ZOMBIJAYA
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

ZOMBIJAYA

by
3.71 of 5 stars 3.71  ·  rating details  ·  367 ratings  ·  81 reviews
Zombijaya
Selamat datang ke Malaysia. Negara yang kaya dengan adat ketimuran. Tetapi apakah yang akan berlaku jika rakyat kita tiba-tiba dikelilingi zombi?

Kalendar lama bertukar baru. Aliff baru mengajak Sofia berkahwin. Ana bakal memulakan hari pertama sebagai cikgu. Kamarul akan bertanding dalam program TV realiti. Dan Nipis seronok di dalam dunianya sendiri.

Mereka tidak...more
Paperback, 307 pages
Published December 2012 by Buku Fixi (002016254-V) (first published October 31st 2011)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about ZOMBIJAYA, please sign up.

Be the first to ask a question about ZOMBIJAYA

PECAH by Khairulnizam BakeriKELABU by Nadia KhanMurtad by Hasrul RizwanZOMBIJAYA by Adib ZainiCEKIK by Ridhwan Saidi
Buku Fixi Terbaik
4th out of 53 books — 135 voters
PECAH by Khairulnizam BakeriSUSPEK by Inawza YusofMENTAL by Shaz JoharKOUGAR by Shaz JoharTABU by Shaz Johar
Senarai Buku Fixi
21st out of 69 books — 1 voter


More lists with this book...

Community Reviews

(showing 1-30 of 535)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Gobokairina
Busy = no Fixi
Tu kena letak dalam otak hahaha. Tapi tuan penulis, aku lebih suka Ilusaniti *wink*

Full review: 16/05/2014

Gigitan anjing pada malam tahun baru punca si zombi [?]. Hmm... kalau benar ini puncanya Malaysia diserang zombi, aku takleh terima. Hahaha. Mungkin aku bukan peminat cerita bertemakan zombi. Dari dulu, filem zombi pun bo-layan. Jadi, sukar agaknya untuk aku terima cerita ni.

Tapi ada yang aku suka. Beberapa isu yang ditulis sekilas lalu. Kritikannya cukup sinis. Aku yang baca r...more
Nisa Haryanti
Maaf dengan pendapat Nisa… Nisa tak tahu apa perasaan Nisa sepanjang baca buku ni. Nisa hanya gelak masa baca nota penulis..

‘Orang yang tak selamat bila zombie menyerang Malaysia adalah mereka yang tak bayar PTPTN’ <-– sumpah ini kelakar.

Tapi bila baca novel KL Zombi, Nisa sendiri tak boleh nak gambarkan apa-apa..yang Nisa tahu, Nisa baca laju-laju, dalam pukul 7 malam mula.. pukul 11 malam dah habis baca…

Ramadhan a.k.a Nipis berkawan baik dengan teman lelaki dan kawan baik kakak kembarnya,...more
Juliza
(2.7 bintang)
Hamba bukanlah penggemar zombie samaada rancangan TV, filem (kecuali Zombie Kampung Pisang – hamba bias sedikit dengan karya Mamat Khalid :P), buku atau zombie itu sendiri. Mungkin kerana hamba menganggap zombie terlalu komikal dan sesuatu yang komikal tidak seharusnya membuat orang lari ketakutan (badut terkecuali :P). Zombijaya tidak mengubah anggapan hamba itu tetapi suasana dan jalan cerita buku ini sangat menarik untuk dibayang-bayangkan dalam minda. :)

Nipis, Ana, Kamarul, Sofi...more
Syamil A Samad
Membaca novel ini saya turut membayangkan seperti menonton siri The Walking Dead di Astro Star Movies (kini dikenali sebagai FOX). jadi apabila saya membayangkan siri tersebut sambil membaca novel ini, ia kelihatan seperti sangat nyata (real) dan jelas diperlihatkan oleh penulis. watak dan perwatakan zombi yang digunakan walaupun agak klise tetapi memberi impak yang besar kepada imaginasi saya. saya membayangkan seperti betul-betul Malaysia dilanyak oleh Zombie yang sangat ganas dan dahagakan ny...more
Adriana
Boleh gua kasi 5 bintang? Mungkin ramai tidak begitu setuju dengan 'rate' yang gua kasi untuk buku ini. Tapi peduli apa. Review gua. Blog gua. Kah kah kah. Perkara pertama yang membuat buku ini berlainan dari siri Fixi yang lain ialah muka depannya. Terus terang gua sukakan muka depan dan gambar-gambar pada beberapa muka suratnya. Ia adalah 'art' dan mengingatkan gua pada album Killeur Calculator, Valley Of The Dead. Novel komedi seram ini boleh diklasifikasikan sebagai ala-ala Zombie Kampung Pi...more
Khairul H.
(Following review is an excerpt from my blog The Malaysian Reader)

Zombijaya is funny. Not ha-ha funny but it doesn’t take itself seriously which is just the way I like it with my zombie fiction. It is possible to go all serious with zombies but it is difficult to pull off.

Zombijaya thumbs its nose or more accurately raises a middle finger at bureaucrats, cops on the take and even reality shows which just so happens to be my favourite targets as well. It also takes a dig at Malaysians who say/sp...more
Hilmi Isa
Nov 27, 2012 Hilmi Isa rated it 4 of 5 stars
Recommends it for: Peminat cerita bertemakan 'zombie'
Shelves: novel-melayu
Pernahkah kita membayangkan sekiranya negara kita,Malaysia,dilanda serangan mayat hidup atau lebih dikenali sebagai zombi? Bagaimanakah kita mahu menghadapinya? Novel Zombijaya hasil tulisan Adib Zaini ini mungkin boleh memberikan serba-sedikit gambaran keadaan di atas jika ianya benar-benar terjadi.
Zombijaya menampilkan lima (5) watak utama yang mempunyai sejarah perhubungan yang agak kompleks antara satu sama lain; Nipis,Ana,Kamarul,Sofia dan Aliff. Nipis (atau nama sebenarnya, Ramadan) dan An...more
Fadzli Jamaludin
Terbaik lah penulis ni..berjaya membuatkan aku menghadam novel ini kurang daripada 2 hari (2 hari baca, itu yg paling cpt bg aku)...tatkala membaca cerita Zombi ini, seperti ada magnet untuk aku menghabiskannya...walaupun ceritanya tak logik berdasarkan serangan Zombi di Malaysia..tapi garapan & olahan cerita yang di bawa oleh penulis merupakan satu kelainan...abaikan bahasa2 pasar & adegan lucah dlm ini...malahan terdapat juga ilustrasi bergambar yg menarik bagi menggambarkan plot cerit...more
Mohamad Faiz Bin Mohd Jamaluddin
Sebuah lagi novel yang aku baca dalam masa beberapa jam. Mulanya aku ingin beri tiga bintang, tetapi setelah difikir-fikir aku tambah sebutir lagi.

Falsafah cerita ini mudah. Manusia memang tidak akan mampu bersatu padu walau dalam situasi darurat sekalipun. Zombi sedang mengancam mereka di merata-rata pun masih ada pertelingkahan dan perselisihan. Gambaran kumpulan-kumpulan manusia yang berlindung di Tesco amat mengesankan. Bertepatanlah dengan realiti kita pada zaman ini.

Musuh perlahan-lahan ma...more
Sang
Novel Fixi ketiga yang saya beli dan pertama yang habis baca. Mula membaca setahun yang lalu, kemudian terhenti, kemudian tersambung semula beberapa hari lepas di dalam bas dari Masai ke KL, di dalam coach wanita komuter dari Shah Alam ke KL Sentral dan berakhir dalam KTM dari KL Sentral ke JB Sentral malam tadi.

Terus terang, genrenya menarik. Dan kulit covernya juga. Dan ilustrasinya. Penulis pandai bermain plot walaupun kadang-kadang susah juga saya nak recall plot ini dari atau sambungan dari...more
Sufian Abas
Buku pakai buang terbaik di Malaysia. Kalau saya boleh kembali merentas masa, saya akan bawa kayu hoki dan pukul tangan Adib sampai patah dan tak boleh menulis.
Syahid Abdullah
sebagai seorang hipster bukan penganut agama zombi, saya rasa buku ini bagus.
Faten Kiminggo
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Raihana Nordin
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Syaihan Syafiq
Sukar untuk pandang Zombijaya, novel sulung karya Adib Zaini sebagai suatu karya yang serius. Novel yang menampilkan multiple characters dan multiple plots yang secara amnya berkisar tentang serangan pandemik wabak zombi dengan berlatarbelakangkan Kuala Lumpur (secara amnya) merupakan bacaan santai yang amat adiktif. Dengan penceritaan yang agak linear (ada beberapa bahagian di dalam novel menginjak masa ke belakang hanya untuk menceritakan perihal yang berlaku beberapa jam sebelumnya), pembaca...more
Ariff Yusoff
umum kita tau. godfather zombie di malaysia ni adalah mamat khalid, dan tak ada orang lain yang buat cerita zombie selain dia. jadi masa fixi buat pengumuman pasal buku ni aku dah mula teruja. buku melayu pasal zombie. yang buat aku lebih teruja adalah tajuk dia. ZOMBIJAYA. Malaysia ni kebanyakan kawasan bandar terancang semua letak 'JAYA' dekat belakang nama. ini semua sebab taksub dengan PUTRAJAYA. lepas tu dijohor, NUSAJAYA. sampaikan kampung aku dekat pontian tu pun tak nak kalah. PONTIANJAY...more
Aini
Apr 26, 2013 Aini rated it 4 of 5 stars
Shelves: fixi
baca zombijaya rasa mcm rase tgk cite resident evil berlatar tempatkan Malaysia. cuma watak utamanya bukan Milla yg mempunyai kuasa. heronya Nipis yang berfizikal seperti papan dan hidup di dalam dunianya sendiri. jujur aku kata tarikan dalam zombijaya ni adalah nipis yang dikatakan skru di otaknya ada yang tercabut. disebabkan perangainya yang gila membuatkan aku tergelak sorang2. teruja dgn nipis yang kurus kering dan tak berapa bijak dapat survive kat zombijaya dalam masa lebih 2 bulan. tak c...more
Faizah Roslaini
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Amal Hamsan
Zombijaya.

Permulaan dia memang kasi aku terangkat. Awal-awal dah tunjuk macam mana senangnya kawan baik nak kencing tepat dekat muka kawan baik sendiri. Gila power. Kahkah. Lepastu, plot jalan lancar. Memang nampaklah macam zombi omputih sikit. Tapi power apa, penulis berani nak buat cerita fiksi gini.

Tapi nak ke hujung-hujung cerita, aku macam lemah sikit nak baca sebab ada yang aku harap ada dalam novel ni, tak ada. Upset sikitlah. Tapi Adib Zaini, hang memang tera!

Lyla Ibrahim
Novel sebegini memang sesuatu yang diluar jangkaan di Malaysia. Saya begitu taksub dengan novel ini sehingga saya menghabiskan 3 jam sahaja untuk menghabiskannya. Ada banyak elemen dalam novel ini yang tidak ditunjukkan dengan jelas, seakan penulis sengaja membiarkan pembaca menafsir sendiri elemen itu. Terutamanya pada pengakhiran cerita. Saya akui saya banyak juga berfikir sebelum dapat mengetahui siapa watak terakhir yang muncul dalam cerita ini. Novel yang lain dari yang lain.
Jerry Ghazali
Sekurangnya jalan ceritanya tak sama seperti filem komedi zomba yang aku pernah tengok seperti Zombieland atau Shawn of The Dead yang tak dapat lari dari matlamat ingin terus hidup sambil menjustifikasikan alasan untuk mementingkan diri.

Aku juga tak puas hati dengan banyak kesilapan ejaan dan keciciran perkataan sepanjang bacaan.
Fiza Nasri.
Sekarang baru aku tahu kenapa I don't favor The Walking Dead that much. Although aku suka watak Nipis, cerita tentang zombi tak berapa tarik minat aku. Maaf. Tapi dari sudut positif, this is a good try by the author - debut novel right? Good luck untuk novel-novel yang akan datang (if any) ;)
Norhani Zaini
Banyak persoalan timbul baca buku ni. Apa punca jadi zombi ni? Takde ke cara utk mencegahnya? Tak bestlah. Beriya2 baca sebab tak sabar nak tahu endingnya mcm mn. Tp endingnya agak menghampakan. Pening baca tambah2 bahasa dan ada part2 yg tak sanggup nak baca...huhu
Azira Zainuddin
Aku mula membaca Zombijaya bermula semalam sementara menunggu untuk keluar makan malam. Kemudian setelah menyambung penulisan thesis, just before tido sambung baca Zombijaya. Waktu itu menghampiri 4 pagi dan tiba-tiba hujan turun beserta angin yang bukan calang-calang. Melihat muka hadapan novel ini disertakan hujan berangin yang luar biasa, aku ambil keputusan untuk berhenti membaca dan tidur. Kenapa? Hadir juga gerun di hati aku.

Jalan ceritanya diolah dengan baik. Dari satu babak ke satu babak...more
Aradweb Aradweb Adil
Entah kenapa, apabila mula mendalami kandungan ZOMBIJAYA terasa seperti sedang menghadapi satu adaptasi dari sebuah series zombies omputih berjudul Walking Dead.

Adakah kerana zombiesm itu terlalu sinonim dengan series omputih tersebut sehingga apabila ZOMBIJAYA mula dibedah tidak dapat tidak Walking Dead juga bermain di minda.

Andai Zombiesm berlaku di 1Malaysia pada imaginasiku jalan ceritanya tidak mungkin begini seperti diceritakan dalam ZOMBIJAYA. Kalau adapun elemen-elemen tersebut ianya tid...more
Daphne
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Aerzee Fathenee
Power. Power.

Ni first time aku baca/tengok cerita berkenaan zombi. Sungguh, aku tak pernah tengok Zombi Kg Pisang, The Walking Dead etc. Kahkah ketinggalan siot. Makanya aku rasa cerita ni sangat menarik sebab imaginasi aku tak terbatas dengan kisah/drama/movie zombi ni. Disebabkan zombi ni berkenan dengan tempat yang ada ..JAYA, aku syak kalau depa mai kedah, mesti depa serang taman perumahan aku -- Bandar Puteri Jaya. Kahkahkah. Cerita ni rasa macam real sungguh sebab aku rasa penat nak 'lari...more
Farhana Aziz
Satu je pengajaran yang aku rasa patut aku pandang dengan serious dari novel ni. From now on, you really need to improve your stamina fana. What would happen if one day there will be zombies apocalypse and you are running out of stamina to run for your life? Ngaaaaaa kena start jogging lah ni eh? Baiklah. Saya try.

Anyway, this novel has keep my adrenaline running sampai takleh tidur nih. Excited sangat baca pasal zombie apocalypse. Tell you not, I've never read a zombie story before nor watchin...more
Nazrinsaad
Selepas menonton Walking Dead, tiada kejutan yg akan anda jumpa di dalam Zombijaya.

Namun, masih, ianya sebuah karya yang menarik. Serangan zombi berlatarkan kota KL dan Putrajaya adalah suatu yg menyegarkan. Adib Zaini kadang-kadang memberi serangan sinikal atas nilai kemanusiaan dan keMalaysiaan kita.

Aku suka Zombijaya bukan sebab zombinya. Tapi atas sebab jalan cerita yang menyebabkan aku yak puas.
Luqman Maat
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 17 18 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • PECAH
  • KELABU
  • Murtad
  • KOPI
  • KASINO
  • BISIK
  • ASRAMA
  • KL NOIR: RED
  • Langit Vanilla
  • 9 Nyawa
  • Awek Chuck Taylor
  • Katarsis
  • 1511H [KOMBAT]
5257301
membesar di merata tempat di Lembah Klang dari Klang, ke Subang Jaya, ke Cheras, dan kini menetap di Sungai Buloh. Diplomanya tersimpan di dalam laci, tidak digunakan sejak tahun 2009. Sejak kecil lagi dia memang gemar berimaginasi. Selepas membaca karya seorang penulis botak lain yang bernama Brian K. Vaughan, dia mula menulis imaginasinya ke atas kertas (ataupun dalam bentuk 1 dan 0). Lima tahun...more
More about Adib Zaini...
ILUSANITI Kultus Pop! KL NOIR: RED KLCC BOLA

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »