Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Sperma Cinta” as Want to Read:
Sperma Cinta
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Sperma Cinta

3.53  ·  Rating Details  ·  279 Ratings  ·  44 Reviews
Paperback, Pertama, 142 pages
Published 2011 by Dubook Press
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Sperma Cinta, please sign up.

Be the first to ask a question about Sperma Cinta

Community Reviews

(showing 1-30 of 520)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Dyh Usen
Feb 14, 2013 Dyh Usen rated it liked it
Shelves: lejen
Sperma Cinta. Tengok tajuk memang tak rasa nak beli. Sebelum ni ada juga yang cadangkan novel ni, tapi memang tak rasa nak beli. Bukan takat rasa, jeling pun tak mau. *gelak*. Almaklumlah... tajuk tu macam emmm... entah. :p

Lepas tu nak dijadikan cerita pergilah PB1M hari tu. Kebetulan pulak ada member nak borong Fixi. Makanya, bila dah lama melepek kat situ terpandanglah novel ni. Bila tengok tagline dia yang 'Lebih kelakar dari Hantu Kak Limah' tu, jemariku terus mencapai ia. *gelak lagi*. Makl
...more
Don ツ
Gua baca buku ni on-off. Kejap baca, bila tak ada mood, stop baca dan cari buku lain. Hampir beri 2 bintang sebab rasa gua buku ni biasa-biasa je. Kisah seorang Aisa dalam bahasanya. Sesetengah cerita kategori 'bolehlah', yang mana gua baca kenkadang rasa 'offensive' , kenkadang senyum, kenkadang rasa 'indifferent' (rujuk pada emoticon dlm hp) dan sebab ini catatan peribadi, rasanya tak semua gua suka baca.

Tapi, sampai 'alang alang bermimpi biar sampai syurga'. Cerita buat bintang itu naik satu.
...more
Afifah Nur.
Feb 22, 2013 Afifah Nur. rated it really liked it
Kalau tak gelak baca cerita ini, memang tak sah! Orang tengok tajuk kata bahaya, tapi cuba belek dulu isi di dalamnya. Itulah yang orang selalu kata, Dont judge a book by its cover.

Tabik spring lah untuk penulis! ;)
Nawfal Ahmad
Aug 12, 2015 Nawfal Ahmad rated it liked it
Shelves: badai, malaysia
1. buku ini dibaca kerana ingin mengkaji topseller lejenpreas. buku ini nomor dua kalau tak silap.

2. sebelum dipuji, eloklah dikritik tajuknya dahulu. saranan saya, usahlah menggunakan tajuk yang tak sesuai bagi budak dan malah bagi orang dewasa sekalipun. perkataan sperma terpampang di kedai buku bukanlah sesuatu yang baik.

3. adapun kontennya separa baik. ada yang saya puji stailnya yang berbentuk teguran satira. ada nasihat yang boleh diambil, dan dipersembah dalam bentuk lawak.

4. adapun be
...more
Barukisu (Balqis)
Cepat-cepat gua habiskan baca buku ni lepas beli. RM 20 sekarang terasa gua nak balik. Gua tak ketawa langsung sepanjang baca. Bukan level gua buku ni. Gua ingat memang nak bacaan ringan hari ini, Sabtu; tapi bacaan ringan gua tu kurang- kurang boleh tolong tambah iman gua ataupun bagi benda dan ilmu bari kat gua tapi gua tak dapat semua tu lepas baca buku ni.

Nothing bro.

Ada beberapa cerita je yang gua boleh accept, Raisa dgn dua tiga muka surat last sekali sebelum penulis tutup cerita dia.

Gua
...more
Sharah
Jul 24, 2014 Sharah rated it liked it
Kenapa sampai 5 bintang bagi ni? Ewah ewah. Sebab cerita dia padu. Dari first page sampai ke last page dibacanya bersulamkan gelak tak henti sampai Twitter pun sebelah mata pun tak pandang

Alkisah buku ini dibeli ketika melawat booth Fixi di The Curve pada jam 2 petang, pulang UM pada jam 6 petang. OTW balik dalam kereta sempat membaca 1 2 cerita sambil berdekah-dekah ketawa sementara menunggu traffic light hijau. Bila lampu sudah hijau, teman disebelah mengambil alih pembacaan lantas turut serta
...more
heril azwan
Apr 13, 2016 heril azwan rated it really liked it  ·  review of another edition
2 jam lebih je sebenarnya, dari pukul 11 lebih start baca n habis jam 1.23 pagi.

unexpected, rupanya ni kisah pendek, atau pun quote dari penulis.
penceritaan agak santai, ada part yang memang buat kita ketawa, ada yang 'makan dalam', terimbau kenangan di sekolah dulu etc. pendek kata, memang cukup rencah, memang menghilangkan stress!

rasanya, ini buku pertama lejen yang saya puas hati (saya hanya baca beberapa buku lejen setakat ini, lainnya banyak fixi...tapi banyak je yang da beli but still pe
...more
Hanani Natasya
Aug 31, 2014 Hanani Natasya rated it it was amazing
bila dah baca buku ni, aku terus jatuh cinta. Best gila buku ni. Aku start baca dalam tren nak balik Seremban. Cerita dia lawak gila sampai aku berdekah dalam tren. Nasib baik keliling aku semua member sendiri. So, takde lah malu nak gelak pun.

Ada banyak cerita dalam ni. Ada cerita pasal zaman budak,zaman sekolah,zaman kerja penulis ni sendiri. Ada jugak cerita yang memang penulis ni reka sendiri. Macam kat cover ni tulis, 80% cerita dalam buku ni cerita benar. Tak kisah la cerita betul ke tak,
...more
Fairuz
Mar 20, 2013 Fairuz rated it liked it
Humor yang terkandung sekadar melonggarkan ketat muka aku di suatu pagi yang tak akan diimpikan oleh sesiapa pun. Sekurang-kurangnya Sperma Cinta mampu berfungsi sebagai terapi yang mengurangkan ketepuan isi kotak fikir. Bukan sebagai kapsul ketawa sampai usus keras.
Umiko
May 24, 2013 Umiko rated it liked it
Kalau baca di khalayak ramai di Malaysia orang kata saya lucah padahal ini lucu, jadi saya baca di khalayak ramai di Subway dekat Seoul. Gelak macam mana pun orang tak kesah. Penulisan santai dan mengelikan hati.
Mustaqim
Aug 11, 2012 Mustaqim rated it liked it
Gua ingatkan buku ini ada kisah yang fresh. Rupanya semuanya mengandungi kisah benar si penulis. Apa apa pun, buku ni ada pengajaran dia untuk diri gua yang kerdil ini.
Norhani Zaini
Apr 11, 2013 Norhani Zaini rated it it was ok
Takdelah kelakar sangat. Sikit2 jer. Yang tak kelakar pun ada.
Cerita kisah hidup yang disampaikan secara santai anak muda.
Syam Ahmedarino
Mar 18, 2013 Syam Ahmedarino rated it it was ok
Not bad. but too simple can be some what boring...
Mardiah
Sep 29, 2015 Mardiah rated it it was ok
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Aney Orenjes
Jan 31, 2015 Aney Orenjes rated it really liked it
my first book untuk lejen press.
bacaan santai yg bleh buat gelak perlahan smbil senyum mengimbau.
tajuk sgt tidak sopan.
ade mengarut sket2 tapi bleh dimaafkan :)
Norarashid
May 09, 2014 Norarashid rated it it was ok
tak ada la kelakar sangat..aku rasa tertipu dengan review dekat sini..punya la liat aku nak habis baca novel ni
Ezad Marzuki
May 03, 2014 Ezad Marzuki rated it really liked it
walaupn baru bca beberpa cerpen tp nmpk menarik dngan pa yg dia tlis. walaupn bhasa dia bhasa pasar, tp jln cerita dia pnuh klucuan n mnarik.
Sodiumoksida
Apr 01, 2016 Sodiumoksida rated it really liked it  ·  review of another edition
ia merupakan sebuah buku yang berkisarkan kehidupan. saya berasa sangat seronok apabila membaca buku ini.
Hazeeha Ibrahim
Mar 17, 2015 Hazeeha Ibrahim rated it it was ok
Sesungguhnya manusia ini gelak pada benda yang berbeza, dan aku tidak banyak gelak padanya.
Hana Nur
Aug 31, 2014 Hana Nur rated it liked it
Habis baca dalam masa 3 jam..bacaan ringan. Ok-okla...ada part lawak. Bukan senang nak buat aku gelak tapi ada jugak aku gelak sikit-sikit. Overall ok-ok.
aqqi
Feb 04, 2016 aqqi rated it liked it
Fun to read.
Tsuki Shiro
May 04, 2014 Tsuki Shiro rated it it was ok
aq tertipu dgn review2 kat sni..sbb mmg xde aty nk beli..tgk review sume ckp ohsem..klako..bile aq bace..aq rse..oh why aq tertipu..erghh..xdelah gelak sampai usus kejang..ade la jugak yg boleh buat aq sengih2..tp xnk la beli sengih kerang 2..sekian
Sarah MA
Kelakar.
Nellza Azura
Aug 27, 2013 Nellza Azura rated it really liked it
Buku indie pertama aku ini dihadiahkan oleh penulis sendiri sebab aku tak menang kontes dia. Kontes menulis cerpen kot tak silap..hahahha.
Buku blog ni adalah himpunan kisah2 benar dan kurang benar penulis, pengalaman hidup dari kecil hingga dewasa. Kurang benar tu bila ditokok tambah penyedap cerita la. Tapi sumpah, banyak kelakor daripada serius.
Ainur
koleksi cerita pendek yang agak ok bagi aku.
takde la pulak aku tergelak beria sangat.
mostly tentang kisah hidup penulis.
ada la selit kelakar sikit. mungkin kelakar la kot. (dah orang beria cakap macam tu)

okay la kalau kau tengah cari bacaan ringan kan,
yang tak buat kau fikir berat sangat,
yang kau boleh baca secara santai.

Nabihah Norisham
May 21, 2013 Nabihah Norisham rated it liked it
Buku ni kalau baca tapi tak ketawa, itu orang gila. Tak pun dia depressed tahap telan selipar. Baca jek buku ni terus teringat balik zaman dulu dulu masa kecik. Bab kentut pun dijadikan cerita. Kesengalan terserlah dekat situ. Tapi bila dah masuk pertengahan buku, cerita tu agak serius sikit sampai nak ketawa pun tahan tahan.
Faaizz d zul
Nov 04, 2011 Faaizz d zul rated it really liked it
lucuuuuuuu.

hasil tulisan-tulisan dari blog http://www.akulinglung.com/

siap ada facebook page lagi - http://www.facebook.com/spermacinta

power


seriously, literally don't judge a book by its cover, literally ok.
Syukri Mohtar
Jun 03, 2013 Syukri Mohtar rated it really liked it
Buku ni sangat bagus untuk orang yang tengahri stress baca. Mesti tergelak sorang-sorang bila baca buku ni. Penulisan yang sangat sempoi untuk dibaca :)
Norlina Alan
Apr 21, 2013 Norlina Alan rated it really liked it
masa aku dapat buku ni orang semua cakap aku lucah. ada aku kesah yang penting isi bukunya yang buat aku sengih dan gelak sampai x ingat dunia.
Ahmad Fahmi
Apr 24, 2013 Ahmad Fahmi rated it it was amazing
Jika kau punyai waktu membesar yang penuh pancaroba indah. Buku ini mampu buat tersenyum,ketawa, menangis seorang diri.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 17 18 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • HEROIN
  • Kontrol Histeria
  • Lelaki Eksistensial
  • Babi (Babi, #1)
  • Kitab Terfaktab
  • Kitab Terfaktab 2 - Nakal Tapi Halal
  • GERGASI
  • CERPEN
  • KOPI
  • NGERI
  • ZOMBIJAYA
  • CERPEN
  • BOLA
  • LICIK
  • Amerika
  • Kasut Biru Rubina

Share This Book



No trivia or quizzes yet. Add some now »