Dabel Date
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Dabel Date

2.86 of 5 stars 2.86  ·  rating details  ·  58 ratings  ·  19 reviews
Published 2012 by Lejen Press
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Community Reviews

(showing 1-27 of 97)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Luc Abdullah
Jun 29, 2012 Luc Abdullah added it
Shelves: malay, fiction
Sampulnya ada kaitan dengan isi.
Azura Abu
Sesuai untuk bahan bacaan ringan, santai, riang ria dan untuk minda yang merdeka (ada kaitan ke?)

Nasyrun ~ bagi aku, beliau adalah seorang yg sangat kompleks. Serius, kadang-kadang aku pun tak paham dengan tulisannya yg memerlukan daya imaginasi yang tinggi. tapi, aku memang tabik spring dgn setiap cerita yg ditulisnya. bukan kisah tipikal yg biasa.

Rudeen ~ Kaitan lirik lagu antara kisah Joni dan Jeni adalah satu perkara yang unik. Aku harap sangat kisah mereka dipanjangkan dan bykkan lirik lag...more
Hana Ahmad
Soalan aku, adakah tema buku ini sememangnya perlu ada cerita perihal kecelaruan gender ataupun ia adalah kebetulan/ketidaksengajaan penulis?

Untuk penerbit, harapnya dapat minimalkan lagi ralat ejaan dalam buku terbitan kalian. Ia benar-benar menganggu aku.

Untuk manusia yang mindanya sarat macam aku, ini adalah bacaan santai yang cukup merelakskan.
Setiap penulis punya sisi tarikan tersendiri yang bikin aku mahu lekas-lekas ke halaman seterusnya walau ada sesetengah cerita itu langsung biasa-bi...more
Aween
ada bahagian yg okay pada aku,,ada juga yg tak berkenan dihati.
maap,,aku cuma berlaku jujur.
kisah jeni dan joni am nya,, buat aku rimas dan rasa tak sabar ntk ke muka surat lain + cerita yg lain.
no hard feelings okay !
tp byk juga cerita yg bikin aku tertarik, kisah yg punya makna tersurat dgn olahan ayat yg hebat. thumbs up !
Umiko
Apr 29, 2013 Umiko added it
Banyak rasa sebenarnya baca ini selain rasa cinta kadang-kadang rasa geli hati ada, marah ada, nak nangis pun ada dan rasa-rasa yang entah kenapa ada. Memang benar banyak sangat watak yang kecelaruan identiti pulak. Aigoo..

Berharap anak angkat kuasa tiga akan cukup bajet untuk buat majlis setelah mak angkat behel mendapatkan ini di pesta buku kelmarin.lulz.

Date saya yang pertama adalah dabel date bersama adik, pakwenya dan ..... Malangnya ianya tak sebunga-bunga dabel date dalam ini. Ok jeles.
Api
Bacaan santai yang menghiburkan. Angkat jempol untuk kesemua penulis.
Dilla
Mula-mula aku ingat cerita tentang pasangan kekasih berdabel date. Alkisahnye, bukan rupanya. Selak punya selak, sampai mukasurat tengah, ingatkan salah cetak. Padahal dah memang macam tu kondisinya.

Karya milik Amal Hamsan, Lang Rahman, Rudeen Ayyad dan Nasyrun Malik.

Cerita-cerita cinta dalam buku ni bikin aku ketawa tak sudah. Memang lawak! Kisah cinta kita-kita diceritakan dalam bentuk humor. Siapa yang tak suka kan?

Lang Rahman.
Punya imaginasi yang kadang-kadang orang kata, ridiculous! Walau...more
Intan



Ada yang lawak macam baca majalah gila-gila
Ada yang aku konfius tak faham (atau aku memang blur)
Ada yang merapu mengarut ke laut sungguh..

Favourite cerpen:
Lang rahman – celupar dan zaiton tak suka itik
Nasrun malik – suatu fajar tika langit sedang menangis dan rusuh-rusuh rasa(untuk jauhir)
Amal hamsan- itu kenangan semalam bukan hari ini punya sayang ( yang lain banyak cerita tentang kecelaruan gender je)
Rudeen ayyad- cerita joni jeni tak boleh blah sungguh



Konklusi : baca nilai fikir berpijak d...more
Hanita yusoff
buku ni pun aku baru baca 3/4.tapi dari 3/4 yg aku baca buku ni mcm banyak kecelaruan gender jer..takpalah..menulis ni kan seharusnya bebas..so org yg nak membaca pun seharusnya bebas pemikiran dia..jgn semua benda nak disekat-sekat..
Nazrul Noorzan
Aku suka karya Lang dan Rudeen, buat buku ini hidup ! dan semestinya untuk pembacaan santai, rasa ringan selepas lelah menjawab paper kalkulus.
Lina Khairunisa
Aku bagi empat bintang sebab almost semua stories dalam Dabel Date buat aku tergelak terkekek-kekek dekat library ni. Nasib baik gelak tak kuat, buat malu orang. Cuma bahagian penulis perempuan, ada cerita ngeri pulak geli aku baca. Apa-apa pun buku ni best baca masa santai, bosan macam aku sekarang ni.
Tsuki Shiro
urgh....apakah..aq rse menyesal pulak beli..haish...permulaan je aq rse da mcm huh? boooringgggg.......mcm ni punye cerita pon boleh ke? soryhhhh..tp aq gagahkan jugak bce..sampai kat part two.gambar girl, baru aq boleh senyum sengih2 bace..at least aq boleh gelak sikit dri aq stress bce starting die...
Nazmi Mokhtar
Haha.

Ini merupakan himpunan cerpan chenta tapi diselitkan dgn byk unsur humor.

Bolehlah kalau nak hilangkan kebosanan dan frust oleh kerana kwn baik sendiri sailang awek lu!

Haha.
Shasha
keliru, kekeliruan, gender? transgender? dan segala alam berkait rapat dengan cover yang juga mengelirukan. dan akhirnya aku faham dabel date.

done read. :)
Hikaoru
The reason why I have to force myself to finish this is because I bought this book.
Nadira
Arghhhh geramnya dengan cerita Mariya sayang Padeli. Apa yang Mariya nampak dekat Klinik Puah? Anyway, aku suka Aku, Suzanne dan Sebuah Kisah Cinta Tanpa Tajuk.
Syukri Mohtar
dalam banyak-banyak cerita, cerita yang paling best pasal lahir dapat tv lcd. Cerita Jeni & Joni pon boleh tahan. lain tu okay-okay je.
Fairuz
Susunan ayat cerpen-cerpen Amal Hamsan lebih teratur dan tak buat aku tersangkut-sangkut kalau baca laju-laju.
Jimmy
Jimmy is currently reading it
Jul 01, 2014
Afizah Othman
Afizah Othman marked it as to-read
May 04, 2014
« previous 1 3 4 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »