Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “SITORA HARIMAU JADIAN” as Want to Read:
SITORA HARIMAU JADIAN
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

SITORA HARIMAU JADIAN

3.46 of 5 stars 3.46  ·  rating details  ·  172 ratings  ·  44 reviews
Penduduk Kampung Kiambang dicengkam oleh perasaan takut yang amat sangat kerana keganasan Sitora Harimau Jadian yang semakin menjadi-jadi. Sudah banyak orang yang menjadi mangsanya. Dr. Effendi yang datang untuk menolong orang kampung di situ pun akhirnya kena sumpah dan menjadi Anak Sitora lalu mengganas mengikut arahan Sitora yang sebenarnya…
Filem SITORA HARIMAU JADIAN i
...more
Paperback, 207 pages
Published April 2012 by Buku Fixi (Fixi Retro) (first published 1965)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about SITORA HARIMAU JADIAN, please sign up.

Be the first to ask a question about SITORA HARIMAU JADIAN

PECAH by Khairulnizam BakeriKELABU by Nadia KhanMURTAD by Hasrul RizwanZOMBIJAYA by Adib ZainiCEKIK by Ridhwan Saidi
Buku Fixi Terbaik
32nd out of 54 books — 144 voters
KELABU by Nadia KhanMURTAD by Hasrul RizwanASRAMA by Muhammad FatrimPECAH by Khairulnizam BakeriMENTAL by Shaz Johar
Senarai Buku Fixi
38th out of 69 books — 7 voters


More lists with this book...

Community Reviews

(showing 1-30 of 253)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Khairul H.
Part of this review first appeared in my blog, The Malaysian Reader:

When I discovered that Amir Muhammad was going to republish the novelisation of P. Ramlee’s ‘lost’ film, I squealed like a teenage girl at a Justin Bieber concert. I have absolutely no idea what Sitora Harimau Jadian (Sitora the Weretiger) was about. Oh, the title made it obvious enough what it was about but I didn’t know how the story played out.

Therefore it is understandable why Sitora‘s novelisation, which itself had fallen
...more
Jerry Ghazali
Wujud perasaan seperti antara yang bertuah dapat membaca salah satu karya P. Ramlee dalam salinan keras yang dikatakan hilang selain naratif berkenaan siapa gerangannya Sitora Harimau Jadian yang boleh dijangka.

Aku cuma tertanya-tanya akan cinta yang tampak segera berlaku antara Naemah dan Doktor Effendi yang kelihatan hampir tak logik andai berlaku dewasa ini. Seolah terlalu pantas untuk keduanya jatuh cinta.

Sebenarnya aku tak perlu hairan dengan cinta segera yang kerap dapat ditonton dalam ma
...more
Gobokairina
Terasa seperti P. Ramlee itu 'hidup'. Al Fatihah.

Full review: 22/01/2014

Secara ringkas, kisahnya tentang Sitora; harimau jadi-jadian yang mengganggu ketenteraman kampung. Ramai yang menjadi mangsanya. Si Tok Dukun ada banyak pula helahnya. Dr Effendi; doktor muda dari bandar datang membantu tetapi disumpah pula menjadi anak Sitora. Ha, apa kesudahannya? *wink*

Isi ceritanya mudah. Cukup mudah, malahan aku rasa anak-anak sekolah pun boleh memahaminya. Senang cakap, ianya disampaikan dengan straigh
...more
Juliza
Sitora Harimau Jadian (SHJ) – buku ini disadur dari filem tahun 1965 bertajuk sama iaitu satu-satunya filem arahan Tan Sri P.Ramlee yang telah ghaib entah ke mana. Di mana agaknya ya?

Sejujurnya, hamba cuma ingin memberi tiga bintang sahaja untuk SHJ versi buku ini kerana pada hamba penulisannya tidak begitu menarik dengan gaya penceritaan yang kadang-kadang cepat, kadang-kadang mendatar. Buku ini juga tidak terlalu misteri, tidak terlalu suspen dan tidak juga terlalu thriller – sederhana saja. N
...more
Norziati
Filem Sitora Harimau Jadian arahan P Ramlee ialah kisah seorang tok dukun yang korup yang mempergunakan kepandaiannya dalam ilmu perubatan bagi mencipta seekor harimau jadian untuk menakutkan penduduk, supaya penduduk kampung datang berubat dengannya. Dengan itu, dia mempunyai pendapatan tetap dan menjadi popular.

Apakah boleh kita rujuk Sitora Harimau Jadian kepada pemimpin yang korup, yang mempergunakan kedudukan untuk memperkayakan diri sendiri? Mungkin ya - kerana filemnya sudah 'ghaib' sehin
...more
Luc Abdullah
Aug 15, 2012 Luc Abdullah added it
Shelves: fiction, malay
Kaver epic of the year di rak buku.
Hilmi Isa
Oct 31, 2012 Hilmi Isa rated it 4 of 5 stars
Recommends it for: Peminat filem P. Ramlee
Shelves: novel-melayu
Sitora,seorang manusia harimau jadian-jadian,sentiasa melakukan onak dan kekacauan di Kampung Kiambang. Anak perempuan Pendekar Amin,Naemah sudah tiga kali diganggu makhluk jelmaan itu. Hilang sabar,Pendekar Amin mengadukan masalah ini kepada Tok Penghulu. Kemudiannya,mereka mengajukan masalah Sitora ini kepada OCPD Mutalib. Mutalib yang menganggap masalah Sitora ini sekadar khayalan dan cerita tahyul penduduk Kampung Kiambang,berfikiran bahawa kepercayaan tahyul penduduk kampung dapat dileraika ...more
Ophan Bunjos
Karl cakap, dia suka dengan covernya. Sebenarnya aku nak cakap dulu tapi takpe lar, dia lebih cepat. :)

Selain itu, hanya 15% saja aku suka tentang buku nih. Cerita dah ok, cuma bahasa penceritaan yang lemah dan buat aku lebih banyak senyum sungging. Hanya hujung yang terbuka kecil. Malah awal-awal aku tikam sape sebenarnya punya kerja untuk mengonarkan seluruh kampung. Tikaman aku tepat dan meraih hadiah lumayan 'puas hati'.

Zaman tuh pun dah ada orang yang sudah tidak percaya pada tahyul. Gambar
...more
Päk  Läng
Ok, membaca karya Allahyarham P.Ramlee membuatkan pembaca rasa seolah-olah sedang menonton filem beliau. Perasaan 'sudah tahu' siapa Sitora, mengundang rasa yang kurang seronok. Soal kisah percintaan pula, seperti kebanyakan kisah yang terdapat dalam filem-filem beliau. Ada scene menyanyi dan menari, walaupun dalam buku siap disertakan dengan lirik lagu. Kudos pada penerbit kerana berusaha meriliskan semula karya lama ini yang boleh dianggap rare. Syabas! Oh ya, sampul buku ini sangat memikat ha ...more
Nuruddin Abu
Apa yang bagus tentang buku ini ianya ditulis oleh legend. P. Ramlee. Jadi aku tidak expect dia tulis sepower sasterawan negara, tapi betapa 'art'nya allahyarham tidak dapat dinafikan dengan gaya bahasa yang indah walaupun jalan ceritanya yang predictable. Oh well, ini dari filem asalnya bukan?

The best part "Kain telekung fesyen apa yang kau pakai tu, Naemah?" Mak Limah, masa nampak anak dia pakai uniporem jururawat. Epic.
Plainqoma
Jarang dapat baca buku yang ayat berbunga-bunga macam ni. Memang sesuai dengan tema retro era zaman dulu-dulu.

Kalau jadi buku literature kat sekolah pun okay apa. Banyak pengajaran, watak antagonis, protagonis, tahyul versus moden. Hmm not bad. Daripada filem ke sebuah buku, nice effort.
Syahid Abdullah
4 bintang sebab ada satu elemen yang aku rasakan allahyarham p. ramlee tertinggal. yakni, elemen sains bila mana unsur tahyul itu terlalu kuat hinggakan tenggelam kemodenan yang ingin disampaikan. namun yang demikian, ceritanya tidak sama dengan filem2 yang lain.
Izzat
macam ada 'error' je.
m/s 170.
"permintaan Mutalib"
Encik Psychopath
Seperti yang sedia maklum, cerita ini ditulis sekitar 1964-1965 dan dalam keluaran FIXI, terdapat sentuhan ejaan moden bagi memudahkan pembacaan semasa. Membandingkan buku ini dengan tulisan masakini, pada pendapat aku ia perbuatan yang tidak adil.

Tidak keterlaluan untuk dikritik secara moden dari segi jalan cerita yang sederhana dan kemisterian Sitora yang sudah terjangkakan. Rata-rata ulat buku sudah melewati mentaliti pasca kemodenan yang mana mereka telah mendapat pendedahan terhadap buku-bu
...more
Dayah-sama
Macam mana aku nak start ye.

Aku start dgn yg aku suka la. Aku suka cover buku ni. aku suka kertas buku ni. sbb ade 2-3 buku guna kertas yg licin, dakwat jadi comot bila jari aku berpeluh. sighhhh

Sinopsis yang ringkas dan padat, terang gitu. takdak twist2. Cerita ni mudah difahami. sng nak bayangkan, ada gambar pun dalam buku ni.

Masa aku layan cerita ni, ada la scene2 yg menarik dan lucu yg aku boleh bayangkan. Cth: mak bapak Naemah yg suka bermanja dan mengusik. *wah2pasangancomel*
Lepas tu, bil
...more
Dilla
Jan 04, 2013 Dilla rated it 3 of 5 stars
Shelves: fixi
apabila membaca buku ini terasa seperti menonton filem p.ramlee.

dibesarkan dengan filem-filem dibikin p.ramlee membuatkan aku boleh berimaginasi bagaimana watak-watak di dalam buku ini bergerak. dibantu dengan sedikit gambar dalam buku menguatkan lagi imaginasi aku :)

kepercayaan tahyul memang tidak asing lagi dalam masyarakat lama. dimasukkan tahyul (Tok Dukun) sebagai elemen penting dalam buku ini. dalam masa yang sama memperkenalkan sains (watak Dr. Effendi)untuk mengatasi kepercayaan lama it
...more
Afifah Nur.
Ralit membaca hasil buah tangan Allahyarham Seniman P.Ramlee, hinggakan tak sedar dalam masa satu jam novel ini dihabiskan.

Oleh sebab dikepilkan beberapa gambar hasil daripada filem Sitora Harimau Jadian, dapat aku bayangkan bagaimana P.Ramlee berlakon. Ah, lakonan beliau manakan pernah mengecewakan.

Dah agak, jahat-jahat Tok Dukun, jahat 'berisi'.

Mujurlah kehadiran Dr.Abu sebagai penyelamat menyebabkan keadaan kembali tenang.

Cumanya, jalan cerita yang terlalu laju-dari satu bab ke satu bab itu m
...more
Norhani Zaini
Gaya bahasa dan selingan lagu dalam novel ni terasa macam tengah tengok filem P Ramlee. Best. Dan berdasarkan lampiran gambar2 sedutan dari filem ni rasa macam pernah tengok je filem ini.
Dawlin Zainudin
2 bintang untuk usaha Fixi menerbitkan kembali naskhah ini, serta cover yang menarik
Mohd Faizal
Dua bintang untuk usaha Fixi terbit kembali naskah ini. Tiga bintang yang hilang untuk P. Ramlee dan Sitora Harimau Jadian.
Pie Mesnan
sitora...terbitan sulung fixi retro..cabang FIXI..

sebuah karya p ramlee...memang tidak mengecewakan jln citer die..
tp xthu naper ia menjadi karya yg hilang..

bila baca semua bygn menjadi zaman hitam putih kerana sertakan gmbar2 filem sikit..

versi melayu tuk werewolf....sbb tu jadi harimau jadian...

konsep dlm karya p ramlee ini mengisahkan pendirian antara percaya perkara tahyul atau perubatan moden tuk merawat sakit seseorang itu..akhirnya ada sebab mengapa sesuatu kejadian tu boleh terjadi..

tida
...more
Amani Ewah Ewah
cerita ini simple tapi ada saspen dia. apa yang membuatkan saya terus nak membaca adalah sebab misteri yang belum selesai. buat saya nak tahu, siapa sebenarnya Harimau Jadian. dan Dr. Effendi yang pada awalnya saya sangkakan hero, bukan lah hero sebenarnya. rupanya orang lain. bila baca buku ni, terasa tengah tengok cerita hitam putih P.Ramlee. best. hehe.
Suzainur K.A.R.
I didn't see the film, but the book is pretty cool. It featured some stills from the movie and it was nicely paced and plotted, though the spelling was pretty archaic. What can you expect from a book written in the 60's?

It was a fun read.

P/S I did not read the Fixi reprint. I read the original book that was printed in the 60s.
ninotaziz ninotaziz
My first read for 2013.

My appreciation for Tan Sri P Ramlee's storytelling increased hundred-fold. It is a short book - a basis for the movie but the message of the story is multi-layered.

I am humbled to have this book on my Nusantara shelf, made possible by the untiring efforts of writer Amir Muhammad.
Johnny B. Rempit
Bahasanya mencerminkan era 60an. Terlalu berbunga dan banyak sangat 'cuaca'. Mungkin citarasa saya dalam genre pulp fiction terlalu moden. Ataupun mungkin dalam proses novelisasi, penulis hanya melihat dan menafsir secara literal wayang gambar asal.
Rafiqah Rijal
oh oh
aku suka part Naemah berbalas pantun dengan Dr. Effendi
rasa macam seksi gila bila berpantun :p

keseluruhan aku rasa buku ni bagus
jalan cerita simple
bahasa yang mudah difahami

:)
Nazrul Noorzan
Sebuah karya dari P.Ramlee. Ketika membacanya buat aku terbayang sedang menonton filem hitam putih zaman P.Ramlee, Aziz Satar, mahupun Datuk Jins Samsudin, sambil ralit mengunyah popkon.
Rumaizah Bakar
A simple and yet memorable piece from the master storyteller himself. While the scenes and characters take us back to a different time, the story itself is timeless.
zulhelmimalek
Menarik, pertama kali membaca karya Allahyarham Tan Sri P.Ramlee dan dapat merasakan bahawa seolah olah menonton filem Sitora ketika membaca novel ini.
Farhana Karim


mengagumkan ..jalanan cerita yg seram juga dan kepercayaan zaman dulu..jika sekarang mungkin akan dipanggil sebagai saka harimau..
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • ZOMBIJAYA
  • KOPI
  • CERPEN
  • LICIK
  • DENDAM
  • NGERI
  • KASINO
  • YANG NAKAL-NAKAL
  • INVASI
  • Jerat
  • MURTAD
  • BISIK
  • CEKIK
  • Kontrol Histeria
  • CERPEN
  • TABU
804645
Malaysia's most beloved and versatile entertainer received his early education in Sekolah Melayu Kampung Jawa and then the Francis Light School. During the Japanese Occupation he worked in a tin factory and attended a school set up by the Japanese navy, where he learned Japanese songs. In 1945 he entered a singing contest organised by Penang Radio for North Malaya, where he emerged third. He was t ...more
More about P. Ramlee...
Nasib Si Labu Labi

Share This Book