Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “7 Hari Mencintaiku” as Want to Read:
7 Hari Mencintaiku
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

7 Hari Mencintaiku

4.22  ·  Rating Details ·  1,708 Ratings  ·  68 Reviews
Khuzairi, dalam diam mencintai gadis bernama Mia Adriana. Cinta pandang pertama menjadikan dia seorang perindu yang setia. Namun sifat angkuh dan sombong gadis ini menyebabkan Khuzairi tidak pernah walau sebesar hama jua menyimpan impian untuk memilikinya.

“Kau ni memang dasar jantan tak sedar diri tau. Kau memang saja nak cari pasal dengan aku kan? Hei Khuzairi kau dengar
...more
Paperback, 1048 pages
Published 2011 by SR Publication (001923822-M)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about 7 Hari Mencintaiku, please sign up.

Popular Answered Questions

Mohamad Iqbal awak, kat sini just utk rate, n kongsi pendapat psl novel. bukan tempat awak nak baca novel free. kena beli la kalau nak baca. tapi website lain mebi…moreawak, kat sini just utk rate, n kongsi pendapat psl novel. bukan tempat awak nak baca novel free. kena beli la kalau nak baca. tapi website lain mebi ada la kut cuma tak tau kat mana. goodluck!(less)

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
kuzzeen
Aug 14, 2014 kuzzeen rated it did not like it
Shelves: read-2014, library
Maaf... tapi aku tak 'paham':

i) Tak 'paham' dengan segala watak antoganis yang berduyun2 dlm naskah ini.
ii) Tak 'paham' dengan watak Mak Leha yang x pernah diberi cahaya keinsafan biarpun bermacam petunjuk dan tragedi demi tragedi yang berlaku dalam keluarganya.
iii) Tak 'paham' dengan watak Mia yang di-twist-kan 360 darjah (mulanya jahat ya amat, last2 jadi watak adiwira pula).
iv) Tak 'paham' dengan watak Khuzairi yang terlalu di-putih-kan, namun berkali-kali dipandang terlihat betapa tebal keda
...more
Juliza
Jun 25, 2012 Juliza rated it it was ok
Cuti raya selama dua minggu ternyata tidak memberi hamba 'bonus' masa yang cukup untuk menulis review novel ini yang sudah lama tertangguh. Jemari hamba juga terasa beku untuk menaip reviewnya, mungkin kerana novel ini secara purata menerima empat bintang dari pembaca lain. Dan, perlu kiranya hamba memberitahu ini sekadar pendapat peribadi hamba yang baru pertama kali 'berkenalan' dengan tulisan Siti Rosmizah.

Baiklah, pertama-tama hamba menyukai kisah kekeluargaan dalam novel ini. Siti Rosmizah
...more
nilam
Sep 27, 2014 nilam rated it really liked it
Permulaan cerita membuatkan sy menyampah gila2 kat semua watak..bukan setakat Mia je sy menyampah..Khuzairi pun samaa.. smpai berhari2 nk habiskan disebabkan ke'menyampahan' tersebut..haha..ingat nk bg 3 bintang je..tp bila dah nak habis cerita time Buntat meninggal..Mia pun mula menyesal..Khuzairi dah x layan Mia..n then nk kawin dgn org lain.. dan masa 7 hari sebelum Kuzhairi nk kawin..masa tu lah part yg paling menyentuh hati..terus sy rasa Mia dimaafkan oleh si pembaca ini walaupun keseluruh ...more
Isma Zahara
Nov 08, 2016 Isma Zahara rated it liked it
terlalu meleret...ada bab yang tak perlu pon xpe..
Dyh Usen
Dec 28, 2016 Dyh Usen rated it really liked it
Shelves: lain2-pub
Ya, saya baru terhegeh-hegeh nak baca sebab dramanya, sebab Dr. Khuzairi, Buntat, Helmi, Pak Samad gegar kamera dan tak sabar nak tahu penamatnya. LOL
Julie
Jun 13, 2012 Julie rated it did not like it
too long, too draggy. perisanya sama dengan novel-novel yang lain. tapi tulisan siti rosmizah sgt baik, cuma kurang gemar plot nya
Alfa  Syamimi
Nov 24, 2013 Alfa Syamimi rated it really liked it
terbaik okeh. hehe. Alhamdulillah, boleh baiki persepsi sy kat SR lps baca TIMA dulu. huhu. this book not bad, malah mmg terbaik!

1 - heroin yang tak-tau-nak-describe-camane, prefer to call her BAD GIRL kut, sangat rare boleh jumpa. suka tahap apa ntah baca bab Mia berbalas kata dengan Mak Leha, mak mertua dia tu.
Part paling suka, masa tengah nak jawab soalan Khuzairi pasal hukuman yang akan dikenakan kalau Helmi menyerah kat polis. Sempat lagi tu dia makan asam dalam pada nak manjawab! --> I
...more
Arishayukiko
Dec 01, 2013 Arishayukiko rated it it was amazing
aku memang suka giler kat novel nieee.....i love the hero'khuzairi' and the heroin'mia adriana'....memang patut beli n patut baca...khuzairi nie memang seorang yang sangat sabar smpaikn feeling dia sendiri tak de orang nk care.......mia pulak seorang yang sangat angkuh...maklumlah orang bandar kan.haha,,tapi,one day,,khuzairi pergi ke satu lawyer company utk solve kan masalah adik dia yang tolo..ckit'helmi'tp dia tak tau pulak yg mia kerja kat situ..terkejut punya terkejut dia dgn 'zaidi'bila ta ...more
Suria A.Rahman
Jun 05, 2011 Suria A.Rahman rated it it was amazing
Shelves: buku-prima
Garapan cerita yang menarik hasil gabungan idea2 dari 3 novel sebelum ini. Tidak menjemukan walaupun ceritanya sehingga 1047 muka surat untuk dihabiskan.heheheheheheeh.bersengkang mata untuk habiskan sampai deman2 hehehehehehe. Ermmmm Bahagia kan dapat teman hidup macam watak khuzairi tu....dicintai dengan sepenuh jiwanya. Menerima cinta yang hadir dalam hidupnya tanpa mengharapkan kesempurnaan. Hanya sekelumit bahagia sudah mencukupi. ERmmmm ada ker lealki seperti itu dalam dunia hari ini yer.. ...more
Suhailah Iskandar
Sep 28, 2014 Suhailah Iskandar rated it really liked it
Shelves: finito
Storyline, draggy. too many antagonist. Banyak tukang cucuk. But Heroin Jahat, I like. Will buy coz Kuzairi to me is sweet a husband behind a Nauzubillah wifey that turned loyal after time. Thank you Pak Samad for being the catalyst to this marriage. Mak Leha & Helmi & Puan Hayati... Diorang buat aku baca cerita ni dgn geram... Hehehe.. Will soon buy this book.
Lecu Balakrishnan
Jan 26, 2015 Lecu Balakrishnan rated it it was amazing
Kuzhairi and Mia Adriana ❤ Both makes the tale going without boring and as a spice add up like Kuzhairi mom dad and more Villain characters but as usual a happy ending. What I love most is even though Mia is arrogant lady but she know how to bring herself unlike Syakila hypocrite -_-
Hafezgangster
Dec 08, 2016 Hafezgangster rated it it was amazing
bodo punya website mati2 ingat leh baca most stupid
Qurratu'Ain
Nov 16, 2016 Qurratu'Ain rated it it was amazing
Shelves: favourites
first thing I said after reading the last page of this book: ARGH FINALLY!

7 Hari Mencintaiku is the first Siti Rosmizah book that I read. Usually, for most books, saya akan skip beberapa mukasurat sebab it gets boring or meleret in the midst of the book - but not for 7 Hari Mencintaiku. Penulis berjaya membuat saya selak setiap mukasurat dan baca hampir setiap line in the book. Seriously, very few books have made me do that so it's a very good thing.

I really love the characters in the book. Kes
...more
Azizah
Apr 07, 2013 Azizah rated it really liked it
Shelves: kcbaca-2011
Penulis: Siti Rosmizah
Penerbit: SR Publication
ISBN978-967-5822-01-8
Harga: RM 32.90 / RM 35.90
M/S: 1048
Cetakan 1 – 2011


Silap aku juga, kerana jatuh cinta
Insan sepertimu, seanggun bidadari
Seharusnya aku, cerminkan diriku
Sebelum tirai kamar aku buka
Untuk mengintaimu…

Blurb:

Khuzairi, dalam diam mencintai gadis bernama Mia Adriana. Cinta pandang pertama menjadikan dia seorang perindu yang setia. Namun sifat angkuh dan sombong gadis ini menyebabkan Khuzairi tidak pernah walau sebesar hama jua menyimpan
...more
Farra Wahida
Dec 10, 2016 Farra Wahida rated it it was amazing
khatam untuk kali kedua rasanya...novel sr kalau baca memang sok sek sok sek...tangkap leleh orang kata...
apapun suka watak khuzairi waktu dia layan mia.caring sangat.rasanya dlm realiti nk jumpa lelaki macam watak khuzairi ni 1 dlm sejuta kot. tapi tak suka sikap dia yg terlalu ikutkan cakap mak tiri dia sampai tak berani nak bagitau pendirian dia..
suka dengan watak mia walaupun mulut n bahasa dia ya ampun...tapi ada terselit kebenaran dlm apa yg dia cakap n sindir...memang bertemu buku dan rua
...more
Mohd Khalid
Dec 18, 2016 Mohd Khalid rated it it was amazing
Fantastic
Nobodyfool
Mar 10, 2017 Nobodyfool rated it it was amazing
5/5

The best..novel from this author never disappoint me. Shes genius sebab habis semua orang ak sakit hati..kejap orang lain jahat..sekejap kang orang lain pulak huat hal...so rase emo ak 50/50 la kan..takde la nak emo kt 1 watak je jahat tahap dewa... anwy really enjoy this...i had this like 2 or 3 years back then n till now batu nak.bace..mood dah datang..ehemmmmm
Mirei May
May 25, 2016 Mirei May rated it it was amazing
Dah lama bagi rating 5* rupanya cuma review je tak tulis ^^, terlupa mungkin tapi ceritanya memang takkan lupa...I'm in love with this story...very much...ni antara novel Kak SR yang saya baca selalu selain Andai Itu Takdirnya, Lafazkan Kalimah Cintamu dan Curi-curi Cinta....penangan drama adaptasi novel ni dekat TV3 ^^, novel ni memang banyak berendam air mata (well, ada ke novel Kak SR yang tak tuntut kita menangis? hehehe)

Tak suka Mia kurang ajar dengan suami...Suka Mia bila dah berubah dan
...more
Haq Raihah
Dec 26, 2014 Haq Raihah rated it it was amazing
superb best!

komen ;-)

#KHUZAIRI
~alangkah bertuah nyer kita klu dpt peneman hidup seperti Khuzairi...penyabar thp gaban...penyayang...bertanggungjawab...dan baik giler!...

#MIA
~Mia memang krg ajar...tp...kadang2 tindakan dia betul jugak...dah klu mak mertua(Mak Leha) selalu buat panas hati dia...memang lah dia marah...klu aku pon aku akn marah jugak...

#MAK LEHA
~mcm mane menantu tak krg ajar klu perangai mak mertua pon dua kali lima jer dgn menantu...sepatut nyer sbg org tua, kena lah nasihatkan men
...more
MamaErra
Jun 17, 2011 MamaErra rated it liked it
Kalau dilihat pada jalan cerita...ianya biasa2 jer, gaya penyampaiannya yang berjaya membawa emosi aku terikut-ikut dengan jalan ceritanya ~ sedih, geram, marah, sakit hati, terharu, dll.

Inilah novel yang paling lama aku ambil masa tuk menghabiskan pembacaannya. Aku perlu berhenti-henti kerana 'penat' melayan jalan cerita/emosi hingga aku perlu berselang membaca novel lain di antaranya untuk hilangkan rasa 'penat' tu... Ye lah, mana tak penat...ketebalan novel ni kan seperti 2 buah novel yang b
...more
Efi Nira
Nov 24, 2016 Efi Nira marked it as to-read
Dalam hitungan kurang dari 7 hari, ALLAH telah memampukannya meyakinkan hati malaikatku yang tak bersayap, Ibu.
Sungguh, aku tabik dengan kesungguhan dia.

Semoga rasa ini adalah rasa yang ALLAH ridhoi,
semoga desir ini adalah desir yang tak meluluh lantakkan iman,
semoga damai ini adalah damai yang tak melalaikan...

ALLAH,
jaga selalu hati-hati kami,
tegur kami dengan cara-Mu yang senantiasa 'bersahabat'...

Alhamdulillaah atas segala hal...
Terima kasih banyak-banyak kepada kalian, sahabat...

-S-
Yazlina Saduri
Feb 07, 2016 Yazlina Saduri rated it really liked it
Inilah novel Siti Rosmizah pertama saya baca. Tak sangka sangat, habis dalam dua hari. Hands down, it's the best novel I've ever read. Gaya penulisan bersahaja, bahasa simple, langsung tak meleret, tak ada bungax2 yang tak perlu, saya betulx2 smitten sampai terlalu sukar nak berhenti baca. Cerita berkisar kehidupan yang pasti bukan luar biasa namun dinukilkan dengan begitu ......entah, saya memang betulx2 tak tahu nak explain. Just that this is definitely worth my time walau dah dua malam tidur ...more
Farhana
Feb 27, 2013 Farhana rated it liked it
Shelves: malay-novels, just-ok
bagi saya ceritanya menarik, cuma agak meleret..lelah saya nak menyudahkan novel tebal ni..dan saya rasa inilah kali pertama saya tak suka heroinnya...biadap sangat dan tak hormat orang tua...memang watak yang minta penampar...awal2 cerita saya banyak kali menangguhkan bacaan dengan mbaca novel lain dulu...bila Mia dah insaf, baru la saya laju sikit saya baca novel ni...

watak hero dia saya sangat suka...lelaki penyabar dan setia pada cinta...
Bungamardiah
Dec 27, 2016 Bungamardiah rated it it was amazing
Karya yang meruntun jiwa sesiapa yang membaca dan menonton. Karya ini telah pun diadaptasi. Adaptasinya juga tidak mengecewakan. Berbeza dari karya yang lain dari segi jalan penceritaan. Satu yang sama semua karya Siti Rosmaizah akan membuatkan anda menangis.
Conclusion: Tahniah Siti Rosmaizah kerana membawa pembaca anda balik ke reality kehidupan.
Diena
Aug 04, 2012 Diena added it
at first...x like as it saw the soft spot of a man...but in the middle of the story actually it shows how a man care for a women and willing to take all the hasty things happen for the love of a lady.....sad in the end once she realise that the man that she hate so much is the person that she really love.....last true love do come around at the end.....Novel no.4 from CT rosmizah
Miss Independent
Aug 13, 2011 Miss Independent rated it it was amazing
i couldnt stop crying. Khuzairi is just in my lists. to Mia Adriana, he's worth it. i loved the way the writer sum all the scenes in a nice way. keep a good work Siti Rosmizah.

ps : always impress me.
Novel Annie
Mar 22, 2014 Novel Annie rated it it was amazing
tak dinafikan apabila mula membaca novel ni, rasa mcm menyesal sgt. menyampah pun ada dgn watak Mia. Perempuan yg tiada sopan santun, panas baran dan lepas laku. suka sgt dgn watak hero. sgt penyabar. OMG! suka sgt.
Ed
Jun 28, 2014 Ed rated it it was amazing
I did shed a few tears. Kalau ada lelaki macam Dr Khuzairi memang I nak book sebagai menantu I.Disappointed big time that pages 61-92 were missing. Dah email kat srpublication minta exchange. Frust sangat jadi macam tu.
AfifahHusna
Oct 25, 2016 AfifahHusna rated it it was amazing
Buku SR sentiasa menuntut air mata mengalir dan saya memang suka baca buku bergenre begini...tak ada apa nak sentuh...semuanya terbaik...dan bintang-bintang yang berkerlipan tu menunjukkan kesukaan saya pada naskah ini...tahniah SR...harap drama yang bakal muncul nanti sebaik novelnya
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Kan Kukejar Cinta Kamu
  • Aku Yang Kau Tinggalkan
  • Siapa Orang Gajiku
  • Kalau Memang Harus Begitu
  • Awak Suka Saya Tak?
  • Doktor Cinta
  • Mama Mia Shaza
  • Hikayat Cinta Si Pematah Hati
  • Perempuan Lindungan Kaabah
  • Pergilah Air Mata
  • Rindu Kamu Mr. Darcy
  • Pergi Tanpa Alasan
  • Bicara Hati
  • Kontrak Janji Setia Antara Kita
  • Bayangan Rindu
  • Cintaku Luruh Di Oxford
  • Cik Blur Dan Encik Ikhlas
  • Bila Nak Saksi
2919702
Novelist & Lawyer, Siti Rosmizah Semail.
More about Siti Rosmizah...

Share This Book