Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Čefuri napolje!” as Want to Read:
Čefuri napolje!
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Čefuri napolje!

3.97 of 5 stars 3.97  ·  rating details  ·  414 ratings  ·  16 reviews
Ono što je ovoj knjizi i Goranu Vojnoviću uspjelo je da duhu urbane proze u kojem je Slovenija početkom osamdesetih davala spektakularne rezultate doda glas novog društva, tihi sevdah obitelji Ðorđić koja je u fokusu ove knjige, i njihovog sina Marka koji odrastajući na asfaltu polako shvaća još uvijek kruta pravila igre u zemlji koja mu je i majka i maćeha istovremeno.

Kod
...more
Paperback, 192 pages
Published 2009 by VBZ Zagreb (first published 2008)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Čefuri napolje!, please sign up.

Be the first to ask a question about Čefuri napolje!

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 544)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Valentina
Jedna prejebena knjiga i svatko s ovog našeg podneblja ilitiga balkana vulgaris,
bi je trebao obavezno pročitati!!!
Bjorn
"Bosnia is a country where everyone drinks cappuccino, just because you never know if you're supposed to order kava in Croatian, kafa in Serbian or kahva in Bosnian."

One of those rare, intelligent, human novels that gets the balance just right between humour and deadly seriousness, between a young narrator and an adult world he's about to enter, between a sharp dissection of class and ethnicity and a genuinely moving story that keeps me turning pages until I finish the book in less than 24 hours
...more
Sandra Zezelj
Prvenec, ki je navdušil s svojo izvirnostjo, svežino, neposrednostjo in življenskostjo. Je pripoved o ljudeh iz etničnega geta Fužin, je pripoved o ljudeh, ki zaradi nacionalnosti svojih staršev težko poženejo korenine v novi domovini Sloveniji, pripoved o ljudeh, ki niso ne tu ne tam; ne Slovenci ne Bosanci ne Hrvati ne Srbi, temveč ČEFURJI.

To je pripoved o prvi in drugi generaciji ekonomskih in političnih imigrantov iz nekdanjih jugoslovanskih republik, ki jih je usoda zanesla v naše kraje, k
...more
Tazitazitazi
Brutalno iskren prikaz sto znaci biti useljenik (a istovremeno i balkanac). S notom simpatije, ali bez patetike.
Ne preporucam ljudima osjetljivim na psovke.
Matic Sket
Zgodba o mladem fantu, perspektivnem sportniku. Ki v druzbi treh prijateljev premaguje tezave ki jih vsakodnevno servira zivljenje na pladenj vsakega posameznika. Od strani pa mu stojita starsa. Skromna in razumevajoca mati in oce, sportni navdusenec, ki mu na koncu z enosmerno karto za vlak v tujino pomaga do prestopa med odrasle.

Zgodba o enem zabitem bosancu, wanna be basketasu. Ki v druzbi treh papakov dela pizdarije in tako povzroca tezave ki so drugim ljudem servirane na paldenj. Tu sta tud
...more
Matko Katalenič
Čefurji raus! presenetijo z živim jezikom in neposrednostjo. Kljub humornim vložkom je nemogoče spregledati dejstvo, da knjiga vsebuje precej tem, ki so vedno aktualne (odrinjenost na rob družbe, brezposelnost, nasilje itd.) Definitivno vredno branja.
Matija
Marko is a 17-year-old teenager of Bosnian descent, who lives in the overcrowded, ethnically-mixed, blue-collar Ljubljana neighborhood of Fužine. Through his narrative we learn about the life of ex-Yugoslavia immigrants in Slovenia.

The short, humor-filled, encyclopedic chapters (they often start with Why or How, for example, Why Do Čefurs Play Music Out Loud While Driving) are well connected into the overall story and act as a mirror of society's behaviour towards its minorities and vice-versa.
...more
Radoš
Interesantna knjiga, brzo se čita. Tema društvenih grupa na margini je jako široka i vrlo aktuelna u današnjoj Evropi, međutim ova priča je više za 'unutrašnju upotrebu' u slovenačkom društvu, što pokazuju i različite reakcije u Sloveniji i van nje. Utisak mi je pokvario i prevod, koji nije baš autentično-beogradsko-uličarski, tj. rečnik je malo zastareo pa to bode oči i neki put skeće pažnju sa priče.
Gosia
uh la la! i believe it made such a controversy in Slovenia. so real, so.. i'll say brutal.. but i bet these is a real life of imigrants. not easiest to read, but must-to.
Marko Savić
Grow up in a family where parents came from another country could be an interesting experience. This is why every chapter of the book stars with why.
Ambroz
totalno sranje. a temu se danes reče nagrajena literatura? Ja ok, spomenik nekega časa v neki četrti, ampak več kot to pa res ne.
Ziva
Zabavna, sproščujoča knjiga, ki ti da vpogled v svet, ki je vedno okoli nas vendar ga ne razumemo.
Lili
A great and funny book. Learned a lot about myself. Tells many things about our Slovene society.
Marko Jezernik
Imam sorodnike, ki so živeli u Fužinama. Posebno branje!
Marina Sofia
Marina Sofia marked it as to-read
Nov 08, 2015
Vanessa Sobočan
Vanessa Sobočan marked it as to-read
Nov 01, 2015
Maja
Maja marked it as to-read
Oct 20, 2015
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 18 19 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Čarovnikov vajenec
 • To noč sem jo videl
 • Necropoli
 • Jebo sad hiljadu dinara
 • Pod svobodnim soncem: povest davnih dedov
 • Crumbs
 • Choice
 • Družba Sinjeg galeba
 • Karaoke Capitalism: Managing for Mankind
 • Osmi povjerenik
 • Vaticano S.p.A.
 • Uho, grlo,nož
 • Dogodek v mestu Gogi
 • Alamut
 • Roman by Polanski
 • Menuet Za Kitaro: Na Petindvajset Strelov
 • Smogovci
 • Hlapci
2763846
Goran Vojnović (rojen leta 1980 v Ljubljani) je filmski in televizijski režiser in scenarist. režiral je tri kratke filme (Fužine zakon, Sezona 90/91, Moj sin, seksualni manijak), z Markom Šantićem pa napisal scenarij za film Sretan put Nedine, ki je osvojil nagrado Srce Sarajeva in bil nominiran za nagrado evropske filmske akademije.
Kot filmski publicist sodeluje s številnimi filmskimi revijami i
...more
More about Goran Vojnović...

Share This Book