Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Langit Vanilla” as Want to Read:
Langit Vanilla
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Langit Vanilla

4.2  ·  Rating Details ·  453 Ratings  ·  92 Reviews
Kumpulan puisi, prosa dan catatan peribadi Wani Ardy
Paperback, 173 pages
Published December 24th 2011 by Sang Freud Press
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Langit Vanilla, please sign up.

Be the first to ask a question about Langit Vanilla

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Ririn
Mungkin kerana dia perempuan
dan aku juga perempuan
Maka dapat menghayati
memahami
luahan hatinya.

Walau ada yang terasa kasar
Malah ada yang langsung tak kufaham
Tapi,
Bagaimana pula dengan kata-kata
yang berjaya menyentuh jiwa itu?

Aku mengaguminya
Mengapa tidak?
Aku terkesan dengan bait katanya
Mengapa tidak?
Dan aku mahu memberinya 5 bintang
Mengapa tidak?
Nusrah
May 06, 2012 Nusrah rated it really liked it
Shelves: puisi
"Kau memang malas baca buku, kan?
Kau lihat muka depannya saja.
Kau ingat kalau aku ceraikan isi buku dengan kulit luarnya,
dan aku jual,
mana yang lebih mahal?
kau nak beli kulit?"

Jujur, sejak aku kenal Kak Wani lewat seorang teman maya, aras kesukaan aku pada antena puisi makin bertambah. Buku yang punya kertas menguning ini aku dapatkan dua hari yang lalu. Ya, di pesta buku.

Mengapa aku beli? Sedangkan bisa saja aku baca lewat laman Kak Wani sendiri. Kalau kau rasa apa yang aku rasa, mungkin jawap
...more
Syaihan Syafiq
Dec 07, 2012 Syaihan Syafiq rated it liked it
Ini aku kopipes dari blog aku sendiri. Malas campur sengaja sebenarnya. Ah, persetankan!

***

Jujur sebenarnya aku tidak begitu mengenali wanita bernama Wani Ardy ini. Aku tahu dia seorang pemuisi, penyajak, penyair, pensyarah, perempuan, sebab aku pernah tengok dia beraksi secara langsung di beberapa pentas yang aku sendiri sudah ingat-ingat lupa (oh, maafkan aku kerana 'kemudaan' aku ingatanku kian merosot!). Kali terakhir aku pernah melihat dia adalah di KLPAC pertengahan tahun lepas. Itupun ada
...more
Mujahid Azmi
Jul 16, 2013 Mujahid Azmi rated it really liked it
pernah rasa org bisik kat telinga kau pastu rasa geli-geli?

yang ni lagi power sebab kau rasa sakit,geli,suka,duka dan tangis sambil sedu-sedu

jangan salahkan aku kalau aku kata buku ni berhantu dan ada penunggu..sekali baca kena rasuk empat lima jam tanpa henti tau!

mak panggil basuh pinggan pun kita tak sedar nanti
kuzzeen
Jun 28, 2015 kuzzeen rated it really liked it
Shelves: read-2013, let-it-go
Naskah untuk dilepaskan; RM12.00. PM je....


Pelik kan?..... mana la si 'pengarang' dapat idea untuk segala sajak, puisi, catatan...etc dlm Langit Vanilla. Hatta sebijik jerawat pun boleh dipuisikan?????

Mmg lain daripada yang lain......
Mai
Jun 03, 2014 Mai rated it it was amazing
Puisi ialah sesuatu yang saya mampu baca tapi tak mampu nak hadam,
Sedikit menyesakkan dada,nafas pun rasa x cukup dibuatnya,
jadi masa yang diambil agak lama,ingat boleh hadap sekali duduk
rupa-rupanya memang tak mampu.

Ada puisi yang saya faham ada yang buat saya keliru ada tu yang memang tak
dapat difahami langsung,ada juga kisah-kisah pendek.
kisah-kisah pendek yang menarik dan buat saya teruja.

Kepada rakan GR Ririn,Terima Kasih sebab sudi pinjamkan naskah ini,
sesuatu yg menarik utk dibaca tapi me
...more
Dyh Usen
Apr 20, 2014 Dyh Usen rated it really liked it
Shelves: lain2-pub
Langit itu rupanya bukan sekadar berwarna biru. Bukan setakat warna kelabu yang kadang-kadang terlihat. Juga bukanlah hanya merah meremang di waktu senja.
Wan  Farahana
Nov 04, 2014 Wan Farahana rated it really liked it
Shelves: favorites, puisi, biografi
Alhamdulillah. Done.

Tutup buku dan fikir. Ya Allah, untungnya dia ni ada kelebihan menulis macam ni. Dapat kita rasa sarat perasaan seorang Wani Ardy.

Cara dia menulis, cara dia bercerita tentang semuanya, sangat kreatif dan tersusun sekali.

Sejujurnya, tak semua kisah didalam langit vanilla ini saya faham tapi saya tetap baca dan rasa

Ada beberapa kisah dalamnya menyentap jiwa yang membaca,

"Dan bila kita semakin tua, wajah makin iras ibu bapa kerana Allah tau kita rindu, kita perlu lihat wajah mer
...more
Izzati  Hashim
Jul 23, 2013 Izzati Hashim rated it really liked it
Langit Vanilla oleh Wani Ardy.

Adakalanya, bahasanya buat aku rasa; "Eh. Kasarnya bahasa dia tulis."
Mungkin itu jiwanya.

Adakalanya, aku rasa aku tak faham apa yang cuba disampaikan. Well, aku tak rasa apa yang dia rasa. Itu pasti.

Tapi selebihnya buat aku tersenyum. Mungkin ada rasa yang sampai di jiwa.

Bak kata Wani Ardy dalam Pemuja Rahsia,

"Hati manusia itu sesuatu yang rumit, sulit. Sepuluh orang boleh melalui peristiwa yang sama, tapi belum tentu dua orang akan merasa perkara yang sama."

Aku mun
...more
Zulaikha Sizarifalina
Alhamdulillah, buku Wani Ardy selamat sampai hari ini (5/1/2012) via pos laju, seperti Bro Aloy Paradoks cakap masa perlancaran buku ini di BOCO 2011. Bagi saya, buku ini unik. Sebab? Ia di isi dengan catatan dan puisi. Bukunya kecik comel tapi cukup PADAT! Saya dapat 'relate' kan diri saya dengan kata-kata Wani Ardy dalam buku ini. Mukasurat pertama terus menangkap minat saya untuk terus membaca. Dan Tanpa disedari, saya sudah baca hingga ke mukasurat 10. Yang bestnya, saya membaca buku ini ...more
Moby F.
Feb 07, 2012 Moby F. rated it it was amazing
Shelves: favorites
I'm not that big fan of poetry but somehow I like Wani Ardy's writing - puisinya, cereka pendeknya mahupun apa-apa catatan dari Wani tidak pernah menghampakan aku malah selalunya buat aku fikir, kaji dan fikir lagi. Dalam Langit Vanilla aku paling suka Laut Coklat Langit Vanilla - interesting, iya aku suka ending jalan cerita yang begitu. Wani bagi aku one of 'penasihat' hidup paling bagus - read her blog, you'll know what I mean. Aku harap ada lagi buku dari Wani yang begini. Berbesar hati aku ...more
Akuismeudy
Nov 10, 2012 Akuismeudy rated it it was amazing
Shelves: 2012-books
aku baca bila otak aku tengah huru hara dan seterusnya banyak jawapan untuk keserabutan itu aku jumpa.
aku bagi 5 bintang untuk kepuasan itu.. =)
Along Zunaira
Oct 31, 2012 Along Zunaira rated it it was amazing
Shelves: lady-writer
Currently re-reading it for the 5th time. At times I need some reminders of my own, I'll read again. Even though Langit Vanilla is written by Wani Ardy on her life experiences & trials, I find everything is somehow close to me. So closely related that I felt she is writing about me, my life. Langit Vanilla sure represents me and most of the other ladies especially, on who we are in this everyday life, on how we should take it is & so forth.

Truly a book of comforting words; deep, but not
...more
Ainur
a good companion for a lonely soul.
a good advice for person who always thought of giving up.

"jangan menyesal yang lalu,
jangan menyumpah yang sudah."


kun fayakun..

i'll read it again from time to time.
Karl Agan
May 07, 2013 Karl Agan rated it really liked it
Bersesuaian dengan deskripsi buku ini sebagai kumpulan puisi, prosa dan catatan peribadi; saya sering mempunyai satu tanggapan bahawa tulisan berkisarkan/berdasarkan rentetan peristiwa dalam kehidupan seseorang itu mudah saja akan menarik minat atau perhatian para pembaca, sesuai dengan sifat semulajadi kita manusia yang "ingin tahu". Melalui puisi-puisi dan catatan Wani Ardy ini, saya dengan mudah saja boleh relate-kan beberapa hal/perkara yang disentuh dalam buku ini. Secara jujurnya, saya ...more
Eerashera
Jun 10, 2013 Eerashera rated it it was amazing
Aku tenggelam dalam tiap baris kata-katanya.

Hanyut tak sedar di bawa ke mana.

Entah kebetulan atau apa kerana aku rasa aku dengan Wani punya rasa yang sama. Punya kesedihan yg sudah lama dipendam.

Melewati setiap stanza, aku tersenyum. Kadang ada jua bergenang air mata. Entah. Aku terkesan.

Dalamnya ada cerita cinta, pengalaman, kegigihan, ketakutan, soal jodoh, kehidupan dan macam-macam.

Aku akan sentiasa belek kembali tiap lembaran yang aku suka. Aku perlu sentiasa memujuk hati sendiri.
Zoul Yazix
May 06, 2012 Zoul Yazix rated it really liked it
Tulisannya terasa dekat sekali dengan aku. Berharap Wani akan terus menyimpan dan mengumpulkan segala coretannya agar suatu hari nanti boleh terbit buku cacatan hidup, seperti Pak Latiff Mohidin.

Seolah olah sedikit pengalaman hidup penulis, meresap masuk ke dalam diri.
Siti Maryam Lukman
Mar 09, 2014 Siti Maryam Lukman rated it it was amazing
mulanya saya terbaca sub-topik Wajah, sayu bila membacanya di saat ayat ni,"Aku percaya wajah aku DILUKIS BEGINI supaya TIAP KALI AKU RENUNG CERMIN, aku nampak Ummi dan Ayah. Lalu tidak kira ke mana aku pergi, dan manusia apa aku jadi, aku membawa Ayah dan Ummi bersama. Dan bila kita semakin tua, wajah kita semakin iras ibu bapa, kerana pada waktu itu, mereka mungkin sudah tiada, dan ALLAH tahu kita rindu; kita perlu lihat wajah mereka." Bagi saya setiap pengalaman penulis, tersirat REDHA dan ...more
Ahmad Arba'in Ali
May 31, 2014 Ahmad Arba'in Ali rated it really liked it
"My feminine side is so attach to this book."

Langit Vanilla adalah sebuah buku puisi yang sejujurnya telah lama saya ingin baca. Mungkin kerana penulisnya, Wani Ardy adalah antara penulis wanita indie yang ingin sekali saya jelajahi. (Izinkan saya menggunakan perkataan 'indie' di sini.)

Sebenarnya, perkara pertama yang menerjah benak saya apabila menyentuh buku ini ialah, membandingkannya dengan buku puisi penulis seangkatan beliau, Fynn Jamal, Puisi Tepi Jalan. Mungkin ada yang mengatakan ianya
...more
Suraya Hani
Jan 06, 2013 Suraya Hani rated it it was amazing
Punca kekuatan sejak 2010 sehingga kini.

Terima kasih Wani Ardy untuk perasaan kuat, untuk perasaan selamat, untuk perasaan redha y kau titipkan di blog dan dalam buku ini.

Dan terima kasih Muhammad Azim untuk buku y sarat dengan pesanan dan kasih sayang ini.

P.S

Bila kau baca buku ni, kau akan rasa macam main teka teki. Kau baca baca, kau ulang ulang baca sampai kau faham apa y Wani Ardy cuba sampaikan. Kau serius akan puas bila kau faham.

Bila kau baca buku ni, kau akan mula sedar betapa pentingnya
...more
Wfx
Aug 05, 2012 Wfx rated it really liked it
apa lagi boleh aku kata? aku berpuas hati. sepanjang aku mengikuti karier Kak Wani, aku sangat-sangat menghormati beliau. bermula daripada lagu-lagunya, kemudian puisi-puisinya, aku bagai star-strucked apabila dia kata "eh, awak ada hantar email kat saya kan?" ketika aku nak minta autograf untuk buku ni drpd beliau di GB itu hari. tak sangka, kak wani ingat aku.

terima kasih kak wani untuk buku ni.
Jamilah Norddin
Jan 04, 2014 Jamilah Norddin rated it really liked it
Himpunan Puisi Prosa, Prosa dan catatan peribadi Wani Ardy. Ada kata-kata ringkas yang perlu difikirkan panjang-pangjang, direnungkan untuk dapat maknanya. Bahasanya segar, dan biasa tetapi punya makna.

Antara kata-kata yang beri makna:

"Reda bukan bererti kita merela diri dihanyut. Badai datang kita tentang. Badai datang, kita tentang. Kalau kita gagal dan ia menolak kita ke belakang, kita renang semula ke hadapan."
Ariff Masrom
May 10, 2012 Ariff Masrom rated it really liked it
Tulisan yang bagi aku jujur dan penuh emosi. Setiap apa yang Wani Ardy tulis dan kongsi, seperti dia sedang berbicara dengan pembacanya. Apa yang dia rasa, alami dan fikirkan. Walaupun hanya dengan puisi, prosa dan catatan, ia mampu. Fahami rasa jatuhnya seorang perempuan dan bagaimana dia bangun. Teruskan menulis ya, Kak Wani. Sebuah buku yang menarik.
Zetty Khairunisa
Jul 03, 2015 Zetty Khairunisa rated it really liked it
Shelves: selut-sfp
Benda baik ni kita kena cari dan usaha dapatkan. Kalau setakat jealous tengok orang lain ada, tu tak cukup. Macam hidayah. Baca buku ni di waktu pagi, terasa macam jiwang acah alim pulak. Hohoho.
Coretan jujur mendamaikan. One best quote:
Mungkin ada masa Tuhan buat kita jatuh cinta bukan untuk sampai ke penghujungnya tapi untuk menimba pengalamannya.
Plainqoma
Jul 12, 2014 Plainqoma rated it really liked it
Shelves: 2014
Tahun yang paling banyak aku layan puisi sama ada dalam bentuk bahasa sendiri dan bahasa asing. Mungkin makin jatuh hati dengan kiasan kata yang kadang-kadang buat diri rasa tersentak dan makan dalam.

Kadang-kadang kita jumpa apa yang kita cari dalam bentuk pena orang lain.
Luc Abdullah
Jan 19, 2012 Luc Abdullah added it
Shelves: fiction, malay
Masih menimbang untuk menghadiahkannya kepada siapa. Kerana siapa itu aku tengah figure out adakah dia akan baca?
Ira Nadhirah
Jun 13, 2013 Ira Nadhirah rated it it was amazing
since bintang jatuh till now, wani ardy never fails to make me cry like a baby reading her masterpiece. like seriouslyyy! k.
SinudaMN
Jan 25, 2012 SinudaMN rated it it was amazing
Saya memang peminat tulisan Wani Ardy sejak sekian lama. Jadi memiliki buku ini dan punya kelebihan untuk sentiasa belek dan baca tulisannya, syurga.
Nazrul Noorzan
Aug 31, 2012 Nazrul Noorzan rated it really liked it
Genre puisi memang tak pernah bikin aku lapar dan dahaga. ditambah dengan rencah catatan peribadi Wani Ardy buat buku ini persis satu set hidangan makan malam yang paling sempurna =)
Norlina Alan
Apr 21, 2013 Norlina Alan rated it it was amazing
pencurahan idea dan jiwa yang santai dan buat aku terbuai buai. aku boleh baca ulang-ulang dan banyak kali.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
langit vanilla 2 25 Dec 31, 2013 01:05AM  
  • CERPEN
  • Amerika
  • KOPI
  • Kasut Biru Rubina
  • KELABU
  • Himpunan Puisi : Sofa Biru
  • Seksi Ovari
  • Sepucuk Pistol Di Dalam Laci
  • HEROIN
  • ZOMBIJAYA
  • MURTAD
  • Kontrol Histeria
  • Kitab Terfaktab
  • DENDAM
  • YANG NAKAL-NAKAL
  • Sitora Harimau Jadian
  • MANGSA
  • Rooftop Rant

Share This Book



No trivia or quizzes yet. Add some now »

“Alangkan nabi juga tidak mampu memuaskan hati semua, inikan aku yang kecil, dengan impian-impian dan harapan-harapan aku yang kecil, yang apalah nilainya berbanding kehendak-kehendak mereka yang penting.” 30 likes
More quotes…