Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De kraai” as Want to Read:
De kraai
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De kraai

3.04  ·  Rating Details  ·  784 Ratings  ·  53 Reviews
Een in Perzië opgegroeide makelaar in koffie, gevestigd aan de Lauriersgracht in Amsterdam, verdeelt zijn dag over zijn werk en zijn passie.
Hardcover, Boekenweekgeschenk 2011, 91 pages
Published March 16th 2011 by CPNB (first published 2011)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De kraai, please sign up.

Be the first to ask a question about De kraai

The Little Prince by Antoine de Saint-ExupéryThe Theater Of Dusk by Lizbeth GabrielDear Beloved Son by أبو حامد الغزالي - Al-GhazaliTill Death Do Us Part by Massimo MarinoThe Zoo by Stephen  Black
Short and Sweet
12th out of 76 books — 13 voters
The Kite Runner by Khaled HosseiniA Thousand Splendid Suns by Khaled HosseiniA Fine Balance by Rohinton MistryThe God of Small Things by Arundhati RoyThe Namesake by Jhumpa Lahiri
Best South Asian Fiction
447th out of 496 books — 1,531 voters


More lists with this book...

Community Reviews

(showing 1-30 of 1,219)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Elsje
Mar 19, 2011 Elsje rated it liked it
De kraai van Kader Abdolah behandelt zijn levensverhaal. Doordat ik al vrij veel van zijn eerdere werk las, was me dat bekend. Hoe werd hij schrijver, waarom vluchtte hij uit Iran, hoe verging het hem als asielzoeker in Nederland? Aardig is dat hij zijn levensverhaal koppelt aan fragmenten van Grote Nederlandse Schrijvers. En dat maakt De kraai tot een leuk boekenweekgeschenk.
Lia
Jul 14, 2015 Lia rated it liked it  ·  review of another edition
Non è un genere di libro che leggersi normalmente ma me lo hanno regalato e sinceramente è bello come libro. Esce dai canoni normali dei libri che leggo solitamente
Lenny
Apr 27, 2016 Lenny rated it liked it
Kraaien kunnen wel 100 jaar worden. En een oude kraai in de boom bij het Anne Frank huis.
Sabine
Sep 16, 2015 Sabine rated it liked it
Meestal ben ik niet zo'n fan van boekenweekgeschenken maar De Kraai van Kader Abdolah is een welkome uitzondering op die regel. In dit boekje wordt de vlucht van een zeer literaire Iranees naar Nederland beschreven. Mooi geschreven.
Cinzia Modica
Lettura gradevole e mai noiosa, con una tematica molto attuale, Il corvo scorre via veloce, anche troppo. A metà tra un racconto breve e la bozza per la sceneggiatura di un film, Kader Abdolah prova a scrivere una storia ricca di avvenimenti e personaggi, fermandosi purtroppo sempre in superficie. In qualche punto, riesce addirittura ad evocare immagini vivide e uno sprazzo di emozioni, ma poi passa avanti senza fermarsi e inserendo, in quelle poche pagine un po' di tutto. Sviluppato su un arco ...more
Jan
Mar 24, 2011 Jan rated it liked it
Na alle slechte berichten over het boekenweekgeschenk van 2011, viel het boek me alleszins mee. Het is wat fragmentarisch opgebouwd maar Abdolah kruipt toch weer op een boeiende manier in de huid van een Iraanse vluchteling in Nederland.
Hermien
Jun 10, 2015 Hermien rated it really liked it
Ik heb bewondering voor hoe KA zich de Nederlandse taal meester gemaakt heeft. Het was ook interessant om over de ervaringen van een asielzoeker te lezen en de stukjes Nederlandse literatuur waren een plezier op zichzelf.
Ernst
Apr 29, 2011 Ernst rated it liked it
Jammer dat boekenweek geschenken zo kort moeten zijn, daarom komt het geheel wat fragmentarisch over. Toch heeft 't me nieuwsgierig gemaakt naar zijn andere boeken, wat dat betreft missie geslaagd.
Tjibbe Wubbels
Mar 25, 2011 Tjibbe Wubbels rated it really liked it
Een leuk boekenweek geschenk, al valt hij ietwat in de herhaling. 4 sterren voor het verhaal, minus 1 ster voor de herhaling, plus 1 ster voor de gratisheid.
Marlous
Jul 17, 2012 Marlous rated it liked it
Short, nice but i would like to have read more.
I really enjoyed the references to other Dutch literary works
Maybe time to put more of his books on my list?
Jan Geerling
Apr 02, 2016 Jan Geerling rated it really liked it
Aangezien Kader Abdolah in dit verhaal belangrijke quotes gebruikt om zijn relaas te ondersteunen zal ik dat ook doen. Tijdens het lezen van de Kraai moest ik aan deze bekende uitspraak denken:

"life is what happens while you're busy making other plans"

De verteller vertrouwd de lezer zijn dromen en ambities toe (schrijver worden), maar ook de andere wegen die het leven onderweg inslaat. Het mooie is dat ondanks alle omwegen de originele dromen niet opgegeven worden.

Een prima boekenweekgeschenk da
...more
Trisha
Sep 22, 2014 Trisha rated it it was ok
Shelves: cpnb, 2014
Het verhaal gaat over een koffiemakelaar die zijn verhaal vertelt. Zijn leven als Iraniër, de veranderingen in zijn land, Iran, de vlucht en zijn komst in Nederland. Zijn gevecht als illegaal tijdens zijn vlucht- de pogingen als vluchteling om zijn leven op te bouwen en zijn droom waar te maken. Het uitbrengen van zijn verhalen.
Dit verhaal wordt onderbouwd/ondersteund door stukken tekst uit gedichten en verhalen van Nederlandse auteurs.
dit maakt het verhaal apart, maar het trekt me niet. Het ver
...more
Willem van den Oever
Kader Abdolah’s “De Kraai” (“The Crow”) is part memoir, part fantasy and part ode to (Dutch) literature.
In it, Abdolah crawls into the skin of a young Iranian boy – or is he talking about himself? Hard to say, because although there are many similarities between Abdolah’s own life and that of the narrator, it’s the narrator who admits he sometimes doubts whether the things he talks about are real and how much more believable they seem than the things he know to be true.
So into this maelstrom of
...more
Jan
Jan 21, 2015 Jan rated it it was ok
Men kan zeggen wat men wil over dit boekenweekgeschenk van Kader Abdolah, het geeft warempel invulling aan het thema, te weten ‘geschreven portretten’. Het is een portret van iemand die namelijk verdraaid veel gelijkenis vertoont met de auteur, een vluchteling uit Perzië. Omdat hij zijn autobiografie al vaker in zijn boeken uit de doeken heeft gedaan, is het jammer dat hij in De kraai zichzelf opnieuw hergebruikt. Dat vind ik een groot minpunt; het is alsof hij zichzelf wel erg graag etaleert, a ...more
Marloes Van baren
Apr 28, 2016 Marloes Van baren rated it really liked it
Zeer geslaagd Boekenweekgeschenk.
Zonder dat het opdringerig of elitair aandoet, verwerkt Abdollah op artistieke wijze een groot aantal fragmenten en verwijzingen naar klassiekers uit de Nederlandse literatuur, iets wat ik in dit soort geschenkjes altijd erg waardeer.
Een persoonlijk verhaal dat niet alleen de schrijversachtergrond van Abdolah schetst maar ook naadloos aansluit bij actuele thema's.
Maria
Apr 22, 2013 Maria rated it it was ok
Een min of meer autobiografische novelle over een, het zal jullie niet verbazen,Iraanse handelaar in afgekeurde koffie, maar eigenlijk wil hij graag schrijver worden. Deze Refiq Foad woont na zijn vlucht uit Iran inmiddels op de Lauriergracht in Amsterdam (!). Hij heeft onder meer door het lezen van Nederlandse literatuur de taal bestudeerd en besluit in deze voor hem nieuwe taal te gaan schrijven. Er zijn beslist aardige passages (de keuze voor Nederland omdat dat het goedkoopst was, het wonen ...more
Marisa Bantjes
Aug 19, 2014 Marisa Bantjes rated it it was ok
Ok book. Abdolah is an Iranian Dutch writer. The story could be partly autobiographic as it's about a Persian refugee in teh Netherlands who want to be a writer. I liked the use of snippets from famous Dutch literary works referred to in the book by the main protagonist as inspirational. I like the multi-culti idea of the universal culture.The crow figures in all the story lines. I like crows.
Tim
Jun 21, 2012 Tim rated it did not like it
Shelves: dutch, non-fiction
Ik zag dit boek toevallig op de tafel liggen in de woonkamer. Mijn moeder had hem blijkbaar van een vriendin geleend. Ik bladerde het even door, en ik zag dat het maar 91 bladzijdes bevatte. Aangezien ik niets te doen had, besloot ik er meteen in te beginnen.

De eerste paar hoofdstukken waren al redelijk chaotisch. Zo was het eerste hoofdstuk niet echt een hoofdstuk, maar kon het beter de term 'Voorwoord' dragen. Het boek zelf is heel fragmentisch, en het enige vorm van onderscheid tussen deze fr
...more
Do
Feb 21, 2016 Do rated it liked it
Dit boek kocht ik gisteren en ik ben meteen begonnen met lezen. Ik vond het een erg interessant boek, het is volgens mij autobiografisch. Het Huis van de Moskee door Kader Abdolah heb ik ook gelezen en ik vond dit zo'n goed boek. De Kraai vond ik ook erg interessant/mooi aangezien het echt een verhaal verteld! :)
Ronald Van
Apr 14, 2015 Ronald Van rated it really liked it
Uit mijn verzameling Boekenweekgeschenken: Boek 2011, had ik nog niet gelezen. Als ik had geweten dat het zo'n indrukwekkend verhaal was, had ik dit boekje eerder gelezen. Beeldend taalgebruik van hoog literair gehalte. In een keer uitgelezen, prachtig!
Veerlez
Jan 22, 2016 Veerlez rated it it was amazing
Wat een fijn boek! Een klein kort verhaal wat af en toe wat aanvoelt als losse momenten. Maar een verhaal wat mooi geschreven is, over het leven van een vluchteling. De Nederlandse literatuur is er in verweven! Zeker een aanrader!
Alicia
Dec 21, 2012 Alicia rated it really liked it
Shelves: books-i-own
Gisteren voordat ik naar school ging heb ik snel deze boek uit mijn kast gepakt omdat ik wist dat ik Kafka on the Shore tijdens mijn reis naar school uit zou lezen, dus ik had voor tussendoor even iets korts nodig. Ik heb hem ook in twee leesbeurten uitgelezen. Ik lees niet zoveel Nederlandse boeken,de enige Nederlandes boeken in mijn kast zijn de boekenweek geschenken en week van de spanning boeken, maar deze heeft me aangespoord om dat wel wat vaker te doen. Ik vond het erg prettig lezen. Het ...more
Lizza11
Sep 06, 2011 Lizza11 rated it liked it
Het boekenweekgeschenk van afgelopen boekenweek. Ik ben zelf een enorme fan van Kader Abdolah, maar ik heb dit boekje lange tijd links laten liggen aangezien de boekenweekgeschenken vaak erg slecht zijn.
Hoewel dit boekje dus maar 93 pagina's heeft, heb ik het wel met plezier gelezen. Over iemand uit Perzië, die door de vele oorlogen gedwongen is te vluchten naar Turkije. Interessant om te lezen hoe hij uiteindelijk in Nederland is aangekomen en na asielzoekerschap een eigen zaakje is begonnen. H
...more
Bazachery
Feb 12, 2016 Bazachery rated it really liked it
'Het was nooit mijn streven om koffie te verkopen, maar het leven heeft het zo bepaald.'
Margrit Belfi
May 26, 2014 Margrit Belfi rated it really liked it
Het laat duidelijk zien hoe intens triest en oneerlijk het is om vluchteling te zijn
Dymphy
Nov 13, 2013 Dymphy rated it liked it
Shelves: dutch, literature, fiction
'De Kraai' door Kader Abdolah vertelt het verhaal van hoe een iraanse jongen opgroeit met een droom om schrijver te worden. Uiteindelijk beland hij in Nederland en wordt hij een handelaar in koffie.

Dit is een semi-autobiografisch werk waarin op een simpele, doch aangrijpende wijze een verhaal wordt vertelt. Parels uit de nederlandse literatuur zijn als "stenen in het verhaal" hier en daar geplaatst om het verhaal meer kracht bij te zetten en om te zeggen dat de problamitiek die in deze novelle a
...more
Huub Dekkers
Jun 22, 2015 Huub Dekkers rated it liked it
Mooie verhalende mix van flinters heimwee, mijmering en poëzie. Vluchten, thuis zijn - en hoe dat ook tegelijkertijd kan. Een Perzische zweem van dagdromen en scherpe herinneringen via een fijn soort ingekookt Nederlands. Waarheden ook:

"In Ispahan word je meteen verliefd en heb je behoefte om iets over schoonheid te zeggen. Maar je kunt niet tegen de blauwe moskee zeggen: 'O, wat ben je mooi.' Je hebt een vrouw, een meisje uit Ispahan nodig om tegen te kunnen zeggen: 'O, wat ben je mooi. Ik kan
...more
Marjolein
Feb 08, 2013 Marjolein rated it liked it
READ IN DUTCH

Dit was het boekenweekgeschenk van 2011. Ik had nog nooit iets van Kader Abdolah gelezen, maar was wel al een tijdje benieuwd. Nu is een boekenweekgeschenk voor mij nooit echt een goede graadmeter, aangezien ik niet bijzonder van korte verhalen hou (geef mij gerust maar een dikke pil van een 1000 ofzo pagina's).

Maar dit verhaal was best leuk om te lezen. De schrijfstijl vond ik wel prettig en ik denk dat ik in de toekomst nog wel eens iets van Abdolah wil gaan lezen. (Als ik er ooi
...more
Wout Vlaeminck
Jan 09, 2015 Wout Vlaeminck rated it it was ok
2 - 2.5
Antonella
Jun 25, 2015 Antonella rated it really liked it  ·  review of another edition
Ringrazio infinitamente Roberta che mi ha regalato questa copia.
E' stato davvero piacevole leggere, ancora una volta, le storie della Persia di Kader Abdolah
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 40 41 next »
topics  posts  views  last activity   
Iperborea: Il corvo di Kader Abdolah 1 14 Jan 09, 2014 01:55PM  
 • Een tafel vol vlinders
 • Duel
 • De brug
 • De pianoman
 • In de mist van het schimmenrijk: Fragmenten uit het oorlogsdagboek van de student Karel R.
 • De ijsdragers
 • Gala
 • De grote wereld
 • Het theater, de brief en de waarheid
 • Heldere hemel
 • De zwaardvis
 • Spitzen
 • Weerborstels
 • De heilige Antonio
 • Dubbelspel
 • Tikkop
 • Het rookoffer
 • Het boek van violet en dood
127562
Kader Abdolah is the penname of Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani, an Iranian writer who also writes in Dutch. Abdolah has lived in the Netherlands since 1988.

He studied physics at the Arak College of Science and fled the country as a political refugee in 1988. Today he lives in Delft (The Netherlands), writing under a pseudonym made up of the names of two murdered friends. Het huis van de mos
...more
More about Kader Abdolah...

Share This BookNo trivia or quizzes yet. Add some now »