Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Nah, Untuk Awak!” as Want to Read:
Nah, Untuk Awak!
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Nah, Untuk Awak!

3.88 of 5 stars 3.88  ·  rating details  ·  121 ratings  ·  20 reviews
Kau umpama pelangi yang terbentang di langit nan biru

Kata Najiha, hidup ini mudah. Punya babah yang menyayanginya sepenuh hati. Kekasih hati yang sempurna di matanya. Kawan-kawan yang setia di sisi. Hidup Najiha sudah lengkap.

Namun, langit tak selalu cerah. Cinta hatinya beralih arah kepada orang yang dia percaya. Najiha terkedu seketika. Hidup ini bukan semudah yang dijan
...more
474 pages
Published May 8th 2012 by Jemari Seni Sdn Bhd
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Nah, Untuk Awak!, please sign up.

Be the first to ask a question about Nah, Untuk Awak!

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 284)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Gobokairina
There's no need to be in someone else's shoe. Just appreciate what you have and be thankful. That's more than enough [page 469]

Dalam novel kedua, Nirrosette masih mengekalkan sisi manisnya. Kisah anak remaja sememangnya sentiasa manis di mataku. NUA adalah kisah si Najiha yang mencari bahagianya. Dia sentiasa percaya akan hidup ini mudah dan bahagia-bahagia saja. Mana tahu pelangi yang disusurinya hari-hari hilang di balik awan. Si cinta hati, Ilham yang dianggap kekasih sejati rupanya beralih a
...more
Ririn
3.5 bintang

Karya Nirrosette yang kedua dibaca selepas Tunggu Aira di Kota Bandung. Perwatakan yang hampir sama, tetapi diolah dengan gaya yang amat berlainan menjadikan ia tampak sungguh berbeza.

Banyak pengajaran yang dapat diambil dari kisah perjalanan hidup Najihah. Kehilangan orang tersayang tanpa disangka-sangka, di saat dia masih lagi memerlukan sokongan dan tempat bergantung, amat perit untuk dibayangkan. Membacanya saja mampu mengundang kepiluan, apatah lagi jika kita yang berada di temp
...more
Rinn Ramli
Tajuk: Nah, Untuk Awak!
Penulis Nirrosette
Terbitan Jemari Seni Sdn Bhd
474 mukasurat
RM20.00
sabah/sarawak RM23.00
Habis dibaca dalam tempoh kira-kira 2 hari


Kalau anda senang dengan nada kisah Ikhlas AK! tentunya adna akan suka kisah ini juga.


Sekarang banyak pulak penulis berkongsi kisah melancong ke korea, termasuklah kisah ini.


Najiha dikecewakan oleh Dian dan Ilham apabila merahsiakan pertunangan mereka darpada Najiha yang merupakan kekasih official kepada Ilham. Mereka sepatutnya bertunang selepa
...more
Shahzy
Nah, Untuk Awak! apa ya yang boleh saya katakan... terbaik!! cara penyampaiannya nampak lbh matang dari Ikhlas AK! lbh staright to the point.. naskah ini bagus utk semua kerana penyampaiannya lbh byk membuat kita berfiikir ttg kesetiaan, kasih sayang dan urusan kehidupan kita yang tidak lari dari Allah.. walau apapun yang terjadi, berbaliklah pada yang Satu..

terpaut dgn ketabahan Najiha saat kehilangan babahnya.. tersentuh dgn penyusunan ayatnya yang mengusik jiwa... (teringat saat saya 'berpis
...more
Hajar
Buku dengan cover yang comel ini membawa kita mengenali Najiha, seorang yang mempunyai prinsip hidup yang mudah. Kasih sayang babah sememangnya menggunung tinggi untuk satu-satunya permata hati selepas pemergian si ibu. Kehadiran Ilham dan kawan-kawan rapatnya, Nina dan Dian pula melengkapkan lagi hidup Najiha. Pendek kata, mereka semua itu adalah pelengkap hidupnya.

Namun, kegembiraan Najiha cumalah bersifat sementara. Kejutan yang dirancang untuk ketiga-tiga insan yang penting dalam hidupnya it
...more
Cik Pah
Daebak! Hamboi, kecek hangul kau Cik Pah. Hehe terkenang musim luruh yang lalu bersama Encik H ke Korea.

Nah, untuk awak dimulakan dgn kisah Najiha yang patah hati. Kasihkan anak , Babah menghadiahkan tiket percutian untuk dia menenangkan fikiran ke korea setelah Ilham berubah hati tersangkut dgn kawan baik sendiri Dian. Yang Najiha tidak tahu, tiket ini termasuk pakej mengenal jodohnya yang babah tak ceritakan.

Eid, anak kawan baik babah menyertai rombongan yang dikendalikan syarikat milik ibun
...more
kuzzeen
Naskah untuk dilepaskan; RM13.00. Pm je....

Jujur.... graf pembacaan ku naik mencanak-canak pada separuh masa pertama melewati naskah ini. Sakitnya jiwa seorang Najiha dilakarkan penuh dengan warna-warna yang memilukan. Sesuai sekali dengan pesanan Untuk mereka yang 'kehilangan', time to move on and let go perhaps?

Perletakan watak amat kena dengan plot penceritaan. Wujudnya Eid sebagai soothing balm mampu merawat kepedihan yang turut dirasai oleh pembaca ketika menyelami kelukaan Najiha. Najiha
...more
Mardhiah
...sebuah lgi buku js. dakwah secara santi...dlm ni ak tertarik kat ayat.."There's no need to be in someone else's shoe. Just appreciate what you have and be thankful. That's more than enough."...
MamaErra

Najiha & Eid

...di awal pertemuan (m/s 64-65)
"Najiha maksudnya kejayaan. Comes from an Arabic word an-Najah." Menyedari Najiha sememangnya tidak tahu menahu, Eid akhirnya menjawab bagi pihak gadis itu.

Ah... kejayaan. Najiha mengangguk mengerti. Baru saja Najiha berkira-kira hendak berterima kasih kepada Eid atas maklumat tersebut, Eid terlebih dahulu sudah menyengatnya dengan soalan berbisa.

"So... do you live up to your name, Miss Najiha?" Eid menyoal tanpa perasaan. Tanpa memandang Najiha y
...more
azian2575
Najiha & Eid

Seperti novel pertama, Ikhlas, A.K!, novel ini juga sarat dengan elemen-elemen agama, contoh: batas pergaulan antara lelaki & perempuan, solat, dsb.

Novel ni tentang mereka yang 'kehilangan', time to move on and let go..

'Kehilangan' pertama Najiha adalah bila cinta Ilham beralih arah kepada kawan baiknya sendiri, Dian.
Memang tamparan yang hebat buat Najiha.
Kecewa, patah hati dan segala 'mak-nenek' rasa..

"Sometimes letting go someone isn’t hard. It’s just hard, because you stil
...more
Afifah Nur.
Novel kedua dari penulis ini ternyata tidak mengecewakan saya. Pada hemat saya, novel ini tiada cacat celanya dari segi maksud yang penulis ingin sampaikan cumanya biasalah jika ada yang terkurang serba sedikit. Entah kenapa, terlalu beremosi tika saya menghayati bait- bait indah yang ada dalam novel ini. Bukan sekali, malahan berkali- kali air mata ini berguguran tanpa sempat ditahan.

Yang pertama, tika di Korea, sewaktu Najiha berhadapan dengan wanita Kristian dari Perancis. Masa tu, Najiha ke
...more
Ummu Auni
Terima kasih Siti Zuraimah kerana meminjamkan naskhah ini kepadaku.

Novel ini lebih kepada kisah hidup Najihah dan pencarian Najihah - jodoh, karier. Najihah yang seperti tiada arah tuju yang tetap.

Najihah, seorang perempuan yang tercalar hatinya apabila diketahui teman lelakinya, Ilham bertunang dengan rakan baiknya sendiri, Dian. Maka dia pergi membawa diri. Di kala mengutip hati yang rapuh bertaburan, dia dipertemukan dengan Eid. Juga diperkenalkan dengan profesion guru yang membuatkan dia jat
...more
Afin Arif
Nah, Untuk Awak!... lebih kepada menghargai peminat Nirrosette yang menantikan kemunculan novel terbaru darinya. Nah, Untuk Awak! Peminat yang tertunggu-tunggu karya terbaru Nirrosette. Sebab tajuk novel dengan ceritanya memang tak ada kaitan langsung.

Kisah Najiha ini menggunakan latar belakang Singapura memandangkan penulisnya juga berasal dari Singapura. Bagi pembaca yang tidak pernah sampai singapura atau tidak familiar dengan Singapura agak sukar untuk menbayangkan tempat-tempat yang dinyata
...more
Rinsya
Islamik aa buku. Best part Korea tuh. eheee. Oh sngt memberi kesedaran terutama bila part heroin tiba-tiba ayah dia meninggal. Dia mimpi ayah dia rentung hangus. Bila sedar-sedar, dia tak pakai tudung, dosa anak pempuan memang akan dikongsi kepada ibu bapa *bgi yg belum kawen*, esoknya heroin terus pakai tudung labuh. Nice story... Eid sngt sinis (Hero). Dan juga sngt ikhlas. I lev him 'oso...
indahuda dezy
For me la kan, this is one of the best novels I've ever read..I was so touched by the way of storyline...Kisah hidup Nur Najiha utk mencari seorg mr farytale...Apa yg perlu kita lakukan apabila kita meratapi saat kehilangan yg tersayang...segalanya dlm Nah,Untuk Awak...Congrats Nirr, I love it :)
Zehan Ilyana
setakat ni, nirrossette tak pernah lagi mengecewakan dalam penulisan dia..:)
Suhailah Iskandar
Wah.. Apa yg saya suka tentang buku ni?
Santai, page turner, familiar places and spaces. I'm a romance cum i wanna change for good kindda plot lover.

Kisah Eid & Najihah ini sweet sgt. Saya baca ulasan pembaca yg lain dan saya tersenyum. Sekali lagi Nirrosette buat saya gembira dan senang dgn Eid. Najihah pula saya suka determination dia selepas mimpi itu. dia berubah cuma dia haru bila kejadian demi kejadian terjadi. Tapi senang dgn happy ending. I LOVE HAPPY ENDING. so in total semua buku t
...more
Noninuna
I really appreciate all the effort of the author to make the story fun with her style of writing. Witty & fun indeed.
However, the story as a whole,it was cliche. i was hoping that how the story progress somehow make up to the cliche-ness beginning but it's just end up like that.
As i pick up the book, i thought i would love it but 2 stars & a half for Nah, Untuk Awak.
Ryana
Sweet moment waktu di Korea dan juga selepas Najiha kena bertunang dengan Eid.. In between that, agak slow… :D But nice story, enjoy read it.
Hamidah
interesting
n.zyilla
n.zyilla marked it as to-read
Feb 21, 2015
Muhammad Redzuan
Muhammad Redzuan marked it as to-read
Jan 18, 2015
Zeezah
Zeezah marked it as to-read
Jan 15, 2015
Norhasimah Shima
Norhasimah Shima marked it as to-read
Dec 25, 2014
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Langsir Biji Remia
  • Baju Melayu Hijau Serindit
  • Lazuardi
  • Damai (3 Ceritera Dalam Sebuah)
  • Bila Nak Saksi
  • Gurindam Jiwa
  • Jendela Hati
  • Relevankah Aku di Hatimu? a.k.a Radha
  • Kau yang Satu
  • Jangan Benci Cintaku
5182602
Nama gelaran: Nirrosette

Nama pendek: Nir

Nama panjang: Sharifah Nur Nirmala Nirrosette Cintafinespun (bukan nama sebenar)

Dilahirkan pada August 2011 (mengikut kalendar Jemari Seni)

Sangat gilakan bunga ros (tak kira warna), suka makan (gumok itu chomel), suka ketawa (ketawa itu penawar duka), suka chillax (chill one corner and relax) dan berangan-angan (that’s my part time job! :D)


I used to scribble
...more
More about Nirrosette...
Ikhlas, A.K! Tunggu Aira di Kota Bandung Rasa

Share This Book

“Pada hemat aku la, if a man really loves you, he will go straight to your wali. Sebab dia tahu dia tak nak mempermainkan kau. Dia nak ambil kau terus jadi yang halal untuk dia.” 12 likes
“There's no need to be in someone else's shoe. Just appreciate what you have and be thankful. That's more than enough” 12 likes
More quotes…