Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Problemski Hotel” as Want to Read:
Problemski Hotel
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Problemski Hotel

by
3.50  ·  Rating Details  ·  1,087 Ratings  ·  44 Reviews
Problemski Hotel is an extremely fascinating book in which the daily life of asylum-seekers is related in an inimitable way . . . A profound portrayal of a group of people with no future.”—De Standaard der Letteren

A comic novel on a very serious subject. Dimitri Verhulst, an investigative journalist, had himself locked up in the asylum-seekers center at Arendonk for sever
...more
Paperback, 150 pages
Published May 1st 2005 by Marion Boyars Publishers Ltd (first published 2003)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Problemski Hotel, please sign up.

Be the first to ask a question about Problemski Hotel

Community Reviews

(showing 1-30 of 1,691)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Rita
Apr 07, 2016 Rita rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: 2016
Het leven zoals het is… in een asielcentrum.
Het (dunne) boekje leest zeer vlot, heeft humor, heeft een boodschap. Verplichte schoollectuur, zou ik zeggen.
Briljant taalgebruik, spijtig genoeg nog steeds actueel thema (ondanks geschreven in 2003).
Hoog intelligent humorgehalte wat gezien het schrijnende thema een groot schrijftalent en een degelijk vakmanschap aantoont.
Schrijfstijl : vijf sterren
Leesplezier : vijf sterren
Humor : absurde, grappige, hilarische situaties, ondanks de onderliggende z
...more
Robin
Apr 17, 2015 Robin rated it really liked it  ·  review of another edition
`Ik wil niet meer staan roepen in het gezelschap van anderen dat de geografie ons heeft misdeeld, sorry dat ik op de verkeerde plaats geboren ben, sorry dat mijn zuster voor iemand zijn kogel liep, sorry. Ik wil vooral de nieuwkomers nog een paar weken het geloof in een toekomst gunnen.
Ik lieg. Eigenlijk wil ik niets meer.'

Sommige boeken zijn goed, sommige tragikomisch, sommige cynisch en dan zijn er nog hele belangrijke boeken. Problemski Hotel is het allemaal.

Door het tijdschrift Deus Ex Machi
...more
Karel
Jan 25, 2016 Karel rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: adapted, 2016
Ik had enorm lage verwachtingen voor dit boek. De helaasheid der dingen heb ik nooit uitgelezen, omdat het mij niet boeide en ik er gewoon niet door geraakte, dus ik stond zeer sceptisch tegenover de naam Dimitri Verhulst. Ik wou hem uiteraard wel nog eens een tweede kans geven en naar aanleiding van de film 'Problemski Hotel', was dit de uitgelezen kans.

En het was heel, heel goed. Ik heb echt enorm genoten van dit boek. Het is super kort en leest enorm vlot, maar toch laat het een serieuze indr
...more
Pupilla
Nem aktualitása miatt olvastam, nem is tudtam, hogy menekülttáborról szól, és hogy ez a "szálloda" milyen problemszkiket is fog rejteni magában. Olvastatta magát, jó a stílusa, de bírni kell a morbiditást is hozzá.

Bővebben hamarosan a blogon.
Siv30
Oct 09, 2015 Siv30 rated it really liked it
""" אחרי סידרה של שבע פגישות בערך, שבהן סיפרתי לה שוב ושוב על עתידי, שהנו עגום באורח קלאסי ביותר, פגישות שבהן סיפרתי לה ביובש שמה ששולט בחשיבה שלי היא העובדה שכל הסיכויים שירצחו אותי כשישלחו אותי בחזרה הביתה ושאני לא חווה את זה כמשהו נעים, היא אמרה שאין לי כל כך מה לעשות חוץ מאשר להתכונן למוות. בכל יום חמישי, בין שלוש לחמש, אניק עוזרת לי להכין את עצמי למוות. לדעתה זה מביא לי הקלה, לדעתי עומד לי בגלל זה"". ביפול מאסלי חולם להיות צלם. במדינת קקטופיה הדמיונית הוא מתחיל את סיפור חיו ההזוי על מנת להג ...more
Wout Vlaeminck
Apr 07, 2016 Wout Vlaeminck rated it really liked it
Mooi boek, vol beklijvende beelden en verhalen. Erg wrange humor, die de tevergeefsheid mooi illustreert. Mooie, heldere taal. Ik heb dit boek, in tegenstelling tot twee andere boeken van Verhulst ('Mevrouw Vernona...' en 'De laatkomer') erg graag gelezen.
Ema
Jul 25, 2011 Ema rated it really liked it
Prachtig hoe je miserie op zo'n plezante, cynische manier kan verwoorden... een spiegel voor de maatschappij.
Nathalie
Dec 15, 2015 Nathalie rated it really liked it  ·  review of another edition
Ik heb hardop gelachen met dit dun boekje en toch is het tegelijkertijd super tragisch. Dimitri Verhulst verbleef jaren geleden een korte periode in een asielzoekerscentrum in Arendonk en verwerkte wat hij gezien had niet enkel in een tijdschriftreportage maar ook tot de korte roman 'Problemski hotel'. In de huid van een asielzoeker beschrijft hij hoe hij het centrum beleeft en hoe en waarom hij en zijn lotgenoten er terecht gekomen zijn. Het is buitengewoon ironisch beschreven, in die typische ...more
Evam
Aug 23, 2012 Evam rated it really liked it
Eén van de vroege romans van het toenmalige broekje Verhulst, maar sinds dit boek staat zijn maatschappijkritiek en zijn engagement in dikke letters in de literatuur gekerfd. Voor dit boek is hij naar het Klein Kasteeltje getrokken om zich in te leven in de ervaringen en gevoelens van asielzoekers. Aangrijpend en snedig - mijn eerste kennismaking met Verhulst en ik was verkocht!
Eifos
Feb 19, 2013 Eifos rated it it was amazing  ·  review of another edition
Zalig gewoonweg... een aanrader!
Moeilijke problematiek, maar schitterend boek zonder depressieve schuldgevoelens op te wekken of clichés te benadrukken.
Schrijnende verhalen, maar door de schrijfstijl zeer mooi gebracht... bij tijd goed gelachen...
Sal
Feb 06, 2008 Sal rated it really liked it
Dmitri Verhulst's a total crazy. I can't wait to read more.
Mighty_k24
Jun 06, 2012 Mighty_k24 rated it really liked it
Genre: deels op feiten gebaseerd dagboek-achtige roman

In't kort: Bipul Masli is een persfotograaf in Albanië, maar wordt omwille van zijn werk vervolgd en vlucht naar België. Hij komt terecht in een asielcentrum, waar hij vol spanning wacht op een beslissing over zijn immigratie-aanvraag. Ondertussen vertelt hij over het lief en leed in het asielcentrum, waarbij hij beschrijft hoe mensen in min of meer dezelfde situatie toch anders reageren. Enkele onvergetelijke karakters passeren de revue: Líd
...more
Lane Ashfeldt
Dec 19, 2012 Lane Ashfeldt rated it it was amazing
In this book you are locked up with a group of asylum seekers, coming up to Christmas, each longing and hoping against the odds for a solution to the absurd pantomime their life has become. The form is something between short stories and a novel. Each chapter in Problemski Hotel is an in-depth view of the story of one particular character: how that person came to be here, what their life is like now, and what they hope for when they leave.

The subject matter is bleak and uncomfortable. It is to
...more
Hannie
Nov 08, 2015 Hannie rated it liked it
Dit boek is nu weer erg actueel met de grote groep vluchtelingen die naar Europa komen. Dat zou op zich al reden genoeg moeten zijn om dit boek te lezen. Het verhaal speelt zich af in een asielzoekerscentrum in België. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een van de asielzoekers, maar ook de andere bewoners leer je zo kennen. Ook kom je meer te weten over het leven in zo'n centrum en alles wat daarmee samenhangt. Het boek leest vlot en had ik zo uit. De schrijfstijl is prettig, m ...more
elidesc
Nov 18, 2015 elidesc rated it it was amazing  ·  review of another edition
Na mijn eerste horrorervaring met Godverdomse dagen op een godverdomse bol en een betere Verhulstbeleving met De zomer hou je ook niet tegen ben ik met ‘Problemski hotel’ aan mijn derde boek van deze auteur toe. Dit verhaal kreeg ik opnieuw cadeau via de Verborgen parels app. Waarvoor dank, de Bib!

Lees meer via http://elidesc.com/2015/11/18/problem....
Ingrid
Apr 09, 2016 Ingrid rated it liked it
Met humor geschreven, maar de schrijfstijl is niet de mijne. Het boekje is 13 jaar oud, maar had gisteren geschreven kunnen zijn.
Anna
Jul 31, 2015 Anna rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2014
Verhulst schrijft zoals zijn generatie leeft: gehaast. Wil je bepaalde zinnen echter goed begrijpen, moet je ze meerdere keren lezen. Problemski Hotel is een verzameling van gebeurtenissen die aantonen hoe het leven eraan toegaat wanneer een pakje sigaretten het enige is dat je nog hebt. Bipul Masli is een persfotograaf, wordt vervolgd en vlucht naar België. Hij komt terecht in een asielcentrum en wacht op een beslissing op zijn immigratie-aanvraag. Hij vertelt zijn ervaringen van het asielcentr ...more
Ruth Govaerts
Apr 12, 2015 Ruth Govaerts rated it liked it
Ik vond het interessant om me in het leven van de asielzoeker in België te verplaatsen (voor zover dat mogelijk is). Sommige verhalen waren best hard, zowel qua thematiek als omschrijving. Maar dat is niet meer dan logisch, de harde realiteit valt niet te verbloemen.

Vooral het verhaal van de optimistische Pius die een vakantiegids schreef met tips en trics om het leven in het asielcentrum draaglijker te maken vond ik erg sterk. Wie gelukkig is, is gek.
Wendy
Oct 30, 2015 Wendy rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: read-2015
Op zijn eigen cynische en messcherpe manier vertelt Dimitri Verhulst verhalen uit een asielcentrum, verhalen die jammer genoeg actueel blijven, met de huidige vluchtelingencrisis in het achterhoofd. De verhalen zijn stuk voor stuk beklijvend en pijnlijk, maar ook met veel wrange humor, en vooral in een prachtige schrijfstijl (er staan echt pareltjes van zinnen in het boek!).
Bertje
Jan 02, 2016 Bertje rated it really liked it
Stilistisch en verhalend is dit een van de betere romans van Verhulst. Thematisch gezien is het boek actueler en relevanter dan ooit!

Grappig weetje: in het boek heeft Verhulst het nog over paus Johannes. Intussen, iets meer dan 10 jaar later, zijn we reeds 2 pausen verder.
Riet
Aug 17, 2015 Riet rated it liked it
Een wrang cynisch verslag van het leven in een asielzoekerscentrum. Af en toe heel geestig, maar al met al word je er niet vrolijk van. Verhulst heeft zelf een aantal dagen in zo'n centrum meegelopen.
Chris Majoor
Het leven in een asielcentrum. De kleine en grote verhalen van de mensen die daar verblijven. Soms cynisch, soms sarcastisch, soms pijnlijk, maar vooral ook grappig geschreven door Dimitri Verhulst.
Vera VB
Asielzoekers in België, kan het nog actueler dan vandaag.
Dit boekje is geschreven voordat de Syriëgolf België aandeed, het is van 2003.

Het verhaal begint bij een fotograaf die een foto maakt van een aan honger stervend jongetje, wat hij mist voor de perfecte foto is de vlieg.
Nadien komt dezelfde fotograaf als asielzoeker in België, in het centrum van Arendonk, dat naast mijn woonplaats ligt. Dagelijks zie ik zelf 's morgens asielzoeker met de bus van het centrum komen die naar Brussel moeten voo
...more
Gretel
Sep 28, 2014 Gretel rated it liked it
Pitch black comedy. Verhulst has a wicked sense of humour. I hope more of his books get published in English.
Geert Wyffels
Jan 17, 2016 Geert Wyffels rated it it was amazing
Waarschijnlijk het eerste boek dat ik 2 keer gelezen heb :)
Tim Vanderhaeghen
Jan 12, 2016 Tim Vanderhaeghen rated it liked it
Ik zag dit boek staan in de Verborgen Parels app van de BIB en wou het nog gelezen hebben om volgende week heel intellectueel te kunnen zeggen dat ik het boek toch beter vond dan de film (die volgende week in de zalen komt). Al zal er om meer dan een uur interessante film wel meer nodig zijn dan dit luchtige en dunne scenario. Het las heel vlot, vaak amusant, wat de problematiek snel wegrelativeerde. Misschien was het thema me iets te actueel en realistisch om me mee te laten slepen in dit lucht ...more
Jo Dejonckheere
May 08, 2016 Jo Dejonckheere rated it really liked it
'Doe maar gewoon alsof ik er niet ben!' zei ik tegen het kind dat van de honger aan het sterven was en dat ik probeerde te fotograferen.
Als openingszin van een heel wrang, cynisch boek kan het tellen. De harde realiteit, de lichte stijl, de humor, het oog voor details, het ritme, en de personages maken van dit boek een echte melting pot, een smaakvol geheel, voor wie een sterke(re) maag heeft.
Frank Leroux
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Amienke Wytzes
Dimitri Verhulst is op het moment mijn favoriete auteur, en ik heb ook dit boek in één keer uitgelezen. Het is een beschrijving van de bewoners van een Belgisch asielcentrum, ik meen eerder als losse maar samenhangende verhalen verschenen in een tijdschrift. Hoewel de personages zoals gewoonlijk zeer levendig worden geschetst, zou ik deze niet aanraden als introductie op het werk van Dimitri Verhulst, die op zijn sterkst is als hij de Vlaamse samenleving met bijbehorende personages beschrijft. ( ...more
Annick
Dec 10, 2015 Annick rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: dutch
het boek las vlot weg maar ik ben geen fan van het taalgebruik, daarom 4 sterren. het boek is momenteel wel weer heel actueel dus het lezen waard.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 56 57 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Het goddelijke monster (Monstertrilogie, #1)
 • De Metsiers
 • Lijmen / Het Been
 • De komst van Joachim Stiller
 • Bezonken rood
 • Slaap!
 • Red ons, Maria Montanelli
 • Post voor mevrouw Bromley
 • De maagd Marino
 • De vierde man
 • De oesters van Nam Kee
 • Marte Jacobs
 • J. Kessels: the novel
 • La Superba
 • Tikkop
 • De bende van Jan de Lichte
534520
Na zijn debuut in 1999 schreef Dimitri Verhulst 13 boeken, romans, verhalen, novellen, poëzie en toneel. Zijn werk verschijnt in meer dan 20 talen over de hele wereld en hij wordt gezien als een van de grote schrijvers uit de Lage Landen. De klassieker De helaasheid der dingen werd bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs, met Godverdomse dagen op een bol won hij de Libris Literatuurprijs. Zijn la ...more
More about Dimitri Verhulst...

Share This Book“En we zullen zwijgen. Het is zwijgen dat we zullen. Maar samen. Blijf.” 1 likes
“Het wegsnijden van schaamdelen is cultuur. Het niet wegsnijden van schaamdelen is beschaving. De mens is een cultuurminnend zoogdier.” 0 likes
More quotes…