Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Cinta Dramatik Melawan Graviti” as Want to Read:
Cinta Dramatik Melawan Graviti
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Cinta Dramatik Melawan Graviti

3.86  ·  Rating Details ·  59 Ratings  ·  17 Reviews
Sepertinya aku menghabiskan sepertiga hayatku merindukan kamu, Sepertiga lagi menulis puisi-puisi rindu yang kononnya bukan buat kamu, Dan sisanya memikirkan bagaimana caranya untuk berhenti memikirkanmu.
Paperback, 141 pages
Published 2012 by Sang Freud Press
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Cinta Dramatik Melawan Graviti, please sign up.

Be the first to ask a question about Cinta Dramatik Melawan Graviti

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Johnny B. Rempit
Aug 08, 2012 Johnny B. Rempit rated it really liked it
Shelves: malaysiana, read-2012
Sebuah koleksi puisi dari Cik(?) Mimi Morticia yang beraneka rasanya. Ada yang manis. Ada yang melankolik. Ada yang...

Ok.

Aku mengaku. Aku sebenarnya tak reti nak mereviu puisi. Jadi sebagai seorang pembaca puisi amatur, apa yang boleh aku cakap di sini ialah puisi-puisi Cik(?) Mimi Morticia telah memberikan aku satu gambaran baru kepada persepsi aku yang puisi, sebagai satu cabang seni bahasa, bukanlah sesuatu yang susah untuk dinikmati, untuk diapresiasi.

Contoh:

Dari puisi bertajuk 'Wearables',
...more
Juliza
Nov 06, 2012 Juliza rated it really liked it
Buku ini boleh dikatakan buku puisi pertama hamba selepas 6 tahun meninggalkan sekolah menengah. Dan, hamba sejujurnya tidak tahu pun hendak me-review puisi tapi hamba cuba - sekadar berkongsi apa yang hamba rasa (^-^).

Cinta Dramatik Melawan Graviti kalau boleh, hamba kategorikan sebagai kumpulan puisi moden. Puisi-puisi dalam buku ini tidak bertema berat atau sejagat malah lebih kepada catatan sehari-sehari dan luahan rasa sang pemuisi (mungkin).

Walau cuma setebal 133 muka tetapi buku ini menga
...more
Wanny
Mar 16, 2014 Wanny rated it really liked it
As astounding as it sounded.
My life was a mess, though.
It had become even messier (In a good way)
Just after reading this book.
For the reason it told me things I wish I would.

What’s the synonym of love?
Wish I could find the real exhilaration.
Well, I literally feel it.
As every verse was simply magical.
Luxurious, irresistible.

Okay, bye.
Zehan Ilyana
Mar 20, 2013 Zehan Ilyana rated it liked it
Shelves: malay, puisi-poems
"dengan atau tanpa kamu pun,
aku tetap akan seperti ini."

itu adalah puisi last dalam buku ni.:)

membaca buku ini seolah-olah membaca diari sang penulis.
gaya penulisan yang mudah untuk difahami. :)
Suraya Hani
Oct 02, 2016 Suraya Hani rated it it was amazing
manis macam gula gula kapas.

perit macam hirisan luka yang ditenyeh tenyeh garam.

pahit macam ubat Paracetamol yang dicampur dengan air tanpa sengaja.

dan nakal macam kanak-kanak yang pura-pura merajuk kat kedai demi sebungkus keropok dan lima biji gula gula.

terima kasih Mathila Mansor. sayang awak ketat ketat!
...more
Nazrul Noorzan
Aug 16, 2012 Nazrul Noorzan rated it really liked it
Puisi dari Mimi Morticia, buat aku hanyut, tanpa pelampung, terus, dilambung ombak, tenggelam, dalam senyum =)
Melissa
Jan 22, 2013 Melissa rated it really liked it
Some very touching poetry, go through straight to the heart.
Ika
Aug 13, 2012 Ika rated it it was amazing
Seksi.


Umum tahu, puisi cinta yang paling hebat adalah yang palin jujur.

Karyanya cukup nakal, dan sensual. It takes my mind off things, and gives plenty of room for imagination.

Tapi kadang- kadang saya rasa pengaruh Indo- nya terlalu kuat, walaupun dia belajar di sana 6 tahun, saya rasa Bahasa Melayu dengan Bahasa Indonesia tidak patut dicampur rojakkan. Kalau betul mahu menulis dalam Bahasa Indonesia, yes, go for it. Tetapi jangan dicampur- campur.

All in all, this is much better than Langit
...more
Ainur
Sweet. It feels just nice reading this.
Short. Easy. Light. And just nice.

(Aku perasan kalau orang start review buku puisi nanti dia start tulis pun ala-ala poetic sikit dengan semua benda nak letak next line. haha)

Plainqoma
Oct 06, 2014 Plainqoma rated it liked it
Shelves: 2014
Puisinya menarik. Titik, noktah. Lebih berisi daripada buku puisi yang lain. Ambil masa berhari-hari juga nak menghadamnya. Puisi dan kisah cinta ibarat tak dapat dipisahkan ye? Apa-apa pun banyak juga favourite puisi dalam buku ini.
Fey Bahram
May 25, 2014 Fey Bahram rated it really liked it
Shelves: bukan-bukan
Kita berlagak seolah - olah melupakan, tetapi jelas kita sendiri masih termangu mencari dan mengharap.

Keseluruhan rasa untuk buku ini.
Nabihah Norisham
May 21, 2013 Nabihah Norisham rated it it was amazing
Menjadi feveret sebab baca buku ni berulang kali. Buku poket mengenai rindu, kesukaan, sindiran, dan semua tentang rasa ada dalam ni.
Wanny
Jan 10, 2013 Wanny rated it liked it
3 bintang..
bukan bermakna tak bagus.
jujur aku rasa buku ni menarik.

tapi tetap jugak jari memilih tiga.
Dyra J
Dyra J rated it it was amazing
Mar 17, 2013
Aznur Izzati
Aznur Izzati rated it it was amazing
Feb 07, 2014
Manusia Berubah
Manusia Berubah rated it really liked it
Nov 28, 2013
Carl Aqasyah
Carl Aqasyah rated it it was amazing
Feb 16, 2013
aidan ohara
aidan ohara rated it liked it
May 08, 2013
Deckard Ra
Deckard Ra rated it it was amazing
Sep 09, 2014
Syaihan Syafiq
Syaihan Syafiq rated it liked it
Mar 16, 2014
Ira Nadhirah
May 13, 2013 Ira Nadhirah rated it really liked it
selalu terasa bila dia tulis perkataan kapal terbang. hmm.
Amira Syuhada
Apr 02, 2013 Amira Syuhada rated it really liked it
simple dan manis dan comel dan seronok. Sekian.
Norhidayah  Ahmad
Norhidayah Ahmad rated it really liked it
Jan 07, 2013
Ayu
Ayu rated it it was amazing
Oct 18, 2012
Izyan
Izyan rated it it was amazing
Jan 21, 2013
Hana Ahmad
Hana Ahmad rated it liked it
Aug 10, 2012
Felly Sophia
Felly Sophia rated it liked it
Sep 09, 2016
Nur Shahbinar
Nur Shahbinar rated it liked it
Jul 03, 2015
Syahmi
Syahmi rated it really liked it
Dec 19, 2012
Asma Lina
Asma Lina rated it it was amazing
Dec 01, 2012
« previous 1 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Share This Book