Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Bayang” as Want to Read:
Bayang
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Bayang

3.59  ·  Rating Details  ·  160 Ratings  ·  30 Reviews
Faris merupakan seorang yang dilahirkan bijak, tetapi atas kesempitan masa mak ayah, dia dibesarkan bersama nenek yang pakciknya seorang pendera. Dari sini, dia mengenal Jack, yang membawanya ke negara Delta, di mana dia ada misi untuk membunuh seorang pemimpin negara musuh. Tamat persekolahan dan menceburi bidang teater, dia bertemu dengan Adleen, seorang pakar psikologi. ...more
Paperback, 212 pages
Published March 2012 by Lejen Press
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Bayang, please sign up.

Be the first to ask a question about Bayang

Community Reviews

(showing 1-30 of 290)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Ana siLara
Aug 09, 2012 Ana siLara rated it really liked it
jika fight club tidak ditonton, pasti nami boleh dijulang kerna punya idea yang sangat bagus walaupun naratif utama ialah tentang split personality sudah banyak di ketengahkan oleh ramai pengarang masa kini, nami tetap berdiri diatas jalurnya sendiri.

dari segi olahan cerita, ia tidak menjadi masalah untuk aku menghadam malah penceritaan yang stright to the point memudahkan aku untuk menangkap tiap isi yang ingin disampaikan. bagi aku, tidak semestinya cerita yang tidak mempunyai lenggok bahasa y
...more
Luc Abdullah
Mar 23, 2012 Luc Abdullah added it
Shelves: fiction, malay
Saya uninstallkan 'structure' nazi ketika membaca ini, sekaligus melihat isinya dalam keadaan gadis pembawa idea yang bertelanjang.

Kelebihan Nami adalah fakta-faktanya, yang saya kutip-kutip untuk hari mendatang.

Yang pasti, bila baca ini, kau akan cakap, "Ini memang Nami."


Nur Fatin Atiqah
Apr 01, 2012 Nur Fatin Atiqah rated it liked it
Bayang Bayang.


Ini memang buku 100% gaya Nami. Takde ubah-ubah. Memang identiti dia.


Buku ni memang best. Best sebab boleh serba sedikit faham macam mana pesakit schizophrenia melalui liku-liku kehidupannya. Bukan senang nak faham orang yang ada mental disorder ni. Selalu kita cakap orang-orang macam ni berjiwa kacau ataupun paling mudah cakap, gila. Tapi hakikatnya, jiwa kacau pun betul jugak. Yang tak betul cuma gila ajelaa.


Yang penting, buku ni mudah dibaca. Tak buat aku pening dan jadi gila ma
...more
Mohamad Faiz Bin Mohd Jamaluddin
Malam tadi aku tak boleh tidur. Demi mendatangkan kantuk, aku rembat novel Bayang yang baru dilancarkan pada Sabtu. Baca punya baca, ah musibat punya buku! Bukan makin mengantuk, makin celik lagi ada. Terus aku tak tidur sampai ke subuh menghabiskan novel karya Nami Cob Nobbler ni.

Aku sebenarnya baru lepas habis baca Pecah karya Khairulnizam Bakeri. Sebelum tu juga aku baca Amerika karya Ridhwan Saidi. Aku juga dah tengok filem Fight Club dan novel asalnya karya Chuck Palahniuk baru saja aku mua
...more
Nadia A Jalal
Apr 03, 2012 Nadia A Jalal rated it liked it
membaca tulisan nami kali ini buat aku rasa terseksa emosi dr awal pembacaan. memerlukan fokus yg tinggi tatkala utk memasukkan tulisan2 berkenaan dgn negara Delta ke dlm otak. tp pengakhiran cerita membuat aku rasa marah sebenarnya.
Ogy Yusof
Jun 02, 2015 Ogy Yusof rated it liked it
faris bijak. umur 3 tahun dah boleh membaca.. tapi dek kerana ayahnya menghantarnya duduk di rumah nenek, dia sering di dera oleh pakcik azman dan sepupu kembarnya, zairil dan zahrul.. penderaan yang dilakukan atas alasan ibunya cina. ketika itulah dia bertemu dengan jack. jack membawanya ke negara delta sebagai tetamu agung dan jack sering menekankan yang dengan kemarahan baru dia berjaya mencapai suatu kejayaan. pertemuannya dengan jack berlarutan sehingga dia dewasa. dia bertemu pula dengan p ...more
Riesna Zasly
Jul 12, 2015 Riesna Zasly rated it really liked it
plot dan penghayatan ilmu kejiwaan dalam karya ini amat menarik.. meskh. ada beberapa adegan xxx yang rasanya tidak perlu ada kerana takkan mempengaruhi perwatakan dalam karya
Hana Nur
Sep 17, 2014 Hana Nur rated it liked it
Setelah membaca beberapa buku dari penulis yang sama, boleh dikatakan bahawa penulis membawa signature style dalam setiap penulisannya. Antaranya:

-Mesti ada sebut tentang pasukan bola EPL dan apa sahaja yang berkaitan dengan bola
-Ada perempuan cantik
-Ada kucing sebagai watak picisan tambahan
-Ada bermacam ideologi yang mungkin mencerminkan idea penulis
-Sebut tentang movie Fight Club

Begitulah lebih kurang setakat yang saya ingat.
Tapi masih, masih ya...
Terdapat kesalahan English grammar yang banya
...more
Ska
Jun 29, 2012 Ska rated it liked it
Shelves: fixi
Mula - mula aku fikir kebetulan sahaja dibuat untuk ada kaitan, dan ia memang dibuat. Ouh, ini memang nami.
broken button
Aug 02, 2012 broken button rated it liked it
Antara alasan utama saya meminati tulisan Nami ialah kerana pengetahuan beliau yang luas tentang ideologi-ideologi politik seperti Kapitalis, Komunis dan Sosialis. Dan novel ini sememangya bercirikan 'Nami' kerana penuh dengan ideologi-ideologi berinspirasikan Joseph Stalin, Vladimir Lenin dan Karl Marx, yang dipersembahkan melalui watak Comrade Jack, berasal dari kaum proletariat dan seorang ketua negara Republik Sosialis Soviet Delta yang sedang berperang melawan ideologi Kapitalis yang diwaki ...more
Ying Bing Bing
Oct 14, 2014 Ying Bing Bing rated it it was amazing
I related to the main character from many aspects. Been bullied in school too. People once hate me because half of me is a chinese. Been depressed since I was a child too. Gladly setakat ni me belum create my imaginary friend(yet?). Because I have myself to be my own friend. Ceh. Haha. My most favorite book. 5 stars, for sure.
Ainur
i prefer this one than awek chuck taylor. buku ni lagi buat aku banyak berfikir, ajar aku benda baru (schizophrenia - which memang i have no idea what it is about before), and i think it's much more interesting dari awek chuck taylor. one moment you're in the present then one minute it brought you to his past, to Jack's world.
kagum dengan watak faris yang dari kecil dah boleh baca buku, yang lagi berminat nak tahu tentang sistem solar, yang berfikiran lagi jauh dari kawan sebaya dia.
at the same
...more
Dyanne J
Jul 14, 2012 Dyanne J rated it it was ok
The story line was great. I like the story but not the language. I personally believe, to say something that is grammatically correct all the time is not possible, even to a fluent speaker. But in writings or books, i find it very annoying to see and read sentences with grammatical errors and the mistakes are not on subjunctives or something difficult but mostly on the most basic English such as subject verb agreement, tenses and stuff, and..the mistakes are too obvious.It is too glaring. I have ...more
Syndi
Oct 27, 2014 Syndi rated it really liked it
Buku tentang skizo yang mengompilkan ciri ciri dunia ilusi seseorang manusia boleh hidup di dalamnya. I can feel and sense the very rippen of the characters he made.

Isi yang tak dijangka. Banyak elemen yang mengejutkan. Terdapat banyak fakta berat yang menarik walaupun tidak semua diketahui. Nami ni boleh dikatakan seorang penulis yang bagus dari segi effortnya dalam novel Bayang ni. Saya bagi applause dengan wit atau cleverness yang ada disusun dalam ceritanya.

Tapi sejujurnya... life saya lebi
...more
Zetty Khairunisa
Jul 03, 2015 Zetty Khairunisa rated it really liked it
Shelves: lejen-press
In life,everything is deux en machina. Jangan jadi lumpenproletariat,kata Karl Max. Senang kata,loser! Aku Faris. Aku Jack. Aku Adleen. Aku dia. Semuanya bersatu dlm jiwa saat membaca karya ini. Aku nampak dia di setiap helaian muka buku ini. Memang boleh pakai teori 'survival to the fittest' cuma kita adalah Homo Sapiens yg bukan seperti Comrade Jack. Krisis itu peluang. Kalian pernah rasa ingin menyeru nama seseorang kerana rindu,sayang,dendam? Tak pernah? Ok,kalian tak cukup jiwa untuk karya ...more
Ewen Bonaparte
Jul 01, 2014 Ewen Bonaparte rated it it was ok
Too much sex scene ,some people might enjoy it but not everyone .
Yunaa
Jan 28, 2015 Yunaa rated it liked it
Shelves: malay
I like this book. A little bit confusing but nice overall.
Faten
Sep 15, 2014 Faten rated it liked it
jujur aku cakap,ini pertama kali aku baca karya nami. utk kisah ni, aku suka dgn cara garapan dan ideanya. aku akan cari karya nami yg lain.
aku kasi 3.5 bintang
Nuratiqah
May 06, 2012 Nuratiqah rated it it was amazing
First tengok cover, menakutkan. plus tajuk 'bayang'. Penulis macam kenal. Tanya kawan, 'beb, u kena baca. sumpah best !'. Kebetulan PWTC ada Bookfair, apa lagi mencari dan tercari buku ni. Baca sinopsis macam menarik and start baca. First time baca buku ni and rasa diri tertipu dengan BUKU ! Seriously Nami memang gilaa
Mohd Erwan Hafizi
Jan 12, 2013 Mohd Erwan Hafizi added it
Shelves: beli
Betul ke aku baca buku ni, ke aku yang create cerita dalam buku ni yang nampak macam aku baca buku ni? Atau, betul ke aku komen kat ruang komen buku ni?

Atau semua ini hanya imaginasi aku.

Atau buku ni memang tak pernah wujud. Ruang komen ni pun tak pernah wujud?

Ah! Aku percaya. Semua ini wujud. Atau tak.
Abdullah
Sep 08, 2012 Abdullah rated it liked it
Nami telah (cuba) mencipta 'sense of character', dan berjaya meletakkan saya didalam keadaan itu. Walaupun bukan skizo, tetapi dapat saya rasakan satu sense yang mengatakan Adleen itu hidup dan saya mencintainya!
Pie Mesnan
Dec 11, 2013 Pie Mesnan rated it really liked it
Shelves: lejen
kisah faris dan bayang-bayangnya yang menjadi teman hidupnya...kesan penderaan di zaman kecil memberi impak yg besar kpd dirinya...kisah yg mnarik dan ending yg terkejut...nice story dari nami..konsep still sama...
Mahmud Qayyum
Aug 02, 2012 Mahmud Qayyum rated it did not like it
Pergi kau mampus Faris! Ini buku yang buat-buat pandai dengan isinya yang so-called falsafah. Kami berjanji tak akan lagi membeli buku busuk seperti ini.
Dilla
Jul 23, 2012 Dilla rated it liked it
Shelves: lejen-press
Belajar banyak perkara dari buku ini. Menambahkan ilmu tentang soviet, Stalin, Karl Marx dan sebagainya. Dan ini memang penulisan Nami. As expected :)
Nurhyralee
May 02, 2012 Nurhyralee marked it as to-read
harap sangat sesiapa yang bolh bntu saya kat mne nak cri novel ni dngn novel awek chuck taylor..dah merata saya cri..tak jumpa..
Nazrul Noorzan
Aug 01, 2012 Nazrul Noorzan rated it really liked it
Nami, penulis blog Tehtarikgelasbesar, memang tak menghampakan aku. Dan hari ini aku belajar satu penyakit baru, "Skizorfrenia" !
Wan Atiee
Aug 20, 2013 Wan Atiee rated it liked it
Bila membaca buku ini kadangkala saya menjadi seorang yang mempunyai banyak watak.
Hafiz Hamzah
aku dapat ilmu pasal sistem yang diamalkan di USSR during WW2.NICE!
Mohd Hatim
Dec 21, 2012 Mohd Hatim rated it it was amazing
for those yg minat psycho, logic, cadangan utk baca buku ni
Hana Ahmad
Jul 23, 2012 Hana Ahmad rated it it was ok
Ini Nami.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Main Gila
  • Kontrol Histeria
  • Amerika
  • HEROIN
  • Kitab Terfaktab
  • INVASI
  • SITORA HARIMAU JADIAN
  • KASINO
  • KOPI
  • CERPEN
  • LICIK
  • MANGSA
  • Jerat
  • Langit Vanilla
  • DENDAM
  • ZOMBIJAYA
  • TABU
  • MURTAD

Share This Book



No trivia or quizzes yet. Add some now »