Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Sebenarnya, Saya Isteri Dia !” as Want to Read:
Sebenarnya, Saya Isteri Dia !
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Sebenarnya, Saya Isteri Dia !

4.27  ·  Rating Details ·  1,218 Ratings  ·  53 Reviews
Cinta pertama tidak semestinya akan bersatu walaupun masing-masing berjanji untuk hidup bersama. Itulah yang terjadi pada Syafa Aqira dengan Farish Adryan. Cinta yang pernah dipupuk sejak zaman universiti lagi akhirnya terputus di tengah jalan apabila Farish bertekad untuk memutuskan hubungan itu lantaran satu peristiwa hitam yang terjadi pada satu majlis yang dihadiri ole ...more
Mass Market Paperback, 897 pages
Published March 2011 by Penerbitan Karyaseni Sdn Bhd
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Sebenarnya, Saya Isteri Dia !, please sign up.

Be the first to ask a question about Sebenarnya, Saya Isteri Dia !

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
:: Mizana Suhaimi ::
May 01, 2013 :: Mizana Suhaimi :: rated it it was amazing
Done. Tamat sudah. Setelah lama dok merantau cari novel ni, jumpa juga akhirnya di Pacific Alor Setar . Stok fresh baru sampai, penuh dekat rak .

Oleh sebab dah keluar drama yg diadaptasi novel ni, so, bila baca novel ni automatik memang akan bayang Tiz Zaqyah dengan Izzue Islam la :) Sweet gila. haha. Tak lengkap kalo tengok drama tapi tak baca . So,jemputla baca novel ni .

And even dah baca and tao cerita dia, tapi still excited nak layan drama jugak :) Go ! Go ! Peace Yo !
Intan  Musa
Jul 22, 2012 Intan Musa rated it really liked it
Firash Arshad (Acad) dan Syafa Aqira (Syaf) terpaksa berkahwin walaupun Chad baru berumur dua puluh satu tahun dan Syaf adalah bekas kekasih abangnya Chad. Chad tidak mahu pernikahan mereka diketahui oleh ahli keluarga yang lain dan rakannya-rakannya. Hubungan mereka dingin dan penuh dengan salah sangka dan berkecil hati. Namun mamanya Chad sentiasa berusaha untuk merapatkan hubungan mereka berdua. Chad dan Syaf mula menyulam keserasian bila mereka menyambut Hari Raya di kampung Tok Wan. Mereka ...more
Dayah-sama
Jun 07, 2013 Dayah-sama rated it did not like it
Aku baca buku ni pun sbb drama kat tv3. Mula2 aku rasa tertarik nak baca. Maklumlah, nak tau apa jadi dekat drama.

Setelah aku habis baca buku 800++ mukasurat, aku agak kecewa. Cerita ni terlalu fokus pada dua watak sahaja. Watak syaf dgn firash. Yg kain seolah2 watak ekstra. Cerita yang meleret-leret, buat aku jadi muak nak baca. Watak jahat rania dan raimy pulak tak diketangah. Xde perkembangan langsung. Part rania kenakan firash, lepas tu main dgn siapa entah. Itupun tak tau dia main ke tak.
...more
Rinsya
Aug 19, 2012 Rinsya rated it really liked it
Syafa-Firash

SSID mula jalan cerita sngt menarik n detail gila. cerita satu persatu apa yg terjadi. tapi betullah, syafa tu terlalu baik . adoii. x la pelik sngt sbb ada je org yg baik dlm dunia ni, tapi bagi kita, mybe sbb kita ni tak terlalu baik, jdi terasa nak ketuk kepala Syafa suh dia jahat sikit. ehehehehe...

n bila part last2 tu bnyak je dugaan dorang. firash pun dh termakan kata, si syafa pun ... fitnah pulak... overall cerita ok. wlupun agak detail, suka baca. panjang ya jugak ..
Gobokairina
Jul 29, 2013 Gobokairina rated it it was ok
Shelves: koleksi-ga
2.5*

Aku 'terjumpa' buku ni. Rupanya ada lagi stok pending masa duk mengemas gobok putihku. Terfikir entah-entah ada lagi buku yang terselit di gobok opis pula ni. Haihh... orang dah nak sibuk bercuti, time ni la aku jumpa buku-buku pending yang tidak di-ketahuan-mana-aku-sorok-selama-ini muahahaha :P

Full review: 19/05/2015

Beli buku ni masa dramanya tengah hot di kaca TV. Tapi sengaja aku tak baca dulu sebab tak mahu terpengaruh dengan dramanya tu.

Premis mudah rahsia cerita ini berkembang sebenar
...more
Nonieღserenity2bliss
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM8. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Cerita ni takder lar best seperti yang N sangka. (N tak tengok the drama series. Jalan ceritanya agak biasa and at times rasa meleret. Tapi N suka sangat dengan Firash dan Syaf. N rasa dorang cute, terutamanya masa dorang mula-mula kahwin.
Image Hosting Site
Sebenarnya N suka dengan cerita ni up until the point when Raina kirim gambar dia and Firash. From that point onwards, N dah rasa agak penat nak melayan. Baru
...more
Don ツ
Apr 25, 2013 Don ツ rated it it was amazing
Shelves: bacaan-bm, mine
Tengok drama lebih seronok lepas baca novel ini. Jujurnya, membaca buku ini, graf keterujaan plotnya seperti menuruni bukit. Hampir ke penghujung cerita, plot jadi terlalu cliche seperti penulis nak menyumbat segala idea dlm novel ni sebelum pen habis dakwat. Baca online sangatlah best, awal cerita boleh terima lagi. Ending, susah sikit nak faham perlakuan watak-wataknya, ke saya yang lembab.

1. Kenapa Syaf perlu larikan diri, macam orang tak matang sedangkan dia lebih tua. Kerja leqloq dah haih,
...more
Lulu Rahman
Jun 25, 2013 Lulu Rahman rated it really liked it
Bila kali terakhir saya membaca novel melayu? Mungkin 20 tahun yang lalu atau mungkin tak pernah kerana waktu itu saya hanya membaca buku teks sekolah. Jadi, ini boleh dikatakan novel melayu saya yang pertama lah! Ternampak juga buku ini dijual di Kinokuniya KLCC semasa bercuti di KL kelmarin namun tak terlintas langsung untuk membelinya. Tetapi pada suatu petang yang membosankan, saya saja2 menonton drama SSID di Youtube and terus tersangkut dan addicted! Dan kerana saya tak sabar nak tahu kesu ...more
FITRI YANA
Apr 10, 2013 FITRI YANA rated it really liked it
Shelves: owned
Aku suka character Firash Arshad ~ comel. Seronok kot tgk dia buli Syaf ~ *GIGGLING* Actually aku terdetik utk beli buku ni disebabkan SSID ni dah kena tayang dekat TV3. Handsome kot Izzue Islam tu aku tengok dkt preview cite SSID tu. Hahaha. Lagipun tak dan aku nak tunggu TV3 tu ~ tayang SSID seminggu sekali aje ~ haaa sbb tu la aku dok busy cari buku ni ~ *dah la payah sikit nak cari buku macam ni dkt hometown aku, nasib la dkt internet ada jual* *BIG-GRIN*


Okay, I just finished reading this SS
...more
Plainqoma
Apr 29, 2013 Plainqoma rated it liked it
Usik mengusik dan buli membuli diantara Syafa dengan Firash memang berjaya membuatkan aku tersenyum seorang diri. Walaupun permulaan cerita yang agak kurang kick bagi aku tapi lama-lama bila characters dah build up and jalan cerita pun dah kukuh barulah boleh diagak macam mana penyudahnya.

Cliche cerita melayu banyak sangat kebetulannya. Penamatan cerita macam terlalu rushing.
Limau Nipis
OK, drama bersiri lebih menarik dari novel. Plot yang berulang-ulang membuatkan aku bosan.

Dan terlalu klise. Sungguh.

Maaf cakap, mana editor bahasa Inggerisnya ini? Ada beberapa rangkap perbualan Bahasa Inggeris tersalah tatabahasa.
Fareena Ezany
Apr 19, 2013 Fareena Ezany rated it it was amazing
Shelves: f-ezani
ada x cerita penuh ... boring larr bace sinopsis ... :'(
Farhanah Nurhidayah
im sorry. i had to give up on this book. i had to. i already half through almost 700 page. i surrendered. i couldnt deal with it. here are some my complaints about this book.

the story was as cliche as ever. very common in the Malay novel world about force marriage. dont get me started with the raining scene. that is so Korean drama much.

i know it's just a figment of the author imagination but i felt the book was very unrealistic sometimes. there are times i feel the storyline was a bit sloppy an
...more
Zamzaihar Johar
Jun 04, 2013 Zamzaihar Johar rated it it was amazing
Hmmmm... first time cari buku ni kat kedai sume dah sold out . B4 this dah nampak buku ni , tp mase tu tgh borong buku2 lain , so x amik pot sgt ... Then bila dah kuar kat tv , dan baca sinopsis serta e-novel , rasa2nya buku ni mesti DIMILIKI ...

So pegi try survey lagi , at last jumpa kat Popular, Ampang Point .. beli 9/6/2013 mlm , esok pagi dah habis ... tak giler kata kau .. hahaha

MMG sgt best , jlan cerita yg tak bosan langsung ... dan pendek kata , pd semua penggemar novel , buku ni WAJIB a
...more
Julie
Jun 05, 2012 Julie rated it it was ok
one word, redundant.
Hjh Lin
Feb 08, 2013 Hjh Lin rated it it was amazing
So sweet... So romantic... Luv it so much... Want to own the book so I can read it again n again... But out of stock...
Mrs Kay
May 09, 2013 Mrs Kay rated it liked it
agak menarik diawal cerita tp towards the end rasa agak membosankan...
Iza Su
Apr 17, 2013 Iza Su rated it did not like it
perlukah pemerkosaan/pencabulan diangkat berulangkali?
Fatin Roslaile
Jul 22, 2013 Fatin Roslaile rated it it was amazing
This book is sweet. If u want to know more, please watch the drama. It's thrilling and exciting!
Fitrah Augusto
Jul 13, 2013 Fitrah Augusto rated it it was ok
Oh gosh.. TOO MUCH!
I bet many people out there would go for this kind of books.
Redundancy that suffocates the brain with the whole all out-of-this-world romance concept.
Hamidah
Apr 02, 2013 Hamidah rated it it was ok
baca sebab tgk drama kat tv, jadi nak tahu apa ceritanya. Kebetulan buku ni dah ada kat rumah
Nur Idayu
May 08, 2013 Nur Idayu rated it really liked it
novel yg best sgt....plus romatik..and yg l;agi best..now novel nie dah diadaptasi ke drama...and pelakon2 dia pun..not bad..so far...ok sgt..
dah mcm trend plak sekarang..dr novel diadaptasi kakn ke drama or movie..

http://mummyayu.blogspot.com/2013/04/...

http://mummyayu.blogspot.com/2012/04/...
Suhailah Iskandar
Apr 01, 2015 Suhailah Iskandar rated it really liked it
Shelves: finito
ok... Confession. I read this book bcoz I really like Izzue's character in the drama. Izzue is one of those actors that had got me reading through all the novels that he had got himself involved as the leading man of the telly. felt I like I had came to that fangirl mode again. casually the book is ok and had mainly focused on Firash Arshad and Syafa Aqira life after that fateful incident at the
Rafidah
Oct 05, 2013 Rafidah rated it really liked it
Saya jarang baca novel Melayu .... mungkin akhir2 ni baru ada penulis novel Melayu yang sesuai dengan jiwa. Novel nya santai - tak terlalu skema.
Enjoyed reading this book very much.
Good job, Zura Asyfar !
Jamee
Jan 23, 2015 Jamee rated it liked it
Shelves: untuk-dilepaskan
Novel untuk dilepaskan. RM16 (termasuk pos sem. m'sia). PM jika berminat.
Sandal Leha
Jun 15, 2013 Sandal Leha rated it it was amazing
firash = poyo
azian2575
May 01, 2013 azian2575 rated it it was ok
Syafa Aqira & Firash Arshad
'Alia
Apr 09, 2012 'Alia rated it liked it
It was a nice book to read. Expected, cliche but in a good way. I suppose. :)
Mariana Mahadi
it so sweet like diabetis okei . really like it :)
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Suami Aku Ustaz
  • KAMPUNG GIRL
  • Projek Memikat Suami
  • Suami Yang Kubenci
  • Jodoh itu milik kita
  • Setia Hujung Nyawa
  • Teduhan Kasih
  • Awak Suka Saya Tak?
  • Suamiku Tak Romantik Tapi Autistik
  • Yes, Boss!
  • Usai... Aku Terima Nikahnya
  • 7 Hari Mencintaiku
  • Perempuan Lindungan Kaabah
  • 13 Jam A380
  • Rindu Kamu Mr. Darcy
  • Biarkan Ia Berlalu
  • M.A.I.D.
  • Gemersik Kalbu

Share This Book