Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Svavelvinter (Krönikan om den femte konfluxen, #1)” as Want to Read:
Svavelvinter (Krönikan om den femte konfluxen, #1)
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Svavelvinter (Krönikan om den femte konfluxen #1)

by
3.56  ·  Rating Details ·  216 Ratings  ·  24 Reviews
Okända fiender ville döda överste Praanz da Kaelve men han tänkte inte vänta på deras nästa försök. Skeppet låg klart för avfärd mot den karga ön Marjura vid polarisens rand. Rikets svavelmonopol var hotat och det var av största vikt att han snabbt nådde sitt mål. Under sin resa inser Praanz da Kaelve att hans uppdrag är långt mycket större än han först kunnat ana. Profeti ...more
Paperback, 1st Edition, 497 pages
Published 2010 by Järnringen Förlag AB (first published 2004)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Svavelvinter, please sign up.

Be the first to ask a question about Svavelvinter

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Anders Piniesjö
Mar 26, 2017 Anders Piniesjö rated it it was amazing
Efter mycket fantasy i mina tonår har jag haft en nästan 20 år lång paus från genren, med bara några enstaka återfall. På senare år har jag dock känt ett sug efter att läsa mer fantasy, men jag ville ha något annat, något mer komplext och detaljerat än barndomens AD&D-böcker med uppenbart nedtecknade rollspelsmöten. Med detta i tankarna var det inte alls självklart att läsa Erik Granströms Svavelvinter, med ursprung i Eriks underbara rollspelskampanj från min barndom. Men som obotlig nostalg ...more
Tommy Ekholm
Jan 05, 2017 Tommy Ekholm rated it it was ok
Extremt komplicerad historia, vilket jag vanligtvis gillar inom fantasy. Men språket gör det i det närmaste omöjligt att läsa. Språket är så omständligt och fläskigt att det blir som en parodi på hur en tonårig D&D-spelledare tror att "gammalt" tal ska låta.

Bakom det tröttsamma språket finns en bra och djup historia, om än med lite för många karaktärer, som skulle kunnat vara väldigt intressant. Men som nu bara blir en intern tävling i att använda så mycket storvulna ord (see what I did ther
...more
Lars
May 12, 2016 Lars rated it liked it
Precis som någon annan skrev här på goodreads så var boken svår att komma in i då man inte gavs några förklaringar alls till personer, organisationer och fenomen. Detta gjorde att det gick trögt i början, mot slutet däremot blev det mer spännande då man får mer känsla för världen och karaktärerna. Jag saknar en karta i boken, kanske finns i tryckt upplaga (jag läste på Kindle). Jag kommer läsa även nästa del då det känns som att jag "investerat" en del genom att lära mig om världen.
GgWolf
Jun 01, 2016 GgWolf rated it it was amazing
Svavelvinter kan kännas väldigt otillgänglig. Läsaren kastas rakt in i Granströms fantasyvärld utan någon egentlig introduktion. Istället tar den långsamt form mellan raderna. Därför kan Svavelvinter vara svår att ta sig in i, men det är också bokens styrka: Ingen beskriver världen för dig, istället får du vara en del av den.

En av mina absoluta favoritböcker i genren fantasy.
Anders Holmblad
Feb 08, 2015 Anders Holmblad rated it liked it
Svår bok att komma in i. Enormt mycket namn på människor, länder, platser, sekter, organisationer, yrken, etc. att ta in till en början. Boken blev dock lättare efter ett tag och dessutom bättre. Trådarna lyckades sys ihop i slutet och jag ska göra ett försök på nästa del när den kommer ut.
Max Lodin
Jul 15, 2011 Max Lodin rated it it was amazing
swedish fantasy at its best!
Daniel Strömholm
Dec 02, 2013 Daniel Strömholm rated it it was amazing
Best bloody fantasy book I ever read.
Sandra4444
Nov 09, 2015 Sandra4444 rated it did not like it  ·  review of another edition
Shelves: did-not-finish
Jag gillar fantasy, det är min absoluta favoritgenre. Därför trodde jag att jag verkligen skulle älska den här boken, speciellt när det står att den ".... betraktas av många som den bästa fantasyroman som någonsin skrivits på svenska."

Men jag lyckades inte ta mig längre än till sidorna 36-37/mitten av kapitel 4.

Det blev bara för mycket; för många namn på platser, för många namn på karaktärer etc.... Den grep inte tag i mig, fick mig inte att vilja läsa längre. Första kapitlet var spännande och
...more
Emelie
Jag har tänkt läsa den här boken ett tag nu. Jag visste egentligen ingenting om den, såsom att den är baserad på ett D&D-kampanj. Det förklarade det faktum att jag tyckte att den var väldigt fylld av realistiska och trovärdiga beskrivningar och information. Språket var bra och författaren hade lyckats att få världen att kännas som den riktiga världen. Det var mer av personlig känsla som gjorde att jag inte orkade läsa igenom boken eller att fortsätta att läsa hela serien. Boken tog inte tag ...more
Martyn F
Aug 08, 2016 Martyn F rated it did not like it
Some fantasy writers think you need an interesting world and a lot of characters to create a good book. Erik Granström seems to be one of them.

The result of this approach is that I have no opportunity to bind with any of the characters. So I am not really interested in what happens to them. After 50 pages I start to skip paragraphs, then whole pages and when I am at page 100 I decide to give up. There probably is a story somewhere, but I am no longer interested in it.

I'd rather try a book that i
...more
Britt-inger Johansson
May 01, 2013 Britt-inger Johansson rated it really liked it
Shelves: fantasy, dystopia
Spännande intrig, nyfikenheten väcks och det är svårt att lägga den åt sidan. Fängslades mest av språket, det fejkålderdomligt uppstyltade och de fascinerande neologismerna som samtidigt var fullt begripliga. Språkbehandlingen fick mig att tänka på Mervyn Peake, liksom dramaturgin och sättet att följa karaktärerna. Jag tycker också om böcker med rikt persongalleri, som den är. Den drastiska humorn tilltalade mig dessutom, författaren har en ironisk glimt i ögat genom hela berättelsen och ser på ...more
Stinto
Aug 13, 2014 Stinto rated it it was amazing
Bland det absolut bästa jag läst i genren! Granström har ett målande språk och blandar det episka med vardagliga absurda episoder. De olika karaktärernas öden och missöden är hela tiden medryckande och intressanta och jag fick hela tiden nya favoriter. För en gammal rollspelare är det dessutom en nostalgifest utan dess like men jag rekommenderar varmt boken till alla!
Leif Högberg
Jul 16, 2011 Leif Högberg rated it liked it
Underhållande men kanske främst för att den väcker goda minnen av långa rollspelssessioner där jag i goda vänners sällskap utforskade Ereb altor i allmänhet och Trakorien i synnerhet. Äventyren som utgjorde Femte konfluxen var bland de bästa till Drakar & Demoner och boken gör dem rättvisa. Ser fram emot uppföljaren!
Annica I
Apr 16, 2013 Annica I rated it it was amazing
Helt underbar bok, dock tyckte jag det var först tungläst de 3-4 första kapitlen. Men så kan det ju kännas när en bok är skriven med ett annat ord val än vad man är van vid och även en massa information för att bygga upp världen. När väl 3-4 första kapitlen var lästa så öppnades världen för mig och jag blev uppslukad av denna bok
Nighteye
Oct 12, 2012 Nighteye rated it it was amazing
Recommends it for: Swedish fantasy lovers!
Riktigt bra, spännande story med intressanta karaktärer och oväntade händelser efter varandra, det går inte att förutsäga exakt vad som ska hända då det ständigt dyker upp nya personer och händelser :) Välskriven svensk Fantasy på högsta nivå...
Britt-marie Ingdén-Ringselle
Äntligen läste jag denna fantastiska bok som legat och väntat i många år och är väldigt nöjd! Den är så välskriven, helt oförutsägbar och konstant spännande, precis som en bra fantasyberättelse ska vara.
Och det finns tre delar till:-)
Erik
Jul 28, 2011 Erik rated it really liked it
En mycket bra roman med mängder av intressanta idéer, och för mig som gammal rollspelare är det en glädje att återse Trakorien. Förhoppningsvis blir fortsättningarna lika bra.
Anders Lövgren
Oct 04, 2012 Anders Lövgren rated it really liked it
Bra fantasy. Djup intrig och fängslande bakgrundsstory. Äntligen finns tredje delen tillgänglig...
Mustardseeds
Paused. Apparently this is based on a roleplaying game. I've never played it, and the writing style doesn't fit me at the moment. I'll try again at a later date.
Nils
Jul 08, 2014 Nils rated it really liked it
Väldigt bra skriven, bitvis komplicerad med sin intrikata intrig, men alla trådar knyts slutligen samman. Jag gillar inte ens fantasy, men denna var medryckande!
Booksofdoom
Jul 13, 2013 Booksofdoom rated it did not like it
Shelves: be-warned
No, did not like it. Could not even bring myself to finish it after 300 pages.

Probably just not my kind of fantasy. I did not feel anything for the characters.
Tobias Asplund
Jul 12, 2012 Tobias Asplund rated it it was amazing
Shelves: owned
Ej endast för Drakar och Demoner-nostalgiker, utan en spännande berättelse i en genuin och originell värld som alla älskare av fantastisk litteratur borde ta till sig.
Robert Skyllberg averin
I paritet med Nick Perumovs böcker. Dvs klart läsvärda.
Charlotte Hjelm
Jan 30, 2016 Charlotte Hjelm rated it really liked it
Wonderful high fantasy! Well done by a Swedish writer. Maybe not so deep as I normally prefer, but it was packed with good storytelling and subtle humor.
Daniel
Daniel rated it it was amazing
Aug 10, 2011
Gustav Källstrand
Gustav Källstrand rated it it was amazing
Mar 29, 2016
Johan
Johan rated it really liked it
Feb 07, 2016
Steve
Steve rated it it was amazing
Jun 23, 2014
Katarina Norrgård
Katarina Norrgård rated it really liked it
Jun 21, 2014
Joakim Lindblom
Joakim Lindblom rated it liked it
Jan 29, 2015
« previous 1 3 4 5 6 7 8 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Diamantsvärdet och träsvärdet II (Svärdens väktare, #2)
 • Samlade svenska kulter
 • Udda Verklighet (De sära, #1)
 • The Ambassador Chronicles (Warhammer)
 • Firebird
 • The Magnetist's Fifth Winter
 • The House of War and Witness
 • La torre blanca (La Rueda del Tiempo, #9)
 • Psychic Healing: Using the Tools of a Medium to Cure Whatever Ails You
 • Häxornas försvarare
 • The Matchmaker
 • Legacy
 • Einsteins fru
 • Sysilouhien sukua (Lumen ja jään maa, #1)
 • La Sangre de la Virtud (La Espada de la Verdad, #5)
 • Shooting Butterflies
5044211
Erik Granström är utbildad veterinär och författare inom fantasygenren.

Romaner:
Smolles varuhus, 1980
Svavelvinter, 2004
Slaktare små, 2011
Vredesverk, 2014
Vanderland, 2016

Granström var medskapare till rollspelet Drakar och Demoners kampanjvärld Ereb Altor och skrev flera äventyr till spelet:

Svavelvinter, 1987
Trakorien, 1988
Oraklets fyra ögon, 1990
Kristalltjuren, 1992
Den femte konfluxen, 1994
More about Erik Granström...

Other Books in the Series

Krönikan om den femte konfluxen (4 books)
 • Slaktare små (Krönikan om den femte konfluxen, #2)
 • Vredesverk (Krönikan om den femte konfluxen, #3)
 • Vanderland (Krönikan om den femte konfluxen, #4)

Share This BookNo trivia or quizzes yet. Add some now »