Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Perempuan Politikus Melayu” as Want to Read:
Perempuan Politikus Melayu
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating

Perempuan Politikus Melayu

3.67 of 5 stars 3.67  ·  rating details  ·  78 ratings  ·  10 reviews
Paperback, 582 pages
Published 2003 by Zebra Editions (first published 2000)
more details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Perempuan Politikus Melayu, please sign up.

Be the first to ask a question about Perempuan Politikus Melayu

PECAH by Khairulnizam BakeriTenggelamnya Kapal Van Der Wijck by HamkaVersus by HlovateRooftop Rant by HlovateaA+bB by Hlovate
Buku Melayu Terbaik Sepanjang Zaman
47th out of 73 books — 153 voters
1515 by Faisal TehraniTunggu Teduh Dulu by Faisal TehraniAdvencer Si Peniup Ney by Faisal Tehrani1511H [KOMBAT] by Faisal TehraniTuhan Manusia by Faisal Tehrani
Buku Terbaik Faisal Tehrani
32nd out of 37 books — 44 voters


More lists with this book...

Community Reviews

(showing 1-30 of 156)
filter  |  sort: default (?)  |  rating details
Hana Ahmad
Novel langka yang dijumpai tidak sengaja di sebuah toko buku agama dan ubatan tradisional di Ipoh beberapa bulan lalu ini sarat dengan satira politik. Barangkali ini adalah karya Faisal Tehrani yang paling berkesan buat aku selain Perempuan Nan Bercinta. Walaupun susunan plotnya kucar kacir, tapi lenggok ceritanya masih tidak sumbing dan tambah enak dihadam.

Mr Complete Journalist terasa dekat dengan persekitaran aku. Jenny, perempuan penuh dendam yang menyedihkan dan Chai Yin penyimpan cinta tak
...more
Penjuru Kosong
Sulap mendengar serius,”Penulis penulis besar lazimnya menghadapi kegetiran. Halangan. Err....kau fikir kalau karya diharamkan, apa kesannya?”
Irfan berfikir seketika,”Macam membunuh semut dengan bom atom, bukan setakat semut saja terbunuh tapi intelektualiti dan kreativiti masyarakat juga pupus. Orang jadi bodoh,” Irfan menjawab tenang.

Penulis bercerita tentang pengharaman buku dan ia terjadi juga pada hari ini. Kenapa ia berlaku? Mungkin benar juga kata penulis dlm PPM ini, sastera punya kuasa
...more
Faisal
Good storyline but the editing of the book (pink coloured cover) is rubbish. The publisher surely successful in making the good story goes bad. Lazy editor. ^$#@$%#^%#^$#%$&^$&
Syah Hasnul
Saya mengenali Faisal Tehrani melalui artikel bulanan yang ditulis beliau untuk Dewan Siswa enam tahun dahulu. Terus-terang saya katakan, saya kagum dengan pengetahuan beliau akan banyak perkara. Tapi, sejak akhir ini, baru saya punya waktu untuk membaca karya novel nukilan beliau. Bermula dengan Tunggu Teduh Dulu, dan ini merupakan karya kedua beliau yang saya pinjam dari perpustakaan negeri. Tajuknya membuat saya tertanya, apa itu politikus dan setelah khatam novel ini, saya simpulkan politiku ...more
lara_nur
Buku ni dah tahap rare. Susah sangat2 nak jumpa pasal aku ada terdengar cerita tak ada yang mahu terbitkan karya FT yang ni sebab terlalu kontroversi. Pertama kali aku baca masa tingkatan 4 member aku punya. Kebetulan dia pun minat FT. Novel ni bagai satu satira politik yang seolah2 direflek secara terus oleh FT dari scene politik tanah air yang penuh korup, kotor dan politiciannya banyak tikam belakang serta tak pedulikan rakyat. Watak utama dia seorang wanita yang jadi wanita simpanan politici ...more
Aziz Zabidi
Saya membaca buku ini sekitar tahun 2001, bukan terbitan dengan cover 'pink' ini tapi cover lain, terbitan lain.

Mungkin ini novel pertama Faisal Tehrani yang saya baca (selain cerpen-cerpen beliau) yang meninggalkan impak yang kuat terhadap saya.

Saya menyukai setting cerita dan watak-wataknya. Saya masih ingat watak utamnya ; jenny, pelacur kelas atasan yang dengan mualnya (atau bangga) menyamakan ahli politik dan pelacur.

Novel ini ditulis pada era pasca-reformasi, dan saya kira ceritanya adala
...more
Ali_enz
Sep 04, 2007 Ali_enz added it
Recommends it for: friends..
mm ni pon xsempat nk bc ..hrtu tlg beli kan unt org je..tgk2 nnt2 ke bc aa..cm bes je \
Exavidreader
Novel yang terlalu panjang dan tidak memberi kesan kepadaku.
Rose
Tiba-tiba hendak membaca novel ni semula.. :-)
Jiwa Rasa
Perempuan Politikus Melayu by Faisal Tehrani
Abrar Shafie
Abrar Shafie marked it as to-read
Dec 02, 2014
Afiq Atoq
Afiq Atoq marked it as to-read
Nov 26, 2014
Abdul Muhaymin
Abdul Muhaymin marked it as to-read
Sep 13, 2014
Mom's Princessa
Mom's Princessa marked it as to-read
Jul 04, 2014
Felly Sophia
Felly Sophia marked it as to-read
Jun 24, 2014
Husna Nabila
Husna Nabila marked it as to-read
Jun 09, 2014
Borra-anna Kadri
Borra-anna Kadri marked it as to-read
May 28, 2014
Muhammad Glee
Muhammad Glee marked it as to-read
May 07, 2014
Kamarul
Kamarul marked it as to-read
May 01, 2014
Nurus Sahaja
Nurus Sahaja marked it as to-read
May 01, 2014
Shawzing Ang
Shawzing Ang is currently reading it
Feb 24, 2014
Syafiq Azhar
Syafiq Azhar marked it as to-read
Dec 28, 2013
Hoozey Ng
Hoozey Ng marked it as to-read
Nov 13, 2013
« previous 1 3 4 5 6 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
513758
FAISAL TEHRANI adalah nama pena kepada Dr. Mohd Faizal Musa. Beliau dilahirkan pada 7 Ogos 1974 di Hospital Besar, Kuala Lumpur. Pada usia 5 tahun beliau dibawa ibu-bapanya berpindah ke Melaka dan dibesarkan di kota bersejarah tersebut.

Mendapat pendidikan awal di SK Sacred Heart, kemudian di SK Jalan Datuk Palembang dan memperolehi 5 A untuk peperiksaan Penilaian (UPSR). Beliau kemudian menuntut
...more
More about Faisal Tehrani...
1515 1511H [KOMBAT] Manikam Kalbu Tunggu Teduh Dulu Tuhan Manusia

Share This Book