Ik hou van complexe verhalen. Wie 'De Falende God' en 'In Schaduwen van Weleer' leest kan dat doen door simpelweg door de hoofdstukken heen te gaan en het verhaal te volgens zoals ik dat neerzet. Dan blijft ook de chronologische volgorde behouden en zie je de parallelle verhaallijnen.

Een andere methode die ook goed werkt is de verhaaldelen uit te zoeken van specifieke personen en die achter elkaar te lezen. Dat geeft een doorlopende verhaallijn van zo'n twee tot vier hoofdstukken. Het effect is interessant omdat elk van die verhaallijnen eigenlijk op zichzelf staat en de personen vaak maar zijdelings met elkaar in aanraking komen. Je krijgt dan de gebeurtenissen achter elkaar met focus op de personen die je op dat moment wilde volgen. Dat zou je ook over de boeken heen kunnen doen, volgens mij geeft dat een meer dan interessant effect.

En wie echt geïnteresseerd is in de wereld van Cranborn, die moet echt overwegen het printboek aan te schaffen. Daarin staan de kaarten van de wereld zoals ik die gecreëerd heb en kun je het pad van de meeste personen netjes volgen. Daarnaast is er nog het achtergrondverhaal zoals ik dat in elk van de printboeken toevoeg. In 'De Falende God' was dat het verhaal 'De Val van Torazan' dat vertelt over hoe de oude koning Torazan in zijn tombe verzeild raakte. Voor 'In Schaduwen van Weleer' ben ik nog bezig met uitwerken van een stuk geschiedenis over de stichter van Cranborn.

Het toevoegen van deze verhalen is overigens bijzonder leuk om te doen, omdat je daarmee het gehele boek in een nieuw perspectief kunt plaatsen. Deze extra verhalen voegen zelfs zoveel toe dat een aantal van mijn lezers daardoor het boek zelf nogmaals gelezen heeft om met dat nieuwe perspectief alle details nog eens goed na te lezen. Daarbij kwamen ze achter interessante ontwikkelingen en begon het boek nog meer dan het al deed voor ze te leven.

Goed nieuws overigens van de uitgever, Verschijnsel: 'In Schaduwen van Weleer' is goedgekeurd voor publicatie. Er komt nog een redactieslag zodra alle proeflezers hun commentaar hebben geleverd en dan vindt de opmaak plaats, waarna de proefdrukken geregeld worden. Spannende tijden.
5 likes ·   •  1 comment  •  flag
Twitter icon
Published on September 29, 2012 11:50 • 416 views • Tags: achtergrond, bjorn, craen, dark, fantasy, php, schaduwen, short, story, verhaallijn, weleer
Comments (showing 1-1 of 1) (1 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Mike (new)

Mike Jansen Zo, ook voor Schaduwen van Weleer heb ik inmiddels de extra geschiedenis toegevoegd. Minder dan het stuk dat ik voor deel 1 heb geschreven, maar er zit meer dan voldoende informatie in om mensen nog twee of drie keer na te laten denken over wat ze in het boek zelf gelezen hebben :)


back to top

The Chronicler

Mike Jansen
My spot for providing information on forthcoming publications of the Cranborn novels, other books and/or anthologies.
Follow Mike Jansen's blog with rss.