Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Dark Parallel (The Joshua Files, #4)” as Want to Read:
Dark Parallel (The Joshua Files, #4)
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Dark Parallel (The Joshua Files #4)

by
4.12  ·  Rating Details  ·  272 Ratings  ·  27 Reviews
One Boy.
One Deadly Prophecy.
One heart-stopping adventure.

This is how the world will end: on 22nd December, an electomagnetic pulse will blast through the atmosphere. technology will fail. Civilization will fall apart.

The key to survival lies in a secret Mayan book, protected by Josh and an ancient society. But someone has altered time. To put it back on track, Josh must un
...more
Paperback, 345 pages
Published April 1st 2011 by Scholastic
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30 of 618)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Hanifah Mahdiyanti
Di buku keempat ini, sebagian masalah puncak 2012 mulai terungkap. Peradaban Maya ternyata dibangun salah satunya oleh penjelajah waktu.

Teori fisika rumit mulai mengambil alih.

Sampai saat ini, aku ragu membaca kisah tentang perjalanan waktu karena adanya paradoks perjalanan waktu. Jika kita pergi ke masa lalu dan mengubah walau sedikit kejadian masa itu, di masa depan kejadiannya akan berbeda. Masa yang kita tinggalkan berada di masa paralel yang berbeda. Kalau seperti itu, apakah kita bisa kemb
...more
Andrea Ika
Apr 10, 2014 Andrea Ika rated it really liked it  ·  review of another edition
The Joshua Files: Book 4
Dark Parallel (Joshua Files)
by M. G. Harris

Blurb
Josh and Ixchel have travelled back in time, but it might not be so easy to get home again. They've landed in the Mayan era, when the prophecy about the world ending in 2012 was first foretold. And they cannot believe who they have found there. Clearly Josh isn't the only person to have cracked the secret of time travel.

Review
This book carries on with the fast paced other books in the series. It was an edge of the seat can'
...more
Dani Ristyawati
Jun 26, 2014 Dani Ristyawati rated it really liked it  ·  review of another edition
Setelah absen berbulan-bulan baca lanjutan Joshua Files, akhirnya perburuan saya berbuah hasil-nemu seri ke-4 nya. Di buku keempat ini Josh dan Ixchel terlempar ke dimensi waktu yang berbeda demi menyelamatkan dunia dan lembaran simbol-simbol Erinsi yang hilang/ sengaja dihilangkan. Mereka kembali ke abad 7 masa kejayaan bangsa Calakmul Kerajaan Ular (Suku Maya)dan bertemu musuhnya dari Suku Huracan - Marius Martineau. Petualangan semakin seru ketika Josh harus menuruti perintah Martineau untuk ...more
Amelia
May 10, 2015 Amelia rated it really liked it  ·  review of another edition
Novel ini bertajuk: Welcome To Parallel World
Kepalaku masih berputar-putar setelah diajak Josh mengelilingi spektrum waktu. Ke Calakmul. Ke dunia lain Meksiko yang punya nama lain "Tuhan Meluputkan Meksiko". Ke Izapa.

Pace-nya jadi melambat, tidak penuh action seperti di Titik Nol. Di buku ini lebih menekankan soal perjalanan waktu yang benar-benar bikin mind blowing. Juga porsi romance-nya lumayan banyak--LOVE IT! GO JOCHEL!!! :3

Now finally i know the truth about Itzamna--and it didnt as surpris
...more
Oky Septya
Jun 20, 2012 Oky Septya rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: fantasy, young-adult
Josh kali ini tidak sendirian, justru kali ini Josh bertualang menembus ruang dan waktu bersama Ixchel. Chemistry Josh dan Ixchel sejak buku pertama sudah kuat, and I was hoping they can made it and finally they really can make it work in Dark Parallel. Hubungan mereka tidak begitu baik karena Ixchel sekarang resmi berpacaran dengan Benicio sehingga Josh jadi cemburu setengah mati dan semua orang di Ek Naab membicarakan kisah cintanya yang tragis. But, at least M.G. Harris benar-benar memberikan ...more
Annisa Purnomo
Penjelasan yang masih samar-samar di buku sebelumnya di jelaskan di buku ini. Membuat dahaga penasaran terpenuhi muahaha. Inti dari keseluruhan buku ini ngebahas tentang perjalanan waktu yang dijalani Josh dan Ixchel 'tanpa sengaja'. Lain dari buku yang sebelumnya, Josh selalu kelihatan ngotot dan penasaran terus nekat pula, di buku ini Josh lebih imut-imut. Karena udah mulai kegatelan sama si Ixchel yang sayangnya jalan sama sepupunya. Emosi Josh di buku ini lebih banyak tercurahkan ke Ixchel. ...more
itswidya
hhhmm.. Kembali ke petualangan Josh, bersama Ixchel di dunia paralel. Mereka berdua kembali ke masa Maya kuno, setelah Josh memakai kekuatan Gelang Itzamna.
Dari awal bab, sudah timbul berbagai pertanyaan di benak saya. Lho kok bisa begini, lho kok gitu. Akhirnya, rasa penasaran terjawab sudah setelah menamatkan buku ke-4 ini :)
Teka teki siapa Itzamna juga diceritakan di sini.

Dark Parallel memang lebih greget dari 3 buku sebelumnya. Lebih bikin dag dig dug. :D
Earvin Putra
Apr 26, 2014 Earvin Putra rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: super-fantasy
4.75/5

Wow Baca buku ini ibaratnya lagi nonton film science fiction tapi berbalut aksi ala Indiana Jones .

Gilaaa gue suka banget sama penjelajahan waktunya disini . Walau agak bingung dikit tapi agak lebih logis dari time travel di Time Riders .

okeelah .. aku siap buat Final Booknya ..
Arito Sato
Dec 28, 2012 Arito Sato rated it really liked it  ·  review of another edition
日本語版
ジョシュア・ファイル・パラレルワールド上・下
http://www.amazon.co.jp/%E3%82%B8%E3%...
http://www.amazon.co.jp/%E3%82%B8%E3%...
...more
Irene Sijabat
May 31, 2016 Irene Sijabat rated it really liked it  ·  review of another edition
Finally, it getting better... M.G. Harris started to reveal some character like Itzamna and Martineu. Book #4 has more adventure, romance, cultural background and complex story than the other 3. Hope Book #5 (last book) will be a great closure for this series.
Cypress Ruby
Start to get even more confusing. I guess that phrase is true "do not mess with time". because really, the paradoxxxxxxx..... is never ending looooooppppp. Damn Harris, there's so many whyyyy there.... If he **** in that time period why josh and itxhel able to go that different future where he succeeded. You (writer) mess with time paradox and now look where it ended.

But I guess thats where the thrill is. there's so many probabilities that a writer can create with this parallel world. Although
...more
Daniel
Jul 23, 2014 Daniel rated it liked it  ·  review of another edition
Bintangnya terpaksa saya kurangi karena amit-amit paradoksnya bertebaran di segala penjuru. Sangat disayangkan
Dian P
Nov 16, 2012 Dian P rated it really liked it  ·  review of another edition
The Bahasa version book cover looks more catchy than what i saw in this page. Jason came back to the past where Mayan era was recognized to be existed in Mexico. One assumption which is used by the author in this book is: you cannot change history in past instead of driven it to another verse (hence we knew it as a 'parallel'). No one know something about that assumption. Anyway, i enjoyed the adventure which presented by this book. Harris could tell what is Jason feeling towards Ixchel as per e ...more
Ayu Dipta
Dec 01, 2012 Ayu Dipta rated it really liked it  ·  review of another edition
Ini adalah seri yang paling saya suka dibanding 3 buku yang terdahulu. Tidak tahu kenapa. Menamatkannya hanya dalam waktu satu hari--awalnya saya tidak begitu tertarik hingga menunda untuk beli buku ini selama hampir setengah tahun.

Entah sihir apa, namun kisahnya yang perlahan terkuak dan cerita tentang perjalanan waktu kali ini terasa romantis untuk saya. Josh akhirnya dapat berpikir sesuai dengan umurnya 16 tahun, misteri-misteri lain yang perlahan terkuak dan jadi tanda tanya perlahan makin
...more
Andrew Marr
The series calms down considerably in this volume compared to the first three. There are a few action scenes but not as many or as long. This gives the reader time to think about things. It also allows Joshua's relationship with Ischel to develop. In fact, this gook borders at times on being a teen romance book more than an adventure book. But the time travel aspect gets much more complex and paradoxical so there is a lot more to think about than the romance.
Wahyu Nurasman
this book is too ordinary. contrary with the other which had 'surprise' element...this book is just plain. even in the end there story about someone died which makes me remember with the way of voldemort died. just like "point your finger and he will be die". lol

book #2 and #3 is alot better than this one.
Freefallen ~ YA Reviewer
Oct 13, 2011 Freefallen ~ YA Reviewer rated it it was amazing
I was surprised at how utterly AMAZING this installment of the Joshua Files was. Whilst at some points you really had to focus because of time-travel explanations, at others you can hardly part with the book - so gripping! If you found the JF slow to start with, missing this would be a crime. Must read!
Ami Ridho utami
Usaha untuk melakukan perjalanan waktu mungkin akan membawa seseorang ke dunia paralel, tempat sejarah dunia yang berbeda dari sejarah asli si time traveller. Setiap kali si time traveller melakukan perjalanan waktu, tanpa terasa dia sudah menciptakan realitas baru ~Joshua Garcia
Jalen
May 04, 2016 Jalen rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves:
Josh and Lxchel will go back in time and come back but to figure out that they came into a parallel universe. They want to leave but find it tempting to stay will they stay or will the go!!
Tantri 0314
Dari buku pertama hingga keempat, buku inilah yang paling mencuri hati saya. Saya menyukai ketegangannya yang tidak sampai membuat jantung saya berdebar-debar. Juga kisah Josh dan Ixchel yang mulai menyenangkan. Semoga buku terakhirnya tidak mengecewakan!
Lucas
This is a great book with loads of action and adventure. Everything was understandable except sometimes they kind of left stuff out, like why Vigores left Ek Naab, etc. I'm hoping for many more books in this series!
Nana
May 11, 2013 Nana rated it really liked it  ·  review of another edition
Pengennya sih kasih bintang 5.. Abis ceritanya seru banget, trus juga ada bumbu romance-nya. Tapi kok rasanya typo error-nya banyak ya? Turun deh satu bintang.
Ciquitha
Dec 18, 2012 Ciquitha rated it it was amazing  ·  review of another edition
great story... joshua and ixchel went to the past. they are a cute couple... btw, what a great novel.
Amran
Josh and Ixcell FINALLY get together and i loved the cliffhanger ending!!
Intan Kurnia
it's the newest!!!
oh I really CAN'T WAIT published in Indonesia. aaaaaa.....
Sulis Peri Hutan
kenapa ak malah jadi bingung sama ceritanya???
Fanda Kutubuku
Aug 01, 2012 Fanda Kutubuku rated it really liked it  ·  review of another edition
Review menyusul....
Mia
Mia rated it liked it
Jun 29, 2016
Sammie Edwards
Sammie Edwards rated it really liked it
Jun 23, 2016
Mar1317
Mar1317 marked it as to-read
Jun 22, 2016
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 20 21 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Deadlock (Darcie Lock, #3)
  • Hit Squad (The Medusa Project, #6)
  • Jacob's Ladder
  • All Fall Down
  • The Betrayal (At the House of the Magician, #3)
  • Echoes of Love
  • Blue Romance
  • My Name is Number 4
  • Touché: Alchemist
  • The Demon Collector
  • Hunter x Hunter, Vol. 21 (Hunter x Hunter, #21)
  • カーニヴァル 7 [Kānivaru 7] (Karneval, #7)
2967731
Author Bio:
M.G. Harris was born in Mexico City and raised in Manchester, England. She studied Biochemistry at St Catherine's College Oxford and stuck around for even more at St Cross College.

To this day she lives in Oxford. It's not an easy place to leave.

The first job M.G. Harris was ever aware of wanting to do, aged six, was to write children’s books. Then, aged eight and inspired by Doctor Who
...more
More about M.G. Harris...

Other Books in the Series

The Joshua Files (5 books)
  • Invisible City (The Joshua Files, #1)
  • Ice Shock (The Joshua Files, #2)
  • Zero Moment (The Joshua Files, #3)
  • Apocalypse Moon (The Joshua Files, #5)

Share This Book



No trivia or quizzes yet. Add some now »