Sebenarnya, Saya Isteri Dia !
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Sebenarnya, Saya Isteri Dia !

4.3 of 5 stars 4.30  ·  rating details  ·  596 ratings  ·  40 reviews
Cinta pertama tidak semestinya akan bersatu walaupun masing-masing berjanji untuk hidup bersama. Itulah yang terjadi pada Syafa Aqira dengan Farish Adryan. Cinta yang pernah dipupuk sejak zaman universiti lagi akhirnya terputus di tengah jalan apabila Farish bertekad untuk memutuskan hubungan itu lantaran satu peristiwa hitam yang terjadi pada satu majlis yang dihadiri ole...more
Mass Market Paperback, 897 pages
Published March 2011 by Penerbitan Karyaseni Sdn Bhd
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 1,856)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
:: Mizana Suhaimi ::
Done. Tamat sudah. Setelah lama dok merantau cari novel ni, jumpa juga akhirnya di Pacific Alor Setar . Stok fresh baru sampai, penuh dekat rak .

Oleh sebab dah keluar drama yg diadaptasi novel ni, so, bila baca novel ni automatik memang akan bayang Tiz Zaqyah dengan Izzue Islam la :) Sweet gila. haha. Tak lengkap kalo tengok drama tapi tak baca . So,jemputla baca novel ni .

And even dah baca and tao cerita dia, tapi still excited nak layan drama jugak :) Go ! Go ! Peace Yo !
Intan  Musa
Firash Arshad (Acad) dan Syafa Aqira (Syaf) terpaksa berkahwin walaupun Chad baru berumur dua puluh satu tahun dan Syaf adalah bekas kekasih abangnya Chad. Chad tidak mahu pernikahan mereka diketahui oleh ahli keluarga yang lain dan rakannya-rakannya. Hubungan mereka dingin dan penuh dengan salah sangka dan berkecil hati. Namun mamanya Chad sentiasa berusaha untuk merapatkan hubungan mereka berdua. Chad dan Syaf mula menyulam keserasian bila mereka menyambut Hari Raya di kampung Tok Wan. Mereka...more
Rinsya
Syafa-Firash

SSID mula jalan cerita sngt menarik n detail gila. cerita satu persatu apa yg terjadi. tapi betullah, syafa tu terlalu baik . adoii. x la pelik sngt sbb ada je org yg baik dlm dunia ni, tapi bagi kita, mybe sbb kita ni tak terlalu baik, jdi terasa nak ketuk kepala Syafa suh dia jahat sikit. ehehehehe...

n bila part last2 tu bnyak je dugaan dorang. firash pun dh termakan kata, si syafa pun ... fitnah pulak... overall cerita ok. wlupun agak detail, suka baca. panjang ya jugak ..
Dayah-sama
Aku baca buku ni pun sbb drama kat tv3. Mula2 aku rasa tertarik nak baca. Maklumlah, nak tau apa jadi dekat drama.

Setelah aku habis baca buku 800++ mukasurat, aku agak kecewa. Cerita ni terlalu fokus pada dua watak sahaja. Watak syaf dgn firash. Yg kain seolah2 watak ekstra. Cerita yang meleret-leret, buat aku jadi muak nak baca. Watak jahat rania dan raimy pulak tak diketangah. Xde perkembangan langsung. Part rania kenakan firash, lepas tu main dgn siapa entah. Itupun tak tau dia main ke tak....more
Nonieღserenity2bliss
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM8. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

Cerita ni takder lar best seperti yang N sangka. (N tak tengok the drama series. Jalan ceritanya agak biasa and at times rasa meleret. Tapi N suka sangat dengan Firash dan Syaf. N rasa dorang cute, terutamanya masa dorang mula-mula kahwin.
Image Hosting Site
Sebenarnya N suka dengan cerita ni up until the point when Raina kirim gambar dia and Firash. From that point onwards, N dah rasa agak penat nak melayan. Baru...more
Lulu Rahman
Bila kali terakhir saya membaca novel melayu? Mungkin 20 tahun yang lalu atau mungkin tak pernah kerana waktu itu saya hanya membaca buku teks sekolah. Jadi, ini boleh dikatakan novel melayu saya yang pertama lah! Ternampak juga buku ini dijual di Kinokuniya KLCC semasa bercuti di KL kelmarin namun tak terlintas langsung untuk membelinya. Tetapi pada suatu petang yang membosankan, saya saja2 menonton drama SSID di Youtube and terus tersangkut dan addicted! Dan kerana saya tak sabar nak tahu kesu...more
Plainqoma
Usik mengusik dan buli membuli diantara Syafa dengan Firash memang berjaya membuatkan aku tersenyum seorang diri. Walaupun permulaan cerita yang agak kurang kick bagi aku tapi lama-lama bila characters dah build up and jalan cerita pun dah kukuh barulah boleh diagak macam mana penyudahnya.

Cliche cerita melayu banyak sangat kebetulannya. Penamatan cerita macam terlalu rushing.
CIKFITRI
Aku suka character Firash Arshad ~ comel. Seronok kot tgk dia buli Syaf ~ *GIGGLING* Actually aku terdetik utk beli buku ni disebabkan SSID ni dah kena tayang dekat TV3. Handsome kot Izzue Islam tu aku tengok dkt preview cite SSID tu. Hahaha. Lagipun tak dan aku nak tunggu TV3 tu ~ tayang SSID seminggu sekali aje ~ haaa sbb tu la aku dok busy cari buku ni ~ *dah la payah sikit nak cari buku macam ni dkt hometown aku, nasib la dkt internet ada jual* *BIG-GRIN*


Okay, I just finished reading this SS...more
Cik Soleh
Tengok drama lebih seronok lepas baca novel ini. Jujurnya, membaca buku ini, graf keterujaan plotnya seperti menuruni bukit. Hampir ke penghujung cerita, plot jadi terlalu cliche seperti penulis nak menyumbat segala idea dlm novel ni sebelum pen habis dakwat. Baca online sangatlah best, awal cerita boleh terima lagi. Ending, susah sikit nak faham perlakuan watak-wataknya, ke saya yang lembab.

1. Kenapa Syaf perlu larikan diri, macam orang tak matang sedangkan dia lebih tua. Kerja leqloq dah haih,...more
Zamzaihar Johar
Hmmmm... first time cari buku ni kat kedai sume dah sold out . B4 this dah nampak buku ni , tp mase tu tgh borong buku2 lain , so x amik pot sgt ... Then bila dah kuar kat tv , dan baca sinopsis serta e-novel , rasa2nya buku ni mesti DIMILIKI ...

So pegi try survey lagi , at last jumpa kat Popular, Ampang Point .. beli 9/6/2013 mlm , esok pagi dah habis ... tak giler kata kau .. hahaha

MMG sgt best , jlan cerita yg tak bosan langsung ... dan pendek kata , pd semua penggemar novel , buku ni WAJIB a...more
Hjh Lin
So sweet... So romantic... Luv it so much... Want to own the book so I can read it again n again... But out of stock...
Mrs Kay
agak menarik diawal cerita tp towards the end rasa agak membosankan...
Fareena Ezany
ada x cerita penuh ... boring larr bace sinopsis ... :'(
Fatin Sweet
This book is sweet. If u want to know more, please watch the drama. It's thrilling and exciting!
Julie
one word, redundant.
Aniss
W.O.W jalan cerita yg sngt menarik .
Nur Idayu
novel yg best sgt....plus romatik..and yg l;agi best..now novel nie dah diadaptasi ke drama...and pelakon2 dia pun..not bad..so far...ok sgt..
dah mcm trend plak sekarang..dr novel diadaptasi kakn ke drama or movie..

http://mummyayu.blogspot.com/2013/04/...

http://mummyayu.blogspot.com/2012/04/...
Limau Nipis
OK, drama bersiri lebih menarik dari novel. Plot yang berulang-ulang membuatkan aku bosan.

Dan terlalu klise. Sungguh.

Maaf cakap, mana editor bahasa Inggerisnya ini? Ada beberapa rangkap perbualan Bahasa Inggeris tersalah tatabahasa.
Rafidah
Saya jarang baca novel Melayu .... mungkin akhir2 ni baru ada penulis novel Melayu yang sesuai dengan jiwa. Novel nya santai - tak terlalu skema.
Enjoyed reading this book very much.
Good job, Zura Asyfar !
Fitrah Augusto
Oh gosh.. TOO MUCH!
I bet many people out there would go for this kind of books.
Redundancy that suffocates the brain with the whole all out-of-this-world romance concept.
Syania Ann
citer nie mmg best.. kelakar.. hehe...
Hamidah
baca sebab tgk drama kat tv, jadi nak tahu apa ceritanya. Kebetulan buku ni dah ada kat rumah
Miera Amira
terbaik dari ladang !!!!
tak tau nak cakap apa dah !!!
swee....sesgt !!!
hehheheh....
'alia Amran
It was a nice book to read. Expected, cliche but in a good way. I suppose. :)
Nija Eja
May 22, 2013 Nija Eja marked it as to-read
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Nija
best gak tp nak tgk cmner drama cite tu plak..than bandingkan... :P
Iza Su
perlukah pemerkosaan/pencabulan diangkat berulangkali?
Rina Rain
hard to accept the husband younger than her..but nice flow
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 61 62 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • KAMPUNG GIRL
  • Suami Aku Ustaz
  • Suami Yang Kubenci
  • Awak Suka Saya Tak?
  • Isteri Separuh Masa
  • Projek Memikat Suami
  • Jodoh itu milik kita
  • 13 Jam A380
  • Teduhan Kasih
  • Setia Hujung Nyawa
  • 7 Hari Mencintaiku
  • Aku Bukan Mistress
  • Bicara Hati
  • Love You Mr. Arrogant
  • Kau Untukku
  • Manisnya cinta

Share This Book