Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Sebelum Aku Bernikah” as Want to Read:
Sebelum Aku Bernikah
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Sebelum Aku Bernikah

by
4.2 of 5 stars 4.20  ·  rating details  ·  269 ratings  ·  35 reviews
Sebelum Aku Bernikah,

Telah aku lamar seorang perempuan,

Aku kira engkau adalah dia,

Aku berharap engkau adalah dia,

Boleh jadi bukan,

Boleh jadi ya,

Kerana engkau sahaja aku cinta,

Bukan tunangku,

Bukan yang nanti menjadi isteriku,

Melainkan dia adalah engkau,

Maka nyata Allah telah mengawalkan syurgaku..
Paperback, 203 pages
Published 2012 by PTS Millennia Sdn. Bhd.
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Sebelum Aku Bernikah, please sign up.

Be the first to ask a question about Sebelum Aku Bernikah

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 589)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
anahashim
Aug 24, 2012 anahashim rated it 4 of 5 stars
Recommended to anahashim by: Hilal Asyraf
Alhamdulillah Alhamdulillah.Di dalam kesibukan menyambut hari raya yang sebenarnya tidaklah sibuk sangat bagi keluarga saya,akhirnya Berjaya juga saya habiskan buku sebelum aku bernikah karya beliau.Buat pertama kalinya buku ini tidaklah termasuk dalam senarai buku yang ingin saya beli dan miliki.Buku ini juga bukanlah menarik minat sangat untuk membaca kerana cliché tajuknya,namun disebabkan buku ini hasil karya penulis yang saya minat,maka,kini buku ini telah pun habis saya baca.

Cinta bukanlah
...more
Mahfuzah Abdul
laju aje habiskan buku ni kerana nipis,straight to the point dan cerita dia mmg bergerak laju( pengalaman hidup mana ada yg boring,dak?)

apa yang saya paling tertarik mengenai buku ini ialah definasi cinta yang hilal ashraf takrifkan.cinta adalah apa2 yang boleh membawa kita ke syurga dan mana2 yang membawa ke neraka maka itu bukanlah cinta(lebih kurang begitu lah definasi dia)

keduanya,buku ini menyedarkan saya ttg realiti cinta yang dah dikotorkan oleh mentaliti dan fikiran kita hari ini sehingg
...more
Aina Dayana Hilmi
Tulisan ini khusus buat pembaca yang belum berkahwin. Bagi yang sudah berkahwin boleh juga dijadikan sebagai satu muhasabah perjalanan anda dalam menuju gerbang perkahwinan dan alam rumah tangga. Memetik kata-kata penulis dari seorang pakcik : “Perkahwinan adalah gerbang, sedang rumah tangga adalah alamnya.”

Penulis mengupas definisi cinta muda-mudi masa kini, menghurai definisi cintanya, melontarkan pandangan berdasarkan realiti masa kini serta menjentik minda pembaca akan 3 kepentingan persedi
...more
Faten Kiminggo
Aug 04, 2012 Faten Kiminggo rated it 5 of 5 stars
Recommends it for: Everyone :)
Recommended to Faten by: Faiz Jamaluddin
Buku ini bukan sebuah buku motivasi cinta sebarangan. Bukan sebuah buku motivasi cinta yang membuatkan kita terus hanyut dalam cinta versi dunia, sebagaimana yang didefinisikan oleh penulis tetapi buku ini membuatkan kita yang membacanya bertambah semangat dan meningkat motivasi sejak dari pembacaan muka surat pertama lagi.


Buku ini buat saya jadi semakin bersemangat untuk terus berusaha, bermotivasi untuk terus mengubah diri menjadi lebih baik daripada seminit yang lalu.


Cinta, hakikatnya ia ind
...more
Nor Azzah
Tazkirah buat yang telah bernikah. Panduan buat yang belum. Penulis menyampaikan pandangannya tentang percintaan dan rumahtangga.

Usaha penulis sangat saya puji kerana cuba menjelaskan makna cinta suci yang sebenarnya menurut pandangan beliau. Iaitu tunjangnya adalah iman & keyakinan bahawa landasan cinta suci sesama manusia adalah cinta suci kepada Ilahi yang mesti membawa ke Syurga Allah. Sebarang tingkah laku sang pencinta yang membawa ke neraka bukanlah cinta suci yang sebenar.

Islam membe
...more
Izzati  Hashim
Hentikan cinta kosong.
Hentikan cinta berasaskan nafsu semata-mata.
Letak Ilahi itu sebagai matlamat dan letakkan Islam sebagai jalan.
Ingat percintaan kita ini bagi membina ummah yang kuat pada masa hadapan.
-Hilal Asyraf.

Nice sharing from Hilal Asyraf.
Nice ideas, nice thought from him.

Bercinta bukan hanya sekadar aku suka kau, kau suka aku, kita kahwin. Selesai.
Nope.
Cinta seiring dengan tanggungjawab.

Sebagaimana mengakui aku cinta kau hingga ke syurga.
Penuh tanggungjawab, penuh persediaan.
Jika b
...more
Hidayah Arifin
A MUST read!

Bukan untuk yang belum,ingin atau bakal bernikah sahaja,tapi untuk semua,termasuk yang telah berumah tangga dan punya anak-anak, sebab saya melihat pengisian buku ini amat berguna untuk semua golongan pembaca. Jika kepada yang belum berkahwin,boleh dijadikan panduan untuk mempersiapkan diri ke arah itu, biarpun belum punya keinginan atau belum ada sesiapa yang istimewa di hati,apa salahnya mempersiap diri,kan? Jika kepada yang sedang dalam perjalanan ke arah perkahwinan,boleh dijadi
...more
Syamil A Samad
Buku Motivasi Cinta yang ringkas dan boleh dikatakan padat. panduan mudah untuk golongan muda yang ingin bermula menjejakkan kaki ke alam perkahwinan. tentunya panduan yang berlandaskan syariat islam sebenar dan menolak amalan asasi remaja bercinta zaman sekarang.

di dalam buku ini, saya berpendapat bahawa Hilal Asyraf adalah penulis yang tidak mengikut arus biasa yang sentiasa ada dalam novel cinta islam, beliau mempunyai pendapat dan fatwa hati sendiri yang harus diraikan. tidak sewenang-wenan
...more
حزا ليني
Ideas thrown based on personal experience, a perspective infused with Islamic guidelines on the preparations of the mind before heading for a marriage. An explanation of how love should be before marriage..good for those who wants to know how the Islamic Love is and also good for those who are too extremist of how Islamic Love should not be... appreciated with the explanation of the "Istikharah" situation..of how people tends to confused in getting answers from dreams and how people always relat ...more
Afiq Fadhli
Buku ini cerita pasal sebelum pengarang berkahwin dan pandangan beliau sekitar perkahwinan dan remaja pada. Kahwin itu satu perkara yang besar. Nak buat perkara yang besar, sudah tentu memerlukan persediaan yang sewajarnya. Dalam buku ini, pengarang bagi tiga iaitu rohani, emosi, dan material. Rohani tu berkenaan spiritual seperti solat 5 waktu, mengaji al-quran setiap hari, etc. Emosi tu contohnya dapat kawal diri ketika marah, bertolak ansur dengan orang lain etc. Material pulak contohnya peng ...more
Wan Nor
best..punya pandangan yang menarik..sangat bersetuju dengan beberapa statemnt dlm buku ni..

komen aku tentang ini?
http://wniwmd.blogspot.com/2013/02/im...
Muhammad Faizal
tema/message yang hendak disampaikan menarik dan jelas. cuma lenggok bahasanya agak skema.
Lina Khairunisa
Alhamdulillah, habis sudah baca buku Sebelum Aku Bernikah oleh Hilal Asyraf. Buku ni saya dapat tahu dari Facebook dan berazam untuk membeli dan simpan jadi bahan bacaan. Buku ini sangat sesuai untuk remaja belasan tahun yang masih mentah dan kurang faham tentang istilah cinta, malah, saya pun mengaku yang saya ada juga sedikit kekeliruan berkaitan dengan cinta. Apa yang saya (dan semua orang juga) tahu bahawa couple tidak boleh, cinta sebelum nikah tak boleh, zina hati katanya. Tapi pernah tak ...more
Azleen Hashim
This book gives a new insight about 'cinta sebelum kahwin', which usually depends on how people percieve it. Buku ni tak semestinya untuk orang2 yang diambang perkahwinan je. Dia bagi kesedaran tentang persiapan dari segala aspek dan cara2 mengendalikan cinta itu sendiri.
Syakyra Nasir
Bacaan umum yang baik. Terkesan dek definisi cinta pengarang dan hasil tulisan ini cukup utk mengubah tanggapan cinta, kahwin awal, cinta sebelum nikah, oleh segelintir masyarakat kita hari ini.
Raudhazmi
it's really good book as Hilal bukak fikiran beat y ramai org igt ber'cinta' sebelum kawen itu x boleh.. =)
Sabihah Shamsuddin
Alhamdulillah. Bukan sekadar best, tapi sangat berguna untuk rujukan bagi masyarakat yang sedang mencari-cari bagaimana cara menjaga pergaulan ketika bertunang yang sebenarnya, bagaimana mahu membuat persediaan untuk mendirikan rumah tangga, bagaimana mahu menguruskan diri ketika lamaran ditolak dsb. Semoga Allah berkati Saudara Hilal Asyraf dalam usaha memahamkan masyarakat mengenai hakikat cinta yang sebenar,

"Sekiranya benar cinta, mestilah hendak bersama ke syurga. Apa-apa yang membawa ke ner
...more
Nazrul Noorzan
Alhamdulillah. Moga aku mampu untuk lebih bersedia selepas ini. Nak kahwin itu mudah, tapi nak jalani hari selepas kahwin itu bagaimana itu persoalannya. Sudah cukup bersedia atau belum?
Nur Haslinda
I manage to finish this book within 4days during my exam week.
Melalui buku ni saya belajar mahal mana cinta dalam Islam tu.
Buku ni pretty more or less macam guide book. Guide book untuk yang sedang mengembara mencari cinta, sedang atau pun telah berjumpa dengan cinta. Semua boleh.
It gives you wider perspectives on how and where do you want to end your love story with the loved one. Recommended.The choice is yours (:
Enjoy reading mate!
aidanharima
buku ini telah lama dalam simpanan, rasa ralat sebab tak baca awal-awal. =]

cinta dalam kepala budak sekolah ialah, mesti jalan pegang tangan, naik motor sekali, cakap dalam telefon lama-lama. eeh, kau sedar tak, kau tu mak ayah tanggung lagi.

aku kira isi buku ini boleh aku guna dalam kelas nanti. remaja kita perlu bangkit!

konklusinya, aku terinspirasi.
Wan Siti
Bahaya sungguh baca buku ini,
selepas bacanya, dan mungkin kesan minum cappuchino selepas berbuka puasa 15 sya'ban,
kepala ini asyik memutarkan beberapa puisi (tak rasmi).

Beberapa cubaan rasmi untuk melelapkan mata, nyata tidak berjaya!
hampeh!

OK, inilah antara puisi yang tercipta :

link,
http://wansiti.blogspot.com/2013/06/i...
Najmi
Buku yang berbaloi untuk dibeli dan dibaca :)
Amiera Shahrir
saya rasa para remaja patut dapatkan buku ini..
sedikit sebanyak boleh membantu anda yang mahu perkenalan hingga ke syurha yang sebenar2 syurga..:)
it more clearly when he story about his own experiences..
do read my friends!!
Ammar Ibnu ziyadi
Kita tidak pernah akan tahu samada kita mampu atau tidak.
Apa yang kita tahu ialah kita boleh berusaha ke arah kemampuan.

Bila masanya? Kita tidak tahu. Namun persediaan kena ada. Kerana ini bukan permainan.
MamaErra
Buku ini sesuai untuk mereka yang mahu mendirikan rumahtangga, terutamanya pada golongan muda dan elok juga untuk mereka yang baru mendirikan rumah tangga. Banyak tips yang boleh dijadikan sebagai panduan.
Mimi
this is my first time reading to hilal asyraf writings.and this book is so easy to be understood and the points given are so relevant and helpful enough!

i'm satisfied!.alhamdulillah
Nurizzatee Azlee
Perfect for those adventurers out there who are seeking for the true meaning being in love . Hilal Asyraf is definitely the one to seek for . Can't wait for more of him !
Keon Safaai
a must read for all young adult to prepare themselves in dealing with the opposite sex. not necessarily for people who're getting married.
Abdia
recommended to read. This book will elighten your mind that marriage is a big thing. You need to prepare for it.
Samsiah
Best. Perlu dijadikan panduan kepada yang telah bernikah / yang masih single/ yang bercinta
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 19 20 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Cinta High Class
  • Denyut Kasih Medik
  • Secangkir Teh Pengubat Letih
  • Nota Hati Seorang Lelaki
  • Cintaku Luruh Di Oxford
  • Travelog Haji: Mengubah Sempadan Iman
  • Cerita Cinta Ahmad Ammar
  • Versus
2931805
Muhammad Hilal Aysraf bin Abd Razak berasal dari Johor Darul Takzim. Anak sulung daripada empat orang adik-beradik ini dilahirkan pada 16 Januari 1989.

Mula serius menulis sebaik sahaja masuk ke tingkatan enam dan kini, telah menamatkan pengajian dalam bidang Usuluddin di Universiti Yarmouk, Jordan dengan terus aktif di dalam bidang penulisan.

Beliau menulis Buku Motivasi, Novel Islamik, dan Kumpul
...more
More about Hilal Asyraf...
Sinergi Langit Ilahi: Tuhan Tidak Lupakan Kita VT Hero Terasing

Share This Book

“Hentikan cinta kosong” 13 likes
“Perkahwinan adalah gerbang, sedang rumah tangga adalah alamnya.” 10 likes
More quotes…