Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Dabel Date” as Want to Read:
Dabel Date
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Dabel Date

2.82  ·  Rating Details  ·  74 Ratings  ·  20 Reviews
Published 2012 by Lejen Press
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Dabel Date, please sign up.

Be the first to ask a question about Dabel Date

Community Reviews

(showing 1-30 of 126)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Aween
May 13, 2012 Aween rated it it was ok
ada bahagian yg okay pada aku,,ada juga yg tak berkenan dihati.
maap,,aku cuma berlaku jujur.
kisah jeni dan joni am nya,, buat aku rimas dan rasa tak sabar ntk ke muka surat lain + cerita yg lain.
no hard feelings okay !
tp byk juga cerita yg bikin aku tertarik, kisah yg punya makna tersurat dgn olahan ayat yg hebat. thumbs up !
Luc Abdullah
Jun 29, 2012 Luc Abdullah added it
Shelves: fiction, malay
Sampulnya ada kaitan dengan isi.
Azura Abu
Jul 09, 2012 Azura Abu rated it really liked it
Sesuai untuk bahan bacaan ringan, santai, riang ria dan untuk minda yang merdeka (ada kaitan ke?)

Nasyrun ~ bagi aku, beliau adalah seorang yg sangat kompleks. Serius, kadang-kadang aku pun tak paham dengan tulisannya yg memerlukan daya imaginasi yang tinggi. tapi, aku memang tabik spring dgn setiap cerita yg ditulisnya. bukan kisah tipikal yg biasa.

Rudeen ~ Kaitan lirik lagu antara kisah Joni dan Jeni adalah satu perkara yang unik. Aku harap sangat kisah mereka dipanjangkan dan bykkan lirik lag
...more
Hana Ahmad
Jul 15, 2012 Hana Ahmad rated it liked it
Soalan aku, adakah tema buku ini sememangnya perlu ada cerita perihal kecelaruan gender ataupun ia adalah kebetulan/ketidaksengajaan penulis?

Untuk penerbit, harapnya dapat minimalkan lagi ralat ejaan dalam buku terbitan kalian. Ia benar-benar menganggu aku.

Untuk manusia yang mindanya sarat macam aku, ini adalah bacaan santai yang cukup merelakskan.
Setiap penulis punya sisi tarikan tersendiri yang bikin aku mahu lekas-lekas ke halaman seterusnya walau ada sesetengah cerita itu langsung biasa-bi
...more
Umiko
Apr 29, 2013 Umiko added it
Banyak rasa sebenarnya baca ini selain rasa cinta kadang-kadang rasa geli hati ada, marah ada, nak nangis pun ada dan rasa-rasa yang entah kenapa ada. Memang benar banyak sangat watak yang kecelaruan identiti pulak. Aigoo..

Berharap anak angkat kuasa tiga akan cukup bajet untuk buat majlis setelah mak angkat behel mendapatkan ini di pesta buku kelmarin.lulz.

Date saya yang pertama adalah dabel date bersama adik, pakwenya dan ..... Malangnya ianya tak sebunga-bunga dabel date dalam ini. Ok jeles.
Api
Jul 31, 2012 Api rated it liked it
Bacaan santai yang menghiburkan. Angkat jempol untuk kesemua penulis.
Dilla
Feb 05, 2013 Dilla rated it really liked it
Shelves: lejen-press
Mula-mula aku ingat cerita tentang pasangan kekasih berdabel date. Alkisahnye, bukan rupanya. Selak punya selak, sampai mukasurat tengah, ingatkan salah cetak. Padahal dah memang macam tu kondisinya.

Karya milik Amal Hamsan, Lang Rahman, Rudeen Ayyad dan Nasyrun Malik.

Cerita-cerita cinta dalam buku ni bikin aku ketawa tak sudah. Memang lawak! Kisah cinta kita-kita diceritakan dalam bentuk humor. Siapa yang tak suka kan?

Lang Rahman.
Punya imaginasi yang kadang-kadang orang kata, ridiculous! Walau
...more
Intan
Jan 21, 2014 Intan rated it liked it



Ada yang lawak macam baca majalah gila-gila
Ada yang aku konfius tak faham (atau aku memang blur)
Ada yang merapu mengarut ke laut sungguh..

Favourite cerpen:
Lang rahman – celupar dan zaiton tak suka itik
Nasrun malik – suatu fajar tika langit sedang menangis dan rusuh-rusuh rasa(untuk jauhir)
Amal hamsan- itu kenangan semalam bukan hari ini punya sayang ( yang lain banyak cerita tentang kecelaruan gender je)
Rudeen ayyad- cerita joni jeni tak boleh blah sungguh



Konklusi : baca nilai fikir berpijak d
...more
Hanita yusoff
May 28, 2012 Hanita yusoff rated it did not like it
buku ni pun aku baru baca 3/4.tapi dari 3/4 yg aku baca buku ni mcm banyak kecelaruan gender jer..takpalah..menulis ni kan seharusnya bebas..so org yg nak membaca pun seharusnya bebas pemikiran dia..jgn semua benda nak disekat-sekat..
Nazrul Noorzan
Dec 31, 2012 Nazrul Noorzan rated it liked it
Aku suka karya Lang dan Rudeen, buat buku ini hidup ! dan semestinya untuk pembacaan santai, rasa ringan selepas lelah menjawab paper kalkulus.
Lina Khairunisa
May 05, 2014 Lina Khairunisa rated it really liked it
Aku bagi empat bintang sebab almost semua stories dalam Dabel Date buat aku tergelak terkekek-kekek dekat library ni. Nasib baik gelak tak kuat, buat malu orang. Cuma bahagian penulis perempuan, ada cerita ngeri pulak geli aku baca. Apa-apa pun buku ni best baca masa santai, bosan macam aku sekarang ni.
Nazmi Mokhtar
Mar 02, 2014 Nazmi Mokhtar rated it liked it
Haha.

Ini merupakan himpunan cerpan chenta tapi diselitkan dgn byk unsur humor.

Bolehlah kalau nak hilangkan kebosanan dan frust oleh kerana kwn baik sendiri sailang awek lu!

Haha.
Shasha
May 05, 2014 Shasha rated it liked it
keliru, kekeliruan, gender? transgender? dan segala alam berkait rapat dengan cover yang juga mengelirukan. dan akhirnya aku faham dabel date.

done read. :)
Hikaoru
Jul 17, 2014 Hikaoru rated it did not like it
Shelves: fiction
The reason why I have to force myself to finish this is because I bought this book.
Firdaus Abu Bakar
Aug 23, 2014 Firdaus Abu Bakar rated it liked it
mudah terhibur.
Ewen Bonaparte
Jul 03, 2014 Ewen Bonaparte rated it it was ok
It was ok .
Tsuki Shiro
Apr 08, 2016 Tsuki Shiro rated it did not like it
urgh....apakah..aku rasa menyesal pulak beli..haish...permulaan je aku rasa dah macam huh? boooringgggg.......mcm ni punye cerita pon boleh ke? soryhhhh..tp aku gagahkan jugak baca..sampai kat part two, baru aku boleh senyum sengih-sengih baca..at least aku boleh gelak sikit dari aku stress baca starting dia.
Nadira
Jan 21, 2015 Nadira rated it it was ok
Shelves: give-away
Arghhhh geramnya dengan cerita Mariya sayang Padeli. Apa yang Mariya nampak dekat Klinik Puah? Anyway, aku suka Aku, Suzanne dan Sebuah Kisah Cinta Tanpa Tajuk.
Syukri Mohtar
Jun 09, 2013 Syukri Mohtar rated it liked it
dalam banyak-banyak cerita, cerita yang paling best pasal lahir dapat tv lcd. Cerita Jeni & Joni pon boleh tahan. lain tu okay-okay je.
Fairuz
Jul 26, 2013 Fairuz rated it it was ok
Susunan ayat cerpen-cerpen Amal Hamsan lebih teratur dan tak buat aku tersangkut-sangkut kalau baca laju-laju.
Nutchme
Nutchme marked it as to-read
May 28, 2016
Hazrina Hadi
Hazrina Hadi marked it as to-read
May 07, 2016
Sabrinasdfghjkl
Sabrinasdfghjkl rated it liked it
Mar 28, 2016
Fiqa
Fiqa rated it did not like it
Mar 16, 2016
aqqi
aqqi rated it liked it
Feb 04, 2016
Labu
Labu marked it as to-read
Dec 11, 2015
Iqin Roslan
Iqin Roslan rated it it was amazing
Dec 04, 2015
Akmal Asyraf
Akmal Asyraf marked it as to-read
Dec 01, 2015
« previous 1 3 4 5 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Share This Book



No trivia or quizzes yet. Add some now »