Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Biarkan Ia Berlalu” as Want to Read:
Biarkan Ia Berlalu
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Biarkan Ia Berlalu

4.11  ·  Rating Details ·  237 Ratings  ·  18 Reviews
" Tak, Nadia tak akan berhenti selagi apa yang Nadia nak tak tercapai! Saat Nadia tahu siapa yang bertanggungjawab atas apa yang terjadi pada arwah ayah dan keluarga kita. Nadia berjanji pada diri Nadia sendiri, Nadia tak akan berhenti selagi Nadia tak buat mereka yang bertang-gungjawab tu merana! Itu janji Nadia! "

Sinopsis : Biarkan Ia Berlalu
Pengkhianatan dan sikap dengk
...more
Paperback, 1140 pages
Published October 2011 by Kaki Novel Enterprise (001547975-A)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Biarkan Ia Berlalu, please sign up.

Be the first to ask a question about Biarkan Ia Berlalu

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Ririn
Oct 11, 2013 Ririn rated it liked it
Yeay!!! Berjaya!

3.5 bintang

Kisah yang simple jer sebenarnya kan. Kisah Nadia yang ingin membalas dendam kepada keluarga Tan Sri Khalid yang telah menjatuhkan empayar keluarganya dan pada masa yang sama memutuskan hubungannya dengan Johan, anak Tan Sri Khalid.

Setelah 5 tahun membawa diri ke UK, Nadia kembali ke Malaysia untuk merealisasikan dendamnya. Dalam tempoh 5 tahun tersebut, secara diam-diam Nadia telah menubuhkan Friends Corporation yang kini gah sebagai salah satu syarikat gergasi dala
...more
Gobokairina
Dec 22, 2011 Gobokairina rated it liked it
Shelves: koleksi-ga
Ini novel yang paling tebal pernah aku ada. Serius. Waktu nak beli mula-mula tu, hati memang berbolak-balik tetapi disebabkan komen yang bagus daripada ahli-ahli GR aku beli juga hehe2

Nadia gadis yang periang namun disebaliknya dia menyimpul dendam yang bukannya sedikit. Pengkhianatan Tan Sri Khalid mengubah kehidupannya. Dia terima tetapi apabila mengetahui dalang sebenar, dia sudah tak mahu berpaling. Suka atau tidak, keluarga Tan Sri Khalid perlu diajar supaya menghormati hak orang lain. Apat
...more
Nisa
Jan 08, 2012 Nisa rated it really liked it
Novel yang tebalnya lebih kurang 2 inci ini (1140m/s) saya ambil masa dua hari untuk habiskannya..Bermula lewat pagi Sabtu (11.30/07.01.12) dan saya khatamkan pada petang Ahad (16.15/08.01.12). Walaupun telah saya kelek ke hulu-ke hilir selama dua hari ( hari Khamis-Jumaat )..Namun mood untuk membaca novel tebal ini ini belum mariii... akibat kesibukan yang melampau...

Bab awal novel ni saya baca di laman www.penulisan2u.com...dan sebab itulah saya letakkan novel ini dalam senarai wishlist...waji
...more
kuzzeen
Jul 07, 2014 kuzzeen rated it it was ok
Shelves: read-2014, library
Naskah untuk dilepaskan; RM23.00. Pm je....


KAGUM! Kagum kerana hanya pada naskah pertama sahaja, penulis berjaya merealisasikan 1140m/s dimana kesinambungan ceritanya jelas ditambah dengan perjalanan plot yang lancar.

Juga kagum dengan kuasa 'leretan' yang diterjemahkan dalam naskah ini. Memang aku bukanlah seorang yang sukakan sinetron dalam pembacaan. (for me).... Sinetron hanya untuk tayangan di layar kerana menonton tidak memerlukan usaha yang berlebihan. Dibandingkan dengan membaca, daya i
...more
Zuraimah Ismail
Mar 22, 2012 Zuraimah Ismail rated it really liked it
Novel yang paling tebal yang saya ada. 1140 muka surat ye....mau jenuh nak menghabiskan..tapi sebab jalan cerita yang menarik, buat saya tak sabar2 nak baca sampai ke penghujung cerita...:) typical me..

Jarang saya baca novel yg watak utamanya seorang pendendam. Watak gadis nakal, degil, suka bergaduh tu mmg dah biasa dibaca...

Novel Annie
Mar 17, 2014 Novel Annie rated it it was amazing
sangat best..suka dgn watak nadia bila dia jd setiausaha. watak nadia sgt berani dan tabah. tahinah kpd penulis sbb da hasilkan karya yg menarik sebegini. langsung tak bosan baca novel. kebiasaannya bila novel tebal mcm ni jln cerita mcm bosan sbb terlalu bnyk konflik. but novel ni tak.. makin dibaca makin menarik.. tabik spring kt pnulis novel ni. teruskan berkarya :)
MamaErra
Feb 12, 2012 MamaErra rated it liked it
Nadia & Syafiq
Tiara & Adam
Bibi Harlina & Roslan

Huh! Tebal sungguh...jenuh nak menghabiskannya. Walaupun ceritanya biasa-biasa ~ tentang pergolakkan dalam masyarakat hari ini tetapi pengolahan yang baik buat jalan ceritanya menarik.
Don ツ
Jun 17, 2014 Don ツ rated it really liked it
Shelves: bacaan-bm, mine
Dah baca tahun lepas. Yang penting best. :)
Budakbajet
Mar 04, 2014 Budakbajet rated it it was amazing
saya sangat sukakan cerita ini. saya nak jadi seperti nadia. seorang yang berusaha untuk membuktikan dia mampu berjaya even dia tiada apa2. kegigihan dia. kematian ayah. ibu yang lumpuh. abg yang sangat menyayangi. dia meneruskan hidup. dendam perlu dilunaskan walau apa yang terjadi. cinta dan kasih sayang itu penting tapi rasa yang terpendam itu hanya diri sendiri sahaja yang mengerti. namun kita hanya akan tenang bila rasa dendam itu dibiar pergi. reda dengan apa yang berlaku. semuanya amik ma ...more
Diya Nordin
Sep 08, 2012 Diya Nordin rated it liked it
Buku ni saya baca recommended by Kak Nik.
Tunggak cerita ini adalah Nadia.
Gadis yang keras wataknya, kuat dan degil. Tapi dalam kuatnya Nadia ada lemahnya, dalam degilnya ada lembutnya.
Pada saya kisah ini okey. Tapi bukan makanan saya.
Pengisiannya tidak sebanyak yang saya harapkan. Tapi tidak pula membosankan. :)
Jalan ceritanya, ideanya ada. Kesinambungannya jelas. Cuma barangkali, saya sukakan kisah-kisah islami lebih dari kisah biasa. Jadi mungkin kerana itu Biarkanlah Ia Berlalu bukan makan
...more
Ayu1166
Jul 27, 2013 Ayu1166 rated it really liked it
Perghhh tgk tebal novel telan airliur blh ker habis bca nie...tp berjaya jugak mengabiskan dlm ms 3 hr...overall not bad novel nie...byk pengajarannya...kenkadang mmg org sekeliling mudah berkata supaya kita lupakan apa yg pernah terjadi pd diri kita..tp nk buat tu yg ssh...ikhlas tu yg kenkadang x dtg...sbb tu tuhan kurniakn kita akal utk fikir baik buruk sesuatu tindakan yg kita ambil tu...semoga cik writer teruskan berkarya n hasilkan karya yg lbh baik...
Que Razali
May 01, 2015 Que Razali rated it it was amazing
Pertama kali membaca naskah Sha Ibrahim. Dan ini novel pertamanya. Luar Biasa! Itu saja yang boleh diungkap usai menelaah naskah ini.

NADIA. Inilah watak heroin yang dicari. Tak mudah tewas! Menyelusuri kisah Nadia, saya teringat tentang lakonan Marian Rivera dalam Temptation of Wife. Suka dengan watak Nadia! Superb!

Novel ini menampakkan dengan jelas makna persahabatan, kesetiaan, kekeluargaan dan kasih sayang. Kesimpulannya, novel ini memang terbaik!
aurora
Feb 21, 2015 aurora rated it it was amazing
cerita ini mengisahkan tentang seorang perempuan yang nak balas dendam after her family jatuh bankrupt and then her dad mati. dia berdendam gila and nekad akan balas balik, 5 tahun dia duduk kt uk dia a sebenarnya ada syarikat sendiri yg dia kongsi with 2 of her friends. dia menyamar jdi secretary semua hahaha best gila u guys should read! :)
Suria A.Rahman
Oct 29, 2011 Suria A.Rahman rated it it was amazing
Shelves: kaki-novel
Suka Sesangat. Dengan Penuh Kesungguhan Menghabiskan Bacaan 1140 helaian. Penulis Ini Mengingatkan Sy Pada Karya2 Penulis Norhayati Berahim & Aisya Sofea. Thanks to Penulis.....I Like It. Teruskan Usaha Untuk Menghasilkan Lagi Karya2 Menarik Di Masa Hadapan.
azian2575
Apr 23, 2013 azian2575 rated it really liked it
Nadia & Syafiq
Tiara & Adam
Bibi 'Baby' Harlina & Roslan

Ya Allah, gilerr tebal la novel ni! Tapi tak rugi baca beb..

Memang mabeles!

Saya suka penulis yang mengembangkan cerita setiap watak yang ada, taklah 'mati' camtu je..
Lecu Balakrishnan
Jan 26, 2015 Lecu Balakrishnan rated it it was amazing
The story I adore after Dia Segalanya. Sha Ibrahim againg proved with the theme of Love, Family, Friendship and Humanity. Truly appreciate this book lot :) P/S this is Sha Ibrahim's first book :)
NFina
Jan 07, 2016 NFina added it
not everything we thought bad are bad for us
Siti Halijah
Siti Halijah rated it really liked it
Jan 04, 2016
Roseline Murnie
Roseline Murnie rated it it was ok
Feb 09, 2016
Haryana
Haryana rated it liked it
Aug 21, 2016
Ella
Ella rated it it was amazing
Dec 26, 2015
Kucc _Aprilsnow
Kucc _Aprilsnow rated it liked it
Mar 10, 2012
Wan  Nur
Wan Nur rated it it was amazing
Mar 22, 2014
Wahida Wahab
Wahida Wahab rated it it was amazing
Mar 22, 2016
Badariah Haji Abu Samah
Badariah Haji Abu Samah rated it it was amazing
May 30, 2016
Qasyah
Qasyah rated it really liked it
Apr 14, 2016
Feliey Richard
Feliey Richard rated it it was amazing
Mar 28, 2016
Natasha
Natasha rated it really liked it
Dec 21, 2016
Ili Azlan
Ili Azlan rated it did not like it
Aug 25, 2015
Fiqa
Fiqa rated it really liked it
Oct 08, 2013
« previous 1 3 4 5 6 7 8 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Pelangi Cinta Buat Suami
  • Arluna
  • Mama Mia Shaza
  • Biarkan YM Terus Berbicara
  • Lazuardi
  • Aku Yang Kau Tinggalkan
  • Bukan Kahwin Paksa
  • Dia… Random Guy
  • Dah Jodoh
  • Nyanyian Hati
  • Gadisku Wan Adnin
  • Untuk Awak Teja Aulia
  • Awak Suka Saya Tak?
  • Bukan Isteri Sempurna
  • Bila Hati Kata Sayang
  • Dia...Mr Model

Share This Book