Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “CERPEN” as Want to Read:
CERPEN
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

CERPEN

by
4.06  ·  Rating Details  ·  578 Ratings  ·  90 Reviews
Buku CERPEN ini menghimpunkan 17 cerita pendek dan juga 3 skrip filem pendek yang dihasilkan oleh Nadia Khan. Kebanyakannya ditulis dan diterbitkan di pelbagai majalah dan akhbar sebelum novel sulungnya KELABU muncul pada Disember 2011.

Cerita-cerita dalam kumpulan ini banyak berkisar tentang cinta, keluarga, sahabat dan kerjaya. Turut diselitkan cerpen-cerpen yang diilhamk
...more
Paperback, 263 pages
Published September 14th 2012 by Buku Fixi (002016254-V) (first published January 1st 2012)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about CERPEN, please sign up.

Be the first to ask a question about CERPEN

PECAH by Khairulnizam BakeriKELABU by Nadia KhanMURTAD by Hasrul RizwanASRAMA by Muhammad FatrimZOMBIJAYA by Adib Zaini
Buku Fixi Terbaik
12th out of 58 books — 194 voters
ASRAMA by Muhammad FatrimKELABU by Nadia KhanKACAU by Ariff AdlyMURTAD by Hasrul RizwanGANTUNG by Nadia Khan
Senarai Buku Fixi
23rd out of 72 books — 28 voters


More lists with this book...

Community Reviews

(showing 1-30 of 1,091)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Hajar
Jun 23, 2014 Hajar rated it really liked it
Shelves: koleksi-peribadi
23-06-2014

Hajat nak memiliki buku ni akhirnya jadi nyata bila MPH tawarkan diskaun 20% untuk buku-buku alternatif terpilih. Dan inilah salah satu buku yang terpilih tu. Haha. Macam biasa, karya Nadia Khan bukan karya kosong semata. Kebanyakan karya yang dimuatkan dalam Cerpen ini adalah karya yang pernah diterbitkan di majalah dan juga pernah memenangi beberapa pertandingan.

Saya suka semua cerpen dan skrip filem pendek yang terkandung dalam ni. Tapi yang betul-betuk terkesan untuk saya adalah y
...more
Syahira Sharif
Oct 13, 2012 Syahira Sharif rated it it was ok
Shelves: malay, fixi
Cerpen is a compilation of short stories and some short film that the author had written and some of them had been published in several local magazine. List of the short stories as follows; Mana Dia Pergi; Puaka Pak Jaha; 'Pinjam Masamu, Kak'; Lara Di Hati; Cikgu Din; Teleportasi ; Janji Kak Long ; Nasi Putih Daging Cincang; Epilog Damak; Anak Dinihari; Cili (Skrip); Kopi Tiga Suku (Skrip); Budak Baru (Skrip); PWTC; Kopi Kola; Kopi, Adele dan Bubur Ayam McD; Cinta Sekeping Tisu; Ada Apa dengan K ...more
Faizal
Sep 25, 2012 Faizal rated it it was amazing
Mana Dia Pergi
Penyesalan tiada guna. Pesan pada aku sendiri, jika alami kekecewaan, luahkan dalam bentuk apa jua pun. Ia sangat membantu.

Puaka Pak Jaha
Dengar seperti cerita hantu. Bacalah. Kalian akan menemui kejutan!

Pinjam Masamu, Kak
Moraliti yang aku dapat dari cerita ini. Kejar cita-cita yang kau mahu. Bukan cita cita yang memenuhi kehendak orang sekeliling

Lara Di Hati
Judulnya agak ke-cerekama-aan (judul asal bukan seperti yang dinyatakan). Ini kisah adik beradik dan cita-cita. Adakala, dalam
...more
Asmar Shah
Jan 19, 2014 Asmar Shah rated it really liked it
Koleksi cerpen dari penulis Nadia Khan ini sememangnya terbaik. Sudah berapa kali saya ulang baca buku ini. Kebanyakan karya yang ada di dalam naskah ini memberikan impak pada diri saya. Peerrgghh, ayat ini mungkin terlalu skema haha...

Kebanyakan karya-karya dalam naskah ni telah mendapat pengiktirafan dari manusia-manusia yang ada di Bumi ni! So, untuk orang kata buku ni menyesakkan jiwa, tak tahu nak cakap apa. Haha... Tapi itu terpulang pada citarasa pembaca masing-masingkan... :)

Aku suka buk
...more
Noor Hanis
Jun 19, 2016 Noor Hanis rated it it was amazing
Best rupanya buku fixi ni. Mungkin buku pertama yang aku baca tu tidak menepati cita rasa aku. Tapi setelah habis ditelaah buku ni, aku mengambil keputusan untuk memberi peluang kedua kepada buku fixi. Why not? Everyone deserves second chance!

Seperti tajuknya, ada 17 cerpen dan 3 buah skrip filem pendek diselitkan dalam novel ni. Semua hasil tulisan Nadia Khan. Penulis yang popular tu. Lepas nampak buku ni di rak perpustakaan, terus kusambar seperti helang kelaparan. Maaf hiperbola. Hahaha.

Kal
...more
Juliza
Oct 09, 2013 Juliza rated it liked it
Kurang sebulan lagi adalah ulangtahun pertama hamba membeli Cerpen:Nadia Khan dan sebelum hamba nampak teruk sangat :-P kerana memeram buku sebegitu lama dalam rak, haruslah hamba segerakan membaca buku ini (amboi, cik kak, Venom Suria yang dah lebih setahun jadi perhiasan tu apa kes???). Buku ini masuk dalam kategori sedang-sedang okey bagi hamba. Tidak meningkatkan keterujaan berlebihan dan tidak juga membosankan.

Ada beberapa cerpen yang hamba rasa biasa-biasa saja, ada cerpen yang hamba suka
...more
Plainqoma
Nov 09, 2012 Plainqoma rated it really liked it
Cerpen = 3 buah skrip filem pendek + 17 cerpen-cerpen pendek

Cerpen yang paling aku suka adalah "Kopi Tiga Suku" sebab boleh relate, quite romantic dan agak real.

Bagi aku "Cerpen" boleh diterima, cerita walaupun ada elemen yang sama atau setengah sama atau hampir sama di antara setiap cerpen but still it's a different story.

Mungkin ada setengah pembaca kurang suka atau tidak suka atau memang tidak boleh terima cara Nadia Khan membuat ending untuk setiap cerpen dia. Aku perasan novel dia tidak m
...more
Nur Fatin Atiqah
13 Jun 2013.

Nanti-nanti aku buat review. Sekarang sedang "bertungkus-lumus" untuk kertas terakhir pada musim peperiksaan kali ini.

14 Jun 2013.

Akhirnya ada juga masa untuk aku menulis review bagi buku Cerpen oleh Nadia Khan ini :)

Secara keseluruhannya, buku ini jatuh dalam kategori "it was okay" atau "bolehlah". Takdelah bosan gila atau best terlampau.

Biasa-biasa saja. Tidaklah semenarik Kelabu pada pendapat peribadi aku. Masa Kelabu dulu aku benar-benar enjoy dan menyukai karya tersebut. Tapi u
...more
Dayang Noor
Oct 01, 2012 Dayang Noor rated it really liked it
Ada beberapa cerpen dalam antologi ni sebenarnya dulu aku dah pernah baca, tapi dulu aku tak kenal Nadia. Jadi baru sekarang ni aku terperasan, oh.... yang ni cerpen Nadia rupanya! Cerpen-cerpennya yang pernah keluar di akhbar dan majalah sememangnya mudah melekat di fikiran. Mungkin sebab mesejnya yang begitu jelas -- kebanyakannya kisah tentang persabahatan, keluarga dan pergolakan emosi orang muda.
Sebagai seorang yang sudah (agak) lama meninggalkan zaman muda (Ahem!) kebanyakan ceritanya mem
...more
Luc Abdullah
Sep 27, 2012 Luc Abdullah added it
Shelves: fiction, malay
Beli sekadar menambahkan buku jenis koleksi cerpen. Ini bukanlah sinopsis yang mahu aku taipkan, tetapi segala baris ayat dalam buku ini hilang dimamah masa ketika pembacaan. Pendek kata, "apa yang aku baca tadi?"

Maaflah, bak kata citarasa yang tak sama.

Tapi akan aku hadiahkan buku ini kepada orang yang lebih sesuai membaca ia sekaligus menghargai ia. Moga dia gembira.
Fadzli Jamaludin
Jan 19, 2014 Fadzli Jamaludin rated it really liked it
Shelves: misi-2014
Best & menarik cerpen2 di dalamnya...
Malahan aku kagum dengan kerjaya penulis...Doktor penulis...
Patutlah kulit muka novel ada perkaitan dengan penulis...

Ada 17 buah cerpen di dalamnya & 3 buah skrip pendek menjadikan jumlahnya 20 buah...Hampir kesemuanya menepati citarasa aku kecuali satu skrip pendek bertajuk CILI & cerpen Kopi, Adele & Bubur Ayam McD tak begitu secocok dengan jiwa aku...Ironinya, Skrip filem CILI berjaya memenangi tempat pertama dalam Kategori Filem Pendek...h
...more
Ain
May 23, 2013 Ain rated it it was amazing
Memang karya Nadia Khan menarik. Ceritanya lain dari yang lain. Jujur cakap , saya ni akan lebih berminat baca novel love story compared to buku lain *haha* tapi karya Nadia Khan walaupun tak banyak unsur2 love story tu (still ada la sikit) tapi tetap saya suka.

Kisah dalam cerpen yang paling buat aku tersentak adalah cerpen - Budak Baru. Kisah tentang Houseman ataupun doktor pelatih. Itu realitinya. Jujur !! Ya , kisah itu buat saya tersentak sendiri. Ya , saya pernah jadi budak baru itu !! Yang
...more
Ainunsailah Nordin
Dec 18, 2015 Ainunsailah Nordin rated it liked it
Tamat juga. Kumpulan Cerpen dari Nadia Khan. Berbagai genre dan cerita. Penulisan yang sangat santai dengan bahasa rojak dan slanga. Percubaan pertama saya baca buku Fixi.

Jujur. Bukan kegemaran. Tapi baik untuk percambahan idea. Cuma penulisan terlalu santai dan agak cliche. Tapi baik untuk menumbuhkan kepercayaan diri. Setelah baca, saya percaya saya juga boleh cuba untuk menulis. Haha.
Adrianz
Nov 27, 2015 Adrianz rated it really liked it
Shelves: buku-fixi
Skrg ni Nadia Khan becomes one of my fav author..hahaha..sempoi giler bila dia bg info psl setiap cerpen dlm koleksi cerpen dia ni..paling aku suka baca 'Cinta Sekeping Tisu' serius lawak...sakit perut aku gelak tgh mlm td..hahahahaha..tp aku skip baca 3 skrip filem...huhu..overall mmg best dan sempoi jalan cerita cerpen2 ni....hehe
Cik Pah
Mar 16, 2014 Cik Pah rated it really liked it
Shelves: read-2014, fixi
Beberapa cerpen yang menarik hati


Pinjam masamu kak
Perbualan doktor dengan pesakit kanak-kanak yang menunggu masa dijemput Ilahi. Menyedarkan kita masa itu nyawa.


Puaka Pak Jaha
Cerita tentang persepsi biasa kita tentang orang lain dan percaya cakap-cakap orang tanpa bukti nyata

Anak dinihari
Kisah untuk kita buka minda tentang masa depan. Kejayaan bukan terletak kepada jawatan dan pangkat dalam kerjaya makan gaji. Ada lagi cara mendapat rezeki di muka bumi Allah yang luas.

Kopi tiga suku
Syahdu baca
...more
Don ツ
Kalau tak kerana ada satu cerpen sekolah menengah tu (walaupun ia karya awal, tetap mengugat rasa...bitter taste) ,semuanya memang awesome. 80% suka-suka-suka :) . Wajib baca!
Gina
Jul 01, 2016 Gina rated it liked it
There were one or two that made me smile. The rest, as usual, left me going... HUH! That's the regular reaction from me for most cerpens anyway.
Sarah Yasmin
Apr 25, 2013 Sarah Yasmin rated it really liked it
Tengok cover pun tahu dah ni mesti buku si doktor, Nadia Khan. Tak dinafikan, semakin lama semakin tertarik untuk membaca karya-karya Nadia Khan selepas dah baca novel KELABU hari tu. Oleh itu, habislah sudah masa-masa yang terluang dengan membaca buku CERPEN ni.

Terdapat cerpen-cerpen dan 3 skrip filem pendek yang tidak mengecewakan. Aku suka baca Kopi Tiga Suku. Quite good and romantic. At first, aku expect ni mesti pasal cerita pembaziran sebab tak habiskan kopi tu. But then, the guy have its
...more
NS Wai
Jul 22, 2015 NS Wai rated it really liked it
Aku tak faham, kenapa aku touching sangat bila baca cerpen-cerpen dalam buku ni. Mungkin sebenarnya memang ada taman besar dalam hati aku ni. Sobs. Aku sebenarnya tak suka baca kisah cintan cintun, sweet yang meloyakan tekak tapi kisah di dalam cerpen ni tak buat aku loya pun malahan sayu. Tahniah kepada Nadia Khan atas tulisan yang meninggalkan kesan kat dalam hati aku ni. Kisah yang diolah dengan menarik, simple but meaningful. Banyak yang aku belajar pasal hubungan dan perasaan. Kadang-kadang ...more
MamaErra
Nov 28, 2012 MamaErra rated it really liked it

Hmmm... boleh katakan, aku suka kesemua cerpen dan skrip beliau. Setiap cerpen/skrip berkisar tentang kehidupan seharian kita dan punya maksud yang tersendiri yang selalunya kita terlepas pandang kerana selalunya kita rasakan ianya hanya hal yang remeh-temeh. Ya remeh-temeh, tapi hanya pada sesetengah orang dan bagi sesetengah orang ianya adalah sesuatu yang 'besar/berat' dalam hidupnya.

"Hidup tak selalunya mudah & indah."

Renung-renungkan!
Kamaliah
Mar 26, 2014 Kamaliah rated it really liked it
Shelves: my-collection
SUPERB WRITING
A MUST READ!!!!!
ScotchCheez
Mar 14, 2013 ScotchCheez rated it it was amazing
Okay! Cerpen ataupun cerita pendek. ada 20 kisah. Sejujurnya, saya sangat suka gaya penulisan Nadia Khan. Sangat sempoi dan sangat mudah difahami. Sememangnya dia doktor yang merendah diri kerana dalam setiap karya dia, tak ada ayat-ayat yang terlalu kedoktoran yang menunjuk-nunjuk dia adalah doktor. Sebab saya pernah terbaca satu karya yang terlalu over menceritakan tentang profession dia dalam kehidupan sebenar sebab dia nak pembaca tahu dia kerja sebagai apa. (atau mungkin saya sorang je kot ...more
Wanny
Oct 18, 2014 Wanny rated it really liked it
And so I read this book because somebody told me that, 'If you want to know why, find the answer in one of the story in this book.'
Atikah Wahid
Nov 18, 2015 Atikah Wahid rated it liked it
I have to be honest, this book went from getting a 4 star review to a 2 star then back to 3. I felt like two stars is a bit low but I'm not sure if I like the book as a whole. So this book is a compilation of short stories and screenplays by Nadia Khan. At the beginning, her short stories are pretty good. I haven't read much Malay books for a while so I was pretty excited. Her earlier work, aimed at traditional mags, uses poetic literary Malay that is also still casual. Bersahaja gitu. And her M ...more
Ainur
3.5 sebenarnya. aku suka tulisan Nadia Khan ni. ada ala-ala chick lit jugak certain cerpen dia. and i have to admit that i enjoyed reading this. certain cerpen tu nasib baik pendek, kalau tak, dah buat aku meleleh. kahkah. emosi.

masa baca Budak Baru tu, teringat Grey's Anatomy.

fav: Nakahari. ah. this reminds me of The Fault in Our Stars. reversal of faith, something like that.
Mahmud Qayyum
Oct 09, 2012 Mahmud Qayyum rated it it was ok
Sepertimana aku tidak sukakan Catcher in the Rye tapi aku suka dengan Nine Stories, samalah dengan yang ini. Aku bagi 1 bintang untuk Kelabu tapi aku mampu bagi 2 bintang untuk Cerpen. Kira penulis ni okay-lah, dia pandai bercerita, abaikan cara dia menulis. Dan baru aku faham kenapa pembaca perempuan suka...
Lagipun penulis berjaya memenangi HKSU kategori remaja. Ok lah tu.
Nusrah
Oct 11, 2012 Nusrah rated it really liked it
Tak rugi beli buku ni. Walaupun ada beberapa cerpen yang agak menguji minda aku tapi kebanyakannya aku suka. Kisah yang paling aku suka adalah skrip "Kopi Tiga Suku". Kalau dibuat short film mesti best. Bila aku baca beberapa cerpen yang disiarkan dalam buku ni, aku bayangkan watak tu adalah Nadia sendiri. Aku suka kisah2 kehidupan yang beliau garapkan. Thumbs up! :)
Amalia Masrom
Nov 26, 2012 Amalia Masrom rated it really liked it
Bila baca buku ini, awalnya macam tak menarik hati dan aku letak tepi buku ini ke tepi dan baca buku lain. Sesudah selesai buku tu, baru aku capai buku ini dan sambung baca. Dan, bermulanya dari skrip Kopi tiga suku, baru aku nampak menariknya buku ini. Sehingga selesai satu buku, tersentuh juga hati.

:)

Tahniah Nadia Khan!
Noradma
Mar 12, 2015 Noradma rated it it was amazing
Tak pernah frust baca dari air tangan nadia khan ni.. kalau ada seribu bintang,nak bagi seribu bintang dah. semua cerpen dan termasuk 3 skrip tersembunyi tu aku suka,

cerpen yang buat aku tersentuh sampai menitis airmata..

1- janji kaklong
2- kopi tiga suku

And my all time favorite is KOPI KOLA.

nadia khan pernah cakap, bila ada cerita yang dia tulis tergantung..ending dia adalah hak pembaca. Jadi kat sini aku nak tulis apa yang aku harapkan ending untuk KOPI KOLA,

yang bagi salam tu,bukanlah jeff,ta
...more
lucie parenkyuma
May 13, 2014 lucie parenkyuma rated it liked it
I bought an e-book of this title, the experience from reading it wasn't pleasant enough (perhaps because of the reader itself), hence the 3 stars rating.

Nadia Khan's first short story that I've read is Puaka Pak Jaha, and the story blew my little mind away. I was so impressed by her that the decision to buy Cerpen took me less than a minute.

Puaka Pak Jaha is still my favorite among other stories in this particular book, other stories / scripts are stored into my 'okayylaahhhh' basket, unfortuna
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 36 37 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • CERPEN
  • MURTAD
  • HILANG
  • MANGSA
  • INVASI
  • KOPI
  • BISIK
  • KASINO
  • LICIK
  • ZOMBIJAYA
  • MENTAL
  • YANG NAKAL-NAKAL
  • GERGASI
  • KLCC
  • Langit Vanilla
  • SUMBAT
  • CEKIK
  • SUAMI
1834594
Nadia Mohamad Hatta, or Nadia Khan, graduated with M.B.B.S. in 2009 and is now a part-time tutor,full-time writer and all-time procrastinator. Also on her plate is wannabe philosopher slash filmmaker, but not yet cooked to perfection. Discovered by Buku Fixi after winning a national script-writing competition, she had her first novel Kelabu published in 2011. This was followed by her short stories ...more
More about Nadia Khan...

Share This Book



No trivia or quizzes yet. Add some now »