Schlüssel (Engelsfors, #3)
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Schlüssel (Engelsfors #3)

by
4.23 of 5 stars 4.23  ·  rating details  ·  436 ratings  ·  49 reviews
Det har gått drygt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasiums gympasal. De utvalda får ingen tid att återhämta sig innan deras värld vänds upp och ner igen. Frågor besvaras. Hemligheter avslöjas. Lojaliteter prövas. Tiden håller på att rinna ut och till slut kan De utvalda bara vara säkra på en sak: Allt kommer att förändras.
Hardcover
Published March 2014 by Dressler (first published November 2013)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 1,114)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Vira
Jag var tveksam efter Cirkeln. Jag hade väntat mig en historia med starkare tonvikt på fantasyelementen än på de traditionella ungdomsboksklichéerna som inte sällan framkallar akuta allergiska reaktioner hos mig. Finnar, killproblem och tonårsfylla orsakar lätt klåda. Men då jag lägger ifrån mig Nyckeln så känner jag mig påtagligt tom, som man gör efter att ha genomgått en intensiv läsupplevelse. Det trodde jag inte från början. Men det visade sig att det inte var fantasyinslagen jag uppskattade...more
Johanna
Helt okej. Gillade inte det som hände med ... Men annars tyckte jag det var ett helt okej slut. Var nog inte rätt tillfälle att läsa den här boken, men hade jag läst den någon annan tid hade jag kanske älskat den.
Rebecca
Okej... jag ville verkligen ge den här boken en fem av fem. Like really. Men när man blir slängd mitt i handlingen med 735 karaktärer och refererade händelser som man knappt minns eftersom det var ett år sedan man läste Eld blir man lite snurrig när man börjar läsa. Det blir lite skumt när man precis vant sig vid de karaktärer man borde känna som handen i handsken och så kommer det ett gäng nya häxor som man ska lära känna och som alla får en fin harang så de ska kännas äkta. Men ibland undrar j...more
Isabelle
Innan alla blir förskräckta över det faktum att jag bara gav Nyckeln två stjärnor, vill jag bara säga att två stjärnor betyder att den var okej. Den var varken hemskt dålig, men den fick mig inte att sväva omkring på rosa moln.

Det var mycket karaktärsfördjupande i Nyckeln. Jag fick se nya sidor hos karaktärerna, tankar som jag inte visste existerade. Det är viktigt att läsaren, att jag får grepp om karaktärerna. Karaktärerna är halva boken. Jag tycker att det var för mycket karaktärsfördjupning...more
Emme (Bokzoem)
Den var bra trots att den var så tjock (tjocka böcker har en tendens att trötta ut en). Otroligt dryg emellanåt och det fanns scener man helst hade velat hoppa över, just för att de var sega och inte hade något konkret budskap. Annars väldigt bra, jag ser upp till författarna som lyckats skapa ett mästerverk! Lite sorgligt att Engelforstriologin nu är över, men det bästa med böcker är ju att man kan återuppleva allt igen- läsa böckerna om och om igen! ^^
Lovisa
Så bra slut på trilogin tycker jag. De flesta lösa trådarna fick sina svar, man fick avslut på allt som hänt och kan drömma vidare lite. Tyckte dock boken var lite dryg ibland, man kunde nog kortat ner det lite. Sen tyckte jag så synd om Anna-Karin när hennes mamma dog, hon hade det ju redan svårt liksom. Trodde även ett tag att det skulle ha någon större betydelse men så var det inte, lite onödigt då enligt mig!

Älskade alla twists genom boken såsom alla saker med beskyddarna, den nya cirkeln, r...more
Alexandra Nedstam
Nej, detta var inget värdigt avslut på denna trilogi. Den hade kunnat vara minst 200 sidor kortare utan att något viktigt gått förlorat. Här är det för mycket tankar och förklaringar. Även ungdomar kan läsa mellan raderna.
Emma
I feel empty now.
And at the same time, hopeful.
The ending was not what I expected, but, when I finished I caught myself thinking that it couldn't have ended better.
As always I was left baffled by some twist and turns and I spent the book laughing, crying, shouting and loving with the characters. This time Engelsfors is a darker place than ever.

Visions of the apocalypse are showing and while the circle are holding their breath for the next sign - shown by the elements acting up in strange way all...more
Clara
Den var bra, men ibland ganska seg och en del sidor var onödiga. Bra slut på serien.
Ida
Gömmer i princip allting bakom en sådan där "spoiler tag" sak på grund av att denna bok är rätt nyutkommen och jag vet flera som följer mig som inte har hunnit läsa den ännu.

Det jag kan säga ovanför spoiler tag saken är att det var ett mycket värdigt slut i alla fall. Hade drygt 250 sidor kvar när jag plockade upp boken vid 8.30 i morse, och när jag lade ifrån mig den vid tolv-tiden var den utläst.

DEN VAR SÅ SÅ SÅ SÅ BRA OCH CAPSLOCK DOESN'T EVEN DO IT JUSTICE. Jag var så tagen av historien att...more
Andrea Booklover
AHHH VILKEN UNDERBAR BOK.
Amanda
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Isabelle
This was a great ending to a great series. One of the things I like most about the series is how the characters feel very real, and that a small boring town gets to be the backdrop to such an adventure.

For being a final book it contained less action and it took a lot longer to get to it than I expected beforehand. But I didn't really mind more focus on development of the story and its characters than on an epic final battle.

Some spoilery thoughts:
(view spoiler)...more
Marie Mattson
Det är någonting med hela den här trilogin som verkligen stör mig. Men jag kan inte låta bli att verkligen gilla den. Grejen är att jag kan inte sätta fingret på vad det är som stör mig. Jag älskar det när jag läser men sen ser jag tillbaka på den blir jag besviken på att jag gillade den så mycket. Det känns ibland som att storyn är lite framtvingad. Språket stör mig ofta. De överanvänder den här tekniken: ex. Hon går in i rummet. Ser sig omkring (det var inget citat från boken btw). Det är snyg...more
Elina
Jag har suckat förnöjt de morgnar jag har hunnit med att läsa några kapitel till frukosten, eller de stunder när jag har fått tid till ett varmt skönt bad i sällskap av Engelsfors-gänget… Men nu är det hela över, och det är lite tomt.

På flera sätt var boken bättre än vad jag hade vågat hoppas på, men sedan går man ju också in med så mycket förväntningar när man ska läsa en sådan här bok. Jag är så glad att jag blev överraskad på flera ställen, för det säger någonstans att författarduon är stark...more
Julia
This trilogy has surprised me by getting better with each book :) I suppose I wanted to read the last book to get some closure, but I must admit I really REALLY liked it. It's not the magic that is most alluring, it's actually the wonderful descriptions of young people. You can recognize yourself and identify yourself with one or few of the characters, and that makes the story more personal.
Emelie
One of the greatest swedish books I have ever read, the story is soo good! beautiful, touching and thrilling, once you've started to read you can't stop. It's very well-written and I would recommend it to everyone.
Matt
Jag vet inte vad jag ska säga. Den är precis lika fantastisk som de andra och insikten att det hela är slut när jag läste färdigt den fick mig att sitta i ett väldigt förvirrat chocktillstånd i någon timma.

Jag vet fortfarande inte var jag ska ta vägen. Känns väldigt tomt.

Boken u sig var helt mega Awesome och älskade dr nya karaktärer samt alla gamla karaktärers development.

sen vill jag ta en sekund att prata om Linnea och Vanessa i caps lock, sorry not sorry. Här kommer det;

NI FÖRSTÅR INTE HUR...more
Vilda Rosenblad
Aaaahh... vilken eskapism. Hur ska man någonsin kunna göra en eller t.o.m. tre filmer på denna triologi utan att missa socialrealismen och den läskiga stämningen.
Johanna
Fantasiskt, svårt att beskriva hur mycket jag tycker om de här böckerna. Värdigt avslut även om det fanns några antiklimax. Önskar det skulle finnas mer!
Elizabet Westerlund
Lika beroendeframkallande som de två första böckerna - sträckläste under en vecka. Bra karaktärer och hela tiden nya twists på ett intressant sätt.
Lena
Åh vilket slut på trilogin! Det är nästan så att man hoppas på en fortsättning, men förstår även författarna när de säger nej och det är kanske bara bra så här.
Adelie
Jag gillade böckerna väldigt mycket och slutet var nästan perfekt; inte för många personer (som man blivit fäst vid) som dog, till skillnad från Allegiant. Där känns det som författaren, Veronica Roth gör en klassiker - dödar nästan alla man inte vill ska dö och låter dom som är lite bad guy leva... VAR NÖJD (alla ni som gav dåligt betyg)!(("med allt som livet ger..."))(sorry för alla parenteser o knäppa inflikningar)
Det finns inte mycket trevligare slut i serier för unga vuxna/tonåringar!
Säge...more
Fia Filur
Som sina föregångare är Nyckeln en bra mix mellan realistiskt ungdomsliv och övernaturligt häxliv, och jag tycker att balansen är bättre än i den första boken som var för mycket högstadiefeeling och för lite magisk action för mig. Nu är det däremot på riktigt, jorden kanske går under, tjejernas krafter växer och de har mognat. Det jag gillar bäst är vänskapen och relationerna mellan tjejerna. Värdig avslutning på en läsvärd serie!
Josisosis
Var bra, lättläst och spännande. Inte hänförd av slutet därav 3 stjärnor istället för 4
Jasmine
It's now 3am but it was sooooooooo worth it!!

Fucking hell this is what I call a proper ending! I can't even think my brain is so tired. But i know that these books (or at least the first two so far, Circle and Fire) has been translated into English, so if you see them in the library or the bookstore - what the hell are you waiting for?? READ THEM!

One thing I forgot to say about these is that I would've liked to see maybe a scene or two more with Elias. We get to know him through Linnea's memor...more
Anna Mölne
Jag tycker att serien är väldigt bra men jag tycker nog att första boken var bäst. Början av denna boken är ganska seg men den blev bättre senare. Den handlar om några tjejer som har magiska krafter och skall försöka att rädda världen.
Alba
Actual rating: 4.5
SÅÅ BRA!
Kim 'BookAddict'
Riktigt bra bokserie! Jag älskar verkligen karaktärerna!!
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 37 38 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Sjukdomen (Torka aldrig tårar utan handskar, #2)
 • Hur kär får man bli?
 • I taket lyser stjärnorna
 • En man som heter Ove
 • Kråkflickan (Victoria Bergmans svaghet, #1)
 • Den allvarsamma leken
 • Mig äger ingen
 • I Miss You, I Miss You!
 • Överenskommelser
 • Los escarabajos vuelan al atardecer
 • Här ligger jag och blöder
 • The Dying of the Light (Skulduggery Pleasant, #9)
 • Montecore: En unik tiger
 • En dåre fri
 • Kinder des Judas (Kinder des Judas, #1)
 • Thief's Magic (Millenium’s Rule, #1)
 • Pappersväggar
 • Kallocain
1368122
Mats Strandberg is an award-winning novelist and journalist. He is a regular columnist for Sweden's biggest evening newspaper, has been named Columnist of the Year by Sweden's Newspapers and Magazines organization, and had published three previous novels, with rights sold in numerous countries.
More about Mats Strandberg...
Cirkeln (Engelsfors, #1) Eld (Engelsfors #2) Berättelser från Engelsfors (Engelsfors, #2.5) Bekantas bekanta Jaktsäsong

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »