Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Тютюн” as Want to Read:
Тютюн
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Тютюн

4.28 of 5 stars 4.28  ·  rating details  ·  2,627 ratings  ·  35 reviews
Haвяpнo цeлият нoв пoдхoд нa Димoв към poмaнa, нoвaтa пocтpoйкa и нeoчaквaни aкцeнти в "Tютюн" бяхa eднa oт пpичинитe тoй дa нe бъдe paзбpaн oщe пpи пoявaтa cи. Mнoзинa пpичиcлявaхa aвтopa към eкзoтичнитe цвeтя, изpacнaли и култивиpaни нe нa нaшa плoдoтвopнa култуpнa нивa. Ho днec e яcнo, чe c oпитa cи Димитъp Димoв зaвeщa, a c пpимepa cи пoдкpeпи eднa нoвa тeндeнция в нaц...more
Hardcover, 966 pages
Published 1967 by Български писател (first published 1951)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Тютюн, please sign up.

Be the first to ask a question about Тютюн

Community Reviews

(showing 1-30 of 3,000)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Yona
Отне ми малко повече време да прочета тази книга не поради липса на интерес, а просто защото не исках да стигам до края, до края на Никотиана, Борис и Ирина.

Четох преработеното издание, в което присъства образът на Лила, но тя ми се струваше напълно излишна и наистина смятам, че изданието в което тя не играе такава подробна роля ще ми хареса много повече.

Романът "Тютюн" е една велика книга. Тя представя живота на буржуазията на първоначално обикновените хора, които с много труд и усърдие преуспя...more
Dilyana Georgieva
Единствената книга от задължителната учебна програма, която наистина да ми е харесвала. И това ако не е феномен. Много е приятно да се потопиш в толкова българската история с всички елементи на модерния роман. И героите като герои - развиващи се, многопластови, с вътрешните си светове; та и напрежение, предателства, големи игри, политика и малките лични животи някъде на тази сцена.
А случаят "Тютюн" въобще в българската литературна история е феноменален. Да, повтарям се, но книгата за мен е прец...more
соленка
Това е една от книгите, които с чисто сърце и с радост бих нарекла "задължително четиво" за всеки, който обича да чете.

Сюжетът е прекрасен. И макар с дребната забележка, че фабулата за социализма и партизаните ми идва в повече (говоря за оригиналното издание), защото подобна сюжетна посока ми е безинтересна, и това разклонение в генералната картина допринася за стойността на романа като литературно съдържание.

Изключително много съм впечатлена от няколко неща:

- цялостната идея на историята - с...more
Vladimir
Твърде много комунизъм и класови борби, и това в "нередактираната" версия на романа.
Предприемачите в книгата са все корумпирани, безскрупулни и зли хора, а тези с някакъв остатък от морал го подтискат чрез алкохол и леки жени... "Добрите" са само напълно бедните и окъсани хорица, и разбира се те нямат никаква вина за положението си.
Всеки човек с някаква, дори минимална собственост е описан с някакъв порок. Всеки издигнал се над ниво работник - е извършил подлост, или прави нещо мръсно, въпреки...more
Mirela
Според мен Тютюн е най - добрата българска книга. Харесвам я не само защото винаги съм била почитател на книгите отразяващи живота на богатите класи от обществото , но и заради психологическите особености на всеки един от героите.
В интерес на истината няма нито един персонаж от книгата който да е повърхностен - повечето от тях се държат и нарочно слагат маската на повърхността , но комплексността им е на моменти разтъсваща.
В характерите на героите егоизъм , амбиция , сладостастие , сребролюбие и...more
Yoana
Трето четене, за пръв път редактираната версия с добавените 250 страници и смятам, че Лила е напълно излишна. Не привнася нищо важно, образът й е случен и дори на места противен съ своето изтощително съвършенство, и най-лошото е, че напълно разваля ефекта от горчиво-сладката, "горестна", да изолзвам авторовия речник, късна среща между Ирина и Павел. В тази среща има толкова мощен заряд от надежда, потенциал за възраждане от пепелта, с която се описва състоянието на Иринината душа, и съществуване...more
Веселин Павлов
Четох го скоро, и докато го четох, а и сега, все още не мога да определя какво точно мисля и какво точно усещам. Но това, което мога да определя е, че автора с невероятния си език направо ми отнесе главата от чувства, които предизвика в мен. Чувства всякакви, от оттегчение, през омраза, дълбока симпатия, възхищение и т.н. Тези чувства винаги бяха ярки и силни като лятна буря!
Marina Mincheva
Шедьовър на българската литература! Според мен има място до световна класика от ранга на "Война и мир" и "Престъпление и наказание". Определено една от най- интересните и завладяващи книги от задължителната прочитна литература.
Първо, това е, може би, единствената книга, в която всички герои ми допаднаха с по нещо. Най- любимата ми, Ирина, ме спечели първоначално с качествата си на амбициозна, упорита и същевременно красива жена, която се бори за своето щастие. Ирина пазеше своето достойнство, в...more
Hristina Ivanova
Въпреки че "Тютюн" се нарежда сред класиките в българската литература, мен така и не можа да ме развълнува.Определено не ми хареса, но препоръчвам на всеки да я прочете, за да я опознае по свой собствен начин.
Radina Dimova
So after 920 pages I felt somewhat obliged to write at least a short review xD The good thing about this book is that I never actually hated any of the characters in the book. They were all so well written, they all changed a lot. And even if it wasn't always for the good, they TRIED their best, I think. My favourite character was Pavel, then Lila and Boris. Kostov, Dankin, Chakyra and Stefan were also very likeable characters. I am only sad that Dinko was so unkind to Varvara, yet I can't blame...more
Julliqna
Световната класика винаги е притежавала най-силния магнетизъм за мен и макар тук да става въпрос за българска книга, по мое мнение може спокойно да отредим мястото на „Тютюн” сред нея. Много и различни, противоречиви до известна степен, чувства ме накара да изпитам този роман. Определено той е от онези, които не се четат с лекота- но остават там някъде, в сърцето ти, завинаги. Многобройни са достойнствата на тази книга, но бих искала да споделя някои от тях, които според мен не бива да се подцен...more
Irena
This is my all-time favourite book. It's a tremendous journey into the dark human nature. The characters are presented with all their faults, nothing is missed or corrected. It's very gloomy and tough to read.
Nadya
loved the main female character - Irina.
Кристина
Изключителна книга.Чете се трудно ,наистина,но всяка страница си заслужава.
Димов по един изключителен начин ни представя един свят на пълна нравствена деградация.Човекът или е роб или е обречен на гибел.Липсват всякакви ценности и идеали.Всичко истинско и красиво загнива.
В началото много харесвах Ирина,беше жена с характер и амбиции.Не знам какво толкова намери в Борис,но това определено беше грешката й която я превърна в лека жена,някаква бегла сянка на това което беше.За мен тя си остане само...more
Димитър
Отличен роман. Интересна история, герои и всичко останало, което е нужно за да съществува една добра книга.

Това е може би най-добрата българска книга, която някога съм чел, заедно с "Под игото" и "Железният светилник".
Chris
"Тютюн" е единственият роман от задължителната програма по литература, на който мога искрено да дам rating 5. Той е истински феномен.
Димов поразява с невероятно остър ум, увлекателно, умело писане и ловко нанизване на нишките в огромната мрежа на "Никотиана".
Харесва ми как е съумял да създаде толкова силни и fleshed out герои, как фино разкрива тяхната психология и морално падение.
Самият процес на метаморфозата е изграден невероятно правдоподобно и въпреки, че реално погледнато в "Тютюн" няма д...more
Ganlin Getxf
Май най-доброто, което съм чел до момента. За два или три дни я прочетох.
Magdalena Dushkina
Един от най-любимите ми романи.
Sofist
Голяма и мъдра книга
Zhenya Hristova
Страхотна книга!
Zuzi
Каквото и да кажа за тази книга, все ще е малко. Шедьовър в българската литература. И въпреки че четох преработеното издание, намирам всяка една страница от него за напълно подходяща и значима. В момента не бих могла да си представя тази история написана по друг начин. Книгата представя част от българската история, а в същото време напомня на модерните романи с развиващите се и многопластови герои, с политиката, с предателствата, с личните преживявания на героите.
Много любима книга! :)
Hris
Най-вероятно единствената книга от български автор, включена в задължителния списък с произведения за лятото, която някога ми е допаднала. Щях да я оценя по-високо ако силната симпатизация към комунизма,най-вероятно продиктувана от времето, в която е писана и побликувана (а може би и от убежденията на самия автор), не прозираше толкова ясно. Въпреки всичко показва един интересен, макар и леко пристрастен, ъгъл на събитията от онова време.
Billie
Не че не ми хареса книгата. Напротив даже доста бързо ми вървеше, но така ми тръгнаха нещата, че трябваше да я зарежа на средата. А когато заржа книга за прекалено дълго време, ми е много трудно да се върна към нея. И все пак съм решила тази година да я преместя в категория "read". Тогава ще напиша и нещо по-умно.
Diana Yurukova
Страхотна книга. Това е мнението ми сега, както и при предишния прочит на романа преди около 20 години.Писана е за времето преди 70-80 години, а все едно се отнася за днешното положение в държавата.
Simona
Уникален роман, една епическа творба, която разкрива зависимостта на индивидуалната човешка съдба от обществено-историческите събития и от разрушителната сила на парите.
Puzzle
Успях,най накрая.Трябва да кажа,че наистина е много добра книга за човешкото падение,със невероятно описани и многопластови герои.Но все пак трудно се преживяват 1200 страници.

3.5
Iliyana Raichevska
Безспорен фаворит! Много любима книга , подкрепям твърдението,че е една от малкото значими и трогващи задължителни литературни произведения
Yanita
I am still confused as to what I read. Still processing it after all these years.

May be, I should read it once more.
DayDreamer
Какъв обесник, какъв тип, интелигентен, безскрупулен и дяволски хитър, пълен с енергия и безкрайни възможности!
Slavena Panayotova
A very good book. The story works on different levels. Advanced and significant for Bulgarian Modern Literature.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 99 100 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Железният светилник
 • Поезия. Публицистика
 • Под игото
 • Разкази. Гераците
 • Крадецът на праскови
 • Разкази - том 1
 • Поезия
 • Бай Ганьо
 • Време разделно
 • Децата на града
 • Стихотворения
 • Патиланско царство
 • Диви разкази
 • Стихотворения и проза
 • Поезия
 • Септември
7021962
Димитър Тодоров Димов е български писател и драматург, ветеринарен лекар, професор по анатомия на гръбначните животни. Баща e на писателката Теодора Димова.


Dimitar Todorov Dimov was a Bulgarian dramatist, novelist, and veterinary surgeon, best known for his best-selling novel Tobacco ( Tютюн ), made into the 1962 film Tobacco, directed by Nikola Korabov. Dimov was forced to revise Tobacco to make...more
More about Димитър Димов...
Осъдени души Поручик Бенц Тютюн - Част първа (Съчинения в пет тома, #2) Тютюн - Част втора (Съчинения в пет тома, #3) Роман без заглавие

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »

“С инстинкта си на пламенно същество тя усещаше, че любовта е трагично и силно чувство, което човек трябваше да уважава дори у глупавите хора.” 47 likes
“Ако изпушиш три цигари, четвъртата ще ти се стори безвкусна. Ако прекараш две нощи в любов, третата ще те отегчи. А нейните цигари и нейната любов от десет години насам бяха едни и същи!” 42 likes
More quotes…