Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Kentang” as Want to Read:
Kentang
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Kentang

by
3.91 of 5 stars 3.91  ·  rating details  ·  67 ratings  ·  20 reviews
Koleksi 172 ilustrasi terbaik dan terpilih yang pernah terbit di dalam blognya selama lebih lima tahun.

Diselenggarakan oleh Sinaganaga.
Paperback, 200 pages
Published 2011 by Sindiket Sol-jah
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Kentang, please sign up.

Be the first to ask a question about Kentang

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 88)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Jerry Ghazali
Menyelak helai demi helai buku ini ibarat menanak nasi dalam periuk di mana mengikut resmi awalnya mentah, lama-lama jadi masak. Dalam erti kata lain, fikiran tua aku ini sebenarnya tak dapat elak daripada menyatakan sebilangan ilustrasi di awal helaian buku ini agak kebudak-budakan dan maaf jika aku kata ianya entah apa-apa. Namun, bila helai demi helai selakan aku makin beransur ke kulit belakang buku ini, fikiran aku mula berubah, nasi dah masak.

Selain itu, sebenarnya aku baru tahu 'manikam'
...more
Hana Ahmad
Aku membacanya secara curi-curi di hadapan komputer pejabat gara-gara takut disalah tafsir membaca buku yang aneh-aneh. Lebih kurang sejam aku membacanya dengan tawa yang ditahan-tahan juga gelengan kepala tanda 'ini gila'. Buku ringan yang punya isi sinikal yang separa ringan-berat untuk difaham. Sesuai dibaca pada relung waktu yang santai. Cadangan beberapa kelakuan pelik yang boleh dikaitkan dengan simati apabila anda disoal oleh pemberita adalah sungguh bikin aku ketawa dan terasa. Ya, teras ...more
Rem Dambul
5 bintang kerana inilah yang memberi saya inspirasi untuk menulis buku sendiri, yang berbentuk naratif-grafik! Lakaran-lakaran santai yang sebenarnya merakam pelbagai sub-culture yang teradun rencam dalam lapisan-lapisan masyarakat kontemporari dalam bentuk parodi, satira dan kiasan.
Nor Mohamed
pagi itu di damansara aku baca buku ni sampai habis. lepas tu aku ambik gambar letak dalam group mrsm pdrm kat blackberry..lepas tu aku dapat komen daripada kawan yang berbunyi..

" mat tiara, apa nak jadi dengan kau ni? bacalah buku yang elok elok sikit..."

lepas tu gelak..gelak dan gelak...
Lina Kama
Saya rasa terganggu dengan contengan yang memberi first impression kepada seks. Yang paling suka adalah tentang lukisan dan cerita cinta dan kucing. Penulis begitu sewel tapi hebat. Ikut suka lah kau nak merapu apa pun, Saharil!
Chirpy_chummy
Buku pertama yang aku habiskan dalam tempoh sehari (kesian kan?). Tertarik dengan ilustrasi dan 'doodle' yang sempoi dan rileks -- tak perlu berkerut kening. Beli dan terus saja di belek lalu ketawa berdekah dekah seorang diri. Gila. Buku ini boleh di anggap gila kerana membuatkan orang melihat aku seperti orang gila yang ketawa macam orang gila.
Zehan Ilyana
tak tau nak buat review macam mana.
tapi, yang penting, comel je ilustrasi-ilustrasi dia.
dan ada ayat2 yang simple tapi buat aku berfikir sejenak.
santai. dan aku baca dalam masa satu hari. :D
Rebecca
Kalau Sinaganaga rajin sikit susun entri-entri Horoskop ikut turutan, boleh dapat 5 bintang ;P
Nisah Haron
Lebih banyak yang merapu daripada yang 'thought provoking'.
Azhar
Effin' hillarious. Satira penuh bijak.
Pa
Nakal nakal nakal... hihi.
Fazrol Bin Che Isa
membaca kentang tak pernah habis sebenarnya.

Sekiranya anada membaca kentang anda tak akan jadi gila kecuali orang2 macam aku yang memang gila. err gila kentang. (baca:orang gila sahaja yang tidak akan mengaku gila).

Apa pun, karya seni Saharil dalam kentang mempunyai maksud yang sangat dalam.

Aku sendiri selalu salah tafsir, jadi Saharil kata, tiada kesalahan pada korang yang menafsirkannya. ianya seperti cermin!
Nazmi Yaakub
Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah.

Saya harap anda faham mengapa saya beri empat bintang!
Fairuz
Dalam kita senyum, ketawa ada juga sisi lain yang diselit lalu membuat kita termenung memikirkan logika akan sesuatu itu yang disampaikan dalam bentuk jenaka sinikal. Imaginasinya hebat senada dengan idea dan pandangan mantapnya. "Kembalikan Kepada Kami" halaman 184 dan 185 adalah yang paling sedap bagi aku.
Nin Fazren
Aku dapat habiskan buku ni dalam masa 2 jam. Tertarik dan leka dengan lukisan dan tulisan dia yang comel. Dan sepanjang aku baca aku asyik gelak dan sebut bongok. Heh serius comel dan kelakar.
Fiza Nasri.
Kentang yang menarik. Comel dan lucu. (Memiliki sebuah Kentang sepertinya aku memiliki Saharil dotcom. Eceh!)
Ahmad Nizamuddin
pergh apa benda aku baca ni??? pecah kepala.
Siti Salha Rosman
Lawak antarabangsa!
Nanadhoi
Nanadhoi marked it as to-read
Dec 14, 2014
Ain
Ain marked it as to-read
Dec 07, 2014
Sabrinie Azira
Sabrinie Azira marked it as to-read
Dec 27, 2013
« previous 1 3 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
Tentang Lagi Cerpen-Cerpen Underground

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »