Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Felicia försvann” as Want to Read:
Felicia försvann
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Felicia försvann

3.08  ·  Rating Details ·  278 Ratings  ·  31 Reviews
Felicia försvann är en skildring av en barndom och de spår den har satt i den vuxna kvinnan Felicia Feldt, en manusförfattare i Stockholm, född 1967 som dotter till Anna Wahlgren. Mamman är känd för sina böcker och åsikter om barnuppfostran.

"En sak ska du ha klart för dig. Att här vill jag inte se några sura miner. Jag vill se en glad flicka. Har du förstått?

Och visst, jag
...more
Hardcover, 186 pages
Published January 4th 2012 by Weyler förlag (first published 2011)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Felicia försvann, please sign up.

Be the first to ask a question about Felicia försvann

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Annaklara
Jun 06, 2012 Annaklara rated it liked it
Läste denna i vilorummet på jobbet under en långlunch. Det är en snabbläst bok med ett tufft innehåll. En biografi om en vuxen kvinna som inte får relationer till män och sina barn att fungera som hon vill. En vuxen kvinna som mår så dåligt. Boken berättar på ett självutlämnande sätt om Felicias uppväxt, hennes syskon, pappa och i centrum, mamman.

Det är ingen märkvärdig bok, den är inte konstnärlig eller särskilt nyanserad. Men det är Felicias version, en version som inte berättats tidigare.

Fun
...more
Mintti
Jan 21, 2016 Mintti rated it it was ok
Shelves: sickness
Suomeksi Näkymätön tytär. Lastenkasvatusoppaan kirjoittanut Anna Wahlgrenin tytär kertoo millaista oli oikeasti olla lastenkasvatusgurun tytär. Kiinnostava tarina, mutta kirjoitettu niin taiteellisen sirpaleisesti että lähinnä vain ärsytti. Olisin kovasti paljon mieluumin lukenut yhtenäisen ja vaikka ihan kronologisen tarinan ja elänänkaaren kuin tämän sekavan hyppelehtivän sillisalaatin. Höh.
Annica
Oct 02, 2016 Annica rated it really liked it
En väldigt gripande historia om en kvinnas uppväxt med 8 syskon och en mamma som är hela Sveriges barnuppfostran -expert.

Jag lyssnade på ljudboken fyra timmar i sträck. Jag fick så ont i magen av boken, men på ett bra sätt. Alkoholism, sexuella övergrepp, uteslutning och mobbning av familjemedlemmar samt försummande och övergivande. Samtidigt som barnen ska le när journalisterna tar bilder.

Det finns de som säger att det mesta är överdrivna lögner. Men det spelar ingen roll för mig. För boken är
...more
Julia Björling
Aug 04, 2013 Julia Björling rated it it was amazing
Kanske en inte så märkvärdig bok egentligen, okej språk, Felicias historia. Men den känsla Felicia Feldt förmedlar är otrolig. Som en av många med en ansträngd relation till en förälder är det beskrivningen av omvärldens oförmåga att förstå valet och rätten att vägra förlåta en föräldrer som jag knyter an till och som får mig att överse bokens brister.
Lotte
Oct 19, 2012 Lotte rated it really liked it
rystende at en der giver sig af med at vejlede andre i børneopdragelse har været sådan overfor sine egne børn.
Birgit Alsinger
Mar 26, 2014 Birgit Alsinger rated it liked it
Detroniseringen af Anna W er hermed endelig. En sørgelig beretning om svigt på svigt i mange forklædninger. Absolut læseværdig. En skrøbelig kvindes opgør.
Flygaren
Jul 27, 2013 Flygaren rated it did not like it
Då har den andra bokcirkelträffen ägt rum, denna gång på ett härligt utecafé vid Stortorget i Örebro. Vår lilla cirkel har utökats med två personer till så nu är vi 6 stycken. En jurist, en lärare, en socionom, en tolk, en journalist och en psykolog, kort och gott en härlig blandning av människor. Jag älskar våra träffar så alla får sin röst hörd och alla har olika åsikter kring böckerna vi diskuterar.

Till denna träff har vi alla läst Felicia Feldt självbiografi Felicia försvann. Jag hade faktis
...more
Cafesinner
Apr 06, 2015 Cafesinner rated it liked it
This review will be in Swedish.

Jag läser en hel del böcker med tema trasig barndom eller psykisk sjukdom. Det är ett av de ämnen jag helst läser om. Jag tenderar att - per automatik - jämföra dessa böcker med varandra, och denna bok slapp inte undan. Jag ville först inte döma den för hårt, eftersom det är en sann historia, men jag hade svårt att stänga av känselspröten.

Att Felicia Feldt över huvud taget väljer att dela med sig av sina upplevelser är beundransvärt i sig. Tungt, rått och utlämnan
...more
Maria
Aug 28, 2016 Maria rated it liked it
En självbiografisk berättelse av Felicia som växte upp som en av nio barn till Anna Wahlgren som skrivit Barnaboken. I boken skildras mamman som alkoholiserad, hänsynslös och vårdslös som bidrar till en hård och trasig uppväxt för Felicia och hennes syskon. En uppväxt fylld av fysiska och psykiska övergrepp och där de ibland överges helt i perioder.
Detta är en berättelse om skuld och försoning. Huvudpersonen slits hela tiden med tankar på om hon ska bryta helt med sin mor eller ej och skildring
...more
Elise Wargentin
Jun 02, 2015 Elise Wargentin rated it really liked it
Jag hittade denna bok hemma en dag och läste ut den samma eftermiddag. Jag tycker att boken är gripande i formuleringar och uttrycksfull i sitt upplägg. Den är lättläst men säger väldigt mycket. Den formulerar på ett vackert sätt denna kvinnas kamp om att städa upp sitt liv efter sin omtumlande barndom. Jag visste inte mycket om Anna Wahlgren innan men jag tycker inte att boken är skriven på ett sätt som får det att kännas som att den bara finns till för att kritisera henne. Jag får snarare käns ...more
Niklas Pivic
A really tormented story, quite strongly written and in non-chronological form, this is a cathartic tale of a person's youth as paved by her alcoholic, abusive mother, who in Sweden is a fairly well-known author of books on parenting.

All in all: interesting and a very quick read, but I feel it could have fared much better if written differently, where the little emotions could have been given more range and depth.
Jenny
Mar 25, 2013 Jenny rated it it was ok  ·  review of another edition
Repivä terapiakirja ahdistavasta lapsuudesta ilmeisen narsistisen äidin lapsena. Jonkinlainen yhteenveto tapahtumista ja henkilöistä olisi ollut paikallaan tarkoituksenmukaisesta fragmentaarisuudesta huolimatta. Ehkä ruotsalaiskontekstissa niitä ei tarvita, jos kyse on julkkisäidistä ja kasvatusgurusta, mutta suomalaiskontekstissa lapsuuskokemukset jäävät vähän irrallisiksi.
Jonas Toftefors
Jul 15, 2013 Jonas Toftefors rated it liked it
Rent litterärt är det väl inte mycket att hänga i granen. Däremot är det oerhört spännande att läsa den "andra sidan" av historien. Nyttig påminnelse om att sanningen är subjektiv och inget absolut. Orden i denna bok kommer från en trasig människa, oavsett vem som har rätt i sak...
Ulrika
Jun 12, 2014 Ulrika rated it it was ok
En självutlämnande bok om Felicias uppväxt, om relationen till sin mamma och om Felicias relationen till män. Boken är kort och snabbläst. Jag ger den 2 stjärnor....jag fångas aldrig av boken och jag upplever den som tråkig trots sin handling.
Angelica Pson fornander
Skildring av en hemsk, ensam barndom och en vuxen kvinnas kamp att skapa friska relationer. vackert skriven, spännande, intresseväckande. framförallt undrar jag vad som är sanningar och inte. hur biografisk är den?
Laura Penttilä
Jan 17, 2014 Laura Penttilä rated it liked it
Ajankohdasta toiseen hyppiminen tekee muistelmista sekavaa luettavaa. Toisaalta se on hyvä tehokeino, kun teosta ajattelee pelkästään kaunokirjallisena. Tapaukseen ja Anna Wahlgreniin tutustuminen kannattaa ennen lukemista.
Lottathonell
Jul 29, 2012 Lottathonell rated it it was ok
Gräslig uppväxt , svartmålande av känd mamma Inget som griper tag i mig - mer sensationslystnad, nyfikenhet på en ikon (Anna Wahlgren) som enl ett av nio barn iallafall framställs som en monstermorsa.Knepigt språk,,,,,inget jag rekommenderar
Joakim Löfberg
Mar 08, 2013 Joakim Löfberg rated it it was amazing
Intressant! Hade inga höga förväntningar men det är skoj att faktiskt ha läst boken nu. Tror ju för min del att dotterns utsaga är betydligt mer trovärdig och sanningsenlig än mammans...
Outi
Oct 03, 2013 Outi rated it did not like it  ·  review of another edition
Shelves: lainatut, non-fiction
Liian sekava. Tapahtumat hyppivät vuodesta toiseen eikä niistä saa kunnolla otetta, vaan tuntuu kuin niistä revittäisi maksimaalinen shokki irti ja paiskattaisiin sivuun.
Jessika
Jul 15, 2016 Jessika rated it liked it
kul att se hur en känd barnuppfostrare blir nedtrampad av sin dotter i denna vackra bok. Läste boken i två omgångar, sista delen under nattperioden på Hällestadgården!
Anna
Mar 21, 2013 Anna rated it really liked it
Jag tyckte att den var lättläst och väldigt bra skriven. Gamla minnen blandade med senare upplevelser om att försöka hantera det gamla. En extremt tragisk berättelse, men en viktig bok.
Emelie
Jan 13, 2014 Emelie rated it did not like it
Fylld av hat och bitterhet. Svårt att hänga med när den byter tidsperspektiv hela tiden. Den gav mig ingenting.
Alicia
Alicia rated it did not like it
Feb 17, 2014
Karin Wetterström
Karin Wetterström rated it really liked it
Jan 30, 2015
Sanna Holm
Sanna Holm rated it liked it
Mar 10, 2013
Anette
Sep 03, 2014 Anette rated it really liked it
Alla dessa narcicisster...
Elin
Elin rated it liked it
Mar 31, 2016
Anna Seppänen
Anna Seppänen rated it it was ok
Aug 11, 2013
Per-Eric Andrée
Per-Eric Andrée rated it really liked it
Feb 25, 2012
Lena
Lena rated it liked it
Jun 30, 2016
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Tjänstekvinnans son
 • Gustavs grabb
 • Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare
 • Nedstörtad ängel
 • Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva
 • Fallvatten
 • Paljain jaloin
 • I morgen var jeg alltid en løve
 • Hatet: En bok om antifeminism
 • Murtuneet mielet: Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939–1945
 • My Mother Gets Married
 • Slumpvandring
 • Montecore: En unik tiger
 • Mig äger ingen
 • Complete Poems
 • Anna Svärd (Löwensköldska ringen, #3)
 • Ett ufo gör entré
 • Rörgast

Share This Book