Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Sebarkan Cinta-Mu” as Want to Read:
Sebarkan Cinta-Mu
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Sebarkan Cinta-Mu

4.34  ·  Rating Details ·  253 Ratings  ·  23 Reviews
Senyum manusia itu, hanya Tuhan yang tahu ertinya. Senyum itu memang menzahirkan ceria, namun untuk kebanyakan waktu, senyum itu adalah bagi menyembunyikan rahsia hati.

Inilah novel yang cuba mengurai makna senyuman seorang manusia yang bergelar anak, ibu, bapa, isteri, dan yang bergelar suami. Indahnya, ia dihuraikan dengan Islam, dan hasilnya semuanya kembali kepada Tuhan
...more
880 pages
Published September 2011 by PTS

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Sebarkan Cinta-Mu, please sign up.

Be the first to ask a question about Sebarkan Cinta-Mu

Community Reviews

(showing 1-30 of 567)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Ana siLara
Sep 20, 2012 Ana siLara rated it it was amazing
ini ada antara buku yang bisa aku angkat pada tahap yang tinggi. Membaca novel yang sarat dengan ilmu pengetahuan dan penjernihaan pada masalah berkenaan dengan hukum fiqh dan tauhid amatlah menerujakanku. Yang tama dan utama yang cuba narrator ketengahkan dalam novel ialah soal poligami dan ketidakfahaman yang tulus dalam hal ini, baik kepada lelaki ataupun perempuan. Soal yang sensitif bagi kaum hawa ini banyak digunapakai oleh si suami yang ingin melangsungkan hidup dengan beristeri lebih dar ...more
Ammar Ibnu ziyadi
Sep 11, 2012 Ammar Ibnu ziyadi rated it really liked it
Antara isu yang sering digunakan oleh para orientalis dan musuh Islam untuk memburuk-burukkan Islam ialah isu poligami. Mereka lupa bahawa sebelum Islam datang lagi poligami itu telah diamalkan, malah Islam memelihara sistem poligami ini dengan syarat mampu berlaku adil dan mengehadkan kepada empat orang isteri sahaja.

Islam itu adil. Suami dan isteri masing-masing ada hak dalam hal ini, bukannya kelebihan kepada suami semata-mata. Saidatina Fatimah sendiri menolak permohonan Saidina Ali kerana
...more
Tahir
Apr 06, 2013 Tahir rated it it was amazing
Shelves: already-read
Buku ini adalah antara buku yang memberi impak yang mengubah kehidupan si pembacanya. Saya sebagai seorang yang nihil daripada ilmu tauhid, agama dan sama waktu dengannya mula berjinak-jinak dengan buku agama, sejarah, dan lain-lain kerana buku tulisan Ustazah Fatimah ini.

Padat dengan jalan cerita yang menarik dan sering membuat kita rasa berdebar, marah, gembira, dan ingin tahu apa yang berlaku seterusnya. Selain itu menengahkan isu semasa yang membelengu muslimin dan wanita sedunia yakni poli
...more
مستور١ مكنن
Jan 17, 2013 مستور١ مكنن rated it it was amazing
Novel ni hadiah birthday. Tebal ok novel ni. Tapi gagah aku habiskan dalam dua hari. Seronok kot novel ni. Cerita kisah anak dan ibu. Banyak sangat ilmu diselitkan dalam bentuk cerita. Jadi tak la bosan. Macam baca buku agama dah pulak sebab banyak sangat ilmu dapat. ...more
Afinie Syahirunnisaa
Jul 29, 2015 Afinie Syahirunnisaa rated it it was amazing
" bukan Allah yang kejam membuat takdir . tetapi manusia sendiri yang tidak mahu berubah ketika diberi pilihan "

Not a light reading , I have to say that I need to stop a few times to digest what the Ustazah trying to explain in the book but the experience was awesome. I knew more about hijab , poligami , relationship with people and so on.

Perbezaan buku ni dengan sesetengah nuku yang lain is dia jawab soalan kita, bukan macam sesetengah buku sekarang yang terus melabelkan sesuatu perbuatan itu h
...more
Cik Milah Sekupang
Jun 12, 2014 Cik Milah Sekupang rated it it was amazing
Hebat. Saya sungguh tertarik untuk membaca dan terus membaca bagi mengetahui apa seterusnya yang berlaku di dalam novel ini walaupun buku ini sangat tebal bagi saya. Kisah yang dipaparkan melalui peristiwa yang berlaku kepada setiap watak memberikan kesedaran tentang isu-isu realiti yang berlaku tanpa saya sedar.
Saya suka dengan hak-hak wanita Islam yang disampaikan dan ditekankan melalui kisah keseluruhan buku ini. Saya sendiri tidak pernah tahu dan terfikir bahawa Islam sangat menjaga hak semu
...more
Izziewizzy
Jan 11, 2013 Izziewizzy rated it really liked it
Not a light reading, this one I must say but not that I'm complaining. Banyak info yang diketengah. Sikit sebanyak dapat saya memuhasabahkan diri. Dari hijab, hadis, sirah, dan well... poligami! The main thing is. Isu yang saya rasa isu yang paling menakutkan untuk seorang perempuan.

Islam itu adil. Really. Lelaki dan perempuan diberi hak masing-masing. Bukannya tertakluk kepada lelaki semata-mata. Berjaya membukakan mata saya yang penuh skeptikal pada isu ini.

Raihan M
Mar 20, 2016 Raihan M rated it it was amazing
hidup akan teraniaya dan binasa tanpa ilmu agama.

sungguh! sebab Islam telah meletakkan dengan cukup sempurna hak seorang wanita semenjak sebelum hahirnya (pemilihan isteri utk menjadi ibu) selepas lahirnya (susu ibu), pembesarannya (kasih sayang dan didikan ibubapa), sebelum bernikah (pemilihan pasangan), semasa pemilihan calon (setuju/tidak), sebelum/selepas akad (sebarang perjanjian), semasa hidup berumahtangga dan seterusnya.

sungguh dan sungguh, rasa terbela hidup dengan berilmu.

hal jodoh san
...more
anahashim
Aug 31, 2012 anahashim rated it really liked it
Recommends it for: Everybody
Alhamdulillah alhamdulillah.Akhirnya berjaya juga habiskan buku setebal 874 muka surat ini.Mungkin agak lama saya mengambil masa menghabiskan buku ini kerana hampir lama juga saya meninggalkan pembacaan buku ini kerana faktor kesibukan sebagaia seorang pelajar dan juga ketebalan buku ini.

Pengisian buku ini terlalu hebat!!Kagum!Lengkap!Indah!dan berkualiti.Itulah yang mampu saya rungkaikan sebaik habis membaca novel ini sebentar tadi.Isu yang cuba diketengahkan ustazah berkaitan poligami yang man
...more
Nadia
Sep 20, 2016 Nadia rated it it was amazing
Shelves: paradise
Ini merupakan buku Fatimah Syarha yang pertama yang berjaya membuatkan saya menangis. Buku ini termatlah 'touching'.

Berbeza dengan Aku Ada Wali, daripada memfokus kepada hanya satu watak, ia berjaya memberi life kepada watak-watak yang lain dengan background story masing-masing.

Buku ini sungguh berilmiah dan terlalu banyak ibrah yang terdapat dalamnya.

Memberi penerangan tentang hak-hak wanita dalam Islam yang sudah tentu akan menggembirakan mana-mana hati pembaca Muslimah.

Note: I got this book
...more
Nurhamizah Mokhsin
Sep 17, 2013 Nurhamizah Mokhsin rated it it was amazing
Alhamdulillah, buku yang sangat bagus dari segi kupasan ilmu sebelum berumahtangga dan setelah berumah tangga. Walaupun cerita rekaan semata-mata tetapi sarat dengan fakta, perdebatan dan penjelasan yang merungkai kekeliruan dalam soal rumah tangga. Antaranya isu budaya 'couple' yang salah, isu cerai dan isu kekeliruan poligami yang jarang sekali dijelaskan secara terperinci kepada masyarakat umum. Jawapan-jawapan mengenai isu tersebut disampaikan kepada pembaca dalam bentuk perdebatan dan soal ...more
Ctriko
Aug 19, 2015 Ctriko rated it it was amazing
Tidak keterlaluan kalau aku katakan karya ini padat dan lengkap dengan ilmu yang cukup indah dan berguna buat para muslimah di luar sana. Berjaya merungkai banyak persoalan di mindaku tentang isu monogami dan poligami selama ini. Mengupas dan menjelaskan secara terperinci tentang hak-hak seorang wanita sebelum bernikah, hak-hak isteri terima poligami atau tidak dan hak-hak isteri sebelum dan selepas bercerai, adab poligami dan banyak lagi yang mungkin tidak kita ketahui selama ini. Karya ini san ...more
Mimosa
Jun 27, 2013 Mimosa rated it really liked it
Alhamdulillah... digerakkan hati utk beli n baca buku ni. bkn sekadar novel cinta, tp penuh dgn ilmu fiqh wanita. ttg cinta, pkahwinan, poligami, istikharah, etc. byk nasihat ibu dhiya' tbyg2, tngiang2..
Inginkn ending spt sarra n qasdi?? =)

nota ibu dhiya' buat anknya qasdi:

Maafkanlah:

1. Maafkanlah supaya kita diampunkn
2. Maafkanlah spy Allah mjd sayang
3. Maafkanlah spy kita tdk sama dgn org bodoh
4. Maafkanlah krn org mulia sntiasa memaafkn
5. Maafkanlah agar kau tmasuk d klgn org y gagah mnhn mr
...more
Sn Hakimah
Feb 04, 2014 Sn Hakimah rated it it was amazing
Alhamdulillah...finally i'm done reading this book. Subhanallah, buku ni sangat-sangatlah bermanfaat. Penuh dengan ilmu, setiap topik yang dikupas pasti ada penerangan yang detail. Buku ini mengandungi tiga pandangan yang berbeza, golongan yang suka menghukum, golongan yang berfikiran liberal dan golongan yang berfikiran sederhana.islam itu sederhana jadi pandangan dari golongan sederhana memang layak untuk diambil contoh. i love this book so much because full with 'tarbiyah'.
Wardah Puteh
Aug 21, 2013 Wardah Puteh rated it liked it
Sebarkan Cinta-Mu adalah adaptasi kajian ilmiah penulis serasanya. Usaha yang wajar dipuji dalam mengupas isu poligami. Walau ada di sana sini sobekan (terutama di penghujung cerita), naskhah ini haruslah dibaca bagi penggemar naskhah berwibawa yakni ada isinya.

Mabruk penulis!
WZulhilmi
Oct 23, 2012 WZulhilmi rated it really liked it
Sungguh berilmiah novel ini. Memberi kefahaman lebih mendalam ttg poligami dalam Islam. Wlaupun isi-isinya kadang2 diulang2, sy mendekati perspektif lain mungkin penulis benar2 inginkan pembaca memahami point2 tersebut. Definitely worth reading.
Farah
Jan 26, 2013 Farah rated it it was amazing
sangat bermanfaat dan padat dengan ilmu-ilmu yang sangat berguna di dalam kehidupan.
sentuhan nasihat yang berhemah secara tidak langsung menjentik hati pembaca untuk muhasabah diri dan menjiwai setiap watak yang dikarang.
Adila_alim
Jun 15, 2012 Adila_alim rated it really liked it
Alhamdulillah sangat bermanfaat dan digalakkan membaca bagi sesiapa yang inginkan pencerahan mengenai poligami.
Fatimah Wahidah
Mar 08, 2012 Fatimah Wahidah rated it it was amazing
penuh dengan ilmu..membacanya sambil mencerna minda dan muhasabah diri..Tahniah kak Fatimah Syarha
Liana Qissy Cat
Sep 05, 2013 Liana Qissy Cat rated it liked it
First time baca novel tauhid. Plot gets too repetitive. :(
Nur Syafiqa
Sep 06, 2012 Nur Syafiqa rated it really liked it
Rasulullah monogami lebih lama dari pologami.
Iwan Roslan
Jul 12, 2012 Iwan Roslan rated it it was amazing
im in love with this book....
Ana Jannah
May 28, 2012 Ana Jannah rated it it was amazing
novel tauhid
Naruto
Naruto marked it as to-read
Oct 22, 2016
Mohamad Nasrul
Mohamad Nasrul rated it it was amazing
Oct 21, 2016
Rusawati
Rusawati marked it as to-read
Aug 20, 2016
Rabiatul
Rabiatul marked it as to-read
Aug 18, 2016
Atiqahkamarul
Atiqahkamarul rated it it was amazing
Aug 16, 2016
SHARIFAH NAJIHAH
SHARIFAH NAJIHAH marked it as to-read
Aug 15, 2016
Miss Myra
Miss Myra marked it as to-read
Aug 03, 2016
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 18 19 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Denyut Kasih Medik
  • Hero
  • Di Hamparan Shamrock Ku Seru Nama-Mu
  • Beduk Diketuk
  • Life is an Open Secret: You, Me and We
  • Jaja & Din
  • Sultan Muhammad Al-Fateh: Penakluk Konstantinopel
  • Warkah Cinta Berbau Syurga
  • Salju Sakinah
  • Cinta di Rumah Hasan al Banna
1685031
Dilahirkan pada 17 Oktober 1984 di Terengganu. Mendapat pendidikan awal di Sekolah Bukit Apit, Sekolah Bukit Diman, S.M.A Mahmudiah dan S.M.A (Atas) Sultan Zainal Abidin dalam aliran Thanawi. Berkelulusan UIAM jurusan Kulliyyah Ilmu Wahyu & Sains Kemanusiaan, pengkhususan Fiqh & Psikologi.

Karya pertama beliau ialah 'PETUA MEMBUAT ORANG JATUH CINTA' bersama Dato' Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah
...more
More about Fatimah Syarha Mohd Noordin...

Share This Book