Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Blues Retro” as Want to Read:
Blues Retro
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Blues Retro

by
3.92 of 5 stars 3.92  ·  rating details  ·  52 ratings  ·  9 reviews
... empat semester yang indah...
Nasi lemak buah bidara,
Sayang selasih hamba lurutkan;
Buang emak buang saudara,
Kerana kasih hamba turutkan.

“Ghazi, kita kahwin lari!” kata Nik Farhana.
Hampir tersembur jus tembikai daripada mulut Ghazi.
“Apa dia?”
“Kita kahwin lari.” Suara Nik Farhana berbunyi serius.
“Hana jangan main-main!”
“Saya serius ni!”

Berjayakah Ghazi, siswa antropologi
...more
351 pages
Published by Jemari Seni Publishing
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Blues Retro, please sign up.

Be the first to ask a question about Blues Retro

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 85)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Ain

Ini buku Imaen yang pertama saya beli dan baca (Exclude buku Cintaku Luruh Di Oxford)Siap ada autograph Imaen lagi tuuu , hasil belian di pesta buku ^__^

Watak utamanya pasti lelaki. Of course la kan. Jujur saya cakap , saya ni tak berapa nak minat kalau watak utamanya lelaki. Macam tak umphhh mungkin sbab tak boleh berangan macam diri sendiri kot

Namun , buku ini banyak inputnya. KIsah Ghazi , anak orang miskin berkasih dengan Nik Farhana , anak orang kaya. Klise - pastinya ada jurang , pastiny
...more
Ummu Auni
Seperti biasa, blurb hanya cebisan dari cerita yang panjang. Sebetulnya ini kisah Ghazi, bagaimana Ghazi mencipta kehidupan semasa di UM, bagaimana Ghazi menongkah arus kehidupan dan memperbaiki kehidupan dan berusaha mengeluarkan dirinya dari kancah kemiskinan. Perihal Ghazi dan Farhana hanya rencah, barangkali suntikan untuk menarik minat pembaca perempuan yang barangkali mudah terbuai-buai dengan angan-angan/kisah romantis. Namun, janganlah mengharapkan yang indah-indah. Saya kira tulisan Ima ...more
Kamalia Ramlan
Saya rasa ini novel terbaik Imaen. Ceritanya ringkas, straight to the point, tidak terlalu kompleks dan seperti biasa penuh dengan hujah (stail Imaen). Yang lucunya, saya boleh sebak dengan tulisan seorang pengarang lelaki. Siapa kata lelaki tidak boleh menulis kisah cinta? Saya suka pengakhiran ceritanya. Ada sebab dan alasan tertentu ceritanya berakhir begitu. Ia sebuah novel yang tidak rugi dibaca :)
Siti Sab
Cerita ini temanya malar segar - antara dua darjat. Isu, konflik dan penyelesaiannya realistik. Ya, realitinya jurang darjat, pangkat dan moral masih relevan pada masa ini. Walaupun latar cerita ini lapan puluhan (atau mungkin tujuh puluhan?), saya tidak berasa seperti membaca fiksyen sejarah. Semua yang dilakarkan melalui kata-kata ringkas tapi indah, masih berlaku.

Oh, mungkin ada yang hampir jadi sejarah dalam kisah ini. Cara bercinta 'boleh pandang-pandang, jangan pegang-pegang'. Konsep hidup
...more
Atina
Karya Imaen kali ini berkonsepkan kehidupan pelajar universiti. Ceritanya tentang Ghazi, seorang pemuda yang hidup dalam kedaifan tapi mampu menjejakkan kaki ke universiti. Walau bagaimanapun, Ghazi terpaksa bekerja separuh masa kerana dia tidak mendapat penempatan untuk tinggal di asrama dan perlu membayar sewa rumah. Ghazi dan Alias, membuka Wrap and Roll Express sebagai mata pencarian rezeki mereka. Kesungguhan Ghazi membuatkan saya begitu kagum. Memperjuangkan hak-hak golongan teraniaya dan ...more
Hidayah Arifin
Saya sangat suka buku ini! Jalan ceritanya ringkas, bahasanya ‘mantap lagi tajam’ (pinjam kata-kata di blurb buku), ada adunan pelbagai rasa (sedih, lucu, geram, simpati) dan paling penting – ada mesej yang berguna untuk disampaikan kepada pembaca.

Saya sememangnya amat menyenangi penulisan Imaen. Setakat ini saya sudah membaca semua karya Imaen yang diterbitkan oleh Jemari Seni. Biarpun kadang-kadang ada juga perkara yang tidak saya fahami disebut di dalam novelnya, saya tetap menyukainya. Pelik
...more
Adawiah.zainal
Blues Retro-dah lama selesai habiskan novel ini tetapi baru sekarang berkesempatan menulis pendapat untuk ruangan Review & Redeem Jemari Seni. Sebenarnya saya tak pernah ketinggalan membaca buah tangan Imaen. Ceritanya mengenai kehidupan yang realistik dan yang sebenarnya terjadi di sekeliling kita tanpa kita sedari atau pun tidak. Imaen menulis dengan pelbagai ilmu yang dimilikinya, walaupun berbaur sinis tapi adakalanya benar dan membuatkan kita yang membaca berfikir sejenak dengan realiti ...more
Lilacfla
Cinta bukan segalanya.

Buku ini adalah tentang itu.

Ghazi, si miskin versus Nik Farhana,si kerabat diraja. Mampukah cinta mereka bersatu?


********

Imaen cuba menyuntik realiti dalam novel ini. Cinta bukan segalanya. Kalau kita berakal pendek, pasti segalanya sudah kita redah.

Pengajaran yang menarik.
Haslina
Dapat autograf Imaen masa PBAKL haritu. Dia tulis, "Blues itu lagu sayu!"

Setuju, tuan!
Sharulnizam Yusof
Sharulnizam Yusof marked it as to-read
Dec 07, 2014
Leena Salleh
Leena Salleh marked it as to-read
Oct 27, 2014
Theplain Jane
Theplain Jane marked it as to-read
Jul 06, 2014
Intan Syafinaz
Intan Syafinaz marked it as to-read
Jun 18, 2014
Nurhafizah
Nurhafizah marked it as to-read
May 23, 2014
Cik Pah
Cik Pah marked it as to-read
Apr 13, 2014
Azizah
Azizah added it
Apr 12, 2014
Haku-chan
Haku-chan marked it as to-read
Dec 20, 2013
« previous 1 3 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
Bohemian Seikat Kembang Merah Labyrinth Sigaraning Urusan Cinta Belum Selesai

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »

“Ketawalah kalau itu boleh mendatangkan kegembiraan kepadamu” 9 likes
“Kita hidup bukan untuk memuaskan kehendak kita, tapi untuk cari reda Allah. Kalau kita betul cinta pada Allah, kita buat sajalah apa yang Allah suruh. Kalau ada apa-apa suruhan Allah itu bertentangan dengan kehendak kita, anggaplah sebagai bukti pengorbanan saja. Mana ada cinta yang tak perlukan pengorbanan. Cinta dengan pengorbanan ini lebih manis.Cinta yang telah teruji.” 6 likes
More quotes…