Senyum Sampai Langit
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Senyum Sampai Langit

by
3.42 of 5 stars 3.42  ·  rating details  ·  100 ratings  ·  29 reviews
kebahagiaan akan datang
kalau kita tidak menghalang diri kita daripada mengecap kebahagiaan


Aufa mahukan anjakan paradigma – melalui perkahwinan! Tetapi dia tidak mempunyai calon suami. Mungkin memang betul wujud ‘hantu kahwin’ dalam dunia ni dan telah berjaya merasuk fikiran Aufa. Idea gila ini menemukan Aufa dengan ‘jejaka idaman Malaya’.

"Kenapa awak nak kahwin dengan saya...more
483 pages
Published May 8th 2012 by Jemari Seni Sdn Bhd
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 144)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Hajar
Kebahagiaan akan datang kalau kita tidak menghalang diri kita daripada mengecap kebahagiaan.

Daripada blurb belakang buku :

Aufa mahukan lelaki yang bermulut manis seperti Bruno Mars. Tapi yang dia dapat adalah lelaki dari Planet Mars yang kerek!

Walaupun kisah yang dipaparkan adalah kisah yang agak 'tipikal' iaitu kisah perkahwinan yang diatur keluarga, Syasyaja berjaya menyampaikan dengan gayanya yang tersendiri. :)

Nurul Aufa (Aufa), seorang pelajar jurusan undang-undang dibesarkan oleh ibunya s...more
Shahzy
saya bg tiga bintang. sbg seorg penulis baru, naskah ini baik cuma bg seseorg yg selalu membc novel2 berat rasanya karya ini sesuai utk golongan bwh 30an...

tema yg biasa saja... seseorg yg ingin mengubah paradigma diri melalui ikatan perkahwinan. inginkan kebahagiaan dan dicintai seseorg setelah ayah sendiri menyepi kasihnya.. Aufa rasa terabai dan kecewa dgn perlakuan ayah yg bermadu dan tidak adil pd emak, abang dan dirinya. lalu, dia memikirkan apakah dgn berkahwin dia akan menemui kebahagiaa...more
Sha Mslvoe ♥♥♥
Kisah aqil dan aufa kadang² mencuit hati, kadang² agak membosankan sebab tak faham. Jalan cerita yang tak tersusun.


Satu lagi kisah Eva and Arep tergantung begitu sahaja. Begitu jua dengan Cynthia. Tak akan habis begitu sahaja? Hurmm.
Hua Xiao Jie
Hmmm... Susah saya nak kata. Cerita ni haphaphappy memanjang. =__=
Yang part best, kelakar, romantik tu memang ada. Tapi masalah dia macam sikiiiit gitukan. Maybe the author's a happy-go-lucky type of person yang tak sukakan banyak conflict but still! jahsdgcnbasjxgasj I expect more from this book laaa.... D; *nangis guling2 atas lantai* This book ada sikit adik beradik dgn karya Nirr yang pertama. OTL

I expect storyline yang mencuit hati (ada la tercuit sikit hati tu bila baca buku ni tapi like i...more
Nur Fizkkmi

SENYUM SAMPAI LANGIT.....

"Baca dengan mata, tetapi jangan butakan hati. Baca dengan hati, tetapi jangan gelapkan jiwa.."

Saya memang bukan orang yang layak kritik novel ini dari sisi seorang penulis, tetapi sebagai pembaca saya ada buah fikiran saya...

SSL jadi berat, kalau kita lihat sisi beratnya. SSL jadi ringan dan mudah kalau kita ambil mudah.

Aufa sebenarnya bukan sekadar manja, dia sebenarnya berperang dengan diri dia. For sure, Aufa ni ada dalam diri semua anak gadis. Hubungan ayah dengan...more
Zehan Ilyana
baca cerita ni memang buat aku tersenyum and banyak tergelak.
sangat sesuai baca waktu stress and tension...

cerita dia okey and santai...
emosi tak berat.(tu pasal sangat sesuai baca waktu anda sedang depress ya..) hihi...

cuma...

aku taktaulah aku silap baca ke apa, tapi, sebelum aufa kahwin, dia dengan bapa dia walaupun tak bertegur sangat, tapi at least bolehlah juga bersua lalu macam tu.. and then bila bapa dia taknak walikan dia, and then lepas abang dia pujuk bapa dia, and then bila bapa dia...more
Ummu Auni
Lama saya terhenti dari meneruskan pembacaan. Mungkin kerana setelah saya membaca Bawah Pohon Sena, saya merasakan bahasa yang digunakan mungkin tidak kena dengan jiwa saya ketika itu. Lama saya tinggalkan, baru saya memyambung semula setelah memikirkan buku ini dipinjam.

Plot biasa sahaja, cerita Aufa & Aqil yang bernikah dengan pilihan keluarga dan membina tapak yang kukuh dan menemui cinta. Cerita romantis yang diharapkan dan dipendan di dalam hati, mampu diluahkan melalui ikatan halal. A...more
Azizah
Kulit muka yang comel memang buat tangan terus capai saja naskhah ni di rak booth jemari seni ketika pbakl 2012. Memang comel la cover buku ni.

Gaya santai penulis memang mampu meringan kepala yang berserabut dengan bahasa yang mudah untuk dihadam tambahan lagi dengan terms yang poyo. Tapi pada saya yang memang amat jarang membaca/mengikuti perkembangan e-novel, karya ini masih belum mampu membuat saya tersenyum sampai ke langit. Mungkin sudah mahu cecah ke langit tetapi sedikit tergantung di awa...more
Gobokairina
SSL ni asalnya karya online - Beautiful Night yang pernah tersiar di blog penulis. Aku tak baca habis pun rasanya kih5 Maaf ya! Maklumlah, aku ni kan pelik sikit. Kalau nak baca cerita bersiri ni, selalunya akan cari yang sudah habis dulu. Baru senang nak mula [bukan senang nak mula, senang nak tahu apa kesudahannya ;P]

Aufa si remaja yang dahagakan kasih sayang dan perhatian ayahnya; Tan Sri Norman. Sejak berkahwin lain, Tan Sri Norman gagal menjadi suami dan ayah yang baik. Ayahnya senantiasa m...more
Mahfuzah Abdul


buku ni rasanya sesuai baca just for fun and for releasing tension.x ada konflik sangat x ada klimaks yang buat kita tertanya2 sangat.it quite bored me.ada 2sebab:

1) banyak ulang perkataan yang sama( terlalu banyak kot sampaikan rasa naik bosan) cthnya naga berkepala tujuh dekat 10 kali kot sebut dalam buku ni,pelempang bisu,dah keluar aura naga antara perkataan yang memang sentiasa diulang dalam novel ini.

2) saya x tahu apa tajuk perbincangan bagi aqil dan aufa dalam cerita ni sebab penulis as...more
Ernie Amira
SWEET. Novel ni bukan kawen paksa. Cuma mungkin, aturan keluarga. Tangan dah tak boleh lepas since Aufa kata dia tak main dengan those couple thingy. Meng-highlight-kan betapa sweetnya CINTA LEPAS KAHWIN. Nurul Aufa, nak pinjam Mohammad Aqil awak boleh? :P
Norazah Hussain
Rekod penarafan 1 bintang ku dah pecah...... Dan nasib baik buku ini dipinjam di Perbadanan Perpustakaan Awam... :)

Well (for me)... karya yang amat hambar sekali. Plot yang tidak tersusun. Monolog dalaman terlalu bombastik compared to dialog sebelumnya. Ada cerita, tapi tiada rasa, tiada jiwa. Mgkn ini novel pertama daripada pengarang, tapi first impression paling penting dalam berkarya. Mgkn x semua pengarang mampu melahirkan karya hebat melalui novel pertama, tapi at least......there's some SP...more
MamaErra

Aufa & Aqil

"Saya tengah berusaha untuk menjadi seorang suami yang baik. Boleh awak reservekan satu tempat di hati awak untuk saya?"

Dear Aqil,
I promise to always be there for you
Happy, sad, good, neither bad
I'll be right by your side
I promise that I will look forward to coming home from work,
just so that I can lay down on your lap and ask you about your day
I love you

*pssttt...I'm pregnant =)



p/s aku perasan yang penulis suka gunakan perkataan 'menengadah ke...' ~ sesuai la dengan tajuk novel n...more
MinnIsmail
Sesuai dengan tajuk, buku ni memang buat aku tersenyum aje. Tapi tak sampai ke langit aje. ;)
Juliza
Senyum Sampai Langit (SSL) – secara keseluruhannya bukanlah tidak bagus tetapi mungkin sebelum pembacaan hamba mengharapkan sesuatu yang lebih (sesuatu yang tak patut diletakkan pada apa-apa atau sesiapa) dari buku ini dan hamba tidak menemuinya 100% makanya SSL okey-okey saja pada pandangan hamba.

Kisah Aufa (oh, hamba suka nama ini ^^) dan Aqil yang kadang-kadang comel kadang-kadang sengal itu (hehe) memikat dengan cara mereka sendiri. Walaupun mereka tidaklah seromantis pasangan-pasangan novel...more
Ida
Karya penulis cilik Cik Bulanhijau Haha or Syasyaja is very good,even it's her 1st novel. Membuatkan saya tersenyum tapi tak sampai lah ke langit yang tinggi itu.
Farah Adila
Aufa dan Aqil. Life partner. Cinta lepas kawin. Gaduh, gurau, baik semula. Bahagia itu milik semua.
Rinsya
dah baca, best. hehehe. simple n nice story.
Wahida
tersenyum sampai ke langit..
Nurul Amirah
time tengok tajuk ni and bace sinopsis,rase cm best kot cite ni.beli 2 tahun lepas tapi hari ni baru habis bace,itu pon seksa gile nak habis kan ha-ha (biasanya buku melayu cepat je aku habis bace).buku ni bukan cite kawin paksa,cuma cite bercinta lepas kawin la lebih kurang.tapi isu yang diketengahkan sangat la childish amat.cam eghh no point.ade pon tak buat aku berfikir.maybe betol la kan nak cakap nye elok buat watak 'aku' sebab kite tak tau orang lain cmne..maksudnye,camne sebenarnye orang...more
Kartina Khamis
senyum tu mencecah awan jer...tak sampai kelangit lagi..
apapun,enjoy jer baca..:)
Anis Azura
Dah lame baca tapi baru nak bagi review. Cerita yang santai, happy-go-lucky je walaupun ada krisis sikit-sikit.Watak Aufa tu kelakar, dan selambe je.sesuai untuk bacaan ringan.
Amira
Hmm rasa tak semangat nak baca buku ni. Klise. Bahasa hmm.
D-nour
tahniah, anda berjaya buat saya senyum sampai langit =)
Rynna
cam cerita orang bawah umur gatal nak kahwin..
Cik Pah
Cover buku yang chomel sangat. Cakcibur!
« previous 1 3 4 5 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
Airis

Share This Book