Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Isteri Separuh Masa” as Want to Read:
Isteri Separuh Masa
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Isteri Separuh Masa

4.05  ·  Rating Details ·  963 Ratings  ·  40 Reviews
Bagi Nazrin Shah, Medina Izwanilah punca mama dan papanya tidak menerima kekasihnya, Zita sebagai menantu. Dia seterusnya mengisytiharkan ‘perang’ dengan adik angkatnya itu. Mereka ibarat Israel dan Palestin, tidak pernah berdamai walaupun bertahun sudah berlalu. Hubungan mereka menjadi semakin rumit apabila nenek berkeras ingin menjodohkan mereka berdua sebelum Nazrin ...more
Paperback, 551 pages
Published March 2012 by KA
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Isteri Separuh Masa, please sign up.

Be the first to ask a question about Isteri Separuh Masa

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Nonieღserenity2bliss
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM8. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Satu lagi buku easy-breezy by Suri Ryana yang menghiburkan. Rasanya kalau sesiapa yang nak hilangkan stress, bolehlah baca buku ni. Telatah Nazrin dan Wani yang ibarat anjing dan kucing ni comel sangat! I like!
Image and video hosting by TinyPic
Hajar
Feb 18, 2013 Hajar rated it liked it
Novel kedua Suri Ryana ni membawa kita menyelami kehidupan seorang Medina Izwani (Wani) yang dibesarkan oleh keluarga angkat. Hubungan dengan keluarga angkatnya memang baik sehinggalah Wani dah ter'kantoi'kan kekasih hati Nazrin (abang angkatnya), Zita yang curang di belakang Nazrin. Semenjak hari itu, Nazrin memusuhi Wani kerana dia menganggap Wanilah punca keluarganya tidak dapat menerima Zita sebagai menantu dalam keluarga itu.

Namun, sebelum Nazrin menyambung pengajiannya ke luar negara, nene
...more
Sha Mslvoe ♥♥♥
Jan 07, 2013 Sha Mslvoe ♥♥♥ rated it liked it
Shelves: malay-novels
Photobucket

This romantic comedy tackles the subject of arranged marriages with a light-hearted wisdom.

Medina merupakan anak angkat kepada Datuk Abdullah dan Datin Aliyah. Hubungannya dengan Nazrin tidak baik gara² Medina memberitahu Nazrin serta keluarganya pilihan Nazrin, Zita adalah perempuan yang tidak baik dan berlaku curang. Sejak dari itu, Nazrin membenci Medina. Nenek menyatakan hasrat untuk mengahwinkan mereka berdua.

Neither of them have any interest in getting hitched; Nazrin Shah got Zita, and
...more
Opie
Apr 17, 2012 Opie rated it did not like it
frust gile ngan buku nih....story line die biase2 je....cam cite MAID gak :((
azian2575
Oct 21, 2012 azian2575 rated it liked it
Medina Izwani & Nazrin Shah

Medina: Hubungannya dengan Nazrin hanyalah sebagai keluarga angkat.. Permulaan yang baik telah dikeruhkan dengan pernyataan Medina terhadap kekasih hati abang angkatnya, Zita; berlaku curang.. Dan kerana itu, hubungan Nazrin-Zita ditentang keluarga dan tidak jadi bertunang.. Sejak itu, hanyalah marah dan kata-kata nista yang diucapkan ketika berbicara..

Nazrin: Dia hanya pencinta yang setia.. Walau apa pun tuduhan yang dilemparkan terhadap kekasih hatinya, Zita; dia
...more
Raden
Jun 08, 2013 Raden rated it liked it
Good story line though it appears quite cliche. But it's so much better written than the last malay languange fat book that I read. Bravo to the author. I smiled a lot reading first half of the book. Thanks!

Not that bad a read but I do not suggest this book to students with problems in Bahasa Malaysia as the writer did not use the standard language. I believe reading too many of such books could affect their proficiencies in Bahasa Malaysia.
kuzzeen
Jan 22, 2014 kuzzeen rated it it was ok
Shelves: read-2013, library
p/s : Selamat dihadiahkan untuk kegunaan Perbadanan Perpustakaan Awam pada 6.10.2013..... :)
Intan  Musa
Aug 07, 2012 Intan Musa rated it it was amazing
Best! Medina izwani (wani) adalah anak angkat kepada Datuk Abdullah dan Datin Aliyah. Kerana terlalu sayangkan Wani, nenek telah menjodohkan dia dengan Nazrin Shah (Nazrin). Tapi hubungan Wani dengan Nazrin tidak pernah aman gara-gara Wani pernah memburukkan temanita dia, Kak Zita. Keadaan semangkin runcing bila Nazrin mula mengajar di universitinya. Bila nenek, mama dan papa menginap di rumah mereka, mereka berdua mula berlakon. Bila kecurangan Kak Zita diketahui, mereka mulai mesra. Tapi ...more
Yuni
Jul 03, 2016 Yuni rated it liked it
Shelves: novel-melayu, 2016
Not sure about others, tapi boleh yek suami mengajar isteri sendiri? Bukan ke itu akan menimbulkan isu integrity? Not sure lah pensyarah lain treatment macam mana, tapi my lecturer masa uni dulu, awal2 kelas dah bertanya kalau2 ada pelajar dia sepupu sepapat, bau2 bacang ke bau2 durian ke or sama kampung dengan dia. Dia akan carikan lecturer lain untuk gantikan budak2 tu. Sebab dia tak nak timbul masalah pilih kasih lah itu lah inilah in future.

Macam tak berbaloi hero bencikan heroin tapi tahu m
...more
Mimi Marisa
Nice story but always the same story
Nur Haziqah
Mar 23, 2015 Nur Haziqah rated it liked it
Tahu pasal novel ni pun sebab drama dia dah keluar. Menarik walaupun jalan ceritanya cliché. Medina Izwani anak angkat family Nazrin Shah. Tiba-tiba nenek dieorang paksa kahwin sebab takut Nazrin kahwin dengan perempuan mat salleh time sambung study kat oversea. Macam tak logik je alasan nenek ni haha.. Sesiapa yang nak hilangkan stress bolehlah baca novel ni. Cuma tak puas hati tak dapat tahu macam mana dieorang boleh fall in love with each other and kalau sesekali dapat tahu cerita dari ...more
Rehan Abd Jamil
Mar 03, 2014 Rehan Abd Jamil rated it liked it
hopefully third book much better than tis..cliche a bit particularly heroin mesti cun giler, before married hubby mesti world worst enemy, but at d end aman damai..and hubby mesti romantik super duper giler!!!!rasanye Malay guys are the most unromantic person in the world:)
Za
Apr 23, 2013 Za rated it really liked it
oklah..takla membosankan sangat..masih boleh buat kita tersenyum sendiri bila baca part2 yang kelakar tu..
Niam Radvan
Mar 12, 2014 Niam Radvan rated it it was amazing
demi masa cinta yang dikurniakan Illahi
aku terus rela menjadi isterinya . . .
walaupun hanya isteri speruh masa .
Yuslizy Yunus
May 25, 2012 Yuslizy Yunus rated it liked it
Ok la... Tak la boring sangat nak baca tapi kalau diolah macam mana Nazrin suka Medina & Medina suka Nazrin baru best kot... All of sudden masing2 suka...
Anita
May 05, 2015 Anita rated it it was amazing
well done micheal ang on your drama and congrats suri on this awesome novel. again, bought this novel because of micheal ang. will keep an eye on your next novel.
Ct Suki
Apr 07, 2015 Ct Suki rated it it was amazing
Its an easy cheesy romantic kind of read. 5 stars if you like that sort of things. the plot are interesting.
Mohd Ashmunir
May 24, 2016 Mohd Ashmunir rated it it was amazing
dh lama bca.....best....sgt best.....adaptasi drama dia pn best....good job kak suri.....btw bca time bru kuar dulu...tp buku dia hilang kna selam.....hahahahhah
Ctmariam
Feb 15, 2013 Ctmariam rated it liked it
This book is alright to read.

you can also get this ebook at:
http://thepiratebay.se/torrent/814193...

enjoy reading for free
Ma Ya
Ma Ya rated it it was amazing
Apr 21, 2015
Nor Afidah
Nor Afidah rated it liked it
Apr 20, 2015
Peah
Peah rated it really liked it
Apr 23, 2014
Nabilah Sheila
Nabilah Sheila rated it it was amazing
Jun 25, 2015
Anne
Anne rated it liked it
Sep 18, 2014
Kella79
Kella79 rated it really liked it
Aug 18, 2013
Nur Layli
Nur Layli rated it it was amazing
Oct 13, 2013
Lina
Lina rated it it was ok
May 13, 2015
Anisashraf
Anisashraf rated it liked it
Nov 30, 2013
Nurul
Nurul rated it really liked it
Apr 20, 2015
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Kisah Naz dan Khaalish
  • Hikayat Cinta Si Pematah Hati
  • Jangan Benci Cintaku
  • Kalau Memang Harus Begitu
  • Pergi Tanpa Alasan
  • Biarkan YM Terus Berbicara
  • Dia Segalanya
  • Terlerai Kasih
  • Kasih Yang Suci
  • 13 Jam A380
  • My Precious Iris (Mypi)
  • Dia… Random Guy
  • Suami Aku Ustaz
  • Bukan Isteri Sempurna

Share This Book