupun ala2 Bawang Putih Bawang Merah. aku rasa heroin terlalu sempurna... yela siapa tak nak jadi budak 'bertuah' dan talented sentiasa walaupun masih muda. Buat berangan sajalah... Of course Datuk tu suka kat dia, untuk anak dia jugak kan? Cliche la jugak pikir balik...

Masa konflik dengan adik-beradik tu aku takle terima, cepat2 la kahwin dah wajib pun
...more
Farhana
Apa yg saya suka mengenai novel ini ialah ianya mempunyai idea/jalan cerita yang menarik dan banyak dialog di dalamnya yang boleh membuatkan pembaca tersenyum simpul dan/atau tergelak besar.

Apa yang saya kurang suka: Walaupun ideanya menarik, tapi bagi saya plot cerita ini terlalu berselirat. Garapan yang kurang kemas antara scene membuatkan kadang-kadang kita keliru masa kejadian itu berlaku. Ada juga scene yang kurang masuk akal. Mungkin saya sahaja yang rasa begitu. Dan seringkali juga kita l
...more
Missfelisha Leez
Tak semua orang bole redha dan terima takdir hidup.. hakikhatnya hidup ini sentiasa diuji dengan pelbagai bentuk ujian..
Indah orangnya kuat.. sentiasa ada halangan untuk mengecap kebahagiaan.. tapi dia tetap bersabar.. dan akhirnya kebahagiaan miliknya..
Satu pengajaran dalam novel ini..
Redha dengan ujian.. inshaAllah bertemu kebahagiaan..
Nice!
Zaiton
Baru je beberapa hari yang lepas baca novel ni. Dari segi penulisan agak bagus. rasanya boleh diperbaiki untuk lagi bagus. Dari segi jalan cerita, rasanya cerita macam ni sudah seperti ala2 cinderella. Dah biasa dengar pun. Apa yang paling z suka sekali adalah watak tajul razin dalam cerita ni. Tpi bila BACA WOWWWWW… memang kagum sngat.. dengan watak Tajul Razin. Cuma ada beberapa part yg terlebih nafsu kelakiannya tu. Hahaha biasa la orang bercinta. Begitu juga dengan watak indah. cuma yang say ...more
Jamee
Novel untuk dilepaskan.PM jika berminat.
A-t
Angkara fitnah dan rancangan jahat emak dan kakak tiri, kehidupan bahagia Indah Halina musnah dengan sekelip mata. Dengan tiba-tiba dia menjadi gadis yang paling malang, sebatang kara dan tidak punya apa-apa.Ayahnya sendiri tidak menerimanya..

Dalam kemelut kepayahan, rupanya Tuhan masih menyayanginya apabila dia mendapat perhatian dari seorang wanita kaya dan terhormat, Dato’ Safiya. Tanpa sebarang alasan, Indah Halina mendapat tempat teristimewa dalam hati wanita itu, lalu diberi kasih sayang d
...more
Yana Fauzianah
Life is full of challenges.. I learnt alot from this book.. Never ever feel sad of d challenges that is given.. Cos at the end of it, u will get the happiness that u never thought of.. Alhamdulillah.. This book really teach me how to appreciate the people around me.. Thank you!!!
Sabrina7
tajul razin dan indah harlina
cerita penuh dugaan hidup dan konflik

karya UN yg saya baca utk kali pertama sebelum Dia isteri luar biasa..
syabas kerana telah diadaptasi menjadi drama ^_^
Zakiahezanie
Ade beberapa soalan dalam kepala saya yang tak terjawab dalam novel ni. A bit lacking but I dont what.
Nurul
the plot is very cliché and the development of story is not even.
Athirahramizu
bes bes bes ! No comment
Anis
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Tiraazmin
the best book ever.
Izzati
Jul 03, 2014 Izzati marked it as to-read
good
Dayatte Mahmud
cute character.. byk pengajaran hidup..
Seri Qadijah
Oh i have many things to talk abt this book. Its a disappointing read after loving the drama series so much. Even the one thing i was dying to know (abt who Indah's mother is) is an anti climax. Remind me again why i stopped reading malay novels for so long. i have to thank the director/scriptwriter of the drama for having a better vision of how the story and the characters should be.
Gila Novel
I <3 this novel very much!!!
I <3 Tajul Razin's character!!!
Almiza
cerita yang menarik, cuma... bab 65 (pg 697) sangat2 sama dengan novel 'Sweet Sour' dari Nasz.. hemm.. kebetulan??
Amalia Masrom
Tak tengok drama dan hanya membayangkan dalam kepala muka pelakon2 ni.
Klise tapi aku suka.

Tu je. :)
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 34 35 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Kisah Naz dan Khaalish
  • Suami Yang Kubenci
  • My Precious Iris (Mypi)
  • Suami Tak KuHadap
  • Perempuan Lindungan Kaabah
  • Terlanjur Mencintaimu
  • Suamiku Tak Romantik Tapi Autistik
  • Siapa Orang Gajiku
  • Gadis Edisi Terhad
  • Cintaku Luruh Di Oxford
  • Dia… Random Guy
  • Cik Blur Dan Encik Ikhlas
  • Kalau Memang Harus Begitu
  • Lazuardi
  • 7 Hari Mencintaiku
  • Jodoh itu milik kita
  • Eksperimen Cinta
  • KAMPUNG GIRL
Dia… Isteri Luar Biasa Usai... Aku Terima Nikahnya Pilihan Mama Jujurlah Nikahi Aku...

Share This Book