Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Gustavs grabb” as Want to Read:
Gustavs grabb
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Gustavs grabb

3.48 of 5 stars 3.48  ·  rating details  ·  219 ratings  ·  17 reviews
"Och om nu detta är sant, att romanen om Madame Bovary i själva verket var Flauberts självbiografi, så är denna berättelse om min egen klassresa en roman om mitt liv och eftersom jag ännu en gång är fri att välja är det i vart fall ett sätt för mig att återförsäkra mig i min roll som författare, trots att det mesta som står här säkert är sant. Vad det nu spelar för roll, d ...more
Hardcover, 1, 380 pages
Published September 16th 2011 by Albert Bonniers Förlag (first published January 1st 2011)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Gustavs grabb, please sign up.

Be the first to ask a question about Gustavs grabb

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 279)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
LisaZen
This is the autobiography, or better said, the memories of the life of the professor in criminology and author of police stories, Leif G.W. (Gustav Willy) Persson. It is a well written book and an easy read. He writes a bit too much about his childhood, and almost nothing about his wives, children and marriages. I would have liked to read about his first reactions to crime and violence in the beginning of his career. The book leaves quite a distanced and academic picture of his life in the study ...more
Mänsomläser
G.W. skriver om sin klassresa. Han växte upp i ett arbetarhem i Stockholm, uppfostrad av föräldrar som “satsade” på honom, det vill säga på hans skolgång, för att han skulle komma uppåt på samhällsstegen, något han onekligen har lyckats med.

Det är en tämligen tråkig bok, tråkigt skriven, sprungen ur ett tråkigt behov av revansch som G.W. av någon anledning drivs av. I avsnitten då han beskriver sin relation till sina föräldrar bränner det dock till och blir intressant. Porträttet av pappan är va
...more
Tina
Jag gillar Leif G W Perssons stil att skriva och jag blev verkligen inte besviken. Intressant skildring av hans liv och samtiden. Att läsa om hans relationer till sina föräldrar och andra närstående var också givande. Han är väldigt angelägen att beskriva sitt liv som en klassresa. Han har en stark upplevelse att det är just det han gjort och han motiverar också varför. Det väcker en del frågor.
Aron
Intressant bok om en uppväxttid som tangerar mina föräldrars. Sveriges samhälleliga utveckling under andra halvan av 1900-talet berättas mellan raderna. Känner på något sätt att jag inte får hela bilden. Tycker Guillous biografi var bättre, även om den här också var bra.
Anders Gränfors
Leif använder åter sitt hantverk för att mejsla fram det allra bästa. Beskrivningen av hur det är att växa upp i arbetarklassen i Stockholm under de godaste åren i Sverige är helt lysande. Korv LArsson och alla de andra görs full rättvisa.
Donald Bratt
Roligt att läsa om om Leif GW Perssons uppväxt. Bra och välskriven. Ett fint porträtt av pappa Gustav och ett mindre smickrande av mamman. Inte så många djupdykningar i Leif GW Persson yrkesliv, förutom Geijer-affären där vi nu får ytterligare en version att lägga till Peter Bratts och Jan Guillous. Sorgligt att läsa om rättsrötan på den den tiden, som kanske inte ledde till Palmemordet,men i alla fall till att det inte löstes..
Hogge Hedning
En bra bok med skönt språk. Det är intressant hur han skildrar tiden (framför allt barndomen) och Geijeraffären. Jag gillar visserligen GW's sätt att skriva men boken är klart läsvärd och det var inga som helst problem att plöja den på någon dag bara för att det var roligt att läsa.
Hans relationer till sina föräldrar är spännande och planterar många tankar i ens eget huvud kring prioriteringar i livet och de val vi gör.
Ulla Dagert Muther
Enjoyed this book even though the author at times is very full of himself and typical male. Of my generation growing up in Sweden, I did not share the "Class journey" and thought this a bit of an excuse for his behavior. But interesting to read about all the twists and turns in this obviously very talented persons life.
David Carr
Framför allt ett romantiskt porträtt av en till åldern kommen man.

Det mesta har redans sagts om att skildringen av uppväxten är något lång. Men är man intresserad av GWs version av Geijeraffären, eller bara svensk samtidshistoria i allmänhet - så är bokens sista 150 sidor synnerligen läsvärda och lättkonsumerade.
Cecilia
Tyckte om början av boken om Leifs barndom och hans relation till fadern. Skräckporträttet av mamman fyller mig med frågor och tvivel. De sidorna som handlar om Geiger affären verkar uttjatade. Till sist tycker jag att en kunnig redaktör kunnat kortat ner den något.
Eva Dillner
Rätt tjatigt om klassresa, en mamma som uppenbarligen hade problem, en pappa som inget fel kunde begå... emellan intressant om hur Mästerdetektiven skapades.
Micke Nimell
Nostalgisk och obalanserad skildring av utvalda livsepoker.
GW Persson framstår som melankolisk, grubblande och ack så osympatisk.
2.5
Geir Ruud
Fine and honest biography. An interesting tale of the journey from working class to upper class. Sounds boring? Well, it's not!
Patrik Eriksson
Great read! But of course I'm a fan of his books. Really well written and very entertaining for an autobiography.
Birgitta Sundqvist
Välskriven och lättläst. Blir något tradig när det ständigt återkommer till hans klassresa.
Tomas
Tomas added it
Feb 28, 2015
Läslinan
Läslinan marked it as to-read
Jan 25, 2015
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare
 • Felicia försvann
 • En storm kom från paradiset
 • 438 dagar
 • Dyngkåt och hur helig som helst
 • Och i Wienerwald står träden kvar
 • A Brief Stop On the Road From Auschwitz
 • Grand final i skojarbranschen
 • Jag ringer mina bröder
 • Blodläge (The Öland Quartet #3)
 • Lasermannen: En berättelse om Sverige
 • Brobyggarna
 • Summer Death
 • Flickan under gatan
 • Mamma, pappa, barn (Hammarbyserien, #2)
 • Berättelse om herr Roos (Barbarotti #3)
 • Punainen erokirja
 • Titanic Thompson: The Man Who Bet on Everything
3450746
Leif Gustav Willy Persson is a Swedish criminologist and novelist. He was a professor in criminology at the Swedish National Police Board from 1992 to 2008.

He is known for his crime fiction novels and for his regular appearances as an expert commentator on notable crime cases in television and newspapers. Between 1999 and 2009 he participated as an expert commentator on the television show Efterl
...more
More about Leif G.W. Persson...
Between Summer's Longing and Winter's End (The Fall of the Welfare State, #1) Another Time, Another Life (The Fall of the Welfare State, #2) Den döende detektiven Faller fritt som i en dröm (The Fall of the Welfare State, #3) Linda - som i Lindamordet

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »