Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Ketupat Cinta [Musim Kedua] : Penggal Pertama” as Want to Read:
Ketupat Cinta [Musim Kedua]  : Penggal Pertama
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Ketupat Cinta [Musim Kedua] : Penggal Pertama (Ketupat Cinta #2)

3.77 of 5 stars 3.77  ·  rating details  ·  69 ratings  ·  20 reviews
Baginda Parameswara hilang isteri. Tiada ia ingat mentadbir negeri. Daging celeng kembali dinikmati. Negeri dilanda hingus babi.

"Wahai Pujangga. bolehkah siput babi itu dimakan?"
"Ampun tuanku beribu ampun. Menurut ilmuan binatang, adapun siput babi ini haiwan hermafrodit atau khunsa, tuanku. Tiada kita terfikir tuanku tergamak mahu makan haiwan pondan."

Faisal Tehrani kemba
...more
First Edition, 298 pages
Published April 2012 by Al-Ameen Serve
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Ketupat Cinta [Musim Kedua] , please sign up.

Be the first to ask a question about Ketupat Cinta [Musim Kedua]

Community Reviews

(showing 1-30 of 135)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Idamandarin Azhar
Pada mulanya saya ingin memberi empat bintang, tetapi disebabkan saya rasa "tak cukup kenyang" dan kurang berpuas hati dengan kulit buku ini jadi saya beri tiga bintang sahaja.

Pada awal-awal lagi, ini bukanlah "feel good" story bak kata orang putih kerana kita telah didedahkan bahawa kesudahan Tun Lepat yang mulia itu akan meringkuk di dalam penjara di penghujung cerita nanti. Tidak semua adiwira punya penghujung yang bahagia. Apa yang ingin diceritakan di sini ialah perjuangan dan ujian seoran
...more
Barukisu
Panjangnya cerita di atas lancar diraja sahaja. Ada sambungan rupanya.

Tidak sangka siasah bisa bertemu masakan. Seronok membaca fiksi asal-usul makanan dan kuih muih yang kini menjadinresepi tempatan. Hebat satira dalam kisah ini. Terkadang geli pun ada, nasib diselang seli masakan kecur liur.

Menanti sambungan seterusnya.
Syukri Sapuan

Tidak semantap Ketupat Cinta Musim Pertama.
Nisa Haryanti
Buku ni Nisa start baca awal tahun lagi, tapi... entah macam mana mood membaca tiba-tiba ke laut... Mungkin juga kurang ummmphh daripada buku yang pertama. Di awal pembacannya lancar saja.. tetapi bila sampai ke kisah pelayaran rombongan Parameswara ke China, Nisa rasa sedikit boring. Seperti buku sebelumnya..buku ni penuh dengan 'lawak sindiran pedas' dan resepi masakan melayu yang pasti membuatkan pembaca terliur. ^ ^

KC2... mengisahkan, selepas tukang masak Istana, Musa Al-Kadzim mati dibunuh,
...more
Nur Asilah
Pada peringkat awal pembacaan, saya merasai kesantaian pembacaan ini, satiranya dalam kelucuan. Di saat akhir, seolah 'nada' pembacaan saya agak mendatar. Mengikut saja haluan perjalanan cerita. Sukar untuk saya menemui kelucuan.

Kritikan kepada pemerintah di awalnya begitu halus. Kemudian kritikan kepada penganut wahabi juga begitu tajam. Ia diadun secara selindung yang membuat saya berfikir. Berfikir lebih menjana minda!

Apa yang dapat dikatakan dari segi perbandingan dengan musim pertama, saya
...more
Huda
Novel ini merupakan sebuah novel satira, banyak benar sindiran dan teguran yang terkandung dalam novel ini.

Walaupun berkisar tentang siasah kerajaan Parameswara pada zaman dahulu kala, ianya seperti menggambarkan siasah Malaysia pada zaman sekarang. Kisah dan falsafah di sebalik wujudnya nama kuih yang ada sekarang juga menarik.

Walaupun menarik, tetapi kadang-kadang datang meluat dan bosan dengan kisah gundik-gundik Parameswara yang munafik semua.

Mungkin para pemimpin juga perlu membaca novel in
...more
Mohamad Faiz Bin Mohd Jamaluddin
Novel bersiri yang memang lebih sesuai dibaca secara bersiri. Banyak cerita diilhamkan daripada isu politik dan hiburan semasa. Secara keseluruhannya novel ini tidaklah menyengat sangat. Ketupat musim lalu nyata lebih 'ng' lagi yen-yen rasanya.

Pun begitu saya ucap tahniah kerana berjaya menyelitkan unsur kecintaan kepada itrah nabi sambil menyindir mufti malaun wahabi laknat. Padan muka mereka yang kerjanya asyik membidaahkan orang padahal mereka sendiri pun bidaah.
Syah Hasnul
Novel satira Melayu pertama yang pernah saya baca. Satira menurut Dewan Bahasa dan Pustaka bermaksud; karya (prosa atau puisi) yg mem­persendakan atau menyindir orang dll. Lain dari genre karya Faisal Tehrani yang pernah saya baca. Membuktikan bahawa betapa beliau merupakan penulis yang versatil. Entah mengapa mengingatkan saya pada Animal Farm oleh George Orwell; mungkin kerana keduanya merupakan novel bergenre sama.
Noorita
Kesinambungan dari Ketupat Cinta (Musim Pertama). Kupasan isu asal usul masakan dan makan2, dari GERAU (tukang masak) diraja, Tun Lepat. Kemunculan Cik Puan Rosdah dan Adik Beradik Jongos memang mantaps. Sila baca dan cernakan sendiri. Bagus untuk latihan minda. Ada lagi sambungan dari Ketupat Cinta (Musim Kedua- Penggal Pertama) ini. Can't wait!
Päk  Läng
Seperti musim sebelumnya, ia terisi dengan pelbagai hadith dan resepi tradisional. Namun terasa sedikit kekurangan. Jangan tanya di mana, baca sendiri dan anda akan temui di mana kekurangan tersebut. Walaubagaimanapun, ia tetap sebuah novel satira tempatan yang terbaik selepas Ketupat Cinta Musim Pertama yang lebih padat tentunya.
Jamal Ali
Dibandingkan dengan Musim Pertama, Ketupat Cinta Musim Kedua Penggal Pertama (KCMK2PP) saya rasakan tidak sekuat dengan yang Musim Pertama. Tidak tahu mengapa, tapi saya kuat mengatakan yang sebegini.

Terasa KCMK2PP tiada aura sebagaimana apa yang Musim Pertama bawa.
Sufiyyah Zulkifli
satira.

lighter than the first season. :)

the more u read, the hungrier u are.

and there're some kuihs i dunno. hee.. maybe i should come out with a list from the book, and find them!! :)or make them. haha.
Suhana
Saya selalu terngiang-ngiang dialog mengenai babi pondan tu.
Selalu sahaja mengundang gelak.

Ketupat Cinta Kedua ini tidak sesedap Ketupat Cinta Musim Pertama.
Emily Iliani
Witty and straight to the mark! Even better than Musim Pertama. Cannot wait for Penggal Kedua.
Fzh Hns
Sambungan ketupat cinta musim pertama yang lagi dramatik. I'm waiting for third soon.
Nor Azzah
Saya anggap saya dah selesai dengan buku ini.kurang sesuai dengan jiwa.
Zura
Satira purba yang tidak membosankan! Aduh cepat lah dibikin penggal kedua.
Johan Radzi
hujung-hujung tu kita rasa kelakar sangat. hue hue hue.
Pena
Oct 15, 2013 Pena added it
Shelves: 2013, ogah-ogahan
Buku ini sesuai dimakan oleh anai-anai.
Mohd Adib Mohd Aini
saya menunggu sambungannya
Sa Zali
Sa Zali marked it as to-read
Nov 09, 2014
Naimalkalantani
Naimalkalantani marked it as to-read
Sep 07, 2014
« previous 1 3 4 5 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
513758
FAISAL TEHRANI adalah nama pena kepada Dr. Mohd Faizal Musa. Beliau dilahirkan pada 7 Ogos 1974 di Hospital Besar, Kuala Lumpur. Pada usia 5 tahun beliau dibawa ibu-bapanya berpindah ke Melaka dan dibesarkan di kota bersejarah tersebut.

Mendapat pendidikan awal di SK Sacred Heart, kemudian di SK Jalan Datuk Palembang dan memperolehi 5 A untuk peperiksaan Penilaian (UPSR). Beliau kemudian menuntut
...more
More about Faisal Tehrani...
1515 1511H [KOMBAT] Manikam Kalbu Tunggu Teduh Dulu Tuhan Manusia

Share This Book