Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Ikhlas, A.K!” as Want to Read:
Ikhlas, A.K!
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Ikhlas, A.K!

3.9 of 5 stars 3.90  ·  rating details  ·  139 ratings  ·  21 reviews
Kata Adam Khalis:
Hidup ini tak boleh berdasarkan ‘saya-suka-awak’ dan ‘awak-suka-saya’… and we live happily ever after – aman bahagia untuk selamanya. Tak semudah itu, Kaseh. Hidup ini ada duri dan ranjau.

Kata Kaseh:
Bagaimana kita berbeza macam langit dengan bumi; Kaseh tak kisah. Kaseh sanggup buang apa sahaja demi Adam; termasuklah tidak mewarisi harta benda daddy. Kaseh
...more
528 pages
Published August 2011 by Jemari Seni Sdn. Bhd.
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Ikhlas, A.K!, please sign up.

Be the first to ask a question about Ikhlas, A.K!

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 254)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Juliza
Ini kali pertama hamba membaca hasil jemari seni Nirrosette (seriously, how to pronounce this ya?) dan secara total hamba menyukainya. Maka, hamba fikir tiadalah pembelian ini menjadi pelaburan sia-sia. Berbaloi jugalah kan. (^_^)

Ikhlas, A.K! membawa sebuah kisah yang hamba kira berada pada level ke-klise-an yang selamat kerana jalan ceritanya bukanlah sesuatu yang baru tetapi tidak pula terlalu bersepah di pasaran seperti kisah kahwin paksa (which sadly, harus hamba akui hamba pun suka baca kad
...more
azian2575
Nur Kaseh Kaisara & Muhammad Adam Khalis

Adam Khalis: anti perempuan, bukan gay, tapi sangat menjaga batas pergaulan, stok 'budak mesjid'.

Kaseh: kaki 'clubbing', for her halal-haram who cares?

Kata Adam pada Kaseh: "Ambillah masa, banyak mana pun. But whenever you decide to retrace your footsteps back to me, you'll always find me waiting."

Waktu Adam melamar Kaseh: "Sudi tak.. Kaseh.. jadi sayang Adam.. for today, tomorrow.. always?"
Aduh!!! Sape tak cair!!

Kaseh jawab: "Dengan keizinan-Nya, Insy
...more
Gobokairina
Sebagai salah seorang pembaca siri online dan pernah mengulasnya sebelum ini, aku sudah dapat meneka isi dan perjalanan kisah Adam dan Kaseh. Dan itu pastinya sukar untuk Nir mengekalkan momentum perjalanan cerita ini kerana beliau perlu berfikir dua kali lebih gigih untuk mengelakkan pembaca awalnya tidak bosan.

Dan jujurnya untuk menulis review bagi novel ini juga menjadi sukar. Sebabnya aku dah tahu kisah dan penghujungnya. Jadi ia umpama mengulang semula apa yang pernah aku tulis sebelum ini
...more
Cik Pah
AK Adam Khalish dikategorikan lelaki masjid bergandingan dengan Nur Kaseh Kaisara yang playgirl dan merupakan anak jutawan? Mudahkah Adam membentuk Kaseh andai kata Kaseh degil dan keras hati? Ceritanya mudah kerana watak Kaseh adalah seorang gadis yang menurut kata dan sudah tentu dia mendapat hidayah dari Allah.

Bukan senang juga Kaseh nak tinggalkan kehidupannya yang penuh keseronakkan dunia dan bff dari kecil Syera. Tapi dia nekad apabila Adam memberinya peluang 3 bulan untuk saling mengenal
...more
n.zyilla
Novel pertama yang saya baca daripada penulis. Beli online sebab tertarik dengan cover novel & penulisnya daripada Singapore. So, nak try la baca. Ok, suka dengan gaya penyampaian penulis. Terus tercari-cari semua karya penulis untuk jadikan simpan. Walaupun ada yang klise, saya suka sebab tak meleret-leret. Novel tak tebal jadi senang nak hadam. Heroin orang berada dan parents dia tak mengamalkan apa yang perlu sebagai orang Islam.
MamaErra
Nur Kaseh Kaisara & Muhammad Adam Khalis

Menarik! Bagaimana kedua mereka yang punya latarbelakang berbeza bagai langit dan bumi boleh bersatu? Banyak pengajaran yang aku pelajari..


p/s aku perasan yang penulis suka guna perkataan 'maha'
Ida
I love reading this novel,personally.

Banyak perkara yang boleh kita ambil dan jadikan ikhtibar didalamnya.
Zuraimah Ismail
Teringat novel Kak Su bila baca novel ni...ada story lines yg lebih kurang sama..:) Remember novel Jaja & Din where Jaja is looking her Mr right yang die cam belakang si lelaki tu je??

Different sket kat Ikhlas, A.K! ni, heroin yg social tak hengat, a playgirl yg every now and then tukar boyfriend, jatuh hati dengan hero yang berpewatakan 'ustaz'...:) Jatuh hati tahan gaban okey, sanggup berubah demi si 'ustaz'...alhamdulillah...Baguskan bila bercinta dan kemudian cinta itu membawa kepada keb
...more
Inisuha
Jun 13, 2012 Inisuha marked it as to-read
I just bought this novel yesterday at MPH,still don't have a time to start a reading.Personally, I think this novel quite interesting because it's written by Singaporean, it's hard to find any novelist from Singaporean.
Maiira
I enjoyed this! So many lessons I learnt in this. The guy is such a role model!
Delinn
Best! Worth reading
Ana Yunisza
~~~Spoiler alert! (Sikit je, tabanyak pon... HENGH!)~~~

Rated it two stars sebab banyak sgt unsur keagamaan! Not that it's bad (ada unsur keagamaan, that is) but I guess it's just not my taste. Bila dah banyak sangat bab keagamaan yang diterapkan dalam cerita, the story becomes... plain. =___= Almost as if author tu tatau nak bubuh (colourful) perisa dekat tengah-tengah cerita dia. :( Bagi mereka yang suka cerita-cerita penuh dengan unsur keagamaan macam ni, silalah baca sebab it's not so bad la
...more
Mahfuzah Abdul


cerita ni agak typical tapi xdelah 100% typical cerita anak orang kaya jatuh cinta dgn jejaka yang biasa2 saja sbb adam tu pun kaya jugak cuma appearance je mcm org biasa.kaseh yang kaya gilak nak mampus yang sosial kaki clubbing pakai baju x penah cukup kain,semayang jumaat pun dia x tahu apa benda,hukum minum arak pun dia x tahu haram( arak tu ibarat air masak dia setiap hari lah) boleh pulak tiba2 terjatuh hati dgn adam si budak baik stok2 masjid.

dalam cerita ini,pada mulanya saya imagine ad
...more
Azizah
Penulis: Nirrosette
Penerbit: Jemari Seni Sdn Bhd
ISBN 978-967-5118-65-4
Harga: RM21.00 / RM24.00
M/S: 528
Cetakan 1 – Ogos 2011

Blurb:

Kata Adam Khalis:
Hidup ini tak boleh berdasarkan ‘saya-suka-awak’ dan ‘awak-suka-saya’…and we live happily ever after – aman bahagia untuk selamanya. Tak semudah itu, Kaseh. Hidup ini ada duri dan ranjau.

Kata Kaseh:
Bagaimana kita berbeza macam langit dan bumi; Kaseh tidak kisah. Kaseh sanggup buang apa sahaja demi Adam; termasuk tidak mewarisi harta benda daddy. Kaseh
...more
Afifah Nur.
Kali pertama baca rasa macam biasa- biasa je. Mungkin sebab baca dalam keadaan tergesa- gesa, tak sempat nak hayati. Kali kedua baca baru rasa macam luar biasa! Macam ada sesuatu yang berharga. Sesungguhnya, karya pertama oleh gadis manis dari Singapura ini sangat- sangat memberi kesan di hati.

Benarlah, jika dilihat sekarang, Islam hanya sekadar pada nama, pada kad pengenalan. Tapi tidak dipraktikkan. Asas- asas penting pn masih lagi terkontang- kanting.

Kaseh, sebagai watak utama. Yang hidupnya
...more
Suhailah Iskandar
Local fellow SG writer. I love your book dearly. Like book with genre of insaf, perubahan will do you good. I am so finding this book at bookstores near me. Tahniah Nirrosette.
Rinsya
adam khalis is a very good guy. i want to meet some guy like adam Khalis one day, insya-Allah... Dia sngt sweet, menerima segala-gala tentang kaseh biarpun seburuk-buruk kaseh, sejahat-jahat kaseh, di mata adam, kaseh innocent, senang dibentuk dan dididik. touching gila bca Ikhlas, A.K!
Mastura Nabilah
a great book with a a lot of useful messages , kudos nirrosette! :)
Khaulah Zulkifli
poyo.

tak kena jiwa.
Eekaidha
Eekaidha marked it as to-read
Apr 29, 2015
Noraatifah Ahr
Noraatifah Ahr marked it as to-read
Apr 27, 2015
Fitri Yanti
Fitri Yanti marked it as to-read
Apr 21, 2015
Muhammad Redzuan
Muhammad Redzuan marked it as to-read
Apr 09, 2015
Ummie
Ummie marked it as to-read
Mar 20, 2015
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Untuk Awak Teja Aulia
  • Jaja & Din
  • Langsir Biji Remia
  • Lazuardi
  • 5 tahun 5 bulan
  • Si Mangkuk Tingkat
  • Damai (3 Ceritera Dalam Sebuah)
  • Kasih Antara Kita
  • Untuk Semua Dosaku
  • Sehangat Asmara
5182602
Nama gelaran: Nirrosette

Nama pendek: Nir

Nama panjang: Sharifah Nur Nirmala Nirrosette Cintafinespun (bukan nama sebenar)

Dilahirkan pada August 2011 (mengikut kalendar Jemari Seni)

Sangat gilakan bunga ros (tak kira warna), suka makan (gumok itu chomel), suka ketawa (ketawa itu penawar duka), suka chillax (chill one corner and relax) dan berangan-angan (that’s my part time job! :D)


I used to scribble
...more
More about Nirrosette...
Nah, Untuk Awak! Tunggu Aira di Kota Bandung Rasa

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »