Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “KAMPUNG GIRL” as Want to Read:
KAMPUNG GIRL
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

KAMPUNG GIRL

3.95  ·  Rating Details  ·  779 Ratings  ·  30 Reviews
PERKAHWINAN diaturkan oleh keluarga? Ashraf langsung tidak menyangka! Lebih memeningkan kepala, apabila dia mengetahui nama calon yang disebutkan oleh mummynya, Puan Mazlin. Ainnur! Si budak kampung itu?! Tidak mungkin.

“Orang tak nak kahwin dengan budak kampung tu… mummy jangan paksa Ash!” - Ashraf Khairi.

“Ain akan kahwin dengan abang Ash!” - Ainnur.

Dan jawapan itu cukup u
...more
Paperback, 547 pages
Published January 2012
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about KAMPUNG GIRL, please sign up.

Be the first to ask a question about KAMPUNG GIRL

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 1,458)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Hajar
Feb 16, 2013 Hajar rated it really liked it
Antara buku yang buat saya enjoy membaca hingga ke akhirnya. :)

Kisah si egois Ashraf Khairi (Ashraf) yang bermati-matian menolak Ainnur Azmi (Ain) untuk dijodohkan dengannya. Diorang berdua ni sepupu. Ashraf ni pula memang sejak azali suka pandang rendah pada orang kampung, lebih-lebih lagi pada si Ain yang suka menempel dengan dia dari zaman kanak-kanak lagi. Serius memula baca memang rasa sangat 'annoying' dengan Ashraf ni. Ego tak bertempat. Sebab dia rasa Ain tu orang kampung, tak sepadan de
...more
azian2575
Mar 24, 2013 azian2575 rated it liked it
Ainnur & Ashraf

Dulu...
Ashraf: Aduh! Masalah sungguh. Siapa yang minta dicarikan calon isteri? Mummy memang sengaja! Mana yang dia tak suka, yang itulah mummy hendak. Ainnur.. Aduh! Lagilah rasa hendak lari berekar jauh! Dalam banyak-banyak perempuan dalam Malaysia ini, kenapa budak kampung itu juga yang jadi pilihan mummy? Aku tak nak! Aku tak suka!

"Sekali aku cakap tak suka, sampai bila-bila pun aku takkan suka. Tak kiralah kau ni graduate oversea ke, kau ni cikgu cemerlang ke, semua tu tak
...more
Gobokairina
Apr 01, 2012 Gobokairina rated it really liked it
Shelves: favorites, koleksi-ga
Selepas Ada Di Hati, ini satu lagi kisah cinta yang sweet. Memang ini sebenarnya salah satu genre yang aku minat. Kisah cinta yang sweet yang buat aku tak henti-henti tersenyum dari mula sampai ke akhir cerita. Tak kisahlah orang nak kata aku minah jiwang ke karat ke, peduli la kan? Memang ini my taste kih5 :P

Kenapa aku suka KG? Kerana ia kisah yang santai. Sememangnya salah satu sebab mengapa aku lebih ke arah novel kerana aku ingin kisah yang simple, santai dan sweet begini. Kisah yang tidak a
...more
Kiki
May 15, 2013 Kiki rated it really liked it
Novel ini merupakan novel pertama daripada Umi kalsom yang aku baca and I think this is her first novel, probably her only novel. Correct me if I'm wrong sebab malas nak google.

I really enjoyed reading this!

The main reason why I'm attracted to this book -- because I heard the drama adaptation of this novel is about to be aired. Tak tahu bila, tapi memang dah ada gambar yang di spread online. From the back cover, sinopsis pun not bad. I memang suka bab kahwin terpaksa ne.

Kisahnya bermula apabila
...more
Faten
Aug 13, 2013 Faten rated it really liked it
done! Okey kisahnya yang santai,boleh buat i ketawa,dan menghiburkan. Ringan kepala, bolehlah dijadikan bahan bacaan untuk release tension pasal tak berat. Kahwin paksa? Rasanya tak adalah typical kahwin paksa mcm sesetengah novel,asal kahwin paksa aje nak kena tidur bilik lain,sedih2,tidur bawahlah.. Suka usaha Ainnur untuk memikat hati suaminya, Ashraf yang memang kayu, xda perasaan kononnya,jual mahal, nahhh,.,bila si Ainnur merajuk padan muka kau Ashraf!
I suka novel ni pasal tak ada scene ta
...more
tomoyo
Jun 18, 2014 tomoyo rated it liked it
Shelves: favorite, malay-novel
Jalan cerita yang hampir sama dengan kebanyakan novel masa kini. Namun masih menarik minat saya untuk membaca. Tertarik dengan cerita ini ketika menonton (sebenarnya ter...) satu episode drama tersebut di TV3. Jarang saya dapat menghabiskan sebuah novel dalam satu malam sahaja seperti zaman dulu-dulu. Karya pertama penulis, sangat baik pada pandangan saya. Cuma bahasanya kalau mengikut tatabahasa, penggunaan perkataan dan susunan ayat masih boleh diperbaiki. Plot dikembangkan dengan baik walaupu ...more
Amalia Masrom
Dec 13, 2014 Amalia Masrom rated it really liked it
Cerita yang sangat comel. :)
Rania Afeeq
Mar 22, 2014 Rania Afeeq rated it did not like it
tak ada apa2 yg best nk di ketengahkan from this novel
bace cepat2 ikut teknik speed reading sbb rase tak rugi bila bace lompat kijang. Tak ade yg menarik. cerita biasa.
★ Belle The Bibliophile ★
This book was okay..... Most of the time it's funny but some parts fell flat for my taste and in addition to that, I HAD to skip few scenes because they're too unnecessary, at least to me.
I admire the main girl, Ain. I think she's one bad-ass woman. Ash on the other hand, annoyed me to death throughout the novel (sure he redeemed himself but whatever). He's too arrogant and there were some scenes in the novel where I felt like slitting his throat -- it was that extreme -- because of the crap t
...more
Afiee
Jun 07, 2014 Afiee rated it it was amazing
Saya paling suka novel nie. Novel nie tak banyak sangat krisis macam novel yang lain...happy je baca novel..sesuai untuk release tension..
Mimosa
Sep 08, 2013 Mimosa rated it really liked it
Sy suka buku ni. Ye, sy suka!=) Sng nk digest, simple n xde konflik2 y xperlu n mleret2.
Another book that makes me see things fr a different angle n view. Masa baca, keep on thinking, 'Is there any real Ainnur out there?'
Kisah Asyraf n Ainnur y dijodohkan keluarga. Asyraf y perangainya sgt 'annoying', ended up dgn Ainnur, a girl thay he dont like d most (konon2) =p
Bdk kpg, busuk, kaki pijak taik ayam, katenye.. =)

Xsemua y kte nk tu, baik utk kte.

If u try hard enough, you can do whatever you
...more
MsJulianaZee
May 08, 2015 MsJulianaZee rated it it was ok
Lagi typical kahwin paksa. Tp satu belah saja. Cerita simple. Sesuai utk baca masa OTW pergi kerja. :)
Bella Imran
Apr 15, 2016 Bella Imran rated it really liked it
love this.. cerita yg menarik
Sharin
Feb 07, 2014 Sharin rated it really liked it
L O V E I T.....
Midori
Feb 15, 2012 Midori rated it it was amazing
Wowww.. best juga novel ni. Jatuh cinta dengan sepupu sendiri. Mula-mula asyik bergaduh je Encik Bandar dengan Kampung Girl.. Last2 tangkap cintan juga Encik bandar dengan kampung girl...Wajib ulang baca..
Rosen
May 11, 2013 Rosen rated it liked it
bahasa sangat santai. scene pun kelakar. but, i don't like watak utama. ainnur macam terhegeh-hegeh dengan ashraf tu. tetapi, novel ni bagi pengajaran, jangan sesuka hati nak kutuk2 orang jer.
Que Razali
Mar 29, 2016 Que Razali rated it liked it
Shelves: wadah16
40
Kisah yang menarik. Cumanya, barangkali dibaca pada tahun 2016, makanya jalan ceritanya biasa2 saja tapi diisi dengan adegan lucu menjadikan karya ini tidak terlalu klise.
Safira
Mar 17, 2012 Safira rated it it was amazing
Sangat menghiburkan dan mengajar kita erti kehidupan dimana kita tidak layak untuk menghina sesiapa pun di atas muka bumi ini. Cerminlah diri sebelum mengata orang.
Liana Qissy Cat
Nov 20, 2013 Liana Qissy Cat rated it it was amazing
Really enjoyed this book! Lucu,romantik & the main characters are a good match! Cant wait to see the drama version. Hopefully its as good as the novel.
SyaSya Syed Nasir
Jun 18, 2016 SyaSya Syed Nasir rated it it was amazing
Saya suka cerita dalam novel nie. Tak banyak part seih2, touchy2, and apa2 yang seangkatan dengannya. Novel macam ni la best! Hahahaha
Nidgi Berapi
Jun 21, 2013 Nidgi Berapi rated it liked it
Cerita yg boleh dijangka apa yg akan terjadi. Mudah difahami tapi bila dah nak sampai bab peleraian macam meleret. Agak romantik.
Miss Rose
Nov 25, 2013 Miss Rose rated it really liked it
baca novel ni buat aq tergelak dengan watak2 nye n gaya penceritaan yg sgt santai n sedap dibaca.
kuzzeen
Oct 06, 2013 kuzzeen rated it it was ok
Shelves: read-2013, library
p/s : Selamat dihadiahkan untuk kegunaan Perbadanan Perpustakaan Awam pada 6.10.2013 .....:)
Annur Salsabila
Aug 13, 2013 Annur Salsabila marked it as to-read
Shelves: kampung-girl
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Rehan Abd Jamil
Oct 22, 2013 Rehan Abd Jamil rated it really liked it
nice book:)
Nor Aishah Omar
Oct 09, 2013 Nor Aishah Omar rated it it was amazing
Shelves: 2013
suka sangat ..
Lulu Rahman
Done, loved it !
Bawang
Aug 18, 2013 Bawang rated it liked it
ok.
Noratikah
Jul 23, 2013 Noratikah rated it liked it
best..
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 48 49 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Kisah Naz dan Khaalish
  • Kontrak Janji Setia Antara Kita
  • Cik Blur Dan Encik Ikhlas
  • Hikayat Cinta Si Pematah Hati
  • Dia… Random Guy
  • Setia Hujung Nyawa
  • Teduhan Kasih
  • Baju Melayu Hijau Serindit
  • Doktor Cinta
  • Perempuan Lindungan Kaabah
  • Kahwin Ganti
  • Playboy Itu Suami Aku?!
  • Jendela Hati
  • Kalau Memang Harus Begitu
  • Jangan Benci Cintaku
  • Bukan Kahwin Paksa
  • Sungguh, Aku Gilakan Kau
  • Sha & Shah

Share This Book



No trivia or quizzes yet. Add some now »