Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Si Mangkuk Tingkat” as Want to Read:
Si Mangkuk Tingkat
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Si Mangkuk Tingkat

by
3.98  ·  Rating Details ·  231 Ratings  ·  39 Reviews
Seandai dirinya tercipta untukku, rela kumenjadi miliknya.

Impiannya satu dalam seribu.

“Nampak tak apa yang aku nampak, ni?”
Huh?
“Budak perempuan tu.”
“Yang tadi? Jadi?”
“Dia pakai baju kurung la.”
Eh, haah la!
“Benda yang aku cakap tadi bukan mustahil kan?”
Senyap.
“Kau nampak benda yang dia bawa tadi?”
Geleng.
“Mangkuk tingkat.”


Sejak dari itu, hatinya sudah terpaut pada Si Mangkuk
...more
471 pages
Published February 2012 by Jemari Seni Sdn Bhad
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Si Mangkuk Tingkat, please sign up.

Be the first to ask a question about Si Mangkuk Tingkat

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Hajar
Feb 17, 2013 Hajar rated it it was amazing
Kisah Ashraff, si co-pilot yang dah tertarik hati dengan gadis yang dilanggarnya secara tak sengaja waktu keluar dari tandas pada hari pertama dia bekerja. Mana taknya, susah oh nak jumpa perempuan muda berbaju kurung di tengah airport. Siap bawa mangkuk tingkat lagi. Yang dia tahu gadis pujaannya bernama Edryna. Itu pun kebetulan diketahui namanya daripada 'boarding pass' yang tercicir masa 'kemalangan' tu.

Edryna pula seorang anti-lelaki disebabkan suatu peristiwa yang dialaminya waktu belajar
...more
Wan Amalyn
Mar 04, 2012 Wan Amalyn rated it really liked it
Apa yang membuatkan saya suka tentang buku ini adalah kerana ceritanya yang simple and yet so sweet. Dengan bahasa yang santai dan mudah dihadam membuatkan saya dapat menghabiskan buku ini dalam masa tak sampai satu hari. Ini bacaan santai yang tidak memerlukan saya mengusung rasa debar. Ya, saya membaca hanya untuk menikmati rasa aman.

Si Mangkuk Tingkat kisah tentang Nur Edryna Mohd Shah si pencinta alam sekitar yang masih belum berteman sedangkan usianya makin meningkat. Apabila si abang yang
...more
Gobokairina
May 21, 2012 Gobokairina rated it really liked it
Shelves: favorites, koleksi-ga
Aku suka cerita ini yang simple and sweet. Aku suka bahasa santai yang digunakan yang memudahkan aku membacanya dalam masa satu malam. Aku suka cerita yang walaupun agak cliché tetapi tiada konflik yang berjela-jela dan meleret. Aku suka bila aku tak perlu mengetap bibir kerana geram dan sakit hati. Wah! Banyaknya ‘suka’ kih5 :P Senang cerita aku suka dengan Faziela and definitely she is one of my new favourite authors.

Tak dapat dinafikan tajuk novelnya yang agak catchy berjaya menarik perhatian
...more
Juliza
Oct 30, 2012 Juliza rated it liked it
Simple dan sedikit tipikal tetapi masih akan membuat kita tersenyum-senyum :-). Itulah yang hamba rasakan tentang Si Mangkuk Tingkat secara keseluruhannya.

Manisnya dan comelnya kisah mereka – kisah Ashraff dan Edryna yang dijodohkan oleh ibu bapa. Walaupun plotnya agak klise tetapi penulis berjaya menjadikan kisah ini tetap enak untuk dinikmati. Paling tidak kita akan tersengih-sengih sendiri ketika membacanya (^-^).

Siapalah yang tak sengih bila Ashraff bawa Edryna tengok sunrise dengan kapal t
...more
kuzzeen
Jun 28, 2015 kuzzeen rated it it was ok
Shelves: read-2013, let-it-go
Naskah untuk dilepaskan; RM13.00. Pm je....

Cover novel ni mmg catchy....cute sesangat!

Tapi, ntahlah...... something missing....

Senyum masa baca, tersengih2 dengan si Ard + Ashraff... tapi bila sampai ke helaian terakhir = dah x boleh recall apa yang dibaca. Mcm kurang 'jiwa'.

Yet, rasa mcm menelaah jurnal penerbangan + environmental handsout.....banyak informasi yang penulis cuba kongsi hingga ada kalanya menenggelamkan watak2 yang cuba diolahkan.

Anyway, one thing really disturbing me.... kena
...more
Zuraimah Ismail
May 25, 2012 Zuraimah Ismail rated it really liked it
Cute....sweet....funny...selamba....cool....:)

Learn new things here:

1. The Pilot's world
2. The environmental checks --> respect la sapa yg works in this area...you really save the nature and world kan..

Ashraff, seorang pilot yang tiba-tiba terpikat dengan seorang gadis yang membawa bekalan dalam mangkuk tingkat. Sempat tahu nama je sebab si gadis tercicir boarding pass, lepas tu tak jumpa-jumpa dah...

Edryna, si gadis yg sayangkan environmet. Sanggup bawa bekalan dalam mangkuk tingkat. Pernah
...more
Azizah
Apr 21, 2012 Azizah rated it it was amazing
Kerajinan berkadar langsung dengan keterujaan untuk mengkhatamkan karya ini. Tahniah buat penulis muda ini yang pasti akan terus menghasilkan karya-karya yang lebih pada masa depan jika terus diasuh dan digilap bakatnya.

Sungguh tenang dan enjoy menyelami rencah kehidupan Edrina dan Ahsraff selain bersama Ashraff menerokai bidang aviation yang semakin mendapat tempat di hati orang ramai.

Ohhhh...rasa macam nak pergi lepak di airport sebab nak cuci mata dengan aviator yang segak-segak tu...:)
Mak Long
May 19, 2014 Mak Long rated it really liked it
Suka baca buku ni sebab Asraff tu pilot. Tak tahu apa signifikannya, tapi, itulah perasaan ku... boleh? Hahahahaha....
Aina Shukri
I've lost count on how many times I've been re-reading this. It's like what? The nth time?! Seriously recommended!

Aku tertarik dgn cerita ni sbb aku dgn penulis pernah punya impian yang sama suatu ketika dulu. Sama sama nak jadi pilot tapi tak cukup tinggi. ;P

Kisah Ashraff yg jatuh hati dgn seorang perempuan bernama Edrynna yg dia jumpa masa first day dia duty. Perempuan berbaju kurung yg dilanggar tu bawa mangkuk tingkat kat airport?! How unique is that?

Jodoh menemukan mereka. Now the real s
...more
Cik Aini
Jun 05, 2012 Cik Aini rated it liked it
Shelves: read-2012, borrowed, asean
Naskhah santai yang dipinjam dari Ct Zuraimah ini tidak mengecewakan aku walaupun plotnya masih agak klise - kahwin paksa. Saya suka dengan olahan penulis tentang pekerjaan juruterbang, begitu juga environmental matters yang dipaparkan. Banyak menambah ilmu baru.

Si Ashraff dan Edryna, barangkali itulah dikatakan jodoh, sentiasa bertemu, dan akhirnya disatukan di dalam sebuah hubungan yang halal. Mereka sendiri pun pernah berjumpa sebelum disatukan, maka bagi saya tidaklah tipikal seperti kisah
...more
Zehan Ilyana
May 05, 2012 Zehan Ilyana rated it it was ok
Shelves: malay, novel-melayu
ini cerita cliche...aku beli sebab org tu suggest..diorang kata ini cerita santai.. ini cerita gelak-gelak..tapi, boleh ku kira berapa kali aku gelak.
mula2 ceritanya mendatar..kahwin atas pilihan org tua. dan blablabla..
tapi ada yang menarik minat aku..
aku suka cerita tentang ashraff si pilot, hero cerita ini. aku suka membaca fakta mengenai pilot. tiba2 aku berangan nak jadi pilot.
aku suka adryna si heroin, sebab dia menjaga alam sekitar. sebab dia pencinta haiwan.

bagi aku cerita ini okay. untu
...more
Cik Pah
Mar 20, 2013 Cik Pah rated it liked it
Jalan cerita yang simple dgn bahasa yang santai. Yang ilmiahnya citer pasal pilot. Yang Cik Pah suka binatang-berbulu-terlebih-berat @ bebola berbulu bergerak yang Ashraff jeles sgt2 dapat perhatian lebih dari isterinya Edryna
iamfizz
Feb 10, 2015 iamfizz rated it it was ok
Shelves: jemari-seni, 2015
haih finally berjaya abiskan ..kisah kahwin aturan keluarga but sorry to say .
very slow la perjalanan rumahtangga antara Ashraff dan Edryna ..nothing happens , balik2 ulang2 fly sana fly sini adeiii , tetibe dah last baru nk masukkan watak jahat Acap tu ish macam tak kena betul
Suraya (thesuraya)
reread @ 11/2/2016

I forgot how much i love this book
Oda
Apr 01, 2013 Oda rated it liked it
Shelves: own-book, romantika
Seperti semua orang yang memberi ulasan untuk buku ni, ceritanya sangatlah santai dan tak ada konflik yang berat. Cerita yang sangat comel, buat saya pun rasa macam nak cari suami pilot gak, huhu. Banyak informasi menarik tentang dunia penerbangan dalam novel ni, membuka minda kita tentang perkerjaan juruterbang ni. Bukan senang sebenarnya nak jadi pilot ni.

Memang cerita klise, yup cerita kahwin paksa ni memang dah jadi kebiasaan pulak ek padahal dalam dunia sebenar ni berapa kerat la sangat kit
...more
Mahfuzah Abdul
Aug 24, 2012 Mahfuzah Abdul rated it really liked it


rasa sayaaaaaaaaang je nak habiskan buku ni seebab si ashraff tu sweet nya lah sangat.haha
selepas membaca buku berat hasil karya ramlee awang murshid saya meringankan otak dgn membaca buku ni.
dan ternyata buku ni tidak menghampakan saya.kiranya otak memang relaks dgn si ashraff dan si edryna.


si ashraff tu or (should i call him romeo?) memang bermulut manis menanam tebu di pinggir bibir.dia memang pandai menjinakkan edryna yang garang dan kasar kata2nya tapi lama2 trpikat juga dgn ayat mengayat
...more
athirah amri
Apr 23, 2012 athirah amri rated it really liked it
First thing.Tahniah untuk kak Faziela
Novel ni bagi aku sangat murni.eceh.Serius.
kejadian yg kdgII tak terfikir dek akal boleh jadi benda paling sweet dalam hidup
Tak dek la sampai "tak logik".Tapi still boleh diterima akal.
Review baca kat sini ^^
sms- tak rugi la kalau nak beli :)
http://petanipintar.blogspot.com/2012...
مستور١ مكنن
Jan 17, 2013 مستور١ مكنن rated it really liked it
Novel ni aku beli sebab penulisnya kawan aku. huyoo..macam tak caye aku ada kawan penulis novel. Cerita nye cerita ringan. Tak berat pun. Jalan cerita yang menarik sebab cerita tentang pilot. At least kalo cerita ringan pun ada jugak ilmu pasal selok belok hidup pilot ni kan. Ziela tak ada la cerita cmne nak masuk gear bagai tapi ada la..kena baca la baru tau. Sempat promote. Haha
azian2575
May 03, 2016 azian2575 rated it liked it
Edrina & Ashraff

Sweet story line..

Naskah ni pon ada musim puasa ngan raya..
Bulan depan dah posa.. cepatnya masa..
Nasib baik dah ganti posa.. ;)
Intan  Musa
Apr 19, 2012 Intan Musa rated it it was amazing
Best! Simple but very engaging. Nilai yang hendak diketengahkan adalah, berserah pada Tuhan berserta dengan usaha, serta kuat nilai kekeluargaan. Ada juga diselitkan agar jangan kita jatuhkan air muka orang lain (1- Kisah Edryna yang dijatuhkan maruahnya oleh Acap, 2- Edryna yang membalas dengan tamparan muka Acap dengan kasut, 3- Pinangan Amsyar yang ditolak). Semua boleh diselesaikan dengan hikmah macam Amsyar yang mengundurkan diri serta Asraff yang cuba menolong Acap semasa dia menajdi ...more
asnzue
May 03, 2012 asnzue rated it really liked it
tahiah buat penulis muda Fazila... membaca karyanya yang sangat manis ini membuatkan saya tersenyum2.. walaupun ini adalah karya pertama Fazila tetapi beliau berjaya menggarap cerita ini dengan baik... Cerita ini walaupun pada asalnya berkisar tentang kahwin paksa (genre yang banyak terdapat di pasaran sekarang) tetapi dengan jalan cerita yang ringan dan tidak ada konflik yang berat membuatkan cerita ini nampak lebih logik dan nampak 'hidup'. pertama kali membaca blurb dan bab awal cerita ini di ...more
Suhailah Iskandar
Oct 31, 2015 Suhailah Iskandar rated it really liked it
Shelves: finito
Karya yg bersahaja gaya bahasa nya dgn barisan watak utama yg gerek... hehe.. unlike other typical storyline, it tells an awesome story of young couple with amazing career & marriage life alike. it's all about acceptance. Cik Author..,this is a great piece from ya. thanks Ashraff & Edryna + memory mangkuk tingkat.
Nurul Amirah
Oct 14, 2012 Nurul Amirah rated it really liked it
buat aku rase nak cari calon suami pilot.dat guy really sweet but haha wujud ke sekarang guy cenggitu.neway monolog dalaman dengan kucing sumpah lawak.gelak sampai sakit perut.overall cite neh utk bacaan ringan la kot.
MamaErra
Mar 08, 2012 MamaErra rated it really liked it
Edryna & Ashraff

cerita cinta yang 'sweet' sangat... (mengikut taste aku la)
walaupun bz tapi tetap berusaha keras tuk menghabiskan pembacaan sebab nak tahu sangat ending ceritanya... tak rugi bersengkang mata...
Mudzfirah
Aug 12, 2012 Mudzfirah rated it really liked it
buku ni buat saya nak pakai baju kurung pastu pergi jalan2 dekat airport.mana lah tahu dapat suami pilot jugak. =D
gaya bahasa yang simple,membuatkan jalan cerita senang untuk dihadam yet interesting.
Farah Adila
Apr 24, 2013 Farah Adila rated it really liked it
Si Mangkuk Tingkat yang penuh dgn pengajaran bagi saya.
"It takes a thousand sweet efforts to build a great relationship. Yet one stupid error can destroy everything that you have started"
Yana
Aug 23, 2014 Yana rated it really liked it
Yana dah lama baca buku ni..macam biasa..vbuku anak dara..mama tumpang baca..Sweet..cuma tiba2 teringatkan watak utama dia pilot..dengan isteri yang simple..bertudung..terus teringat MH 17..
Mask D
Mar 10, 2014 Mask D rated it really liked it
Ashraff yg terlalu baik utk edryna. Edryna plak jual mahal. Cerita yg simple but sweet. Suka ending dia, especially, dgn telatah anak2 dorg.
Ainaa Akemi
Nov 25, 2014 Ainaa Akemi rated it it was amazing
Suka! Even adik yang jarang baca novel pun suka. Simple tapi mengajar. Jemari Seni bawa cerita yg banyak mengajar, harap dpt jadi part of this one day
Hasmidah
Hasmidah rated it really liked it
Jun 14, 2015
« previous 1 3 4 5 6 7 8 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Lazuardi
  • Surat Ungu untuk Nuha
  • Untuk Awak Teja Aulia
  • Nyanyian Hati
  • Dia Segalanya
  • KuSeru Rindu Itu
  • Damai (3 Ceritera Dalam Sebuah)
  • Untuk Semua Dosaku
  • Cinta Kita
  • Jangan Benci Cintaku
  • Aku Yang Kau Tinggalkan
  • Ikhlas, A.K!
  • Wasilah Cinta Weera

Share This Book