Славко Јаневски

Славко Јаневски

Author profile


born
in Скопје, Македонија
January 11, 1920

died
January 20, 2000

gender
male


About this author

Славко Јаневски (Скопје, 11 јануари 1920 - Скопје, 20 јануари 2000) бил истакнат македонски раскажувач, романсиер, поет, филмски сценарист, есеист и сликар.
Во Скопје завршил основно и стручно-техничко училиште. Од 1945 година е уредник на првиот македонски весник за деца „Пионер“, а потоа бил главен уредник на повеќе книжевни списанија, како што се: списанието за деца „Титовче“, списанијата за литература и уметност „Нов ден“ и „Современост“, литературниот весник „Хоризонт“ и хумористично-сатиричниот весник „Остен“. Во меѓувреме работел како уредник во издавачките куќи „Кочо Рацин“, „Наша книга“ и „Македонска книга“.
Јаневски е автор на многуброjни книги за деца, патеписна проза, збирки раскази, романи и поезија. Неговиот роман "Селото зад се
...more


Average rating: 4.06 · 268 ratings · 8 reviews · 30 distinct works · Similar authors
Шеќерна приказна
4.53 of 5 stars 4.53 avg rating — 76 ratings — published 2004 — 2 editions
Rate this book
Clear rating
Улица
4.03 of 5 stars 4.03 avg rating — 39 ratings — published 1950 — 2 editions
Rate this book
Clear rating
Црни и жолти
4.12 of 5 stars 4.12 avg rating — 34 ratings — published 2001
Rate this book
Clear rating
Две Марии; Месечар
3.41 of 5 stars 3.41 avg rating — 22 ratings — published 1976
Rate this book
Clear rating
Две Марии
4.17 of 5 stars 4.17 avg rating — 18 ratings — published 1956 — 2 editions
Rate this book
Clear rating
Тврдоглави
3.79 of 5 stars 3.79 avg rating — 19 ratings — published 1970 — 2 editions
Rate this book
Clear rating
The Bandit Wind: Poems
by
4.08 of 5 stars 4.08 avg rating — 12 ratings — published 1991 — 2 editions
Rate this book
Clear rating
Legionite na sveti Adofonis
3.89 of 5 stars 3.89 avg rating — 9 ratings
Rate this book
Clear rating
И бол и бес
3.88 of 5 stars 3.88 avg rating — 8 ratings — published 1963 — 3 editions
Rate this book
Clear rating
Горчливи легенди
3.71 of 5 stars 3.71 avg rating — 7 ratings — published 196
Rate this book
Clear rating
More books by Славко Јаневски…

Topics Mentioning This Author

topics posts views last activity  
Around the World ...: Diane - Circumnavigator 72 269 Aug 16, 2015 09:18AM