Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Mudahnya Menjemput Rezeki” as Want to Read:
Mudahnya Menjemput Rezeki
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Mudahnya Menjemput Rezeki

4.45  ·  Rating Details ·  237 Ratings  ·  42 Reviews
Tahukah anda untuk mendapat rezeki sememangnya sangat mudah apabila kena caranya? Malah, sumber datangnya tidak disangka-sangka. Mudahnya Menjemput Rezeki merungkai rahsia mudah untuk mendapat rezeki. Ia dikongsi oleh penulis yang telah mengalami ‘peristiwa mendapat rezeki' daripada Maha Pemberi Rezeki dengan mekanisme yang tertentu. Ikutilah rahsianya!

... ada pula janji m
...more
Mass Market Paperback, 184 pages
Published May 11th 2012 by Galeri Ilmu Sdn Bhd (first published 2012)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Mohd Nordin Che Omar
Feb 14, 2013 Mohd Nordin Che Omar rated it it was amazing
A must read by everyone who wish to be successful and live a good life with full blessing of Allah.
Sharulnizam Mohamed Yusof
Feb 08, 2014 Sharulnizam Mohamed Yusof rated it really liked it
Buku ini paling banyak dicadangkan rakan untuk dibaca. Promosi di FB juga bukan sedikit.
Buku ini terbahagi kepada 4 bab utama. Bab 1 berkaitan makna rezeki. Bab 2 diterangkan cara untuk menjemput rezeki. Bab 3 kisah-kisah benar yang boleh dijadikan contoh. Dan bab terakhir, dikongsikan tentang langkah yang perlu diambil.

Jujurnya, bab 1 agak membosankan. Perihal definisi sangat berulang-ulang. Penulis mahu pembaca benar-benar faham dengan maksud rezeki, tetapi 10 tajuk kecil hanya untuk itu agak
...more
حزا ليني
Mar 11, 2013 حزا ليني rated it it was amazing
An excellent keep for everyone...tips and motivations on how to actually invite 'Rezeki" instead of the usual routines of searching for one. Seriously, true to the words and obviously, no doubt that once we apply it, rezeki Allah is such a surprise. Allahu Rabbi, Give one good deed and he'll replace 10 times...a promise Allah won't break. and Always proven to those who believes...and even who doesn't. Its just a matter of how we realise our "rezeki" comes... A well written book, simple to unders ...more
Seri Qadijah
Apr 28, 2014 Seri Qadijah rated it liked it
I am truly surprised when i key in the title of the book here in goodreads and it is available here! a good soul must have included in. A very good book and reminds us of the simple things that we have, to be grateful for what we had worked for or received. love the spiritual tips shared and the importance of giving. after reading this, i have set for myself some goals to achieve. Insya Allah.
Hidayah Arifin
Aug 27, 2014 Hidayah Arifin rated it it was amazing
Shelves: pembangun-jiwa
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Intan
Nov 02, 2013 Intan rated it it was amazing
RECOMMENDED FOR EVERYONE!!!!

Penulis menulis dengan bahasa yang santai dan mudah difahami..setiap hujan disertakan dengan hadis dan ayat Al-Quran..

penulis menyedarkan saya dengan kenyataan:
- apa yang didapati melalui usaha kita terdapat padanya rezeki orang lain.
-tidak pernah rezeki itu terlewat atau terlambat..
- rezeki bukannya duit, kemewahan semata-mata..udara,air.kesihatan, ketenangan, ilmu semua rezeki dari ALLAH yang kadangkala kita lupa bersyukur setiap hari..

InsyaALLAH moga semua mekanism
...more
Rinn Ramli
May 05, 2014 Rinn Ramli rated it it was amazing
sebuah buku memberi persepsi yang berbeza tentang rezki. ideanya sangat mudah dan biasa tetapi logik.

Menjemput rezeki adalah jauh lebih mudah daripada mencari rezeki. Ayat ini saja sudah membuka persepsi baru dan mudah mengenai rezeki.

Idea yang diketengahkan sangat praktikal.

sure fine whatever
Rinn
Mardhiah
Oct 15, 2012 Mardhiah rated it it was amazing
Buku yang sya galakkan utk siapa2 saja baca!! Bagus sangat. Membuka minda kita MEMAHAMI cara mudah menjemput rezeki, MEMPRAKTIKAN cara-cara terbaik berkenaan DAN MENERIMA dengan yakin apa yang ditentukan. Maha Suci Allah. Terima kasih saudara Fathuri Salehuddin diatas perkongsian ni..

Yon Qusyaira
Sep 02, 2015 Yon Qusyaira rated it it was amazing
Thankyou thankyou my goodfriend Syafika for giving me this book as my 24th birthday gift. Very beneficial. Hopefully i could follow ALL the tips & guidance provided in this book inshallah. Yess 5stars
Mohd Azrul
Sep 18, 2012 Mohd Azrul rated it really liked it
Pencerahan yang mantap tentang konsep rezeki, tetapi penyusunan isi kurang memuaskan, sedikit lari daripada fokus terutamanya pada bahagian 4.
Saidah Lani
Jan 30, 2014 Saidah Lani rated it it was amazing
patut dibaca oleh semua orang. make me understand the whole concept about rezeki.
Noral
Jan 10, 2016 Noral rated it liked it
a good book to read for everyone...
Ruzaini MD Zamri
Jun 09, 2017 Ruzaini MD Zamri rated it it was amazing
Buku wajib baca. Ustaz banyak tekankan konsep keberkatan dalam mencari rezeki.

Saya dah dapatkan dah lama, cuma saya senaraikan list habis baca tahun ni. Baru je habiskan bacaan entah kali ke berapa.
Diyana
Mar 04, 2017 Diyana rated it it was amazing
Bayangkan jika anak kita, dia mudah solat, mengaji tanpa disuruh, ringan tulang membantu kerja di rumah, sangat berkasih sayang dengan adik beradik, cemerlang akademik, satu hari, dia melihat kedai kasut, dan membelek kasut. Kita lantas bertanya, "Abang nak kasut tu?" Dia menjawab, "Tak ummi, sekadar tengok" Adakah kita tergamak untuk tidak membelikan kasut tersebut? - kisah yg sy olah daripada buku ini.

Subhanallah, sebenarnya kita mudah "MENJEMPUT" rezeki berbanding mencari rezeki. Jika kita ra
...more
Roslina
Feb 07, 2017 Roslina rated it it was amazing
Konsep rezeki yang dimaksudkan oleh pengarang amat jelas dan mudah difahami. Tip-tips yang dinyatakan tentang mudahnya menjemput rezeki sangat mudah tetapi kadang-kadang sukar untuk dilaksanakan tanpa keazaman dan keyakinan yang tinggi. Bagi yang mahu menjemput rezeki dalam hidupnya, buku ini patut dijadikan jadikan panduan dan amalkan dengan sebaiknya. Insyaallah semua yang dinyatakan oleh pengarang tidak mustahil untuk terlaksana.
Wan Siti
Aug 25, 2013 Wan Siti rated it it was amazing
Shelves: owned
Alhamdulillah..

Setiap bab yang dibaca disertakan bersama hadis-hadis rujukan dan ayat-ayat Al-Quran pilihan untuk diamalkan oleh pembaca.

Penulis jelas mempamerkan bahawa beliau tidak lokek dengan ilmu yang ada, serta beliau AMAT MENGGALAKKAN pembaca untuk turut-sama berkongsi ilmu yang diisi di dalam buku ini.

Alhamdulillah..
Syukur sangat-sangat di atas rekomendasi Ummu Ainan untuk membaca buku ini.
Bila niat dah betul, memang ALLAH akan perMUDAHkan.

WanSiti menjumpai buku ini dijual di Masjid AL-H
...more
'izzat Ibrahim
Apr 13, 2016 'izzat Ibrahim rated it it was amazing
Menariknya buku ini pada saya adalah bagaimana penulis cuba mengubah gaya berfikir pembaca dengan memperkenalkan istilah yang berlainan. Daripada berfikir untuk 'mencari' rezeki kepada 'menjemput' rezeki.

Tips-tips yang diberikan oleh penulis adalah perkara biasa yang sedia maklum. Bahkan ramai manusia yang telah melakukannya.

Cuma sebelum ini, apa yang saya pernah baca dan dengar bahawa amalan-amalan ini diletakkan sebagi sebuah syarat. "Kalau nak berjaya, kena solat Dhuha." Kadang-kadang ianya
...more
Ming K
Jan 09, 2015 Ming K rated it it was amazing
Shelves: 2015
Buku ini dibeli pada 17 Jun 2013 lagi, tapi aku baru tergerak hati untuk membacanya. sebelum ini, aku ushar je dulu review para pembaca yang sudah khatam buku ini. Aku setuju dengan seorang pembaca; mesej dari penulis sangat padat, cuma pada bab 1 aku rasa bosan. Semestinya, apabila permulaan cerita tidak dapat menarik perhatian, mesti kita akan rasa sedikit tawar hati untuk meneruskan pembacaan. Namun aku teruskan juga, dan apabila masuk bab ke-2, baru aku rasa hidup kembali dengan penulisan in ...more
مستور١ مكنن
Apr 14, 2014 مستور١ مكنن rated it it was amazing
pertamanya aku tak minat pon buku jenis macam ni. cover tak menarik. kwn ak penah promote tapi aku buat tak tahu. sekali ada akak tu bagi buku ni yang mini punya. ya allah. sangat lah best. teruslah beli buku ni yang besar. maksudnya lengkap. bila baca buku ni menyedarkan kita yang sebenar-benar sedar bahasanya rezeki itu dari Allah. yup. memang kita tahu rezeki tu dari Allah. tapi mungkin kita tak berapa yakin dalam tak sedar. bila macam tu buku ni sangat membantu untuk menjadikan kita benar-be ...more
ilham.mukhtar
Jun 13, 2014 ilham.mukhtar rated it liked it
Menukarkan persepsi mencari dan menjemput rezeki adalah idea yang super. Saya bersyukur dipertemukan buku ini secara tidak sengaja di meja kawan (selalunya begitu, buku yang baru terdetik nak baca muncul dari tempat yang tak disangka-sangka. Rezeki)

Buku yang penting.

Having said that, untuk kaki buku (I suspect); Ia buku yang terlalu simple. Itulah manusia, dah simple nak complexkan. Haha. Looking forward to read more of books in this genre but not feeling to easy and dry.

Thanks.
Norhayati Nasir
Jan 15, 2017 Norhayati Nasir rated it it was amazing
Buku yang mengubah beberapa pandangan saya dalam kehidupan, terutamanya tentang ganjaran bersedekah. Penulisan dan segala kandungannya baik pada pandangan saya, mudah difahami, dan menyentuh hati kecuali dalil Al-Qur'an dan Hadith tidak diberi rujukan status hadith.

Hamka Mekar
May 14, 2014 Hamka Mekar rated it liked it
azizi datang bilik aku, dalam bilik aku ada hisyam, azizi cakap buku ni bagus, hisyam beli dari azizi.
azizi balik, hisyam balik tapi tinggal buku dalam bilik.
akupun baca dan habis dalam satu malam.
terima kasih kepada kawan kawan.
buku ni best sebab ada lokasi masjid seri petaling, woha!
Ainaa Akemi
Aug 04, 2015 Ainaa Akemi rated it it was amazing
Rezeki adalah yang memberi manfaat, tulisan ini lah yang membuatkan hati rasa gembira. Rezeki ada dalam banyak bentuk, duit kalau tak bermanfaat bukan rezeki. Buku yang menerangkan konsep rezeki lebih meluas, lebih bersyukur bila membaca buku.
BuLan ImpiAnku
Aug 25, 2015 BuLan ImpiAnku rated it it was amazing
Jemputlah rezeki dengan banyak memberi. Setiap perkara baik yg kita beri kepada orang lain, Allah pasti akan membalasnya. Yakin dan percaya.

Rezeki yg Allah beri bukan untuk kita sendiri, sebaliknya segala rezeki yg Allah beri adalah untuk dikongsi.
Eiymah
Sep 04, 2015 Eiymah rated it it was amazing
sangat best!! banyak sgt manfaat yg dpt dr buku ni. buku ni bnyk pengajaran & buat kita tersedar yg hakikat rezeki tu adalah mlik Allah. menjemput rezeki bkn dgn usaha semata tapi dahulukn jga hubungan dgn Allah.
Hafiz Ahmad
May 01, 2014 Hafiz Ahmad rated it really liked it
Saya suka dengan cara buku ini memberi pencerahan tentang Rezeki.
Rezeki bukan hanya duit semata mata.Malah kehidupan kita adalah rezeki
yang Allah tentukan.Jika kita ikut apa yang Allah suka disitulah titik permulaan kita dicurah kan rezeki dari arah yang tidak kita sangka sama sekali.
Farahiyah Jasmi
Sep 02, 2014 Farahiyah Jasmi rated it it was amazing
Buku ni bagi satu bentuk pencerahan yang baru tentang rezeki & cara menariknya tanpa perlu terlalu mengejar dunia. A highly recommended book. Sangat bersyukur ada kesempatan untuk baca buku ni. Tahniah pada penulisnya. :)
Mla
Mar 14, 2015 Mla rated it really liked it
Bacaan ringan yang sarat ilmu
Puteri Nurdini
Jun 20, 2015 Puteri Nurdini rated it it was amazing
Alhamdulillah.
Tinta yang bisa membuatkan diri bertambah yakin bahawa menjemput rezeki sebenarnya lebih mudah dari mencari rezeki =)
Aqielah Uzihan
Jan 24, 2014 Aqielah Uzihan rated it it was amazing
Best...wajib baca untuk semua!
« previous 1 3 4 5 6 7 8 next »
topics  posts  views  last activity   
Ada sesiapa berminat mahu belajar menulis buku? 1 1 Sep 27, 2016 10:15PM  
  • Bersyukur Saat Diuji
  • Bicara Ini Demi Ilahi
  • Aku Ingin Kembara Lagi
  • Menalar Makna Diri: Kembara Menjejak Imam Birgivi
  • Diari Musafir: Jangan Berhenti 'Berlari'
  • Syed Mokhtar Albukhary: A Biography
  • Cerita Cinta Ahmad Ammar
  • Beduk Diketuk
  • Ulu Yam Di Liverpool
  • Saiful Nang: Kisah Orang Menang
  • Cinta di Rumah Hasan al Banna
  • Cintaku Luruh Di Oxford
  • Indahnya Hidup Bersyariat (Panduan Fardhu Ain Lengkap Bergambar)
  • Quran Saintifik: Meneroka Kecemerlangan Quran Daripada Teropong Sains
  • Tiga Kali Seminggu

Share This Book