De kraai
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

De kraai

2.94 of 5 stars 2.94  ·  rating details  ·  509 ratings  ·  39 reviews
Een in Perzië opgegroeide makelaar in koffie, gevestigd aan de Lauriersgracht in Amsterdam, verdeelt zijn dag over zijn werk en zijn passie.
Hardcover, Boekenweekgeschenk 2011, 93 pages
Published March 16th 2011 by Stichting CPNB
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De kraai, please sign up.

Be the first to ask a question about De kraai

Het boek der koningen by Abolqasem FerdowsiDe Rozentuin by SaadiRubaiyat by Omar KhayyamFarangi Girl Growing Up in Iran by Ashley DartnellHet huis van de moskee by Kader Abdolah
Irani Authors
9th out of 13 books — 4 voters
De donkere kamer van Damokles by Willem Frederik HermansKruistocht in spijkerbroek by Thea BeckmanKees de jongen by Theo ThijssenDe Stille Kracht by Louis CouperusKomt een vrouw bij de dokter by Ray Kluun
Mooiste Nederlandse Boeken
95th out of 104 books — 8 voters


More lists with this book...

Community Reviews

(showing 1-30 of 773)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Elsje
De kraai van Kader Abdolah behandelt zijn levensverhaal. Doordat ik al vrij veel van zijn eerdere werk las, was me dat bekend. Hoe werd hij schrijver, waarom vluchtte hij uit Iran, hoe verging het hem als asielzoeker in Nederland? Aardig is dat hij zijn levensverhaal koppelt aan fragmenten van Grote Nederlandse Schrijvers. En dat maakt De kraai tot een leuk boekenweekgeschenk.
Jan
Na alle slechte berichten over het boekenweekgeschenk van 2011, viel het boek me alleszins mee. Het is wat fragmentarisch opgebouwd maar Abdolah kruipt toch weer op een boeiende manier in de huid van een Iraanse vluchteling in Nederland.
Hermien
Ik heb bewondering voor hoe KA zich de Nederlandse taal meester gemaakt heeft. Het was ook interessant om over de ervaringen van een asielzoeker te lezen en de stukjes Nederlandse literatuur waren een plezier op zichzelf.
Ernst
Jammer dat boekenweek geschenken zo kort moeten zijn, daarom komt het geheel wat fragmentarisch over. Toch heeft 't me nieuwsgierig gemaakt naar zijn andere boeken, wat dat betreft missie geslaagd.
Tjibbe Wubbels
Een leuk boekenweek geschenk, al valt hij ietwat in de herhaling. 4 sterren voor het verhaal, minus 1 ster voor de herhaling, plus 1 ster voor de gratisheid.
Marlous
Short, nice but i would like to have read more.
I really enjoyed the references to other Dutch literary works
Maybe time to put more of his books on my list?
Trisha
Het verhaal gaat over een koffiemakelaar die zijn verhaal vertelt. Zijn leven als Iraniër, de veranderingen in zijn land, Iran, de vlucht en zijn komst in Nederland. Zijn gevecht als illegaal tijdens zijn vlucht- de pogingen als vluchteling om zijn leven op te bouwen en zijn droom waar te maken. Het uitbrengen van zijn verhalen.
Dit verhaal wordt onderbouwd/ondersteund door stukken tekst uit gedichten en verhalen van Nederlandse auteurs.
dit maakt het verhaal apart, maar het trekt me niet. Het ver...more
Willem van den Oever
Kader Abdolah’s “De Kraai” (“The Crow”) is part memoir, part fantasy and part ode to (Dutch) literature.
In it, Abdolah crawls into the skin of a young Iranian boy – or is he talking about himself? Hard to say, because although there are many similarities between Abdolah’s own life and that of the narrator, it’s the narrator who admits he sometimes doubts whether the things he talks about are real and how much more believable they seem than the things he know to be true.
So into this maelstrom of...more
Jan
Men kan zeggen wat men wil over dit boekenweekgeschenk van Kader Abdolah, het geeft warempel invulling aan het thema, te weten ‘geschreven portretten’. Het is een portret van iemand die namelijk verdraaid veel gelijkenis vertoont met de auteur, een vluchteling uit Perzië. Omdat hij zijn autobiografie al vaker in zijn boeken uit de doeken heeft gedaan, is het jammer dat hij in De kraai zichzelf opnieuw hergebruikt. Dat vind ik een groot minpunt; het is alsof hij zichzelf wel erg graag etaleert, a...more
Maria
Een min of meer autobiografische novelle over een, het zal jullie niet verbazen,Iraanse handelaar in afgekeurde koffie, maar eigenlijk wil hij graag schrijver worden. Deze Refiq Foad woont na zijn vlucht uit Iran inmiddels op de Lauriergracht in Amsterdam (!). Hij heeft onder meer door het lezen van Nederlandse literatuur de taal bestudeerd en besluit in deze voor hem nieuwe taal te gaan schrijven. Er zijn beslist aardige passages (de keuze voor Nederland omdat dat het goedkoopst was, het wonen...more
Marisa Bantjes
Ok book. Abdolah is an Iranian Dutch writer. The story could be partly autobiographic as it's about a Persian refugee in teh Netherlands who want to be a writer. I liked the use of snippets from famous Dutch literary works referred to in the book by the main protagonist as inspirational. I like the multi-culti idea of the universal culture.The crow figures in all the story lines. I like crows.
Tim
Ik zag dit boek toevallig op de tafel liggen in de woonkamer. Mijn moeder had hem blijkbaar van een vriendin geleend. Ik bladerde het even door, en ik zag dat het maar 91 bladzijdes bevatte. Aangezien ik niets te doen had, besloot ik er meteen in te beginnen.

De eerste paar hoofdstukken waren al redelijk chaotisch. Zo was het eerste hoofdstuk niet echt een hoofdstuk, maar kon het beter de term 'Voorwoord' dragen. Het boek zelf is heel fragmentisch, en het enige vorm van onderscheid tussen deze fr...more
Alicia
Gisteren voordat ik naar school ging heb ik snel deze boek uit mijn kast gepakt omdat ik wist dat ik Kafka on the Shore tijdens mijn reis naar school uit zou lezen, dus ik had voor tussendoor even iets korts nodig. Ik heb hem ook in twee leesbeurten uitgelezen. Ik lees niet zoveel Nederlandse boeken,de enige Nederlandes boeken in mijn kast zijn de boekenweek geschenken en week van de spanning boeken, maar deze heeft me aangespoord om dat wel wat vaker te doen. Ik vond het erg prettig lezen. Het...more
Lizza11
Het boekenweekgeschenk van afgelopen boekenweek. Ik ben zelf een enorme fan van Kader Abdolah, maar ik heb dit boekje lange tijd links laten liggen aangezien de boekenweekgeschenken vaak erg slecht zijn.
Hoewel dit boekje dus maar 93 pagina's heeft, heb ik het wel met plezier gelezen. Over iemand uit Perzië, die door de vele oorlogen gedwongen is te vluchten naar Turkije. Interessant om te lezen hoe hij uiteindelijk in Nederland is aangekomen en na asielzoekerschap een eigen zaakje is begonnen. H...more
Margrit Belfi
Het laat duidelijk zien hoe intens triest en oneerlijk het is om vluchteling te zijn
Dymphy
'De Kraai' door Kader Abdolah vertelt het verhaal van hoe een iraanse jongen opgroeit met een droom om schrijver te worden. Uiteindelijk beland hij in Nederland en wordt hij een handelaar in koffie.

Dit is een semi-autobiografisch werk waarin op een simpele, doch aangrijpende wijze een verhaal wordt vertelt. Parels uit de nederlandse literatuur zijn als "stenen in het verhaal" hier en daar geplaatst om het verhaal meer kracht bij te zetten en om te zeggen dat de problamitiek die in deze novelle a...more
Huub Dekkers
Mooie verhalende mix van flinters heimwee, mijmering en poëzie. Vluchten, thuis zijn - en hoe dat ook tegelijkertijd kan. Een Perzische zweem van dagdromen en scherpe herinneringen via een fijn soort ingekookt Nederlands. Waarheden ook:

"In Ispahan word je meteen verliefd en heb je behoefte om iets over schoonheid te zeggen. Maar je kunt niet tegen de blauwe moskee zeggen: 'O, wat ben je mooi.' Je hebt een vrouw, een meisje uit Ispahan nodig om tegen te kunnen zeggen: 'O, wat ben je mooi. Ik kan...more
Marjolein
READ IN DUTCH

Dit was het boekenweekgeschenk van 2011. Ik had nog nooit iets van Kader Abdolah gelezen, maar was wel al een tijdje benieuwd. Nu is een boekenweekgeschenk voor mij nooit echt een goede graadmeter, aangezien ik niet bijzonder van korte verhalen hou (geef mij gerust maar een dikke pil van een 1000 ofzo pagina's).

Maar dit verhaal was best leuk om te lezen. De schrijfstijl vond ik wel prettig en ik denk dat ik in de toekomst nog wel eens iets van Abdolah wil gaan lezen. (Als ik er ooi...more
Sonja Bakker
Ik ben over het algemeen niet zo'n fan van boeken die zo overduidelijk Nederlands zijn, maar dit boek heeft iets. Het is makkelijk en mooi, het blijft hetzelfde. Er zitten niet de standaard situaties in en het is geeft een beeld van een leven met hoop zonder dat het te ongeloofwaardig wordt. Deze hoop is een weten dat iets zal gebeuren, en dat weten zal niet weggaan tot het moment van de dood.
Booklovinglady
De opening doet natuurlijk onmiddelijk denken aan Multatuli's 'Max Havelaar'. Ook bevat het verhaal diverse andere verwijzingen naar Nederlandse en anderstalige literatuur.

Dit boekenweekgeschenk is goed geschreven en geeft enigszins een beeld van hetgeen een vluchteling heeft doorgemaakt voordat hij/zij in Nederland kan blijven met een verblijfsvergunning.
Corné
Een prima boek om Kader Abdolah te leren kennen. En het smaakt naar meer. De versmelting van Nederlandse en Perzische vertelcultuur is in ieder geval een verrijking van de eerste. Het is verrassend zoveel citaten uit klassieke Nederlandse literatuur terug te lezen. Maar het verheven citeren in de lift van het Wilhelmus is toch wel het meest memorabel (en grappig).
Lonneke
Erg leuk die fragmenten uit de Nederlandse literatuur!
Annelies
Aug 26, 2014 Annelies added it
Shelves: dutch
Een heel aardig boekje dat het regenachtige Hollandse leven omhult met een zweem van Perzische poezie.
Dat de fragmenten uit de Nederlandse literatuur aangereikt worden door iemand van buiten geeft mij een extra zetje om mij toch weer eens aan wat Nederlandse klassiekers te wijden.
Frans Werrij
Ik heb het gelezen in 2011. Zal het herlezen en dan een waardering geven. Blijft een bijzonder boek van een bijzondere schrijver. In een opvallend eenvoudige schrijfstijl maken we kennis met de recente geschiedenis van Iran en een compilatie van ervaringen van vluchtelingen.
Mariska Snijders
in een prachtige en lyrische stijl vertelt Kader Abdolah het verhaal van een Iraanse asielzoeker. Met heel weinig geeft hij veel diepgang, je wordt het verhaal meteen in getrokken en ik vond de symboliek in dit boek prachtig erin verweven. Dit smaakt naar meer!
Rogier
Dec 01, 2012 Rogier added it
Interessant verhaal, maar hangt als los zand aan elkaar en al die verwijzingen naar antieke nederlandse boeken uit de prehistorie gaan na de zoveelste keer vervelen. Waarom zijn boekenweekgeschenken altijd van die plichtmatige tussendoortjes?
Anne Marie
De verwijzingen naar Max Havelaar e.a. beloven meer dan er uiteindelijk wordt waargemaakt, maar de combinatie klassieke Nederlandse citaten + modern immigratieverhaal maakt wel een leuk boekenweekgeschenk.
Stan
Apr 15, 2011 Stan rated it 5 of 5 stars
Recommends it for: Anyone who loves good books in Dutch
Recommended to Stan by: Was free "Book Week" present, as is annual custom in the Netherlands
Fantastic book. A very brief "autobiography" of a Persian who winds up in the Netherlands, more or less stemming the author's own experience. Very beautifully written. His spare style is very touching.
Cath Van
Kader Abdolah being one of my favourite writers my expectations of De Kraai were high. I was not disappointed as I liked the way he integrated fragments of classic Dutch literature into this short story.
Remi van Beekum
Vrij aardig verhaal. Hier en daar wat rommelig, door de vele citaten uit Oud-Nederlandse literatuur. Maar soms ook erg interessant en mooi.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 25 26 next »
topics  posts  views  last activity   
Iperborea: Il corvo di Kader Abdolah 1 6 Jan 09, 2014 01:55PM  
 • Een tafel vol vlinders
 • Duel
 • De brug
 • De grote wereld
 • De pianoman
 • Het theater, de brief en de waarheid: een tegenspraak
 • Heldere hemel
 • Dubbelspel
 • Gala
 • De heilige Antonio
 • Het geheim
 • De gelukkige klas
 • Red ons, Maria Montanelli
 • Het schervengericht (Homo duplex)
 • Verzameld werk
 • Zomerhitte
 • Sonny Boy
 • Das Wüten der ganzen Welt
127562
Kader Abdolah is the penname of Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani, an Iranian writer who also writes in Dutch. Abdolah has lived in the Netherlands since 1988.

He studied physics at the Arak College of Science and fled the country as a political refugee in 1988. Today he lives in Delft (The Netherlands), writing under a pseudonym made up of the names of two murdered friends. Het huis van de mos...more
More about Kader Abdolah...
Het huis van de moskee My Father's Notebook: A Novel of Iran De reis van de lege flessen De Koning De boodschapper en de Koran: een vertelling / een vertaling

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »